Fred Alımı Takımı Yardım

24 perde gitarımın fredlerini yenilemek istiyorum.. kendim değiştirmeye kalksam ne olur nasıl olur. fiyatları nelerdir?

dışarıya yaptırmaaya kalksam fiyat ne olur ? ve önerebileceğiniz yer varmı
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
şöyle bir problem var fakat.. ben sakarya ve kocaelideyim kaç sefer git gel yapmam lazım olacak ? yani kısammı sürer uzun mu sürer nolur ne biter biraz ayrıntı :) bide 100 tl ye fretler dahil değilmi ?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
gitarım 89 model bi alet fretleri ölük olmamakla birlikte olsa çalımımı daha çok sevdirecek gibi geliyor
 
yahu 1.5 sene önce 100 dolar diyorlardı 2-3 lüthier 100 tl ye sadece tesviye yaparız diyorlardı valla 100 liraya iyi yapan bir yer varsa bende eski gitarı bir götürem : )
 
Elimde Fatih Yılmaz ustanın yaptığı şaheser bir sap var, üzerindeki fretleri de elbette kendisi döşemiş. Ben işçilik kalitesini çok çok beğendim, kesinlikle kendisine yaptırmanı önerebilirim.

Kötü çakılan fretlerde kabarma gibi sorunlar da ortaya çıkabiliyor. Bu yüzden iyi bilinen birine götürmeni tavsiye ederim.

Ayrıca 100TL bedava resmen, eskiden 200-250TL fiyat verirlerdi luthier'lar, ben mi yanlış hatırlıyorum?

PTT 10 - 11 TL civarında gitar yolluyor bu arada, epey ucuz fiyatları. İyice kutulaman yeterli olur.
 
Fretlerimi yeni değiştirdim. öncelikle çok çok hassas ve meşakatli bir iş olduğunu hatırlatmalıyım...

Değişim esnasına gelirsek öncelikle lehim makinesi ile eski fretlerinin üzerinde dolaşarak tek tek ve birden, fakat dikey bir kol açısı ile fretleri çekiyorsun.. bütün kaynaklarda yavaş yavaş sökülmesi gerektiğini anlatmış fakat, bana sağlıklı gelmedi..

Dikkat et gül ağacı çok kırılgan bir yapiya sahip. fretleri çekerken klavyenin üzeriden parça parça kırma ihtimalin var. bu yüzden dikey ve hızlıca bir baskı ile pense ile kaldırmanı öneririm..

2. aşama Fretleri sağlıklı bir şekilde çıkarttıktan sonra ince kahverengi kahvaltı bıçağı, maket bıçağı, v.s. ürünlerle fret takılan boşluklarda, kalıntı olmayacak şekilde temizlik yapıp üflemen gerekiyor. ve dikkat etmelisin ki perdelerin bitiş kısmında tutkal kısımları kalır çok titiz temizlemen lazım ve hepsi eşit olmalı..

3. aşama ise demir bir cetvel ile klavyenin sap ayarını yapmalısın. Unutmayalım ki klavyemizin trussroad yardımı ile dümdüz hale getirmemiz gerekiyor. en sağlıklı fret çakımı dümdüz bir klavye olursa gerçekleşir. metrenin asla boşluıkta kalmaması gerekli klavye üzerinde.

4. aşama fretlerimizin çakımı olacak.. Bence Aşşağıdan başlamak en mantıklısı. Bunun fiziki bir nedeni yok tabi ki rahatlık açısından.. fretlerimizi yerleştiriyoruz. Elimizle biraz baskı uygulayıp PLASTİK ÇEKİÇ!! (tokmak derler) ile önce orta kısımları, sonra sağ ve sol uçları çakıyoruz. Önce sağ ve sol u çakarsan diğer köşenin havaya kalkması kuvvetle muhtemel.

5. aşama çaktığımız fretlerin yanlarının kesilmesi.. Bunu da bir kerpeten yardımı ile yapmalıyız. Yani penselerde ve yankeskilerde bulunan demir veyahult tel kesim kısmı içe doğru göçüktür. Yani; bunlardan birisi ile kesecek olursan fretlerin ucunda bir cm bir fazlalık kalır, bu fazlalıklar da eğe aşamasında bize zorluk çıkartır..

6. aşama Eğe aşamasıdır. Dışarıda kalan fazlalıkları eğe ile klavyeye paralel oval bir prizma şeklini alana kadar sağ sol ve üstten açılarla eğeliyoruz..

7. aşama ise fretlerin altında kalan boşlukları şırınga yardımı ile kaliteli ve akışkan bir yapiştirici ile doldurmaktır. çaktığımız fretlerin altında boşluklar kalacak klavyeyi elimize alıp eninden baktiğimiz zaman göreceğiz bu boşlukları şırınga ile sadece köşelere olmak üzere boşlukları dolduracağız.

8. aşama temizlik, sap ayarı, ve tel takımı. Bu saydıklarımı yapabilecek bir insanın bu aşamayı gözleri kapalı yapabileceği için atlıyorum..

Eğer gitarına hakimsen, ve elinden bu tür işler gelirse bence yapmanda hiç bir sakınca yok. Ancak gitarını tam olarak tanımıyorsan ve bu işlere karşı yeteneğin kısıtli ise luthier e ne kadar para istiyorsa ver. Çünkü deneyimlerim bana gösterdi ki istedikleri para analarının ak sütü gibi helaldir.

Fret çakımında dikkat edilmesi ve üzerinde durulması gereken en hassas nokta kesinlikle eski fretleri çıkartmak ve taktığımız fretlerin hiç bir boşluk kalmayacak şekilde çakabilmek..

kolay gelsin dosum.
 
ve kişisel fikrim şudur ki sap ı elimize alsak bile her gitarına hakim gitaristin, fretleri kendi değişebilme becerisine sahip olması gerekmektedir. bu da tabi ki tecrübe ile olacak bir şeydir.
 
Dostum eline sağlık, çok güzel yazmışsın. Şidmi ben bunu evdeki artık saplar üzerinde deneyeyim. Yanlız, senden şu iki hayati soruma cevap vermeni istiyorum.

1) Hangi marka/model fret? Genelde Dunlop kullanılıyor ama...
2) Hangi marka model/yapıştırıcı?

Teşekkürler cevaplar için...
 
Dostum eline sağlık, çok güzel yazmışsın. Şidmi ben bunu evdeki artık saplar üzerinde deneyeyim. Yanlız, senden şu iki hayati soruma cevap vermeni istiyorum.

1) Hangi marka/model fret? Genelde Dunlop kullanılıyor ama...
2) Hangi marka model/yapıştırıcı?

Teşekkürler cevaplar için...
ben jim dunlop jumbo marka fret seçtim. mydukkan da satılan tek model olan gayet güzel fretler.. bendlerimdeki verim arttı, gitarın sustaine i de yükseldi..

yapiştirici konusuna gelince denemen lazım bence. japon hariç ve uhu 404 hariç her yapiştirici iş görür.. burada yapıştırıcının elzemi şudur ki; fretlerle tahta arasında yapişkanlık sağlaması değil de yandan baktığımızda fretlerin altlarındaki görünen boşluğu doldurmak.. elinde fazladan bir sap varsa denemekten korkma. En kötü ihtimalle sapı eline alırsın ancak iyi ihtimalle bakarsak bu elzem işi kavrayıp kendi fretlerini kendin düzenleyebilirsin 30 tl masrafla (fret parası)
 
fretimin açıklamasını da ambalajındaki gibi yazıyorum direkt:

Jumbo fretwire allows for maximum sustaine and fret life.

üstteki mesajıma ek olarak: arkadaşlar yapiştirinin fretleri yapiştirmakla hiç bir alakası yok. o yüzden sakın fretlerin altlarını yapiştiriciya bulamayın. Fretleri çakarkenki baskıdan dolayı basınçla klavyenize akışkanlıkla bulaşabilir.

önemli olan fretleri sağlıklı bir şekilde çakmak.. zaten ölümüne tutacaktır.
 
Deneyeceğim bir takım fret alıp. Eye ve plastik çekiç almam lazım. Teşekkürler dostum :)
plastik çekicim yoktu ve normal çekicin her yanını pamuklarla dolayıp koli bandı ile sardım.. gayet alternatif oldu.. bu da aklında bulunsun kardeşim.

mantık şu. bir kişinin suratına çıplak elle yumruk atarsak yırtıklara, kırıklara neden olabiliriz. ama boks eldiveni ile vurursak sadece basınç ve baskı uygularız ;)
 
Geri
Üst