Kabin Malzemesi: Sunta mı MDF mi?

Anfi kafası için kabin yapıyorum da.
Celestion speaker aldım. Onu koyacak kabin kasası almak istiyorum .
Tünelde sordum MDF ve Sunta olarak 2 çeşit var mdf 45 suntalar 40 milyon.
Bu malzemeler arasındaki fark nedir acaba, sese nası etki eder.
Ve alacağım kasanın tweeter boslugu olcak, oralara yalandan 2 tweeter koysak görüntü için. Seste sorun yaratır mı?
Teşekkürler..
 
Aynı sorunun cevabını bende merak ediyorum bende kabin yapmak istiyorum danıştığım kişilerin bazıları hazır al diyor bazıları ise kendin hazırla diyor tereddütlerim var hazıra güvenemiyorum bir sürü adını duymadığım markalar önerdiler kendim yapsamda içine ne koyabilirim bilmiyorum ayrı bir tesisat istiyor mu ayırıcı, çevirici gibi bilgin varsa yardım edermisin içine koymak için tavsiye edeceğin marka falan var mı? şimdiden teşekkürler...
 
Malzeme ile ilgili bir bilgim pek yok. Bilenler cevaplar ama tweeter ile gitar soundu almaya kalkarsan facia olur. EQ range i gitarın soundunu kaldıracak güçte değildir diye biliyorum. Zaten sanırım hiç bir anfide tweeter yok. Bir bilen cevaplarsa iyi olur. ama benim bilgim bu yönde.
 
Yanlış anlamadıysam tweeterı kullanmayacak. Görüntü için demiş sadece. Net olarak bir bilgim olmasada mantıken sese etki etmemesi lazım.

Mdf(a.k.a medefe) ve sunta arasındada hiçbir fark yok,birbirlerine çok yakınlar :) Mdf zaten bildiğimiz fındık kabuklarının ve odun parçalarının sıkıştırılmış hali. Kolay şekil verildiğinden marangozlar tarafından tercih edilen bir malzeme. Bazı kimyasallarlada karıştırıp yanmayan mdflerde üretilir. Gördüğüm kadarıyla Kabinlerdede daha çok kullanılır nedense. İkiside dayanıklı malzemeler.. Taşıma rahatlığı açısından hafif olanı al derim ben.
 
MDF (medium density fiberboard) üzerine vinil laminasyon yaptırabilirsen (veya yapabilirsen) daha iyi sonuç alırsın. Fibrilasyonlu bir malzeme, sunta gibi küçük parçaların sıkıştırılmasıyla oluşan bir malzemeye göre daha sağlamdır, ama en önemlisi non-rezonanttır. Fakat, iş malzemede bitmiyor. MDF, sunta yada tahta bir kutu alıp hoparlörleri vidalayarak yapılan şeyler pek iç açıcı sonuçlar doğurmuyor. Çok fazla hesabı kitabı var aslında...

özet olarak suntayı hiç düşünme, mdf olanları tercih et... ama dikkat et MDF diye ince talaştan yapılmış sunta alma... pek bilinmiyor MDF Türkiye'de, nedense suntanın biraz iyisi gibi düşünülüyor. Fakat çok farklılar aslında...

Tweeterları amfinin empedansına göre seçmelisin, ben gecen sene bulabildiğim en ucuz polipropilen tweeter'ı aldım ve uyduruk kabinlerimdeki uyduruk wooferların üstüne kabini de hırpalayarak taktım. Ne frekans aralığı ne başka bir bilimsel veriye dayandırmadan yaptığım bu işten ödediğim paraya göre iyi sonuçlar aldım... (iyi kelimeside fenni değil burada, gayet keyfi yani :)

Fakat hoparlör yapmak sanıldığından zor bir iştir. Bir çift Sonus Amati Homage boşuna $20.000 değil yani...
 
MDF nin birçok kalınlığı olanları var. 12 mm den incelere pek ağırlık taşıyacak vidalı sistemler kurmayın. daha kalın olsun. Evet, MDF çok iyidir ve dağılmaz sunta gibi. HDF de var ki o en sert tip "sunta" dır Türkiye'de yok sanırım. Uzun zamandır iç mimarlık olan asıl mesleğimi yapmıyorum :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
kabin yaptıran\satan adam dediki:
mdf suntaya gore serttir, bas tonlarını suntaya gore daha sert alırsın.
Eger sunta da "DOM DOM" diye geliyosa MDf de bu ses " Tak tak" gibi olur dedi( yani daha sert gelirmis, tam olarak tak tak olmasa da..)

Ben tünelde çözüm elektoniğe sordum, baska yapan bi yer biliyor musunuz??
VE FİKİRLERİNİZ NELER

40*40*40 ETRAFI SUNTA, 12 inc hoparlor icin ön cercevesi mdf, önü tel kafesli ve arkasi kapali bi kabin icin 75 milyon fiyat aldım, dışı da tüylü bi malzemeyle kapli.

Sizce iyi Mİ?
 
bir de kabinin derinliğinin ne kadar olması makbul?
son kararım 47*47*30 yapmak. 30 derinlik.
derinlik bass i arttiriyomus.
Ben de mesa boogie kafa kullanicam.
 
Geri
Üst