Genetik Bilimi

bılımsel gelısmeler ılerledıkce butun cozumsuzlukler zamanla cozulur..
sorun klonlamanın olması ıle genetık bılımınde bunu ınsanların saglıkları ıcın mı kullanılacak.
yoksa yaslanma gıbı salakca etmenler ıcın mı?


ruhsuz ınsanlar olacak ne guzel ..
kesın ateostte olurlar nede olsa tek beden tek ruh ondan ıkı post cıkaracak ınsanlar..

senı kım yaptı..genex labratuarı..


genetık bılımının gelısmesı kok hucre uygulamaları ınsanlık tarıhınde cozulemeyen bır cok genetık rahatsızlıga care bulacaktır..
 
dinle ne alakası var teknik yetersizlikmiş eğer klon olsaydı gerçeği kadar yaşardı saldırıya geçmişsin bence bilmediğin bir konu hakkında konuşma herşeyi yazdım sen daha cevabını alamamışsan sorun sende
 
kim genetik okumuş o adammı :) o adamın genetikte blgisi a yı geçmez geçen sene bir yıl boyunca genetiği geçmek için her bir boku ezberledik o ayrı neyse size laf anlatılmaz ama granmustash midir nedir sırf bana cevap vermek için arşatırıp birşeyler öğrenmesi çok hoşuma gidiyo yalan yanlışta olsa bişiler öğreniyo ;)
 
Denyo kardeşim Dolly klondu ve klonlanmış canlıların ilki değildi sen klonun ne olduğunu bilmiyorsun sanırım ancak çekirdek hücre 6 yaşında bir koyunun vücut hücresinden(memiş hücresi) alındığından telomerleri kısalmıştı o yüzden klonlanan Dolly kalan telomerin ömrü kadar yaşadı yani klonlama başarıldı.Hatta 6 yıl yaşaması deneyin başarılı olduğunun bir kanıtıydı çünkü 6 yaşındaki hayvanın aynısından kopyalandı ve yeni koyun yaşaması gerektiği kadar yaşadı. Tabi senin yararlandığın vatikan güdümlü yobaz ve gerici sözde bilim çevreleri bunun başarısızlık olduğunu söylediler. Sen hiçbir canlı klonlanamaz dersen şuncacık aklınla ben sana yobaz da derim cahil de derim burnu büyük de derim, senin düşüncelerinin bilimsel çevrede geçerliliği nedir? Benim yazdıklarım okuduklarım senin yaptığın ise salak saçma inançlarınla yoğurduğun bilgileri insanları yanıltmak için kullanmak sonra da insanlara doğruyu göstermeye çalışan birine bok atmak. Senin gibi klonlama suya düştü, hiç bir canlı klonlanamaz diyen bir adam ne kadar batıl inançlarından kurtulup bilim hakkında konuşma olgunluğuna erişmiş olabilir?
 
adama bak yaa dolly ne kadar yaşadı gerçek koyun ne kadar yaşadı eğer birbire bir kopyası olsaydı aynı yaşardı şimdi ilk yazdığım mesaja bak benim dediklerimi yazmışsın telomeri filan kısalmış baya şey öğrenmişsin neyse mesajları tekrar okursan yazdığın son mesajla bana destek olduğunu görürsün hadi sen saldır bakalım din falan diye nede olsa dediğime geldin
 
Sen hala anlamıyorsun ben de başında telomer kısalmaz demedim aksine bütün ökaryotik canlılarda kısalır dedim. Sen ilk başta insanda oluyormuş sadece diye üfürdün yok kaset gibiymiş falan yelledin arkadan. Sanki koyunla insanın çok bir farkı varmış gibi... Ayrıca hiç bir canlı klonlanamaz dedin, klonlama suya düştü dedin. Senin dediğine geldiğim yok yazdıklarımı dikkatli oku. Boşuna alıntılar yapmayalım önceki yazdıklarımızdan. Dolly gerçek koyun kadar yaşamadı evet ama bu da deneyin başarısını gösterir niye biliyor musun? Sanırım 6 yaşında bir koyundu çekirdek hücreyi aldıkları. Koyunun vücut hücresiydi(meme) ve mantıklı düşünürsen bu daha mantıklı oluyor. Çünkü hücre içi saat 6 yaşındaydı ve altı yaşındaki hücre klonlandı. Tabi ki yeni doğmuş olsa da o klon da 6 yaşındaydı yani deney başarılı.
 
öküz asıl sen anlamıyorsun ben stelemor kısalması sadece insanda olur diye bi,şe yazmadım o kadar malsınki deneyi yapan insanlar başarısızlıklarını kabul ederken sen burda hadsizce deney başarılı diyorsun klon olsaydı senin hücre içi saat dediğin 6 değil 0 olurdu öküz şimdi benim dediğimle aynı şeylere düşüyosun neymiş birnire bir aynı klon asla olamazmış dediğim gibi yeni klon kasetin kaldığı yerden devam eder ve çabuk biter yani hemen ölür neyse senin kafa çok kalın matkap kullanmam gerek bu son mesaj hadi byee
 
Kafası kalın diyene bak bana zeka gelişmez diyen bir insansın bunları bana demeye hakkın yok ya neyse ellerini tutacak değilim sen yazarken.
Sana basit bir soru sorayım o zaman senin bir kopyanı çıkarırsam senin yaşında mı olur yoksa sıfır yaşında mı? Herhalde senden çok bilen o bilim adamları da biliyordu koyunun o kadar yaşayacağını. Bu deneyden önce biliniyordu çünkü telomer kısalmasının yaşlılıktaki etkisi. Bana deneyin başarısız olduğuna dair geçerli bilimsel bir makale gösterir misin? Yanlız kofti bir yerden bulma bilimsel bir makale dedim.
Ve bir de şu var, bir canlıyı kopyalamak şu anki teknolojiyle yapılamaz deseydin yine ben senin kendini bir şey sanan biri olduğunu düşünmezdim. Senin
1- Bu konular hakkında yapılan araştırmalardan ne kadarından haberin var?
2- Sen de böyle çalışmalar yapıyor musun?
3- Bu konu hakkında herhangi bir geçerli makalen var mı?
4- Dolly'nin başarısızlık olduğunu nerenle uydurdun geçerli bir organın var mı?

bunların hiçbiri olmadığı için yapılamaz edilemez diye kesin konuştuğundan sen bir ukala ve alık herifin tekisin.
 
Aynı şeylerin zıttını kanıtlayan bir şey gönder buraya bende sana gönderiyim
ikincisi telomer kısalması dolly kopyalandığında daha bilinmiyodu
 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/...ve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=15745269 bakarsan makalenin özetinde Dolly'nin bir başarı olduğu söyleniyor.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=9383657 --> aynen...

http://bmj.bmjjournals.com/cgi/content/full/324/7329/67/a burada da dolly'nin artridlerinin klonlamanın başarısızlığı ile ilgili olmadığı da yazıyor. Klonlanan diğer 355 hayvanın bir problemi olmadığı da yazıyor.

Telomer kısalması dolly kopyalandıktan sonra bulunmuş tamam o konuda sen haklısın ben de öğrenmiş oldum ama klonlama suya düştü falan diye zırvalama üzersin bu kadar makaleleri yazanları, bilimadamlarını.
 
bak senden çok özür dilerim seni üzmek istemiyorum

ama

sen bu gönderdiğin makalelerin tarihlerine ve yazarlarına bakarsan sevinirim ilk makale pubmedden bulduğun bir gazetecinin yorumu

diğer yazdığın iki makale 2002 ve 1997 tarihli yazılar
ve içeriklerinde sadece şunu diyor. Evet başarıldı yeni bir klon oluşturuldu bu tekniklerle yani yaşayan bir zigot oluşturuldu yani bebek oluştu ve büyüyor ama daha yeni olduğu için buna başarılı diyor daha güncel makaleler gösterirsen sevinirim ;)
 
Bu arada araştırıcılığın güzel inşallah araştırma hırsın ve uğraşın belli ideolojiler hizmeti yerine değilde sırf öğrenmek için doğruya ulaşmak için olursa inşallah hidayete kavuşursun
 
Kandaharlı doktorun yazısının tarihi 2005 ben şimdi senden karşıt görüşteki makaleleri istiyorum benim kalbimi kır ne olacak ki ben burada insanlar bir şeyler öğrensin diye uğraşıyorum. Gazeteceinin yorumunun içinde referanslar var diye koydum bilgi kaynağını göstermiş belki onları da bulup buraya koyarım.
 
The health profile of cloned animals

J B Cibelli, K H Campbell, G E Seidel, M D West & R P Lanza
Nature Biotechnology 20, 13 - 14 (2002).

Gazetecinin kaynak makalesi bu ama ben ulaşamıyorum ücretli bir makaleymiş ne yazık ki belki sen kütüphaneden bulursun bu makaleyi. Araştırmaya devam edeceğim senden önce bulursam buraya yapıştırırım.
 
Cloning controversies: an overview of the science, ethics and politics.

Sharma BR.

Department of Forensic Medicine and Toxicology, Govt. Medical College and Hospital, Chandigarh 160030, India. [email protected]

Man's quest for knowledge is boundless. It is because of this quest and his untiring efforts to acquire it, that we have made such tremendous breakthroughs in the fields of science and medicine. Vaccines for hitherto incurable diseases, genetic engineering, and the correction of congenital and hereditary diseases are a few of these. With the successful cloning of 'Dolly', 'Molly' and 'Polly' we are now standing at the threshold of another major breakthrough--human cloning. However, are we ethically, morally and politically mature enough to 'go all the way' in a purely scientific manner, for the benefit of the human kind? A review of the scientific, ethical and political events in this field may be pertinent in trying to answer this important question.

Publication Types:
Review
Review, Tutorial

PMID: 15745269 [PubMed - indexed for MEDLINE]



bu makale filan değil sadece bir konuşma sana bilimsel bir makale nasıl olur söyleyim

1 söyleyeceğin şeyin amacını söylersin
2 söyleyeceğin şeyi özetlersin
3 özetlediğin şeyle ilgili bilimsel veriler sunarsın
4 kendi araştırman ile ilgili verileri sunarsın
5 kendi araştırman ile eski bilimsel verileri karşılaştırırsın
6 araştırmanda ne bulduğunu yazarsın

dediğim gibi bu bilimsel bir makale değil sadece bir demeç

pubmed nedir?

eskiden paralı bir şirket olan ve hala paralı bir şirket olup dünyada gazete dergi internet üzerinde yazılmış tüm yazı ve haber ve röportajların özetlerini sunan bir kurum sitesi ayriyeten amerika da kütüphaneside var

peki bu yaz neyin nesi dr sharma nın internette pubmed e üye olup yolladığı kendi görüşü ;)

zaten bilimsel bir amaç değil politic bir amaç içeriyo

şimdi adam gibi birşey bulurmusun
 
Bak buda senin linkini verdiğin gibi bişi ama türk bilim sitesinden ankara universeti tıp haberlerinden ve buda bir haber yani makale değil bak yazılanlar ne diyor.

klonlama başarılı oldu derken tek demek istedikleri canlının meydana geldiği ama tam bir kopya değil

İnsan kopyalama hareketinin öncüleri Profesör Zavos ve Doktor Antinori ilk deneyi bir Akdeniz ülkesinde 30 gün sonra gerçekleştireceklerini açıkladılar

YASEMİN ÇONGAR Washington

Kutsal kitapların, din kurumlarının, birçok ülkedeki yasaların ve liderlerin, biyoetikçilerin ve "Henüz hazır değiliz" diyen bir dizi bilimadamının karşı çıkması, insanın genetik kopyasının üretilmesine kararlı olan araştırmacıları durdurmaya yetmiyor.
Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’nin Washington’da önceki gün başlayan ve dün devam eden toplantısı, beklendiği gibi insan kopyalama konusunda keskin tartışmalara sahne oldu. Ancak ortaya konulan güçlü muhalefete rağmen, üç araştırmacı, insanları kopyalamak için düğmeye bastıklarını ve ilk geniş kapsamlı insan kopyalama uygulamasının 30 gün sonra başlayacağını duyurdular.
Bu araştırmacılar, Clonaid adlı Bahamalar merkezli insan kopyalama şirketinin direktörü Brigitte Boisselier, ABD’nin Kentucky eyaletinde bulunan Androloji Enstitüsü’nün başkanı Panayotis Michael Zavos ve Roma Üniversitesi’nden İtalyan bilimadamı Severino Antinori. Boisselier, hayvanlar üzerinde yapılan kopyalama deneylerinin artık insanların genetik ikizlerini yaratmaya yetecek düzeyde olduğunu belirterek, halihazırda bu tür deneyleri insanlar üzerinde zaten yürüttüğünü ima etti ve yakında sonuçları yayınlayacağını söyledi.


İlk klonlar 2002’de...
Panayiotis Michael Zavos ile Dr. Severino Antinori ise, insan kopyalamayı, kısır çiftlerin çocuk sahibi olmasının aracı olarak gördüklerini vurguladılar ve adı gizli tutulan bir Akdeniz ülkesinde, toplam 200 çiftin katılacağı bir insan kopyalama deneyine hazır olduklarını da duyurdular. İki bilimadamı 200 çift üzerindeki deneylerini, her çiftte eşlerden birinin genetik kopyasını taşıyan embriyonu, annenin rahmine yerleştirerek yapacaklarını, deneyin 30 gün içinde başlayacağını ve ilk kopyalanmış bebeklerin de gelecek yıl doğacağını belirttiler.


Karşı görüş: Risk çok büyük
Boisselier, Antinori ve Zavos gibi araştırmacılar, insanlar için kopyalanmanın "üreme hakkı" ile aynı şey olduğunu söylerken, birçok bilimadamı da teknik ve ahlaki gerekçelerle bu deneylerle itiraz ediyorlar.
ABD’li profesör Alta Charo’ya göre, "İnsanın kopyalanması, ancak sağlanacak yararın risklerin çok çok üstünde olması halinde ahlaki sayılabilir. Mevcut durumda başarısızlık riski çok yüksek. İnsan kopyalama deneylerini yapan bilimadamları da, hekimlik yasalarını ihlal etmiş oluyor." 1997’de, başarıyla kopyalanan ilk memeli hayvan olan koyun Dolly’i üreten bilimadamı Alan Colman, "Başarı için çok sayıda deneme yapmak şart. Ancak bu denemeleri insanlar üzerinde yapmak ahlaka aykırı. Ben Dolly’i 277 başarısız denemeden sonra kopyalayabildim" diyor.


SORU / CEVAP

Tam kopya olanaksız

BBC’nin internet sitesi bilim editörü Dr. David Whitehouse insan klonlamasıyla ilgili en çok sorulan soruları araştırdı.

• Ne gibi tehlikeler söz konusu?
- Şimdiye kadar klonlanan 5 tür memeliyle ilgili bulgular Antinori ve Zavos’un hemen hemen hiç şansı olmadığını gösteriyor. Çünkü hamileliklerin büyük bölümü düşükle sonuçlandı. Çoğunda yavru öldü, hamileliklerin tümünde hem annenin, hem yavrunun hayatı risk altındaydı. Bir çok vakada, klon ana rahmini yırtacak boyutlarda aşırı büyüdü. Koyun Dolly, 247 hamilelikten başarıyla dünyaya gelen tek kopyaydı. Eğer insan kopyalanırsa bütün bunlar büyük acılara yol açacak.

• Kopya insan doğunca ne olur?
- Hayvan klonlamaları yalnızca yüzde bir mertebesinde sonuç verdi. Çoğu anormaldi. Karaciğerleri, kan damarları, akciğerleri sakattı, kalp sorunları vardı. Bağışıklık sistemleri zayıf, şeker hastası olarak dünyaya gelenler çoğunluktaydı. Büyük bir ihtimalle genetik bozuklar da taşıyorlardı. Hiçbiri uzun yaşamadı. Başarılı olan birkaç tane bilim dünyasını şaşırtıyor.

• Klonun kalite kontrolü yapılabilir mi?
- Sağlıklılarını seçmek amacıyla embriyoları tarama işleminden geçirmek pek mümkün değil. Genetik hataları belirlemek şimdiki teknolojiyle çok zor.

• Kopya insanın sağlığı nasıl olacak?
- Klonların ileriki yaş dönemleriyle ilgili pek birşey bilinmiyor. Ancak normal insanlar kadar yaşamaları beklenmiyor.

• Kopya insan kime benzeyecek?
- Genetik anlamda ebeveynine yüzde 99.9 oranında benzeyecek. Ancak tam bir kopya olmayacak. Çünkü bazı genler yumurta hücresinin dışında bulunuyor. Bunlar da klonlanan bebeğe geçecek. Ayrıca çevresel etkiler söz konusu. Kişilik çok farklı, fiziki görünüş biraz farklı olabilir. İnsanın yalnızca genler yumağından oluştuğu saplantısı çok yanlış.
 
Koca koca harflerle yazdığın Dr. David Whitehouse röportajındaki cevapları okudum. Klonlamanın imkansız olduğunu söylememiş. Başarısızlıklardan bahsetmiş. Bilim sürekli ilerliyor. Her alanda ilk denemelerde başarısızlıklar olur, zamanla aşılır elbet. Şaşırtıcı diye nitelendirdiği bazı başarılı sonuçlar da olmuş ayrıca. Oysa ki sen imkansız olduğunu söylüyordun. En son soru ise zaten kimsenin iddia ettiği bir şey değil, yani kimse %100 ebeveynin kopyası olur demiyor. Elbette yumurta hücresindeki genler dışında faktörler de var. Zaten bir insanı gerçek bir insan yapan çevre faktörleridir en başta.
 
aynen şöyle diyor yapılan denemelerin %99 u başarısız sonuçlanmış.
Ana rahminden normalden büyük bir şekilde gelişmiş
Sadece bir kaç deneme başırılı olmuş deken başarılı bir emriyolojik dönem ve başarılı bir doğum yaşanmış
Klon tam kopya olamaz çünkü meme hücresindeki genetik madde ile meme hücresinin meydana geldiği ilk baştaki zigotun genetik maddesi aynı değil yani senin şimdiki vücut hücredendeki dna ile il hücre zigot halindeki dna aynı değil

Dna sadece yaptığı şifrelerle değil paketlenme biçimiyle yani histon yapısıyla yada sentromer telomer yapısıylada bir genetik bilgi içerir ve bu hücre bölündükçe değişir ve insanın yaşlanmasını sağlar.

Onun için meme hücresinden ya da mezenşim hücresinden alınan bir genetik materyalle zigotun oluştuğu materyal farklıdır.

Yani klon için oluşturulan zigot zaten yaşlıdır. Bunun için ana rahminde aşırı büyümeler olmuş ve başarısızlık olmuş

Ve soma hücresinde aktif olmayan genler elektirik ile aktif hale getirlirken bozukluklar meydana gelmiş ve bunun için klonda hastalıklar olmuştur.


Yani bu yazdada yazdığı gibi birbire bir clon imkansızdır. Orada dr. bilmem ne aynen şunuda eklemiş başarılı doğumda bir clonda olsa bu clonun geleceği belli değildir.

Asla gerçek kadar yaşayamaz çünkü o gerçeğin yaşlanmış dnasından oluştu ve erken ölmek zorunda yani ben bir clon yapıyım ben 60 yaşında ölürsem oda bir 60 yıl yaşar filan palavra bunlar o clonun yaşayabileceği en az 4-5 yıldır.
 
ya konu boyunca böle atışıp duracakmısınız herneyse asıl söylemek istediğim henüz etik açıdan sınırları çizilmemiş bir konu olduğundan bu konuda söylenen şeylerin güvenirliğine inanmıyorum mesela o antinori denilen herif bir bilim adamı olmaktan başka herşey ayrıca klonlama konusundaki gelişmelerin çoğu dollyden beri yayınlanan insan klonlama hakkındaki çoğu şey açık değil yaptıkları yöntemi yazmıyorlar yani sürekli bişeyler saklanıyor bence bir bebek klonlanmış da olabilir olmayabilirde.Ama asıl önemli olan eğer klonlamışlarsa yada bi tarihte klonlanırsa ne olacak???!!
 
Geri
Üst