7 Telli Elektro gitar çalmak ?

Şimdi 7 telliye geçiş düşünüyorum. Mayıs ayında 1 yılı tamamlamış olcam elektroda ama acaba 7 telliye geçsem nasıl olur diye düşündüm ?
Farklılıkları nelerdir ? Mesela power chord basarken farklılıklar oluşucak mı ? Yani sonuçta power chord basarken nasıl alt telleri kapatmadığımızda gürültü yapıyosa üst telde böyle bişeye sebep olur mu ? 7 telli gitara uygun tel Türkiyede kolay bulunuyor mu ?

6 telliden öte yapabilceğim şeyler neler ? Çalmakta zorlanırmıyım? Bu konularda bilgi verirseniz sevinirim.
Avantajlarını/Dezavantajlarını yazarsanız sevinirim :)
 
şahsen bir bilgim yok yararı zararı var diye ama ilgilenirsen tünelde vardı bir tane, $140'a satıyor senkopun karşısındaki küçük dükkan. daha bu çarşamba sorduydum ama pazarlıklan falan alırsın heralde uygun fiyata.

başlangıç için uygun bir şeye benziyor.
 
Bence gereksiz bir olay,
kaç tane adam çaliyor ki, 1 ekstra telin pek de gerekli olduğunu düşünmüyorum, hele ki 6 telliyi ögrendik şimdi sira 7 de demek yanliş bence
 
şöyle anlatayim.
bende yedi telli ibanez var. zamaninda ozellikleri iyiydi, fiyati da 7telliye gore uygundu, almisken farkli bisey alayim ilerde kullanirim diye 7telli aldim. ki o zamanlar dream theater dinlerdim severdim özenirdim cok. neyse, oncesinde bir sene kadar klasik gitar çalıyordum (6 telli tabi), elektroya direk 7telli'yle geçtim. gayet rahat ettim, herhangi bir zorluk olmadı. evet klavye daha geniş oluyor, ama klasik gitardan geçtiğim için yadirgamadim.

tel bulmak sorun olabiliyor ama, tünelde ancak kıvılcım'da bulabiliyorsun, o da her zaman değil. tavsiyem kadikoy'de srv music'e bakman. her zaman getirdiklerini soyluyorlar, ben de ne zaman gitsem buldum.

bence o kadar da gerekli bişey değil 7telli gitar, yapabileceklerin o kadar da fazla değil. daha bas sesler alabiliyorsun, gitari d-tuned yapmana gerek kalmayabiliyor. sonucta bir tane tel ekliyorsun, diger tellerin akordu normal, bir tek kalın si teli fazladan oluyor, o yüzden çalışta pek bir zorluk olacagini zannetmiyorum.

sana kalmış, ben aldım, memnunum, iyi ki de almışım diyorum. ama almadan önce iyi düşün.
 
Vallahi çaldığın müziğe bağlı. Yaptığın müzik ya 7 telli gitara ihtiyaç duyuyordur ya da duymuyordur. Bence sırf 7 telliye geçmiş olmak için geçmek yanlış. Mesela ben 7 telliye ihtiyacım olduğunu anladıktan sonra 6 telli gitarımı satana kadar çalamadım istediğimi yapamıyorum diye.

7 tellinin bariz bir avantajı "extended range" olmasıdır. Yani daha geniş bir nota skalası. "Aman sırf 5 kalın nota fazladan çalabileceğim diye 7 telli mi alırım" diyorsan bence hiç girme bu işe.

Dezavantajı sadece Türkiye'de pack halinde gitar teli bulmak. Ben daha kalın gauge bir mi teli kullanıyorum 7.tel olarak. Onun dışında alışma zorluğu falan geçici; ben şimdi 6 telli çalarken eksiklik hissediyorum.

Bir de tavsiye vereyim; RG1527 güzel ve ekonomik bir 7 tellidir. Bir şekilde bul, ondan al.
 
Valla bence 7 telli ya virtüöz işi (bkz. vai) gerçi virtüözler için de gereksiz ya bence.Ya nu metal işi.Bence alma ben hiç sevmiyorum 7 tellileri.
 
valla benim de aklımda var bi 7 telli almak. Ayrıca 7 illa nu-metal olcak diye bi sey yok. Bkz. bircok jazzcı 7 telli kullanır. 7 telli cok guzel hollowbody gitarlar var. 7 telliler konusunda onyargı var nu-metal diye. Ayrıca standard akord edilmis bir 7 telliyle e-B-G-D-A-E-B herseyi calabilirsin. RG 1527 fena durmuyo ama pickup degisimi falan lazım...
 
bence gitarda biraz ilerleyip de "bana su yuzden 7. tel lazim" seklinde somut sebepler uretmeye baslamadigin surece 6 telde kal.

telliogullarina hucum, yasasin seferogullari! diyerek bu guzel mesaji burada noktaliyorum.
 
Eger daha kalın seslere ihtiyac duyuyorsan, sert akortlar kullanıcaksan bence kullanı$lı olur.ama kalın seslere ihtiyacın yoksa kalın olu$u herkezin alısacagı bisey degil...
 
7 Telli gitarın tek amacı oktav aralığını genişletmek değildir. Bunun yanında solo atarken klayyede ileri - geri fazla hareket etmeden melodiyi kalın notalarda tamamlamanızı sağlar. Bu da soloların daha seri çalınmasını sağlar.

Bu gerçekten de ihtihaç ile ilgilidir. Ama 6 telli ile istediğini yapabilen birisinin 7 telli almasının ekstra bir kazanç değil, kendine zarar ve kayıp olduğunu düşünüyorum. Şahsen ben pek sıcak bakmıyorum yedi tellilere.

Bir kere, 7 telli bir gitarın gerçekten güçlü olarak sesini dinlemek için güzel bir amfiye (speaker in inch değeri yüksek olmalı) sahip olmak gerekir. Diğer türlü power chord basarken 7 telli gitarınız olmasa bile Distortionda ana sesi alt tel ile verirsiniz (Smoke On The Water' ın çalınışı gibi). Kimi amfilere "Mi" tonu bile kalın gelirken siz ona "Si" teli baglayacaksınız. Dolayısıyla 7 Telli gitarın ne kadar gerekli olduğunu iyice bir tartmak gerekiyor. Çünkü bu gitar ellerinize yeni bir alışkanlık getirecek.
 
dement demiş ki:
Eger daha kalın seslere ihtiyac duyuyorsan, sert akortlar kullanıcaksan bence kullanı$lı olur.ama kalın seslere ihtiyacın yoksa kalın olu$u herkezin alısacagı bisey degil...

Belki buda bi çözüm yolu olabilir...

( "$" leri "ş" şeklinde yapsan iyi olacak...sonra pişman olabilirsin...) :LOL:
 
Neden gereksiz olsun :?: hepsinin yeri ayrı , 6 telliden terfi etmek için değil tarzını daha iyi uygulamak yada çizdiği metodu hayata geçirmek için kullanılır bu gitarlar ,sadece 1- 2 çeşit değil çeşitli variasyonlarda akord ayarları çekilip çok özel şeyler yapılabiliyor (örnek; vai)
iyi bir gitariste akord variasyonları yada transpozeler bi fark teşgil etmez alındıktan çok kısa bir süre içinde alışabilir herkes ama kişiden kişiye kavrama süresi değişiklilik gösterebilir...
 
Vallahi ben 7 telli gitar ile nu-metal'in "N" sini yapmıyorum. Jazz ve newage için 7 telli aldım. Genelde enstrümanları müzik türlerine sınırlamamak lazım. Saz ile caz yapıp orkestral yan flüt ile rock yapan bir sürü insan var.

Kıssadan hisse: "6 telli ile yapamayıp 7 telli ile yapacağın işlerin sayısı, yapamayacağın işlerin sayısından fazla ise 7'ye geçiş düşünebilirsin".
 
Bir de 7 telli gitarı bir aşmışlık göstergesi olarak görmemek lazım. 6'dan 7'ye geçiş hiç zor değil ve bunu yetenek etrafında tartışmak yanlış.
 
gitarım 6 telli ama taktım 10-52 telleri çektim si ye anen görüntü.. bu zevk, gereksinim, tarz, sound..v.s. herşeyle alakalı, ben ne istediğimi bildikten sonra "..gereksiz kardeşim bunlar.." yada "..önce 6 teli bitir aştım ben ayakları yapma bana.." gibi yorumlar hangi hastalıklı beyinlerden çıkabiliyor şaşarım.. :)
kurala kaideye dayalı rock olmaz..
 
bence bi şekilde deneyebildiğin kadar 7 telli dene,bi kere bak bakalım o sapı ne kadar yadırgayacaksın?Tabi şu anki seviyeni bilmiyorum ama 1 senedir çalıyosan biraz daha ertele bence yani somut bi sebep söyleyemem bunu için ama acele etme,7 telli keyifli bişey ya :p
 
hmm sanırım en iyi çözüm denemek olucak haklısınız. İstanbulda nerde deniyebilirim nerede var 7 telli ?

Bende nu-metal yapmıyorum hiç bi şekilde :) Yani ben acaba daha kuvvetli ritm tonları alabilirmiyim diye 7 telli düşündüm.

Tabi bide güçlü amfi olayını falan es geçmiştim ben hatırlattığınız iyi oldu. Sanırım iyi bi ekipmanda lazım o kalın sesi kaldırmak için. Hmm evet deniyim en iyisi
 
Geri
Üst