Hangi akustik/klasik gitarı alsam? Yeni başlayanlar için tavsiye başlığı

Dostum bunların hepsi tiz ses verir, tok ses istiyosan ses tahtası sedir olan modellere bak. Sedirin nasıl ses verdiği hakkında fikir sahibi olmak için Glen Hansard'ın Once filmini ya da YouTube'da herhangi bi vidyosunu izle, özellikle Say It To Me Now...

Tavsiyen için sağol dostum :) Aslında Sedir kasalı gitarlarıda dinledim yorumlarıda okudum,Sedir kasalı gitarların sesi tok evet ama ladine göre sönük bi yapısı var,tabii zaten sedir bi' gitardan istenilen seste o :) Aslında tok sesten kastım tiz seslerin baskın olmadığı bi gitar hepsi o :)

Dostum seagulla baktımda,onunda gövdesi ladin olan modelleri satılmıyor burada,sedirler var hep :) ama gideceğim yerde denk gelirse muhakkak deneyeceğim :)
 
Geç bunları bilader :) Kıvılcım da Faith adında yeni bir gitar var..3 parti geldi ve anında bitiyor, git ellerinde var ise dene...sonra tekrar istişare edelim.

Hocam dediğin gitarlara baktım yurt dışı fiyatları 650€ falan,burdaki fiyatı kim bilir kaç olur onlar 2000TL yi aşar gibi :D İsmini hiç duymadım ama kullandıkları malzemeler iyiymiş :) Denk gelirse onuda deneyeyim sağolasın.

Yaklaşık bi yıldır bu gitarı kullanıyorum, bu modeli denemeden karar verme derim. Sedir önermemin sebebi Lag T200J modeli bu arada, daha önce hiç sedir gitar kullanmamıştım, Lag'ı deneyince direk aldım...

http://www.mydukkan.com/urunler_detay.asp?id=8852&gid=310
aslında bu gitar ile senin söylediğin gitar özellikleri nerdeyse aynı(klavye farkı var sadece) ama arada baya fiyat farkı var,ve sanırım mydükkanda yanlış yazıyor bu gösterdiğim gitar kore üretimi olması lazım :)

ama bu parkwood gitarlarda tam taping içinmiş gibi bi' his doğurdu bende şu videodan sonra :D
(Parkwood 360M)
 
Çin üretimi 1.400 lira verecem çin üretimi gitar alacağım ne bileyim takılmayın böyle şeylere deniyor ama benim içimde rahat etmiyor yahu 200 liralık gitar olsa eyvallah insan bir şey beklemiyor zaten ama böylesi garip Seagulllar falan canada üretimi mesela...
 
Bak açık konuşalım..

Martin: o parayı hak etmez..

Takamine, yüzlerce takamine çaldım ( 7 yık distribütöründe çalıştım) japon olursa tamam..model olarak da ef 261 san' ı tek geçerim.

lag: en rasyonellerinden birisi fakat, sedir kapak seçersen 1-2 yıl sonra ses kaybına başlar ve çok çabuk deforme olur (sedir bir çok gitar tamir ettim iyi bilirim). Ladin olanını seçersen de 12. perdeden sonrasında buzlamaya başlar ilk yıl içinde..

parkwood lar 6ay - 1 yıl içinde klavye deformasyonu yaşatır.

benim işim bunları tamir etmek genede sen bilirsin ;)

Ya ef261 san (kesinlikle siyah falan değil..) ya da Faith..
 
Ya ef261 san (kesinlikle siah falan değil..) ya da Faith..

Dostum dediğin gitar 2,630 TL Zuhal'de :D Ben 1700 TL'yi aşamıyorum malesef,sanırım dediğin Faithlere de yetmez bu para,o yüzden bunlar arasında iyi-kötü tarafları düşünüp bi' seçim yapmam lazım :) Tabii bu Sedir olayınıda kafama soktuntan sonra Seagull ve Simon&Patrick gitarlarıda düşünebilirim :D ama yinede gönlüm sitka ladini bir ön kapakdan yana :) Faith gitarlarda engelmen ladini,yanlış bilmiyorsam avrupa ladini kullanılmış,ve yine yanlış bilmiyorsam bu malzeme sitka ladininden daha pahalı ama daha parlak bi sesi var :)

Bu Faith - FSCE (Natural Series) 'in fiyatı ne kadardır mesela ?
 
lag: en rasyonellerinden birisi fakat, sedir kapak seçersen 1-2 yıl sonra ses kaybına başlar ve çok çabuk deforme olur (sedir bir çok gitar tamir ettim iyi bilirim). Ladin olanını seçersen de 12. perdeden sonrasında buzlamaya başlar ilk yıl içinde..

parkwood lar 6ay - 1 yıl içinde klavye deformasyonu yaşatır.

Üstad Cort Customlarda da aynı sorun oluyo mu? Benim Cort bi yılı geçti, gerçi sahnede falan kullanmadım, klavye de abanoz farklı olarak ama ilk halinden pek bi farkı yok gibi.
.
Lag'ı da öneren benim :) Lag T200J var elimde sedir ses tahtalı... Gitarın ön yüzü zamanla bariz aşındı, şeffaf pickguard takınca iki aydır ilerleme olmadı erimede, bu yeterli bi önlem mi sizce? Bu gitar da bi yaşını geçiyo bu arada, geçenlerde arkadaşa tavsiye edip aynısını aldırdım, bi fark farkeedemedik aralarında. Tabi biz yiyiciyiz, sesine bakıyoruz sadece...
 
ikinci el düşünürsen takamine eg523sc modelini araştırabilirsin,uzun süre kullandım. çıplak seside sistem seside bir hayli tatminkar ..
kolay gelsin
 
Bu Faith lerin fiyatları 600 dolardan başlıyor du kıvılcım müzik de.. Barış var tünel mağazasında bi telefon et, şeker gibi adamdır dadından yinmez :) gayet net bilgiler alabilirsin, hatta gidip denemen de en doğrusu olur.

Şunu unutmayalalım, bir firmanın ürettiği aynı 2 gitar arasında bile ciddi ses farklılıkları olabilir ki bu gayet normal bir durumdur.

Cabwaystar dostum, nasıl kullandığı gerçekten çok önemli. Akustik gitar bakımı en zor ve en hassas işlerden biridir.. sedir de yaralanmalar olabilir, sedir gerçekten çok narin bir ağaçtır. Tırnak izi vs deformasyonlar olabilir, ama sedir gövdeli bir gitar alacaksanız mutlaka internetten balkon sistemlerine bakın derim..

Şİmdi biz hel elektro kafasıyla gidiyoruz ama iş akustikte öyle değil malesef. Örnek olarak 2 sedir ses tablolu gitarı alalım ve sesleri karşılaştıralım, ses farklılığını yaratan en büyük ve ilk etmen balkon sistemleri (bracing)dir.

Eğer aldığınız gitarı üreten adamlar, işi biraz biliyorlar ise ( takamine ovation faith lag vs) balkonların mukavemet eseslarını ve ses hesaplarını doğru yapmışlar ise gözün kapalı alırsın.

örnek:
bracing.png


Bak mesela burada tam eşiğin altına kafes örmüş ve en krtik taşıma noktalarına da ana balkonları koymuş inanılmaz stabil bir ses tablosu..100 üzerinden 95 alır...ama sustain biraz düşük kalır ;)

2. örnek:

gs1.jpg


Bak bu da ikincisi, ses gayet dolu dolu ve sustain iyi...hoppalaa bu seferde nem dengesi yetersiz ise o zaman da alt eşiğin olduğu bölge şişer hatta ses tablosunun üst kısmı içeriye çöker..

tamam bir miktar çökme kabul edilebilir, ama bunun en büyük etmeni; yapımcısının seçtiği ağaçların niteliği-damar yönleri-esneklik değerleri-balkon formları
braceprofiles.jpg
sonucunda ne kadar olacağıdır..yani kimin elinden nasıl çıktığıdır.

Takamine bu işi bitirmiştir:

body-shapes-takamine.jpg


Nex (ve artık yapılmayan nex-c) en başarılılardır.


BU işlerin de piri Ksha schnaider isimli ikilidir..

i094_braces_top.jpg


Yani sedir ise nazlıdır çok iyi bakım ister, ladin ise daha mukavemetlidir ama sedir daha hoş gelir :)

Siz, gitarınıza iyi bakarsanız sorun yok zaten uzunca kullanırsınız..önemli olan sizden önce gitarı yapanların işi nasıl çıkarttığı.

Netten bak balkon sistemleri ve sahip oldukları özellikleri araştır ve öyle bir çerçeve ile değerlendir.

kısacası faith diye papağan gibi tekrar etmemin sebebi;adamların bunları aşmış ve bitirmiş olmalarıdır :) yoksa gerisi dedikodu latife ;)

Sevgi ve saygılarımla, Fatih.

not: faith den para almıyorum bu arada :)
 
Onlar adını almışlar ama abi :D

Şaka maka gitarpedal da bir konu vardı akustik bölümünde oradaki arkadaşta 3-4 akustik denemişti en son eline Faith almış ve aşık olduğunu söylemişti..

Fatih abi diyorsa bir bildiği vardır zaten, fiyatlarını araştırın sizi aşıyorsa bile bence bir miktar daha bekleyin sonuçta akustik gitar bu ben ömrü hayatımda 1 kere alırım en iyisini alırım diye düşünüyorum akustik konusunda..Ama elektroların biri gelir biri gider...
 
Üstad endişelerim gitarın dükkandan alırkenki sesi konusunda değil de daha ziyade bu deformasyonlar konusunda, yani yukarda yazdıklarına dayanarak ne bileyim, abanoz sandığım klavye boyalı limon kasası çıkmasın, rengi falan atmasın gibisinden... Sedirin erken aşındığını da alırken biliyodum hatta bu abimizi dinledikten sonra aklıma sedir girdi, aşınma konusunu dert etmedim. Bu kadarsı abartı tabi ama hafif eskimiş olanları hoş bile duruyo bence.

http://www.takamine.com/hwg/glen_hansard
http://acapella.harmony-central.com...s-Bentley-the-other-night-on-the-tonight-Show
Glen_Hansard_1.jpg

hansard.jpg
 
Geri
Üst