pena tekniği?

Pena kullanmanın doğru tekniği nedir?
Doğru teknik 1 tanemidir yoksa kişiye göre değişirmi?
Penayı bilek sabit kollamı oynatmalılyız, bilektenmi yoksa parmaktanmı??
Rock discipline de bilek kol karışımı bişe gördüm, bi tanıdık baş parmağını oynatıo kafam karıştı nasıdır doğrusu, siz nasıl çalıyosunuz??
 
Pena tekniğinin kişiden kişiye değiştiğini düşünüyorum,bir çok gitaristle tanıştım bunlarla çalışma imkanımda oldu ve hepsi farklı farklı teknikler kullanıyorlardı ve hepside süper çalıyorlardı.

Genelde bir alt bir üst vurulacak şekilde geliştirilmelidir pena tekniği
ama bunun yanında pena tutuş tekniğide önemlidir her nekadar buda kişiden kişiye değişsede..
 
BENCE;
Doğru pena tekniği kesinlikle vardır, pena tutuşunuz bazı şeyleri çalmanızı gayet de engelleyebilir. Ama bu kesinlikle kişiden kişiye göre değişir çünkü herkesin elleri, herkesin parmakları farklıdır.

Bunda bir süre öncesine kadar penayı yanlış tutuyordum, bunu fark ettikten bir süre sonra tekniğimi değiştirdim, sıfırdan başladım ve şimdi yavaş yavaş kendimi geliştiriyorum :) Önceki pena tutuşum bazı şeyleri çalmamı engelliyordu. şimdi yavaş yavaş önceden çalamadığım şeyleri çalmaya başlıyorum :)

Kişisel olarak dikkat ettiğim noktalar şunlardır.
-Elin herhangi bir yerinin özellikle de penayı tutmayan parmakların kasılmaması
-Penanın tellere mümkün olduğunca dik vurulması, ama eğer bunu yaptığında tele fazla güç uyguladığını ya da uygulaman gerektiğini hissediyorsan penayı biraz eğerbilirsin. Yalnız dik pozisyonda çalmıyorsan eğer normalde,ilk olarak buna başladığında mutlaka biraz zorlanma olacaktır...
-Mümkün olduğunca alternate picking yapmak...

Alternate picking belki her şeyi çalmanın yolu değildir ama "neredeyse herşeyin çalınabileceği BELİRLİ BİR DÜZENİ OLAN" bir yoldur. Yani beyninizi kullanmayı gerektiren bir şeydir.

Bilek mi kol mu olayına gelince. Eğer yeteri kadar düzgün çalışılırsa ikisiyle de istenilen yapılabilr bence.Bu iki tekniğin dışında bir de parmaktan penayı kontrol etmek gibi bir teknik de var. Şuna dikkat etmek gerekir, parmak-bilek-kol sıralamasında. En ufak hareketinizde penanın tel üzerinde gidiceği yol giderek büyür, yani; koldan çalarken, bilekten çalıyorken sağladığınız kontrolü sağlayamazsınız. Belki yeterli olan kontrolü sağlayabilirsiniz ama asla bilek kadar olmayacaktır. Parmak is en avantajlı ve en zor olanıdır :)

Pena tekniği temiz çalmakta çok büyük rol oynayan bir olgu bence ve çok dikkat edilmelidir...

Bir gitaristin pena tekniğinin doğru olup olmadığını anlamak için bence yapılması gereken, istediği şeyi yeterli temizlikte çalabilip çalamadığıdır. Mesela Marty Friedman penayı çok ilginç tutar ama istedii her şeyi gayet temiz çalabilir :) Demek ki pena tekniği doğrudur :)
 
Pena tekniği üslup meselesidir, herkes aynı tutacak diye bir şey yok. Hatta pena tutmak da şart değildir.

Berkayın dediği gibi önemli olan çaldığını temiz çalmaktır, ve ayrıca da çalan kişi penadaki tuşeyi tellere iyi vermelidir, sonuçta penayı vurmaktan vurmaya fark var ve bu fark da çıkan sesi doğrudan etkiliyor. Yani bir robot gibi değil de insan faktörünü de hissettirecek şekilde çalmak daha doğrudur bana göre...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
dave mustaine önceden nasıl tutuyodun penayı, daha doğrusu genel sorayım. Pena nasıl tutulmaz?
hepinize çok teşekkür ederim, çok saolun..
 
Elim birazkasılıyordu, çalarken rahat görünmüyordu yani elim, ve tamamen koldan çalıyordum, pena kontrolüm çok düşüktü, ayrıca penayı tellere doğru bir şekilde vurmuyordum :)
 
x7_SlipKnoT_7x demiş ki:
Penayı dik vurmaktan kastın penanın tellere paralel olmasımı ,en zor böyle çalınıyoda çok takılıyo bende biraz eğiyorum.

Evet penanın tellere paralel olması, bu konuda çok farklı görüşler var, eğer zorlanmıyorsan dik tutman daha iyi çünkü ses daha tok oluyor. Eğer zorlanıyorsan bir miktar eğ ama tellerden cızırdı gibi bir ses gelmesin buna dikkat et, eğer bu tarz garip bir ses gelicek kadar eğersen çok garip bir ses çıkıcaktır gitarından :? :D

Bence tellere paralel tutmaya biraz çalış dediğim gibi ,alışmadığın bir şey olduğu içni zorlanman gayet normal :) Eğer olmazsa o zaman yeniden eğik çalarsın :)
 
Enstrumanını nasıl çalacağını çalan kişi bilir.. Pena tutmanın doğrusu yanlışı bence yoktur.. Barnakla da çalarsın penayla da, keman yayıyla da.. Hangisinden istediğin tonu alıyosan o tür pena kullanırsın mm (kalınlık/incelik) açısından.. Parmakla çalmanın da bir çok türü vardır. Eric Johnson bunun için izlenebilir..

Pet Metheny penayı baş-işaret-orta parmağıyla tutarak çalar, geroge bensoni wes montgomery penasız çalar, nasıl uygunsa odur...

Yanlışından doğrusundan ziyade pena ya da parmak teknikleri alınacakl tonla ilgilidir. Tırnaksız parmakla gövdeden çalınınca (gitarın tonu da uygun ayarlanarak) bass solo tadında çalınabilir.. Bir çok şekil vardır.. Isteyene gösterebilirim :)

Doğru mu yanlış mı sorusuna kafa yormak yerine teknikler incelenmeli diyorum.. Eee ben ne yazıyom o kadar.. İlahi ben... ayyyy.. Hadi olm çalışın çalışın.. Ayrıca bu mesajı okuyan herkes engin kitap arşivimden yararlanabilir.. Liste isteyen mail ya da özel mesaj atsın.. Böyle de güzellik yapıyorum.. Hadi bakalım... :)
 
Arkadaşlar ben penayı 3 parmakla tutuyorum gayetde memnunum pena tutma tekniği diye bir şey yoktur. Alternatif picking , economic picking vs var ama isteyen nasıl rahat ediyosa öyle tutsun daha sağlıklıdır. yalnızca bir arkadaşının dediği gibi elde herhangi bir kasılma olmasın yeter..
 
Pena tutmanın bi tekniği vardır.. daha doğrusu doğru tekniği vardır,daha doğrusu tavsiye edilen yolu vardır :D

benim gitar hocam bana mümkün olduğunca az enerji harcayarak picking yapılması gerektiğini ve bunu yapmanın tek yolunun da kıvrak parmak hareketlerinde geçtiğini söylerdi ve bana bu tekniği aşıladı.. tele ne dik ne yan vururum doğru açıyı yakalarım bileğimi dahi hiç bi zaman oynatmam,kol ise asla.. baş parmağım bu harekete öylesine alıştıkı ufak ufak kaslar oluştu.. :D

sonuç olarak diyeceğim şudur ki..

eğer yapamıyosanda yapana kadar sadece sağ el çalış sadece sağ el.. penayı al eline boş tele vur ama bunun da üslübu var keşke gösterebilsem ama sanal ortam malüm :D

az hareket çok iş :D eğer fazla yoruluyosan muhakkak yanlış bişiy yapıyosundur..

Hakan abimin bi lafı vardır..

"Teknikte Zorlama Olmaz..." :D :D
 
Yavaş, orta hızlı çalarken ve akor çalarken bile farklı tarz pena kullanımı olabiliyor. Önemli olan ideal pozisyonu bulup devam etmek. Ama videoları da seyredin, arkadaşlarınızı seyredin.
 
Bahsettiğim parmaktan çalma olayı Nocturnal_Supremecy nin dediği gibi. Bunu ilk defa gördüm sadece baş parmak oynuyo ve hala beceremedim...
Sonuca gelelim, yapılmaması gereken tek şey elin kasılmaması mı? El kasılmadığı ve rahat çalmayı becerdiğimiz sürece yaptığımız doğru mudur? Eğer doğruysa ilerde DaveMustaine_64 ün dediği gibi teknikten kaynaklanan çalma sorunu çıkmasında..
Daha başındayken doğru öğrenelim!!
 
kasılır abi kasıla kasıla alışıcaktır.. belli bi dönem zorlanırsın,yanlış yapmışsınız ilk başta böyle öğrenmeniz lazımdı.. allahtan iyi adama dek gelmişim bana doğru öğretmiş.. sonradan değiştirmek zor olucaktır...
 
Noctrunal, benim izlediğim çoğu ciddi gitaristin dersinde kesinlikle uzak durulması gereken bir teknik olarak gösterilir tellere parmak hareketiyle vurmak. Özellikle alternate picking yaparken, eğer hızlı çalmak gibi bir niyetin var ise, bir yerden sonra kesinlikle tıkanacaksın. Ünlü gitaristlerin videolarını izlemeye çalış, belirli bir hıza kadar bilekten, belirli bir tempodan ötesi için ise dirsekten hareketle alternate picking yaparlar. Sweep ise en verimli şekilde parmak bilek dirsek sabit olmak üzere omuz hareketiyle yapılır bildiğim kadarıyla.

Bunun dışında yavaş çalım için parmaktan hareketlerle bu işi yapmanın hiç bir sakıncası tabi ki yoktur. Ancak anatomik olarak da, iki parmak hareketiyle hızlı çalmak imkansızdır. Shred öğreten kitaplarda videolarda "uzak durun" denilen bir yöntemdir bu, başta kolay geldiği, uzun vadede kişiyi tıkadığı için. Yani olay aslında düşündüğünün tam tersi. Gerçi tarzını bilmiyorum, söylediklerimle alakalı bir tarzın yoksa sorun yok.
Kolay gelsin.
 
sevgili pyramind tabi o kadar işin detayını bilemiyorum ama ben böyle gördüm öğrendim,açıkçası o kolla,bilekle çalanlardan da iyi çaldığıma inanıyorum.. yani hiçbir iddaam yok aslında iyi çalıyom felan diye fakat bu şekilde güzel bi ton yakaadığıma inanıyorum,tarzıma gelecek olursa.. Death/Grind/Gore/Thrash/Black'e dayanan bi yelpazem var..

ben böyle mutluyum herkes mutlu olduğu gibi çalsın.. sadece bi seçenek olarak söylüyorum bunu.. sen ve saydığın isimler tasvip etmese de ben bu tekniği öneriyorum.. başta kolay geliyo demişin fakat bana hiçde kolay gelmemişti ben hep bilekten sallarken hocam bileiğimi tuta sadece parmaklarımı hareket ettirirdi..bilek oynamayacak derdi :D neyse hadi sağlıcakla kalın..
 
Nocturnal, evet bir yere kadar tercih meselesi, ama uzun vadede sorun yaşamamak için böyle yapılmaması gerektiğini söylüyorum. Buradaki tayfanın çoğu rockcı ve hızlı sololar peşinde. Bu ise amaç, söylediğin şeyin uygun olmadığını belirtmek istedim. Sen de şu an memnun olabilirsin, ama ihtiyacın olur da bir gün gelip daha ileri gidemediğinde belki bu konuşmayı hatırlarsın. Daha ileri düzey çalmama gerek yok böyle devam edeceğim hızım bu ötesi mühim değil dersen tabi ki seçim senin.
Çalışmalarında başarılar arkadaşım
Batuhan
 
Geri
Üst