Elixir Teller Hakkında Uyarı!

bütün anti elixirciler burayta toplanmış galiba. abi haftalık temizleyin gitarınızı bide elixir. hçbişeyiniz kalmaz. hepsinden iyi gelicektir. ama illa elixir sevmiyorsanız DR öneririm çok muhteşem geliyor bana floydsuz gitarlarımda DR kulanıyorum genelde. floydlularda kulanıyorum elixiri hem temizlik açısından hemde uzun ömür ve ton koruma açısından.
 
ben rotosound cu oldum abi. tele ve stratı olan lara da tavsiye ederim.
rotosound yellows. twang canavarı teller. hafif de ingiliz sempatizanlığı olduğundan (yaptıkları işlerden dolayı) daha bir kanım ısındı abi nedense :D
 
Elixiri Musicman Petrucci gitarımda kullanıyorum. Bu gitarımı 1,5 senedir kullanıyorum ve sürekli tel denedim. Bu denemelerimde fretlerimin aşındığını farkettim ve Stewmac ten kumaş zımparalar sipariş ettim.. Konuya dönersek;

Mantıksal olarak bakıldığında metalin metale sürtünmesimi, yoksa naylonun metale sürtünmesimi metali daha çok eskitir???

Benim gözlemlediğim şu şekilde;

Normal teller fretleri açıkcası yiyor. Törpülüyor.

Elixir teller fretleri karartıyor.

Onuda şöyle gözlemledim; naylon kaplama tel, fretlere sürttükçe naylon, fretin üzerinde bulaşık gibi bırakıyor kendini ve fretlerin parlaklığını kaybetmesine yol açıyor..

Ben fretlerin kararmasına razı oluyorum bu durumda.. Onuda stewmac ten sipariş ettiğim 8bin ve 12 binlik kumaş zımparalarla hallediyorum. Ki zaten 2 ayda tel değiştiriyorum ve bu bakımları yapıyorum..

Her çalımdan sonra ıslak bezle teller tek tek, klavyede bigüzel silindiğinde tertemiz oluyor. (fret parlaklığını sadece zımparalarla giderebilirsiniz ama)

Dayanıklılık ve uzun ömür için değil, sadece Rahat çalım için, gitarı her elime aldığımda parmaklarımın rahatlıkla klavyede kayması için ben elixir tercih ediyorum.. Extra tel kayganlaştırıcıları kullanıp klavyeme kimyasallarla zarar vermek istemiyorum..
 
Ebay'de bazen ekonomik paketler denk geldiğinde satın alıyorum
1 kutudan 3 tane takım tel çıkıyor ve neredeyse standart 1 takım tel parasına denk geliyor kargo dahil
ve kesinlikle katılıyorum uzun ömürlü diye aylarca kullanmak fretlere zarar veriyor.
Uzerindeki nano teknoloji kaplamanın bunda büyük etkisi olduğunu düşünüyorum ben de.
 
Boomers hakketen boomers.10 numarasi var ve inanilmaz veriyor patlamalari kesinlikle oneririm.Ama telin agirligi 11 gibi neredeyse sebebini bilmiyorum ama bendlerde earnie ball,dean markley tellere gore inanilmaz bicimde daha agir.Bench presse girip sonra basketbol oynuyormus gibi hissediyorum kendimi.Aciklayici olmustur umarim :)

Off çok merak ettim tam aradığım şey, kolay bend sevmiyorum direnci yüksek olmalı biran önce denemeliyim :D
 
bence o carvin mühendisliği ve malzemesinin farkı.Her gitarları usa ve custom shop.İneternette nereyi gezsem herkes değerinin 3-4 katı iyi olduğu söylüyor.Gitarın yapımına malzemesine göre tellerin gerilim ve rahat çalma etkileniyor.Carvin sapları efsanedir.custom shop da dünyada 5 marka saysan biri carvindir.


Açıkçası ben aynı şeyleri düşünmüyorum Carvin ile ilgili. Benim elimde 2 tane USA ve 1 tane en üst seri Cort'lardan bir tane var, Carvin beni ne yazıkki hiç sarmadı. Elden çıkardım da zaten.

Malzeme kalitesi, klavyesi ve çalımı çok daha iyi olan gitarlardan da biliyorum, fark telden geliyordu.

9 numara Ernie Ball, 10 ve 11 numara Dean Markley Blue Steel ve DR tellerde karar kıldım sonunda.
 
Yalnız Carvinin kalitesi tartışılmaz heleki custom bass gitarları :) Elektro gitardada sipariş verdiğinde senin isteğine göre heleki ciddi kaliteli parçların bir araya gelmesiyle bi hayli uçuk gitarlarda var üst düzey, es geçmemk lazım :D
 
Arkadaşlar Elixir'in fretleri yıpratmasının sebebi sağladığı güçlü titreşimler ile fretlere diğer tellere göre fazlasıyla baskı uygulamasıdır. Evet yıpratır ama neck tonlarını tam anlamıyla almak istiyorsanız bu gerekli. O yüzden elixir gitarın neck sound'ını oldukça genel sound'a katıyor. Benim şahsi kanaatimdir :)
 
Hacılar konuyu hortlatalım :)

Benim üzerimde bir lanet var, hangi teli takarsam takayım, parmaklarımın,ortamın,gitarın durumu ne olursa olsun, 10 dakika geçmeden pembelikler görmeye başlıyorum. D'addario, ernie ball, gibson, ghs, fender.... denemediğim marka kalmadı. En baba dayanan 1 saat sonra pembe, 1 gün sonra da kıl testere moduna geçiyor.

Elixir'e gelirsek; bundan iki yıl önce keşfettiğimde bir daha başka marka kullanmak istemeyecek kadar hoşuma gittiler. ebay'dan 12 takım toplu sipariş verip tanesi 15tl'ye getirerek bu zamana kadarki tel stoğumu yapmıştım. 1-1,5 ay sonra fretlere denk gelen yerlerde siyahlıklar oluşunca da değiştiriyordum. Kısacası çok mutluydum..

Çin malı çakma gitarımı, üzerine epiphone'mi sonra da gibson'umu alana kadar böyle idare ettim. :D
Elimdeki stok bitince de mydukkan'dan hızlıca bir tane alıp toplu alımı erteledim. Gelen elixir'i taktım, 1 günde pembeleşti. OHA diyerek mydukkan'a bu teller sahte kardeşim şeklinde attığım mesaja cevaben elixir'in anti-rust olayını kaldırdığını yazan bir mesaj aldım. araştırdım valla öyleymiş :D

Neyse, bu arada bir iki takım buldum ettim, ama bu zamana kadar tonumdaki bazı sıkıntılı durumların kaynağı belki elixir'dir dyerek piyasadan d'addario exp, gibson ve ernie ball alıp tek tek denedim. Gibson'un o berrak tonunu hiçbir tel tutamaz, kalıbımı basarım :D Aynı zamanda bu fret olayını da duydum, bir miktar aşınma var ama normaldir diyordum.

Son haberlere göre elixir anti-rust'u geri getirmiş, amerikan pazarında yeni teller var şu anda..

Fret konusunu ve bu üzerimdeki lanetle başa çıkma durumumu şöyle bir hesapla kafama göre çözüyor oluyorum galiba :D

Şimdi, ebay'dan 12 takım elixir teli 120$ gibi bir rakama alabiliyorum, tanesi 18 TL gibi,
yine ebay'dan 12 takım gibson teli 80$'a alabiliyorum, tanesi 12TL gibi..


Size soruyorum 18 TL'ye bir ay kullanabilmek mi 12 TL'ye 3 gün kullanabilmek mi?
arada 10 kat fark var. Bir ay temiz gibson tel kullanmaya kalksam 120TL gibi manyak paralar harcıyacağım, ya da testere olan tellerle parmaklarımı kesecek, fretlere ve klavyeye ciddi zararlar vereceğim.

Fretleri 3-4 yılda harcasam tahminen,
4 yılda elixir tele harcayacağım rakam: 864 TL,
4 yılda gibson tele harcayacağım rakam: 5760TL,
aradaki fark: 4896TL, bir gitar fiyatı.. fretleri yeniletsem, bir de yeni gitar alırım :D
 
Valla ben de aynı şeyi düşündüm. Dean Markley Blues Steel yada Ernie Ball Slinky bend yaparken daha rahat geliyordu Elixir'e göre ama üşengeçlik+maliyet yüzünden Elixir'le devam ettim. Şöyle bişey söyleyebilirim, belki saçma olabilir ama evde çalışırken Elixir takılı olsun ama akord burgusunun ordan artan telleri kesmezsin. Kayıt yada konser olduğu zaman asıl istediğin teli takarsın. Onlar hemen kararınca Elixir'leri takarsın. Yada konser zamanı önceden bellidir. Ona göre çabuk kararan teller ile 1-2 hafta idare edersin. Konserden sonra takarsın Elixir'i :D aklıma başka bir çözüm gelmiyor
 
İlk defa konuyu okuyorum, enteresan yurtdışı forumlarda da dean markey fret eritir diyolar. Sebep tel'in çelikten daha sert olması...

Uygun fiyatlı gitarlarda fretlerin kalitesinide sorgulamak lazım.
 
Daha oncede yazmistim.. Metalin metale surtmesi metali eritir. Naylonun metale surtmesi naylonu eritir. Aslinda cok ortada durum..

2 yildir kullandigim musicman jp6 gitarimin fretlerini silsem suan sifirdan pek farki anlasilmaz. Ki aktif olarakta kullaniyorum.. Bence elixir gercekten ise yariyor.

Artisi; fretleri eritmemesi, kayganlik, tonu kaybetmeme, bas tellerdeki tonun netligi..
Bana gore eksiside, ozellikle ince tellerde azda olsa sesteki yapayligi...
 
Daha yeni elime aldım elixir teli henüz gitarıma takmadım akşam eve gidince takacağım umarım dediklerinizde yanılıyorsunuzdur zira zaten dandik fretler var gitarımda fretlere birşey olursa camdan aşağı atarım gitarı :D :D
 
Geri
Üst