Gitar Ve Efekt Kullanımı: Zenginlik Mi, Sıradanlık Mı?

arkadaşlar, piyasada efektlerle ilgili yüzlerce alet var. prosesörler, analog pedallar, amfi modelleyicileri falan filan. sizce efekt gitarı yüceltir mi, standartlaştırır mı? açıkçası ben boss dist pedala -galiba mt-2- ve digitech rp 200 eönce 150-160 dolarlık bir gitar taktım sonra da japon ibanez S ama aynı ayarlarda aynı tonu aldım, iki gitardan çıkan sesler birbirinden farksızdı. ama direkt amfiye girince fark ortaya çıkıyor. açıkçası ben bu efekt işine olan merakımı, sempatimi kaybetmeye başladım. bu konuda ne düşünüyorsunuz?
gene de analog pedal dizicem bir kaç tane. boss olacak büyük ihtimal, bana ilk anda alınması gereken 5 pedal söylerseniz memnun olurum. bir de delay, chorus gibi ekstra efekt veren pedallar alıp da overdrive'ı amfiden alsam herhangi bir problem olur mu? footsw var çünkü, amfim valvestate 30, hastayım overdrive ' ına :roll: :roll:
 
amfi çok değiştiriyor tonu, basit processorler bile canavarlaşıyor iyi amfilerde.
amfinin giriş katındaki preamp devresi, sinyal şekillendirici bir devredir, gitar için dizayn edildiği için çeşitli filtreler de içerir vs.
bu yüzden kaliteli amfilere ne bağlarsan ton iyi gelir ama bi zamandan sonra sıkıyo tabi :)
 
herhangi bir problem olmaz tabi ki. ben de öyle yapiyorum. laney amfimin drive kanali tuplu, gayet de zevkime uygun bir ton veriyor. onu kullaniyorum. ki processorler hakkinda dediklerine de aynen katiliyorum. gitarin, amfinin karakterini yok ediyor.

alinacak analog pedallar sayiyim diyecegim ama bunlar bana gore yani genel bir kriter degildir.

amfininki yetersiz, ya da ihtiyaca uygun degilse : overdrive/distortion
onun dışında ilk etapta; wah (sololar icin), çeşitli modulasyon efektleri (ilginclik katmak icin, phaser/flanger/tremolo filan), equalizer (sesi bir parlatmak, toparlamak icin), delay(bu digital olabilir gayet), reverb (amfin iyi veriyorsa gerek yok tabi).

chorus efektine hic isinamadim valla, bana kalirsa anca clean'de , o da cok acik olmayinca hos bi hava katabiliyor o kadar.

4-5 ten fazla pedal kullanmaya ihtiyac olmuyor bence. ha, bir de benim düsünceme göre, overdrive-distortion, chorus ve bazi modulation efektleri analog olabilir ama digerlerinin digital olmasinda bir sakinca yok bana kalirsa, analog olanlar true bypass olamiyor cunku pek, yutuyor sesi filan falan.

ne yap ne et ama kendini pedallara vurma, gitar cal sadece :)

ha burda gitardan cok daha iyi anlayan adamlar vardir onlar daha ayrintili soyleyebilirler.
 
birşey degil ama bu arada unutmusum.
belki de onemli pedallardan birisi de compressor/sustainer tarzi bir pedal. onu da alirsan ozellikle clean tonlarda ses dengesizligine bir cözüm getirir, distortionda zaten kullanmazsin. cok kullanan var bu pedali, ama ben de compressor kullanmiyorum ihtiyac da duymuyorum.
 
Gitar amfiyle çalınır, pedallar da orada belli olur. Gitarı müzik setine girersen asla ideal sonucu alamazsın. Yoksa gitar amfisi zaten yapılmazdı. Bu durumda pedallar da ona göre imal ediliyor.
 
Atalay demiş ki:
Gitar amfiyle çalınır, pedallar da orada belli olur. Gitarı müzik setine girersen asla ideal sonucu alamazsın. Yoksa gitar amfisi zaten yapılmazdı. Bu durumda pedallar da ona göre imal ediliyor.
Analog pedallar için dediğin doğru, ancak prosesörler artık gerçekten teknoloji harikası oldular. Direx mixer' a girerek kusursuz soundlar elde etmek mümkün. COSM teknolojisi artık amfinin sadece preamp katını değil, kendine has gürlemesini ve kusurlarını bile simüle ediyor.

Geçen GT6 nın VOX ampli simülatörü ile bir kayıt aldım. Valla Radiohead' i aratmadı :D Kayıtta daha çok anladım bu aletin değerini.

Analog pedal dizmek isteyenleri hala anlayabilmiş değilim. Gerçi herkesin ayrı kulak zevkleri vardır bunlar tartışılmaz ancak bir yerde çalarken çok rahat kullanılabildiğini düşünmüyorum. Örneğin delay pedalı için her şarkıda eğilip yeni bir milisaniye ayarı yapmak zorundasınız. Ya da farklı şarkılar için distortion' un drive podunu ikide bir değiştirmek gerekecek. En basitinden Compressor açık iken drive'a geçmek için önce compressor pedalına basıp kapatıyorsunuz sonra da distortion pedala basıp onu açıyorsunuz. Bu çok sıkıcı birşey, hem de gitar çalarken... :x Bununla beraber prosesörlerin özellikleri ile karşılaştırınca inanılmaz pahalıya geliyor hem de sizi kısıtlıyor. Sadece, efektler hakında sıkı bilgiye sahip olmayanlar için kolaylık oluyordur heralde.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
jonathan kardeş, bence analog pedalları prosesörlerle ton açısından karşılaştırmak pek mantıklı değil. boşu boşuna uğraşmıyosun eğilip delay pedalına ayar yaparken falan. analog pedaldan aldığın delay, chorus, reverb vb. her zaman prosesörlerden iyi olur. geçen gn prosesörlerle ilgili bir forumda şöyle bir ifade görmüştüm: "prosesörlerden çıkan sesle kendimi, bir çocuğun küçük elektronik orgunu çalar gibi hissediyorum, o kadar yapay ki..." işte bu söze her yönüyle katılıyor ama görüşüne de aşırı saygı duyuyorum, fikirlerin için çok teşekkürler.
 
Eğer insanlar prosesörleri kullanmayı bilmezlerse ses org gibi yapay çıkar tabi. Önemli olan o teknolojiye ayak uydurabilmek ve alete hakim olabilmek. Bana en iyi pedallarla en iyi bulduğun amfiyi kullanarak bir kayıt yap ve gönder, sana aynısını GT6 ile yapayım hem de amfi kullanmadan, sesi Line dan alarak. Artık teknoloji çok gelişti. Prosesörlerin oyuncak sesi tarih oldu.
 
kayıt konusunu bilmem ama canlı performansta prosesörlere güvenim pek yok açıkçası. tabi bu zevk meselesi.
zoom 505 tam bir felaket, -hiç şüphesiz-
 
MarTI_Jonathan demiş ki:
Eğer insanlar prosesörleri kullanmayı bilmezlerse ses org gibi yapay çıkar tabi. Önemli olan o teknolojiye ayak uydurabilmek ve alete hakim olabilmek. Bana en iyi pedallarla en iyi bulduğun amfiyi kullanarak bir kayıt yap ve gönder, sana aynısını GT6 ile yapayım hem de amfi kullanmadan, sesi Line dan alarak. Artık teknoloji çok gelişti. Prosesörlerin oyuncak sesi tarih oldu.

Bencede prosesörlerin oyuncak sesi artık tarih oldu, son teknoloji prosesörler analog pedalların efektlerini aratmayacak kadar kaliteli sound veriyor bence.
 
maersk demiş ki:
ha, bir de benim düsünceme göre, overdrive-distortion, chorus ve bazi modulation efektleri analog olabilir ama digerlerinin digital olmasinda bir sakinca yok bana kalirsa, analog olanlar true bypass olamiyor cunku pek, yutuyor sesi filan falan.

Analog olanlar true bypass olamıyor diye bir şey yok,true bypass özelliği taşıyan pekçok butik pedal var.Ayrıca thru bypass'ın özelliği efekt aktif haldeyken değil pedalı kapattığınızda gitarınızdan gelen sinyalin bozulmamasını sağlar.Sesi yutuyor ibaresi efekt aktif iken söz konusu olamaz.

Mesela seri üretim olanlardan Voodoo Sparkle Drive thru-bypass özelliklidir.

sparkle_lg.jpg


Pedal,Preamp,Processor vs kullanımı tercih/zevk meselesidir,ama genelinde pedallardan hiç hacimli dolgun yüksek headroomlu tonlar duymadım senelerdir.(Bu arada boss pedallarda da true bypass yok.)
 
Reeve demiş ki:
ayrıca sesin org gibi çıkması prosesörden prosesöre değişir kesinlikle,

asla zoom 505 ile gt6 yı kıyaslayamazsınız, döverler adamı.

benim kastım piyasada iyi prosesör az olduğudu ; GT-6 GT-8,POD Pro,Rocktron Intellifex Online Processor(favorim :roll: )
 
arkadaslar lambası 15 saat ısınmış bir jcm 900 e baglayın bir tane compression sustainer ve mt2 sonra tatından yemeyin yanında yatın bence ama aynı amfiye ne processor baglarsanız baglayın bakalım ne olacak bence processorleri fukaraya veririsiniz sobada yaksın ısınsın diye
 
Analog pedal kullanmadım pek. Genelde kullanılan MetalZone gibi aletler dışında pek efektörlerle işim olmadı. Fakat ne zaman anfi aldım ve anfi tonunun tadını gördüm, aklıma hemen bir iki adet FX pedalı alma fikri geldi. Elimde bir processor mevcut. Konser bar gibi faaliyetlerde gayet güzel iş görecek birşey. Gerçi anfiyi taşıma gibi bir lüksüm olursa elbette ki gerek kalmayacak processore. O yüzden bu aralar bir adet compressor, ve reverb almak istiyorum. Anfinin reverbü gayet güzel ama ne yazık ki 2 kanal olduğu için drive kanalında tek bir reverb var. Solo ritm tonu arasında elinle ayarlamaktan başka bir şansın yok :).
 
en güzel ses; gitarın doğal sesidir.tabi bunun için elinde mutlaka bi lamb.amfinin olması gerek. yukarıda bi ifade vardı,çok hoşuma gitmişti; "gitarı müzik setine bağlamak" gibi bi ifade.bundan 6 sene önce elk.gitarımı ilk aldığımda amfim olmadığı için müzik setine bağlamıştım :D

daha sonra bi dist.pedal aldım,onuda beraberinde müzik setinde kullandım.tam bi cızırtı makinesi haline gelmişti :D gitar amfisi gerçekten çok önemlidir. denemedim ama artık prosesörlerin, o müzik setinde bile gitarın sesini gerçeğe çok yakın yaptığı söyleniyo. ????

prosesörler gerçekten ses olarak çok kaliteli bi hale geldi.efektleri çok abartmamak şartıyla (konu başlığındaki soruya hitaben) gitarın ses doğallığını fazla etkilemez. tamam padallar daha iyidir ama kim uğraşacak o kadar bi kıs,bi aç( benim uğraştığım gibi) :(
 
Geri
Üst