Kabin Simulatorleri

Gitar rig teki kabin simulatörünü kullanıyorum.Yani gitar>dist pedal>ses kartı>gitar rig kabin simulatörü şeklinde. Aslında buraya kadar sıkıntı yok gayet memnunum çıkan sesten.
Ama sorum şöyle; Gitar rig teki kabin sim'i kapadığımda ses sinek vızıltısı gibi duyuluyor.Böyle kötü duyulmasıda normal kapatınca.
Gitar rig değilde normal bir kabin sim kullansam daha mı iyi olur daha mı kötü olur ? Normal kabin sim'den kastım;carl martin rockbug kabin sim-H&k redbox kabin sim vs.. gibi cihazlar. İki türlüde deneyip karşılaştıran var mı?
 
Karşılaştıran var, evet:)
Şunu hemen söyleyeyim: Dijital modelleyicilerin analog cihazlara açık ara üstün olduğu alan kabin simülatörileridir. Analog cihazlardaki kabin seçenekleri son derece sınırlıdır ve genellikle de pek başarılı değildir. Artık üretilmeyen istisnai bazı cihazlar (ADA microcab filan gibi) daha fazla seçenek sunabilirse de dijital ile kapışamıyorlar. "Impulse response" (IR) tabir edilen bir takım yeni dijital zamazingolar da var (ben pek anlamıyorum ama...) Kafa amfisinden aldığı soundu ses kartına girip oradan da sesi IRler ile işleyip canavar gibi kabin soundları çıkaranlar var. Dijitalde seçeneğin çok daha fazladır bu konuda. Ancak farklılık arıyorsan benim tavsiyem şu anda yapmayı planladığın şeyin tam tersini yapmak olur. Yani gain/distortion soundunu analog bir cihazdan alıp, kabin simülasyonunu dijitalden kullanabilirsin. Bence bu yöntem, sesin tümüyle dijital platformada işlendiği (senin şu anda yaptığın gibi) yaklaşımlardan daha iyi sonuç verebilir. Şimdiye kadar denediğim Pod Farm ve Amplitube gibi yazılımların gain tonlarından hiç bir zaman tam anlamıyla memnun kalmadım, ama kabin simülasyonları fena değildi (guitar rig kullanmadım ama...)
 
barrios haklı beyler :)

kafa kısmı kabinden çok daha karışık ve dinamik olduğundan analog amfi kullanıp kabin simülasyonu kullanmak daha iyi.

çok fazla seçenek istiyorsan ve sesi çok işlemeye varım diyorsan hiç dokunulmamış, ham kaydedilmiş sesi veren redwirez impulse response'ları tavsiye ederim.

daha az kafa karıştıracak şekilde daha az seçeneğe sahip olan ve az işlemeyle hazır hale gelecek ir'lar istiyorsan (son zamanlardaki tercihim) ownhammer ir'ları tavsiye ederim.

ancak kuracağın sistem gerçek veya ciddi anlamda iyi bir güç katı simülasyonu da içersin derim, preamp + ir zayıf kalabiliyor. burada da preamp + ownhammer nebula güç katı ve kabin programlarını veya güç katı + ir deneyebilirsin. detaylı bilgi istiyorsan verebilirim, son zamanlarda bu konularla iyice kafayı çizdim.

www.4shared.com/audio/rqfCwIJx/3_mesa.html'teki kayıt gerçek amfi + line out + ownhammer mesa oversized ir'ları ile alındı, dinlemek istersin diye ekledim.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Evet arkadaşlar bende o şekilde kullanıyorum.Drive tonunu normal pedal dan alıyorum.Üzerine kabin sim ekliyorum gitar rig ten.
Impulse response yi araştırdım ama pek türkçe kaynak bulamadım.Kabin simulasyonlarına verilen bir ad oluyor sanırım. Recabinet buldum ama o vst şeklinde çalışıyor.Pek sevmedim onu. Ownhammer a baktım sitesinden.Orada axe o matic diye bir şey vardı.Onu indirdim ama anlamadım açıkçası birşey:) Ownhammer vst i mi yada nasıl kullanıcamki ben bunui setup dosyasımı oluyor.Yada buna benzer Impulse response denen şeyi.Biraz köyden indim şehre gibi oldu:)
Biraz sorularımda başınızı ağrıtabilirim kusura bakmassınız umarım.Çok yabancı geldi bana bu olay.Ownhammer in sitesinden demo kabinleri dinledim.Tonlar gayet yerinde.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Geniş kapsamlı anlatan birşeyler olursa harika olur.Çünkü bu bahsettiğiniz isimler vst mi oluyor yoksa kendileri başlı başına program mı yada başka birşeymi ben anlayamadım.
Dediğim gibi Ownhammer sitesinden axe o matic diye birşey download ettim.Ama nasıl kullanıcam yardımcı bir programlamı açılıyor çözemedim. Pek öyle türkçe yazılmış kaynakta yok bu konuda.
 
www.guitarampmodeling.com sitesinde Alu rumuzlu üyenin IR'lar hakkında yazdığı yazı ve başka yerlerden okuduğum bilimum bilgileri toparlayarak bir kılavuz yazacağım.

impulse response denen şey, çok kısa süreli bir ses dosyası aslında. bu ses dosyası, amfinin güç katı + kabin + mikrofonun sese etkisini yansıtıyor. yani çok fazla kanallı bir eq olarak düşünün. dijital simülasyonların analogu ciddi olarak dövdüğü tek alan kabin simülasyonudur bu yüzden. ir'ların olayı kısaca şu: bir wav dosyası düşünün ki işlemci bunu amfinin ham sinyaline uyguladığında (güç katı +) kabin + mikrofonun etkisi tona yansıyor ve amfiyi hi-fi hoparlörlere bağladığınızda çıkacak iğrenç sesi düzeltiyor. sonsuz kanallı bir eq dedim, buraya dikkat çekmek isterim. burada olay şu: ir'lar statiktir, belli frekansları azaltarak çalışır, ancak kesinlikle dinamik olaylara girmez (drive vs). bu demektir ki, temiz sesi herhangi bir ir'a soktuğunuzda yine temiz bir ses alırsınız (eğer güç katının drive'ını isterseniz burada voltera kernel denen zamazingoyu işleyen nebula programlarını kullanmalısınız, ancak bunlardan malesef ir'lar kadar verim alamadım, ki ben zaten güç katı da olan kanlı canlı canavar gibi bir amfi kullanıyorum).

yukarıdaki paragrafı okumaya üşendiyseniz, kısaca ir şudur: çooooook fazla kanallı bir eq. kabin sim. amaçlı kullanılan bir eq ise kabinin sese sadece frekans düzenleme yönünde belli bir anda statik olarak alınmış grafiğine göre etkisini sese yansıtır.

ir denen kısa wav dosyalarını kullanabilmeniz için redwirez'ın mixir2'si, reverberate, sir2 vs. ir yükleyebilen ve işleyebilen vst'leri kullanmanız ve giriş sinyali olarak amfinin çıkışını buna vermeniz gerekir. çıkış olarak ise kabin simülasyonundan geçmiş bir ses alırsınız.

redwirez ve ownhammer'ın çok iyi olma sebebi geliyor :)
bunların iyi olma sebebi, redwirez'ın solid state bir güç katmanıyla kaydedilmiş olmasıdır. aaaaa, lambalı iyi değil miydi, neden solid state diye soracak gibisiniz, hissediyorum. burda olay şu: eğer siz gidip bir preamp simülasyonu kullanacaksanız direk god's cab, alu sperimental impulses, recabinet (vst olmasına rağmen ir'larla çalışır) benzeri kabinleri kullanın. veya ownhammer'ın güç katı simleri + kabin simlerini kullanın (nebula).

eğer benim gibi preamp + poweramp + line out'çıysanız size gerekli olan tek şey var (kabin simülasyonu).... pardon, aslında iki şey... ikincisini az sonra anlatacağım.

az önce dedim ki, gerçek amfi kullanırsanız solid state power amp ile hazırlanmış ir'lar daha iyidir. bunun sebebi, lambalı güç katının çıkış trafosunun farklı frekanslarda hoparlöre farklı direnç göstermesidir (elektrik bilgim ciddi anlamda zayıf, yanlışım veya eksiğim varsa düzeltin). yani solid state poweramp kullanınca daha midli, daha az vurucu bir ses veren, lambalı power amp kullanınca ise power amp'in hoparlöre ve hoparlör düşünülmeden amfiden çıkan sese etkisinin devreye girmiş olmasıdır.

yani, varsayalım ki benim gibi gerçek amfi + lambalı poweramp (mesela engl e645 power katı ile alınmış olsun) kullanılmış bir ir ile kayıt yapıyorsunuz. sinyal yolunuz şöyle olacak:

gitar -> preamp (gerçek) -> poweramp (gerçek, eq yönüyle ve dinamik yönleriyle tam etkili) -> ir'ın poweramp etkisi (e645'in frekanslara etkisi) + kabin + mikrofon şeklinde, iki powerampli saçma bir sinyal yolunuz olacak. ancak solid state bir poweramp ile alınmış bir ir kullanırsanız (redwirez'daki gibi), poweramp farklı frekanslara farklı tepki vermeyeceği için (en azından öyle farz edebiliriz), sinyal yolunuzun şu şekilde olacağını ve ideal (en azından ideale yakın) olacağını farz edebiliriz:

gitar -> preamp -> poweramp -> kabin -> mikrofon

burada bir şey eksik kalıyor, o da hoparlörün verdiği farklı frekanslara gerçek poweramp in etkisi. bu da az önce aslında iki şey dediğim fakat şu ana kadar bahsetmediğim şeylerden birisi. redwirez sağolsun, impedance curve denen ir'lar sunuyor kullanıcılarına. eğer bunu devreye sokmazsanız, aslında lambalı güç katı kullanmanıza rağmen sanki hoparlör lambalı değil de transistörlü güç katı görüyormuş gibi haddinden fazla midli ve boğuk bir tonla karşılaşırsınız. yani tecrübelerime göre ideal olan sinyal yolu aşağıdadır:

gitar -> preamp -> poweramp -> impedance curve -> kabin -> mikrofon

bu yolu takip edince, redwirez'da biraz daha fazla, ownhammer'da biraz daha az eq kullanarak ciddi anlamda iyi tonlar elde edebilirsiniz.

yazıda eksik olan yerler var, ve bu yerlerin hepsi elektrik bilgimin eksikliğine dayanıyor, anlayan arkadaşların yardımcı olmasını ve bunun faydalı bir başlık olmasını istiyorum.

karmaşık olduysa sorun, dilim (pardon elim :)) döndüğünce daha açık anlatmaya çalışırım...

iyi geceler arkadaşlar.
 
Ertan harika bir yazı olmuş.Mutlaka sorularım olacaktır ama öncelikle senin açıklamaların doğrultusunda biraz araştırayim.Öğrenmeye çalışayim, tekrar çok teşekkür eline sağlık.
 
Gurkan harika bir anlatım.IR leri dun kullanmaya başladım.Çok acaip birşeymiş:)Sır ı yukledim o demo versiyonu.Videoda bahsettiğin kefir ücretsiz.Fakat o dosyanın içerisinden dll var hep.Sir de setup çıkmıştı yukleyebilmiştim.Kefir i nasıl yükleyeceğimi anlayamadım.Cubase vst klasörünün içerisinemi kopyalıyacağız bütün dll dosyalarını? Yoksa başka türlümü yapılıyor?
 
bir vst host gerekiyor kefir vb. ir yükleyiciler için. tek başına çalışabilir uygulama değil bunlar (exe yok). mixcraft, cubase vs. uygulamalarda veya canlı çalmak için live professor'de kullanabilirsiniz ifoundasound.com'dan indirebilirsiniz, ücretsiz ve başarılı bir yazılım. kararlılık sorunları son sürümlerde giderildi (2009'da sebepsiz yere çökmeler, kayıtlı presetleri bozmalar vs. sorunları vardı, son sürümde karşılaşmadım böyle şeylerle).

preamp (veya simülasyonu) -> poweramp (veya simülasyonu) -> ir (veya nebula programı) şeklinde gitmeniz gerekiyor.

bu arada baran haklısın, nebula'nın ir'lardan farkı dinamik olması, ancak bir nebula pro programının (ki sadece tek bir sm57 ile kaydedilmiş bir sesi veriyor) core2duo işlemcide %24 işlemci yemesinden sonra olmaz bu iş dedim :) yüklemesi de 10-15 saniyeyi buluyor maşallah :)

yalnız şu da var, nebula 3 pro'da programın çekirdeğini yenilemiş adamlar, nebula 2'ye göre (bende olan sürüm) çok daha performanslı çalışıyormuş. elinde olan denesin derim. ben şu anda biraz daha (işlemci bakımından) ekonomik olan iki yöntemi araştırıyorum: birincisi yukarıdaki yazıda bahsettiğim dibox + kabin simülasyonu (ir). ikincisi de fx send'den çıkıp (line out box yine bağlı, aman diyim amfiyi yakarsınız :) direk ses kartına giriş ve revalver power katı simülasyonu kullanarak ownhammer ir'ları. bu yöntemden drive'da çok verim aldım ancak benim preamp katı inanılmaz derece dinamik olduğundan sesi çok fazla kısmak zorunda kalıyorum bu yöntemle. bu yöntemin amacı da line out'un sesi sıkıştırması (burada bahsettiğim sıkıştırma poweramp'in sağladığı güzel sıkıştırma değil, aynen kevin'ın ses örneğindeki gibi ses az da olsa netliğini kaybediyor) sorununu devre dışı bırakıyor olmak.

bu öneri ownhammer impulse larını yapan kevin'dan geldi.

http://www.ownhammer.com/forum/thread-30.html'de ses örneğini dinleyebilirsiniz. adam gerçek bir hoparlörü amfinin çıkışında yük olarak kullandığı zaman ve line out / attenuator kullandığı zamanki seste ciddi bir fark var. benim denemelerimde de preamp'ten çıkıp power simi kullandığım zaman birazcık daha yapay ancak biraz daha net bir ses aldım.

hayalim bir gün çok müstakil bir eve çıkıp bu kabin simülasyonlarını falan sallayıp canım amfimi güzel bir mesa 2x12 kabine bağlayıp ortalığı gümbürdetmek ama evde ancak bu kadarı oluyor, bu da tatmin edici ama :)

iyi geceler.
 
bir vst host gerekiyor kefir vb. ir yükleyiciler için. tek başına çalışabilir uygulama değil bunlar (exe yok). mixcraft, cubase vs. uygulamalarda veya canlı çalmak için live professor'de kullanabilirsiniz ifoundasound.com'dan indirebilirsiniz, ücretsiz ve başarılı bir yazılım. kararlılık sorunları son sürümlerde giderildi (2009'da sebepsiz yere çökmeler, kayıtlı presetleri bozmalar vs. sorunları vardı, son sürümde karşılaşmadım böyle şeylerle).

preamp (veya simülasyonu) -> poweramp (veya simülasyonu) -> ir (veya nebula programı) şeklinde gitmeniz gerekiyor.

bu arada baran haklısın, nebula'nın ir'lardan farkı dinamik olması, ancak bir nebula pro programının (ki sadece tek bir sm57 ile kaydedilmiş bir sesi veriyor) core2duo işlemcide %24 işlemci yemesinden sonra olmaz bu iş dedim :) yüklemesi de 10-15 saniyeyi buluyor maşallah :)

yalnız şu da var, nebula 3 pro'da programın çekirdeğini yenilemiş adamlar, nebula 2'ye göre (bende olan sürüm) çok daha performanslı çalışıyormuş. elinde olan denesin derim. ben şu anda biraz daha (işlemci bakımından) ekonomik olan iki yöntemi araştırıyorum: birincisi yukarıdaki yazıda bahsettiğim dibox + kabin simülasyonu (ir). ikincisi de fx send'den çıkıp (line out box yine bağlı, aman diyim amfiyi yakarsınız :) direk ses kartına giriş ve revalver power katı simülasyonu kullanarak ownhammer ir'ları. bu yöntemden drive'da çok verim aldım ancak benim preamp katı inanılmaz derece dinamik olduğundan sesi çok fazla kısmak zorunda kalıyorum bu yöntemle. bu yöntemin amacı da line out'un sesi sıkıştırması (burada bahsettiğim sıkıştırma poweramp'in sağladığı güzel sıkıştırma değil, aynen kevin'ın ses örneğindeki gibi ses az da olsa netliğini kaybediyor) sorununu devre dışı bırakıyor olmak.

bu öneri ownhammer impulse larını yapan kevin'dan geldi.

http://www.ownhammer.com/forum/thread-30.html'de ses örneğini dinleyebilirsiniz. adam gerçek bir hoparlörü amfinin çıkışında yük olarak kullandığı zaman ve line out / attenuator kullandığı zamanki seste ciddi bir fark var. benim denemelerimde de preamp'ten çıkıp power simi kullandığım zaman birazcık daha yapay ancak biraz daha net bir ses aldım.

hayalim bir gün çok müstakil bir eve çıkıp bu kabin simülasyonlarını falan sallayıp canım amfimi güzel bir mesa 2x12 kabine bağlayıp ortalığı gümbürdetmek ama evde ancak bu kadarı oluyor, bu da tatmin edici ama :)

iyi geceler.

Haha kesinlikle, en azından bir ENGL E530 almayı istiyorum, ama öğrencilik cidden çok zor zanaat ^^

İşlemci yükü için şu çözümü ürettim ben. Cubase/Nuendo'da, "Stereo In" kanalına da efekt ekleme şansımız var, ve oraya eklediğimz efekt/ler, giriş sinyaline direkt etki ettiğinden kaydettiğimz sinyale yansıyor bu etki. Mesela çok kanallı bir projem varsa, POD Farm'ı veya gitar için ne kullanacaksam Stereo In'e ekliyorum abicim, zar zar kaydediyorum bir sağ kanal bir sol kanal için, ondan sonra kapatıyorum işim bitince ağır yük yiyen bu vst'leri, sonradan sadece EQ Compressor vs kullanıyorum onlarda çok yemiyor zaten ;) Tek riski, gitar/bas tonu için köklü bir değişiklik istendiğinde, kayıdı baştan yapmak, çünkü EQ bir yere kadar etki ediyor ;)
 
Gurkan harika bir anlatım.IR leri dun kullanmaya başladım.Çok acaip birşeymiş:)Sır ı yukledim o demo versiyonu.Videoda bahsettiğin kefir ücretsiz.Fakat o dosyanın içerisinden dll var hep.Sir de setup çıkmıştı yukleyebilmiştim.Kefir i nasıl yükleyeceğimi anlayamadım.Cubase vst klasörünün içerisinemi kopyalıyacağız bütün dll dosyalarını? Yoksa başka türlümü yapılıyor?
kefir, lecto, legion, tubescreamer vs amp ve IR pluginleri eğer indirdiğinde eline .dll dosyası olarak geliyorsa vstplugins klasörüne atman yeterli (yerine göre program files klasörleri içinde ya da cubase klasörünün içindeki vstplugins klasörü de olabilir)...videoda görüldüğü gibi oraya bastığında bir dolu plugin çıkıyor hatta tube screamer pluginlerinden hangisini seçsem diye tereddüt ediyorum videoda :) ...orada görünmüyorsa cubase te plun in information kısmına girerek güncel bi taratma yapmanız gerekiyor o zaman görür...yüklü olsun ama görünmesin istiyorsanız oradan onu da ayarlayabiliyorsunuz...kolay gelsin...
 
Video büyük bir hizmet olmuş. İçerik ve seviye itibariyle de böyle başlıklar diğer pek çok başlığa fark atıyor bence. Bu forumlarda laf kavgası yapmak yerine hepimizin çabasını böyle işlere kanalize etmesi lazım.
 
yakında ses kayıtları da ekleyeceğim bahsettiğim her iki yöntemle alınmış olan.
fikirleriniz çok değerli. ortak kararımızla kayıtlara o şekilde devam edeceğim :)

iyi günler arkadaşlar.
 
Genelde soru sorarak katılımcı oluyorum, ama bir yere kadar kurcalıyorum kurcalıyorum işin işinden çıkamayınca mecbur kalıyor insan.Live profesor ü indirdim. Bu program doğru anladıysam vst'leri herhangi bir daw programına ihtiyaç duymadan çalıştırmaya yarayan program.Hatta bir controller tanıtarak canlı performans alınabiliyor.Ama var olan vst leri örneğin IR'leri burada açamadım. 2 saate yakın programı kurcaladım olmadı ve yine burdayım sorularımla:)
 
Geri
Üst