Citizen Kane(Yurttaş Keyn)

Başlığın olmamasını anlamamış olmaktan öte keşke film hakkında bir şeyler yazsaydın s_hifty.

1941 yapımı Orson Welles filmi. İlk profesyonel filmi kabul edilir ve yapım tarihine bakıldığında eski dönem kara filmlerin en başlıcalarındandır. Yüzyılın en önemli filmi gibi bir iddiası da bulunan filmde kendi de oynayıp filmle beraber efsane olmuştur. 2000'li yıllarda oturup izlendiğinde elbette ağır aksak diyenler olacaktır. Film Noir sevenler için ruhsal ve görsel yönden tam bir şölendir.

Film Noir yönetmenlerinden olması bakımından Orson Welles zaten çok sevdiğim biridir ayrıca bu filmle beraber ayrı bir takdire şayandır. Manevi duygular, karanlık ve karamsarlık, illaki fettan kadın, kasvetli ambiyanslar gibi kara film sembollerini bu filmde rahatça görürüz.

Sıkılıp, filmin buhranına dayanamayan ve sonunu kaçıranlar asla anlayamacaklardır filmin asıl hadisesini. Düzen adamlarına ve sisteme çok sıkı göndermeler yapan Welles'in Citizen Kane filminden sonra kişisel sinemaya yöneldiği bilinir ve misyonunu bırakır. Zaten camiaya fazla gelen bir adamdı, sürekli eleştirilmekten bıkmış olsa gerek. Kendini en şanslı saydığı nokta; Rita Haywort'la mutlu bir evlilik yaptı. ;)
 
Arkadaşlar izleyelim deyince onları vazgeçirmek için elimden geleni yaptığım,izledikten sonra ise aynı hafta içinde bir kez daha izlediğim film...

Sanırım bir versiyonu daha mevcutmuş,tembellik edip P2P'de arayamadım henüz..
 
Gençliğimde ( 70'li yıllarda ) , sinema sanatı ile içli dışlı olduğum yıllarda , bu film ve Orson Welles benim de favorilerim arasındaydı .
Filmin çok önemli bir diğer özelliği , bazı tekniklerin ( alan derinliği gibi ) ilk kez sinema dilinin bir parçası olarak filmde kullanılmasıdır . Bu da tabii ki büyük bir yetenek olan Welles'den kaynaklanmaktadır .
Adam gerçekten bir dahi imiş bence. Tanrı onu sanki müzik , edebiyat , görsel sanatlar gibi konularda özel yeteneklerle donatarak dünyaya yollamış gibi .
Düşünün ki ;
20 küsur yaşında bir adam , hayatının ilk ciddi uzun metrajlı filmini çekiyor , bu filmin yapımcılığını , yönetmenliğini , senaristliğini ve oyunculuğunu yapıyor , ve de bu film sinema tarihinin en iyi 10 filmi arasına giriyor . Bunca yıldır da bu tahttan onu hala kimse indiremiyor ...
 
Geri
Üst