Kayıtta Sağ - Sol Kanal Seçimi

şimdi merak ettiğim bir şey var, özellikle de çok enstrümanlı kayıtlarda;

örneğin, eğer baterist sağaksa,
kaydı dinlerken hi-hat sesi solda, ride sesi sağda, altolar da küçükten büyüğe soldan sağa doğru geliyor. iki gitarist varsa sağda duran gitaristin sesi sağ kanaldan solda duranınki de sol kanaldan gelmekte.
durum1.jpg
başka bir kayıtta da tam tersi, hi-hat sağdan, ride soldan, altolar küçükten büyüğe sağdan sola doğru gelmekte ve gitaristler de durdukları yerin aksinden gelmekte.
durum2.jpg

ilk durumda dinleyici grubu tam karşısında izliyormuş gibi oluyorken ikinci durumda müzisyenlerin duruşuna göre (ya da arkalarındaymış gibi) müziği dinlemekte.

bu seçimi kim neye göre yapmaktadır? prodüktör mü, mixaj ya da mastering yapan kişi mi? hangisi daha sağlıklı ya da bir fark yok mu?
 
Bu işlem mixaj esnasında belirlenir, davul iki şekil de mixsajlanır. Bir karşıdan dinliyormuş gibi, iki davulcu tarafında duruyormuş gibi. Davul aksamları bu panoromaya göre düzenlenir.
C:\Documents and Settings\user\Desktop
Resim de örnek ideal bir pan'lama var bu pan'lama Hihat Left 60 'da tom'lar ve Overhead de ona göre pan'lanmış. Bu şekilde pan'larsan davulcu tarafında duruyormuş gibi duyulur. Tam tersi pan'lama yaparsan karşıdan dinliyormuş gibi olur. Bu davulcunu sağ ya da sol elini kullanması ile ilgili bir durum değildir. Tamamen mixajı yapanın tercihidir. Burada amaç kanalların hepsi Center da karmaşık anlaşılmaz bir şekilde duyulması yerine kanalları sağa sola ortaya dengeleyerek geniş bir stereo imaj yaratmak.
ezdrummer_mixer_window.gif


umarım bu resimde biraz ufkunu açar;

visualg.jpg
 
bu konularda biraz bilgisizim. EZ mixer dediginiz program ücretsizmi yoksa almış oldugunuz mixer aletinin icinde verilen bir programmi? bende sag sol ayarlamak istiyorum fakat henüz yapamadim.
 
Geri
Üst