Metal Fırtına

Şu anda kitabı yarıladım ve çok heycanlı gidiyor...Bakalım sonunda nolucak...
Bizim okulda herkesin elinde bu kitap hocalar okutuyor zorla zaten...
Ne zamandır böyle bir kitap arıyordum sıkılmadan okuycağım çok iyi oldu benim için...
Bu kitapla ilgili düşüncem şudur:Henüz bitirmemiş olsam da bence anlatılanlar hiç te imkansız değil...Bazı şeyler abartı gibi geldi bana örneğin tarih...2007 ya olamaz böyle şeyler bu kadar erken bence...
Ama tavsiye ederim alıp bi okuyun...
 
Kitabın ilk bölümünü bitirdim bugün, babam da televizyon seyrediyordu ben kitabı okurken, ara ara kitaptaki basın açıklamalarını televizyondan duyacağımı sandım.Kitabın iyi yazıldığından mı,anlatılanların mümkün olmasından mı bilemiyorum.
Yalnız kafam şu "kalpaklı atlılara" takıldı.Tamam güzel düşünülmüş, Türk askerler ölürken bunları görüyorlar ama Amerikan askerlerinin de görmesi biraz "Çanakkale savaşındaki evliyalar" :) ı hatırlatmıyor mu?
 
Amerika Irak' ta perişan oldu. O kadar para harcadı masraf yaptı. Biz de boru değiliz ya. Bizim durumumuz Irak ve İran' dan çok daha farklı bu yüzden bence kitap abartılı...
 
Kitap bence çok saçma her açıdan silahlı güçlerimizi yerin dibine yolluyor.Düşünelim Amerike Türkiyeye saldırdı.G.Amerike ve S.S.C.B yandaşları bir çok ülke bize destek verir.Bu uluslara örnek rusya kuzey kore küba gibi devletler.
Kolay değil.Türkiyeye yapılan bir saldırı 3.dünya savaşının nedeni olabilir...
 
muz demiş ki:
2007 ya olamaz böyle şeyler bu kadar erken bence...

evet tarihin 2007 olması benimde çok dikkatimi çekti.. yani 2007 nin kasım ayında türkiyede seçim var.. ve AKP iktidarı sona erebilir.. :!:
bence kitapta 2007 yılının seçilmesi başbakan rolünde R.tayyip'i oynatmak istemeleri.. ama neden? anlamsız geldi bana biraz.. ve bu kadar erken bir tarih seçilmiş olması kitabın gerçekçiliğine gölge düşürüyor..

bu kitap üzerine fazlasıyla komplo teorisi üretilecek gibime geliyor.. hadi bakalım.. ;)
 
uyesizadam demiş ki:
Kitap bence çok saçma her açıdan silahlı güçlerimizi yerin dibine yolluyor.Düşünelim Amerike Türkiyeye saldırdı.G.Amerike ve S.S.C.B yandaşları bir çok ülke bize destek verir.Bu uluslara örnek rusya kuzey kore küba gibi devletler.
Kolay değil.Türkiyeye yapılan bir saldırı 3.dünya savaşının nedeni olabilir...
emin ol kimsenin sıfatı yemez . ıraka bak etrafındaki hangi arap müttefiğinden ciddi anlamda destek aldı?
bu kitap önemli şeylerden bahsediyor ancak ordumuzun gücü hakkaten çok zayıf gösterilmiş. körfez savaşından çıkmış diktatik ve dağınık bir şekilde yönetilen bir ırak ordusu bile günlerce bombalanıp üzerine 1 aya yakın süre sıcak savaşa giriliyorsa , türkiyeyi ele geçirmek için bundan çok daha fazlası gerekecektir, kitaptaki gibi birkaç gün değil.
 
söyleyeceklerimi biraz uzatacağım.
Öncelikle kitabı aldığım ilk gün 12.30 da başladım,sabah 8.30 gibi son 100 sayfasında bıraktım.yattım kalktım bitirdim.Çoğu zaman anlatılanlar üzerinde düşündüm,duygulandım,sürükleyici.

Bence;

1.Kitap,okunduğu süre boyunca 'acaba' sorusunu sürekli kılıyor.insanın kendisiyle,vatanıyla ve ölümle empati yaptırarak yüzleştiriyor.
Tabi kitabı bir türkün okumasıyla amerikalının,almanın vs.. nin okuması arasında fark olacaktır.Buradaki duygusallaştırmanın dozu,kitabın yorumlanmasını etkiliyor.Çünkü sadece anlatılanlar göz önünde tutulursa
en basit tepki isyan oluyor.

2.Kitabın kurgusu,Türklerin kabullenemeyeceği değerler-yenilgi,esaret,teslimiyet,vs- üzerinde gezindiğinden aslında kitabı okuyanların toplum olarak yozlaşma düzeyinede bir ölçüm yapmak istiyor.
Kitabın genelinde kahramanlıklar öne çıkarılsa ve biz ırak değiliz dese de
dışa bağımlılık zorunludur ve yeraltı zenginlikleri vs..yani toprakları olmadan türkler bir hiçtir düşüncesini sezdiriyor.

3.Kitapta taraf olarak amerika gösterilsede bush öne çıkartılıyor.istemeyerek de olsa emrindeki adamlar ve askerler hiç tepki vermeden gayet entel bir tavırla saldırıyı yönetiyorlar.
Şimdi yazarların 'biz amerikan halkına böyle bir başkanın peşine takılmayın,sonuçlarına katlanırsınız mesajını vermek istedik ve iç hesaplaşmaya zorladık onları' dediklerini düşünelim ve içten hesaplaşan amerikalıların gözünden tartışmasız sonuç yazalım.
a)Bir savaş söz konusu olmasa bile amerikanın Türkiye'yi ele geçirecek gücü var.Amerika kimseden korkacak durumda değildir.
b)Diplomasi amerikayı durdurabilecek bir güç değil,kimseyi sallamazlar,yapılabiliyorken en iyi ittifaklar sağlanmalıdır.
Bir amerikalının gözünden işgal altındaki milletin haklı veya haksız olduğunun sorgulanmasından önce kendi ülkesinin işgalinin haklımı haksızmı olduğu sorusunu soracağını tahmin etmek zor değil.
Kaldı ki afganistan ve ırak gözümüzün önünde ve sebep budur diye öne atılan nedenlerde.Bu kitaba görede türkiye'yi işgal sebebi bor olarak gözüküyor.Peki geleceğin enerji kaynağı olarak gösterilen ve üzerine bu kitabın da yazılmasında baş etken olan bor kapitalist toplumun bir ferdini
iç hesaplaşmaya soktuğunda kendi geleceğinin garantisi olarak bu işgali haksız mı bulacaktır?

4.Kitap dünya insanlarının yönetilmeye ne kadar muhtaç olduğunu da gösteriyor aslında.Ortada bir işgal var ve ne bir devlet ne de toplum harekete geçemiyor.bu açıdan çok gerçekçi ve düşündürücü.aslında birey olarak olaylara ne tepki vereceğimizi düşünmediğimizden olağanüstü bir durumda herhangi bir toplumun ferdi olarak ne yapacağımızı da bilemiyormuşuz.din,dil,ırk ve daha sayılamayan bilimum değerler birliği bir savaşı durdurmaya yetmiyorda insanın gelişiminin göstergesi olan teknoloji ve uygulanabilmesi için gereken bir maden için çıkarlar birliği oluşup bizi kurtarabiliyor.

5.açıkçası kitabın işgal kısmını,kullanılan alet edevat,silah,mühimmat,araç-gereç vs... üzerinden bir eleştiri yapmak gereksiz.Ama takıldığım ayrıntılar var.mesela savaş sırasında medyanın sürekli olarak bombardıman görüntüleri yayınlaması,köşe yazarlarından savaşı kazanamıyacağımıza yönelik söylemlerin ortaya çıkması,kendi istihbaratımızın içinde bir ihanet söz konusu olduğu,savaş esnasında şehirlerin bir anda boşaltılması,hedefin hiç engel tanımadan doğrudan istanbul oluşu,özellikle gri takım ajanı gökhanın amerikaya atom bombası atması ve karşılığında aynı şekilde cevap gelmemesi.bunlar kurgu içinde aklıma gelen ve dikkat çeken ayrıntılar.İkisi hariç hepsini şu anda zaten yaşıyoruz.

Aslında beni kitaptan çok üzerinde gelişen tartışmalar (gariplikler) çekiyor.
Bir asker çıkıyor 'subaylar bu kitaptan etkileniyor' demekten çekinmiyor.
Bu ne küstahlık,hangi subay kendi yetiştirdiği askerin şüpheye düşebileceğini düşünür.TSK bu kadar acizmidir ki askerlere savaş sözcüğünü kavratamamış ve onu duyar duymaz korkacak hale getirmiş.Daha sayılmayacak fasaryadan laf,söz var.Ama TSK işin içine alınınca kan beynime sıçradı.Bunu emekli bir subayın söylemesi daha da feci.

Bu kitap hangi amaçla yazılırsa yazılsın okuyan her kişi kendine göre birşeyler alacaktır.kendi hesaplaşmasını yapacak ve karar verecek.
Kitabın neler düşündürebileceğini kendimden örnekleyim.

Bu kitap amerikaya karşı düşmanlık yarattımı: Hayır(kapitalizmi kastedmiyorum)
Bu kitap Ülkene olan güveni sarstımı: Hayır...
Bu kitap savaşın her toplumun kapısında olduğunu söyleyebilirmi: evet...
Bu kitap dost-düşman ayrımının safsata olduğunu mu söylüyor: Evet...
Bu kitap ölümden korkmanamı sebep oldu: Hayır...
Bu kitap ihanetin sadece savaş'ta olmayacağını mı söylüyor: Evet...
Bu kitapta gerçekçi bulduğun şeyler varmı: Evet...
Yeraltı zenginliklerinin savaş sebebi olacağını düşündürdümü: Hayır...
Ülkenin savaşa hazırlıksız olduğunu düşündürdümü: Hayır...
Amerikayı yenilmez bir güç olarak mı gösteriyor: Evet...
Amerikayı yenilmez bir güç olarak kabul ettirdimi sana: Hayır...
Bu kitabın ilişkilerin gerildiği zamanlara rastlaması tesadüf mü: Hayır...
Bu kitabı tavsiye edermisin: Olabilir... 8)
vs...vs..vs...

Kitabı okuyacaklara bir tavsiye: kitaba kaptırın kendinizi,kafanıza takılanları bölüm bölüm sorgulayın.Ama kitabı bitirince kendinize verecek bir yanıt çıkarabilin,aksi halde duyacağınız her cümle kitaba dönüşler yaptırıp,tekrar tekrar olayları sorgulatabilir.

Açıkçası bu kadar medyatik olması ortaya atılan teorilerin güncel kalmasını
sağlıyor.Şunu da söylemek lazım:Amerikayla karşılıklı bir silahlı mücadele düşüncesi 'çuval skandalı'yla gündeme gelmişti,daha doğrusu askerlerin ağzından bunu destekler sözler çıkmaya başladı ve bir anda herkes sustu.

Sonuçta yazılan şu ve ya bu kitap,ne olursa olsun dünya insanları olarak bir açığımızı yüzümüze vuruyor.Düşünmeden hareket eden bireyler oluyoruz.Geleceğimizi oluşturan unsurlar gün geçtikçe çıkarlara dayanmaya başlıyor ve insanlık yok oluyor.'Bizlik' kavramını yitirmiş bir dünyada savaş çıksa ne olur,çıkmasa ne olur.Bu gözle baktığımız sürece ortada sadece kaybedenler ve kazandığını sanan kaybedenler olacaktır...
 
hiç bi güç ankarayı 3-5 günde ele geçiremez 8)
kitapta askeri güç eksik gösterilmiş sonuçta fazla bişey bekleyemezsin.
savaş stratejisinden ne kadar anladıklarını da bilemem. öyle bi savaş olsa tarafların nasıl harekete edeceğini de ne kadar doğru yansıttı acaba?
sonuçta bu bir kurgu.bi kere bor için savaş çıkmaz ne madenler var kimsenin bilmediği ama kullanmak için teknolojimzn yetmediği.boru zaten satıyoruz işlemeden leblebi gibi.eğlenmek vakit geçirmek için okunabilir ama bu bence düşüncelerinizi etkilemesin. :roll:
 
Burda ilginç şeyler var...
"Kitabın sonunda koltuğundan olan George Bush'a karşılık; .

Tayyip Erdoğan'ın ise yıldızı parlıyor.

İktidarını korumakla kalmıyor;

aynı zamanda; savaş sırasında gösterdiği irade ve Genelkurmay Başkanı'ndan aldığı "artık siz de asker oldunuz" övgüsü ile askerin gözünde konumunu pekiştiriyor.

George Bush "out", Tayyip Erdoğan "in".

ABD'deyken "rehin" alınan ABDullah Gül'ün ziyaretine gelen ABD'li diplomatı yumruklaması gibi "hoş" ama "boş" enstantenelerle desteklenen AKP hükümetini destekleyici ince propaganda hayli dikkat çekici.

Kitabın satırları arasına ustaca gizlenmiş bir "federasyon" tezi de mevcut. Sayfa 237'den beraber okuyalım :


"Washington yok olunca ABD'nin eyalet yapısı yararını göstermişti. Bu eyaletler zaten kendilerini yönetir durumdaydı. Yeni bürokrasi kurulan dek her şey yolunda gidecek gibiydi! "

Gördüğünüz gibi; profili yükseltilen bir AKP ve savaş anında ne kadar yararlı olduğu ortaya çıkan "federasyon" sistemi. "
http://www.acikistihbarat.com/dosyalar/oyunbozan170205.htm
 
Aslında kitabın her cümlesi ele alınıp,açıklamaya kalkılırsa çok detay var.
Buda benim yapmak istemediğim birşey.Çünkü kitabın savaş ve yönetimi,buna bağlı gelişen olaylarını kurgu deyip geçmek mümkün.
Bazı isimlerin gerçek olması da,gerçekten bir savaş çıksa bu kitapda adı gerçek hayattan alınmış kişiliklerin davranışlarını da yansıtmaz.dolayısıyla bir isme takılıp onun üzerinden kitap bunu över,şunu alçaltır demek biraz kolaycılık ve bu tavır ters geliyor bana.

Mesela eyalet sistemi övülüyor demişsin,ama "uygulanabilirlik açısından
bir kolaylık sağlıyor" u söylemek istemişler,ayrıca tam tersi de olabilirdi,her eyalet kendi çapında ayaklanabilirdi,iç savaş da çıkabilirdi kaldı ki atom bombası atıyorlar kafanıza ve savaşın mesulü de amerikan başkanı.yani amerikanın içte ve dışta sadece dostları yok,zaten en büyük düşmanlarından biri kendi muhalefeti olabiliyor.Ama böyle bir kurgu yapsalardı zaten kitabın amacına ters olurdu.Bir savaş çıkacak ve siz bunun her detayını yazdığınız kitapta belirteceksiniz.böyle bir şey olmaz.

Tabi amaçlı bakılırsa farklı yorumlar çıkar.Mesela bunu destekleyecek başka bir sözde "cumhuriyet rejimi çözüldü,önümüz açık" gibi bir cümle.Burdan da "cumhuriyeti,böyle bir savaştan yenik çıkarıyorlar" mı diyeceğiz.Ama şu konuda haklısın kitabın anlatım dili bizim belkide,kendimize hiç seslenmiyeceğimiz bir yerden çıkıyor.

Şunu da belirtmekte fayda var piyasada sistemler,ülkeler vs...üzerine bu kadar kitap varken,bu kitabın ses getirmesi düşündürücüdür.
Kitabın hedef kitlesi,konusunun savaşı içine alan yapısı ve fiyatıyla oldukça geniş tutulmuş.
Benim asıl takıldığım nokta,yayımlandıktan ve bir okuyucu kitlesi oluşturduktan sonra gelecek eleştirilerdi.Kitabın asıl amacı buydu.Ama ayrıntı,hangi konular üzerine yoğunlaşılacağı ve toplumun kırılma noktalarının ortaya çıkıp,çıkmayacağı.

Bu kitabı okuyanların da düşüncelerini,eleştirilerini paylaşmaları arzusundayım.
 
ben daha kitabın çok başlarındayım ama öyle gerçekçi geliyorki bana kitabı elimden bıraktıktan sonra bile aynı konuda uzun süre düşünmeye devam ediyorum.Amerikanın Türkiye'yi ele geçirmek istemesi hiç şaşılacak bir durum değil fakat bu kadar yakın tarihte böyle birşeyler olması biraz saçma.Yinede bunların sağı solu hiç belli olmaz yaparlar yani. :(
 
Genelkurmay başkanlığının sitesinde
" Haftalık bir dergide ’’Genelkurmay işgal senaryosunu onayladı mı?’’ başlığı altında yayımlanan bir haberde son günlerde piyasaya çıkan bir kitapla ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı ile görüşüldüğü ve anılan kitap için onay alındığına dair iddialara yer verilmiştir.

Haberde yer alan iddialar gerçek değildir. Yazıda belirtilen söz konusu kitap ile Genelkurmay Başkanlığının herhangi bir bağlantısı yoktur."

diye bir ibare bulunmaktadır. (www.tsk.mil.tr)
 
hakikaten heyecanlı bir romandı, olur mu olmaz mı gercekci mi sacma mı kurcalamaya gerek yok, reklamla satılan piyasa-kurgu romanı işte ama biraz tayip erdoğan pohpohlaması var mı dersiniz???
 
Siparişi verdim bekliyorum kitabı. Okuyan kişilerden duyduğum kadarı ile kitap yazarlarının savaş taktikleri v.s hakkında bilgisi varmış. Öyle bir anlatmışlar ki sanki zamanında, gerçekten olmuş bir savaş gibi.. Bazı kişiler böyle söylerken bazıları da "kitapta çok fazla teknik hata var" diyor (konu olarak) hangisi doğru bilemiyorum:) Dünyada tükenmekte olan bor mineralleri yüzünden Türkiye'nin başı belaya giriyor, güncel bir konu..
Yanlış duymadıysam kitap yazarlarından ya Orkun Uçar ya da Burak Turna 3. Dünya Savaşı'nı anlatan bir kitap yazacakmış (ya da yazıyormuş)..

Ayrıca Ceviz Kabuğu programında bu kitabın yazılma sebebi, kimlerin yazdırdığı, yazarların bu tür bir konun nereden aklına geldiği v.s tartışılacakmış.
 
Öncelikle kitabı kudum ve çok beğendim. Ayrıca konu hakkındaki "Ceviz Kabuğu" programınıda izledim. Programda dikkatimi çeken noktalardan biri ise bazı katılımcıların kitabı okumadığı halde başkalarının yorumundan yola çıkarak fikir üretmeleridir. Kitap bir kaç ufak tefek mantıksal hata dışında kurgu olarak gayet başarılı bir kitap. Okumayan arkadaşlara tavsiye ederim.
 
Geri
Üst