Bas ve Ekipmanı hakkında herşey

Abi nefret ediyorum bu para-ton ikileminden:)sevgiler...

Ne diyeyim, haklısın bir noktada, gerçekten en iyimser tahminle minimum 1500-1700 dolar vermeden "kabul edilebilir" bir bas ve amfi bulmak çok zor(2.el birşeyleri şans eseri edinmedikçe)....

Ama öte yandan çok para harcamış olmak kesinlikle iyi ton çıkacağı anlamına da gelmiyor...

Kişinin aradığının ne olduğunu bilmesi çok önemli. Duymak istediğiniz şeyle başkalarının takdir ettiği şey çok farklı olabilir. Kişinin nasıl çaldığının, tekniğinin ve duymak istediklerinin bilincinde olması lazım (müzik=farkındalık :D ).... kendimden bir örnek: benim tekniğim kesinlikle bir 68 Jazz Bass ya da Precision ile uyuşmaz...bu enstrümanların tipik bir sesi, bundan dolayı da belirli yaklaşım tarzları vardır. Buna rağmen "jazz basslar dünyadaki en iyi bastır, herkezde var, 68 de iyi bir yılmış webde okuduğuma göre, o zaman alayım" diye düşünüp zar zor denkleştirdiğim parayla eski bir jazz bass alırsam ne tum param ona gideceği için, kötü amfilerle çalarak aletin keyfini sürebilirim ne de kişisel tekniğimi geliştirebilirim...

Kişilerin kısıtlama yaratmayacak bir enstrümanla başlaması, daha sonra tercihleri belirlendikten sonra özel aletlere kayması daha doğru geliyor bana...
 
Diğer önemli bir nokta da, high-end, pahalı enstrümanların neden öyle olduklarını bilmek. Bana kalırsa dünyada her tonun en iyisini çıkaracak, daha üstünü olmayan, "en iyi" bir enstrüman yok... sizin istediğinizi en iyi verecek aletler var. Bir enstrümanın iyi olduğunu anlamak için bence onun sunduğu özellikleri anlayacak düzeyde olmanız gerekir... buna da ancak başka, daha "az iyi" enstrümanlar üzerinde gerçekten emek harcayarak ulaşılabilir. Bu ille de kişisel müzik düzeyi, algısı vb. ile ilgilidir anlamına gelmez, diğer aletleriniz ve çalma ortamınızın da katkısı olur doğal olarak: haftada 4 gece önüne mikrofon koyduğunuz Ampeg (hem deAmpeg!!) kombonuzla popüler müzik çalıyorsanız, elinizdeki 5000 dolarlık Ken Smith ya da Warrior'un tonunun 1700-2500 dolarlık sıkı bir Yamaha'dan farkını çoğu kez algılayamayacaksınız demektir!!!! Ama "ben stüdyo kayıtlarında B telinin netliğini daha fazla duymam gerektiğini farkettim, aletin sustaini akorlarda, özellikle bas tellerde 14. pozisyondan sonra azalıyor ve rahatsız oluyorum" gibi çok özel şeyler diyorsanız ve diğer herşey idealse, o zaman Ken Smith gerekmeye başlamış demektir :D :D :D

Çoğumuzun (hatta hepimizin) çok pahalı olmayan ama iyi seçilmiş aletlerle çok memnun olabileceğimizi düşünüyorum (işin kötü tarafı bunun için gereken para da çok aslında :D :D :D )
 
Valla haklısın speaker lazım :), ben bir gün delirip, 30 wattlık Marshall'a girdim, komple tüm ekipmanı yakıyordum :) :) , insan sinirleniyor tabi, elinde inanlımaz potansiyeli olan bir head var, ama geçiyorsun karşısına sen ona bakıyorsun, o sana...
ben Cem abi'nin ampeg kabinlerine kefil olabilirim ama açıkcası, SVT 4 vardı yanılmıyorsam onda da, korkunç tonlar çıktı aletten.
 
kesinlikle katılıyorum, (zaten çok ince detayda problem yaşayan müzisyenlerin geneli ya el yapımı ya da özel üretim gitarlar kullanıyorlar, ya da Koray'ın da rastladığı gibi [yamaha workshop] alt model şahane bir basla kotarıyorlar [Kamil Erdem'di yanılmıyorsam, alt model bir Yamaha kullanmıştı, hatta albüm kaydına o gitarla girmişti, "A Tale Of Bass"]) ve eklemek istiyorum ki ken smith+hartke gibi bir iklisi olanın tuşe derdi olmayacaktır (ki bu müzikte öznelliği ya da özgünlüğü öldürür mü?, mükemmeliyet noktasında bir tekdüzelik mi başgösterir, matrix bu mudur? çok ciddiyim) bas çalabiliyorum diyen herhangi ortalama bir müzisyen dahi, yerindeyse, kütür kütür ton çekip çalacaktır. :)
 
Beyler yorumlar için teşekkürler:)Yanlız benim sorunum Bass gitarlarımla değil:)Piyasada çalan bi müzisyenim elimde beni sahnede rahat ettirecek bir anfim yok benim durumum bu.Özel yapım bass olayına gelince,bende MICHAEL DOLAN CUSTOM 4 telli perdesiz var,üzerine bartolini split humbucker'lar,bartolini NTMB-F elektronikler var(bu F fretless'ın başharfi,özel olarak perdesiz için yapılmış bir preamp)gövde maun,klavye abanoz.Her noktasını hesaplayıp yaptık bass'ı.Sorun ne biliyomusunuz?Evde küçük bir fender anfim var,ilahi bir ton veriyo bass evdeyken,çıkıp piyasada çaldığım zaman o mekanların anfi ve sistemlerinde çıkan ton ise kel alaka,sıradan.Bu sebeple sound'umu bu mekanlarada taşımak istiyorum ve bu sebeple iyi bir anfi arıyorum,bilmem açabildimmi olayı:)
 
ares75 demiş ki:
JAGLAR,Direk sana bi bass öneriyim denemeden git al ömrün boyuncada başka bass alma:)
YAMAHA TRB1005, fiyatı 900euro Koraye'nin dediğine katılıyorum benimde kimi üst modeller hoşuma gitmedi.Ama bu bass arazi aracı gibi her ortamda düzgün ton ve volume çıkarıyor,dağ tepe dinlemiyo anlıycan:)
trb 2 hakkında bi bilgin varmı? trb 1005 ve trb 2 arasında bi kıyaslama yapabilirmisin. yani rica etsem :D 100 euoruluk bi fiyat var farkı sanırım.
 
Tabi yapabilirim ikisinide çaldım:)Şöyle söyliyim gönül isterki para durumun uygun olsa da TRB 5PII alsan ama fiyatı 2800 euro:(Ama TRB II ve TRB1005 arasında bi karşılaştırma istersen:
TRB 5II:gövdesi ash,tuşesi gül 2 tane stacked single coil var.3 band equalizer var.bridge- nut uzaklığı 34 inch.5 telli
TRB1005 :gövdesi alder üzerine maple,tuşesi gül,2 tane custom alnico hum-canceling manyetikler var.3 band equalizer var.bridge-nut uzaklığı 35 inch.5 telli.
Şimdi bunlar ne demek?
ash daha bright bir ton verir ve slap için idealdir ama bass karakterinden biraz kaybeder.Alder ise daha az bright'tır ama daha dengeli bir sound verir.
TRBII'de single coil'lar var tarz meselesi gerçi sound konusu zevk'e göre değişir ama humbucker'ları tercih ederim çünkü dip gürültüsü azdır ve daha güçlüdürler çıkış olarak(TRBII'de dip gürültüsü var bu sebeple).TRB1005'in volume'u inanılmaz!!!TRBII normal bir volume'u var.
preamp ve ton konusuna gelince TRB1005'in ton yelpazesi daha geniş!!
bunların dışında TRB1005'in bridge-nut uzunluğu TRBII'ye göre 1 inch daha uzun bu B telinin salınımı,sustain'i ve tonunu daha iyi kılıyor haliyle:)
.tek olumsuz noktası eğer önemliyse tabi,metal aksamı siyah TRB1005'in TRBII'ninki gold, görüntüsü biraz daha kötü sadece ama istersen sonradan gold hardware'le değiştirebilirsin:)

Özet olarak ben sana direk TRB1005 derim.TRB1005 çok iyi bir bass,TRBII ise vasat.sevgiler...
 
Ares75 demiş ki:
bende MICHAEL DOLAN CUSTOM 4 telli perdesiz var,üzerine bartolini split humbucker'lar,bartolini NTMB-F elektronikler var(bu F fretless'ın başharfi,özel olarak perdesiz için yapılmış bir preamp)gövde maun,klavye abanoz.Her noktasını hesaplayıp yaptık bass'ı.Sorun ne biliyomusunuz?Evde küçük bir fender anfim var,ilahi bir ton veriyo bass evdeyken,çıkıp piyasada çaldığım zaman o mekanların anfi ve sistemlerinde çıkan ton ise kel alaka,sıradan.Bu sebeple sound'umu bu mekanlarada taşımak istiyorum ve bu sebeple iyi bir anfi arıyorum,bilmem açabildimmi olayı

Eminim çok iyidir, çok güzel özellikler :D :D :D . Bence ortalanın üstü herhangi bir amfi (Ampeg B2 de dahil) seni memnun edecektir. Ama tüplü preamfiyi belki de daha çok seversin.

Piyasada hep perdesizle mi çalıyorsun merak ettim?
 
Genelde bide 5 telli yamaha var onu kullanıyorum,barların ses sistemleri malum çoğu zaman kendini duymadan çalıyosun(6.his geliştirdim artık çalarken:) )Ama kendi gruplarımda sevdiğim bana uyan müzik tarzlarını çaldığım için illaki bi 5-6 parçada perdesizle çalıyorum.Hele slow ve uygun pop/funk parçalarına illaki bi perdesiz oluyo(bi de octaver+chorus dayıyorum,üzerine sigara içiyorum sonra)

Anfi tavsiyeleri için teşekkürler...
 
Ares 75 demiş ki:
Genelde bide 5 telli yamaha var onu kullanıyorum,barların ses sistemleri malum çoğu zaman kendini duymadan çalıyosun(6.his geliştirdim artık çalarken:)

Avatarındaki bas bu zannedersem :D

4X10 kabin ya da orta büyüklükte bir combo ile en azından duyma sorunu kesin hallolur. Monitörler basta hep can acıtır, en iyi sistemlerde bile, değil ki Ankara'daki çoğu bardaki monitörler (ya da kabinler!!!)...

Perdesizin özelliklerini ayrıntılı yazınca sadece onunla çalıyorsun ve ona özel bir amfi almak aklında var diye düşündüm :D
 
Bassclef(can)özel yapım basslardan söz etmiş ordan çıktı konu.Evet ordaki bass ,beyazı bendeki.Anfi konusu çok önemli ton ordan çıkıyo %70 oranında bence yada etkiliyo bass ne olursa olsun.Bilmiyorum kararsızım ne alacağım konusunda zaten piyasada pek bişey yok AMPEG olucak sanırım ama Combo alıp fiyat ve yüktenmi kurtulsam,B2K bide 4x10 alsam olayı halletsem ama parası bana girsemi bilmiyorum:)
 
açıkcası B2R ampeq'in ortalama bir modeli, hatta SVT ler yanında pot, sytle zenginliği bakımından zavallı bile kaldığını söyleyebilirim :) , ama yine de şahane bir alet. combo almak iyi bir fikir, kabin ve head toplam ağırlığına ne bütçe yetişir, ne fizik. (vasati fiyat: 2500-3000 $, 4x10 kabin + head)(sadece B2R'nin ağırlığı da 12-15 kg civarında, kabini var sen düşün, ya hamal tutacaksın ya da rack yaptıracaksın tekerlekli falan), böyle bakınca combo daha iyi bir seçenek gibi duruyor, hatta ben gene ampeg rocketbass combosunu denemiştim, canavar gibiydi. Zuhalde olması lazım birkaç bir şey, dene istersen bi ara.

Ya biraz ampeg yobazlığı yapıyormuşuz gibi hissettim :) :), Carvin'in de çok başarılı head&preamp leri olduğunu duymuştum, denediniz mi hiç? ya da behringer??
 
Anfi önemli dediğin gibi ama ampeglerin şöyle bir durumu var, ampeg enstrüman çıkış sounduna hacim veren bir anfi, yani enstrümanın güzelliğiyle anfi kendini daha bir gösteriyor diyebilirim, (kısacası güzel tonlu bi gitarı, hakiki bir bas gitar yapıyor) hartke gibi değil, hartke'ye ne bağlarsan bağla fark etmiyor.
 
Behringer'in bikaç combosunu denedim sadece hepsi rezalet ötesi kötü anfiler.Carvin'i koray'a sormak lazım.Bi uğrayacağım Zuhal'e bi 1x15 HARTKE görmüştüm ama denemedim.Gerçi 1x15 sevmem mid'li mid'li(daha doğrusu highmid sevmem lowmid'e saygımız sonsuz)2x10 tercihim daha warm ve fat oluyolar neyse ben bi gezineyim ortamı.
 
ne yazıkki hartke çalma şansım olmadı, ama 2 sene önce beraber çalıştığımız (yaz işi) gitarist arkadaşımın stüdyosu vardı. biz tanışmadan bir ay kadar önce satmış kafalı hartke'sini, o anlatmıştı. ayrıca Cem abi de (Zuhal) bahsetmişti, bilgim yazdıklarımdan ibaret. :)
 
beyler meraba yeni gördüm valla bu bölümü gayet yararlı olmuş şöle bascılar felan takılalım bende abkaralıyım bu arada-forumun önceki saydalarından baya bi ankaralı eleman olduğunu gördüm-takılırız iyi olur.bu bassday olayı kulağa güzel geliyo.
çok dandik sade bi basım var:))...gerçekten.5 telli.ama ÜST TELİ E kullanıyom.sakın sormayın neden diye hoşuma gidyo:))).neyse konuşalım bundan sonra burdayım bende....
 
ya bide bu aralar basa bi manyetk alacam.valla aklımda bi kaç marka var.sizlerinde fikrini alayım.
müzik tazını soracanız şimdi.:))).ben peşinen sölim.
hardrock yapıyoz biz.slap ve tepik tekniklerine kullarım onlara da uygun şöle bi manyetik arıyom.ne dir beyler tavsiyeler...
 
wooten bence kullanma o şekilde G son derece gerekli bir tel bence vazgeçme ondan:)

İNTACTO sana önereceğim tek marka var BARTOLINI.Başka markalar ancak çırağı olur diyorum.Bi de slap'e tapping'e göre manyetik seçilmez:)) senin bass ne, ağacı ne, elektronikler ne,gövde büyüklüğü nasıl?BARTOLINI'nin birçok modeli var.En doğrusunu nasıl seçerim dersen,yukarıda sorduğum özellikleri BARTOLINI'ye yaz sana en doğrusunu söylerler,ben öyle yapmıştım sound'dan son derece memnunum,sevgiler...
 
Geri
Üst