Gitar Kayıt Problemi 192 Khz

arkadaşlar, bir alttaki başlıkta da belirttiğim üzere eski ses kartımı roland quad capture ile değiştirdim. lakin problemler bir türlü bitmiyor.

eski ses kartım 96 khz'de kaydediyordu. bu yeni ses kartımla 192 khz ile kayıt yapmak istiyorum fakat yapınca program kitleniyor?? 44.1 de falan sorun yok ama 192 de neden kayıt yapamıyorum. 192 de kayıt yapmak için yada ne türlü ayarlar yapmalıyım .

bilgisayarım 3.2 ghz li 6 gb ramli falan canavar gibi bir alet. 3d maxle uğraşırken kralları oynuyorum mesela. yani bilgisayarın yetmemesi gibi bir seçenek olduğuna inanmak istemiyorum.

bu konuda fikri, önerisi olanlar var mı ? ne yapmalıyım ? yada gitarı nasıl kaydetmeliyim ?
 
Tek kanal mı kayıt alıyorsunuz ?Ne kaydı alıyorsunuz acaba ? Birde kaç kanal çalışıyorsunuz? 192 khz kullanmasanızda olur.Albüm kayıtları genelde 24/44 khz olarak alınır.Bu oran dünyanın en iyi studyoları bile böyle kullanır.Eğer sinemaya müzik ise oda 24/48khz olarak kullanılıyor.Tam standart bu olmasada genel böyle diyebiliriz.Bilgisayarı kasmanıza gerek yok bence.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
arkadaşlar ikinize birden cevap vereyim; kendi bestelerimi kaydetmek istiyorum ama artık biraz daha ev kalitesinden öte birşeyler yapmak istiyorum. bu yüzdewn firewire solo mu satıp, quad capture aldım 192 khz kaydediyo diye. alp, amacım budur.

kuklacionur, abi gitar jack girişinden takıp tek kanal alıyorum. yani iki üç ensturman değil tek başına gitar sadece. birde eğer 24/48 ise kullanılan, 192 ne amaçla kullanılıyor o zaman ?

şimdiden teşekkürler.
 
192 khz sampling rate ile yapılan kayıtlarda müzik için kullanılıyor elbette fakat kaydetiğin müziği CD formatına veya mp3 e çevireceksen 24bit/44.1khz den daha yüksek çözünürlükte kaydetmenin bir getirisi yok.

Özellikle yaptıgın kayıtları internet üzerinden paylaşacaksan ( youtube, myspace vb ) çoğu sitedeki media player senin upload ettigin audio yu cd formatından bile (16/44.1) daha düşük kalitede yayınlıyor.

Bir çok yerde 24bit / 96khz veya 24bit / 192khz çözünürlüğünde FLAC veya Apple Loseless Codec formatıyla bulabileceğin müzik var( örneğin http://www.2l.no/hires/index.html ) fakat boyutlarının büyük olması (1 dakika = yaklaşık 36mb) ve ses kalite farkının çok az olması sebebiyle yaygın degiller
 
Selam bencede yüksek çözünürlükte kayıt almanın şu süreçte hiç bir anlamı yok.Ayrıca şöyle bir yanılgı içinde olduğunu düşünüyorum; elindeki ekipmanlar her ne kadar kaliteli olsada, yüksek çözünürlükteki prodüksiyonlarda gerçekten çok daha yüksek maliyetli sistemler kullanılıyor. Benim kişisel görüşüm 16bit/ 44.1khz yeterli olduğu konusunda.Eğer kaliteli bir gitar kayıdı almak istiyorsan iyi bir gitar pre-amp satın alman veya anfi mikrofonlayarak kayıt sürecini gerçekleştirmen olacaktır.
 
Cızırdama "latency" ayarlarının çok düşük olmasından (CPU işlem yapmaya yetişemiyor demektir) veya "clock" ayarının olmamasından kaynaklanır. Latency değerini artırın, ve ADAT bağlantılı cihaz varsa sistemde, ona göre clock ayarını yapın.

Bunun dışında 192 KHz ile kayıt yapmak için çok güçlü bilgisayar ve Protools HD gibi rack sistemli bir sisteme ihtiyaç var, yoksa bilgisayar kaldırmaz kolay kolay. Ayrıca gerçekten stereo müzik kayıtları için o kadar yüksek çözünürlüğe çıkmanın kaydın mastering seviyesine gelindiğinde hiçbir anlamı yok.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
256 samples dı. 512 samples yapınca ses kartı ayarlarından cızırdama düzeldi. lakin doğru şey mi yaptım acaba çözüm için. yoksa onu 256 mı bırakmalıydım
 
dinleme ve miks için 1024- 2056 olabilir, kayıt için 256 gibi olabildiğince azalt ki latency olmasın. doğru yapmışsın. ancak cızırtı varsa kayıtta da buffersize 256 dan yüksek olacak mecburen. o zaman kayıt sırasında yapabiliyorsan monitoring yaparak latency probleminin çözersin. kartının monitoringi varsa tabi...
 
Direct monitoring: direk dinleme modu: harici ses kartlarında çoklukla olan (olması gereken - olsa iyi olur) kayıda giden sinyali (sesi) PC ye aktarmadan direkt olarak dinleme monitorlerine (hoparlorlere) ileterek latency (ses gecikmesi) yi önleyen uygulamadır. Kayıt yaparken vazgeçilmez bir özelliktir. Sen hiç ritm kaçırmadan enstrümanını kullanabilirsin, PC de ses kaydını istediği kadar gecikmeli olarak, PC yi yormadan kaydeder, ritm kaçması olmaz.
 
direct monitoring diye bi tuş var abi dediğin gibi . ama onu mono stereo arası geçiş diye biliyorum . yanlış mı biliyorum .. :( aman allahım ya. hiç bi bok bilmiyorum ya :((( abi rica etsem bi baksan quad capture roland zahmet olmazsa eğer. beni de bi yönlendirsen ?

bide senden ricam bir üstte yeni bir başlık açtım gene bu konuyla ilgili . yardımlarına muhtacım hocam :/
 
hocam sana şöyle küçük bi öneride bulunabilirim. (umarım reklam olarak algılanmaz) Gitar Teknikleri sitesinin sahibi Emrah Almış abimiz bu ses kartının aynısını kullanıyor. [email protected] adresine mail atarsan tahminimce sana yardımcı olur.
 
ses kartındaki daki mono tuşu tahminen direct monitoring'in mono mu yoksa streo mu duyulacağı ile ilgili. Kısaca evinde stero bir dinleme sistemin var ise birinci inputtan mono olarak girdiğin gitarı ses sisteminde streo olarak duymanı sağlıyordur.
 
evet oymuş. bu arada anladığım kadarıyla " evet direct monitoring var" keza gitarı takıp yada davulu mididen takıp direkt çalabiliyorum.

lakin 2 gündür deli gibi çözmeye çalıştığım, davulu normal dinlerken neredeyse 0 latency ile çalarken, record tuşuna bastığımda yarım saniye arkadan geliyo çaldıklarım. bi türlü halledemedim ya :(
 
O zaman henüz direct monitoring yapmıyorsun demektir. Kayıttaki latency den ayrı olarak duyman gerek çaldıklarını. Kayıttan gelen sesi duyuyorsun belli ki.
 
Software monitoring ile de ayni yontem uygulaniyor olmasi lazim. Yani senin kayit esnasi olusturdugun sinyal, ses kartinin AD/DA bolumunden gecmeden, dogrudan hoparlorlere iletiliyor. Boylece ses kartinin olusturdugu latency'den etkilenmiyorsun.
 
Geri
Üst