Briç

Forumda briç oynamayı bilen arkadaşlar var mı?

Bu muhteşem oyunu bilen insan sayısı maalesef çok az. Ama bir briç milli takımımız bile var. Çoğu şehirimizde briç lokalleri var. Zaten briç oynayabileceğiniz tek yerler buralar. Başka türlü 4 kişi çok zor buluyorsunuz.

Briç'in zor olduğu gibi bir görüş var ki, evet briç zordur. Satranca benzemez. Satrançta atın gideceği şekil bellidir. Siz stratejiyi kurarsınız. Ama brici öğrenmesi çok zaman ister. Kuralları çok fazladır.

Batak, ihale, eşli ihale, king gibi oyunları bilen insanların briç öğrenmesi çok daha kolaydır. Briç hepsinden daha zevkli, kafa yorucu bir oyundur. Özellikle bu oyunları bilenlerin brici mutlaka öğrenmesi gerektiğine inanıyorum.

Öğrenmek için ise bir briç lokaline gitmenizi öneririm. Veya brici iyi bilen arkadaşlarınız varsa onlar da yardımcı olabilir. İlla ben kendim öğreneceğim diyorsanız, güzel internet siteleri var.


Not : Önceki başlığım kapatılmış, amacım site tanıtımı yapmak değil; briç hakkında konuşmak.
 
Gerçekten öğrenmek istediğim bir oyun.

Batak, king, eşli ihale vs gibi oyunları oldukça iyi biliyorum. Briç öğrenmede etkisi olabileceğini bilmiyordum :)

Tavsiye edebileceğin ve kendi kendime briç öğrenebileceğim internet sitesinin linkini verebilirsen çok sevinirim. Eminim benim gibi öğrenmek isteyen pek çok kişiye yararı olacaktır.

Lokallerde öğrenmek en güzel olanı demişsin ama Ankara'da nerde bu şekil lokal var bilmiyorum.
 
Üniversitedeysen eğer,briç klübünün olup olmadığını da araştırabilirsin..Ben de bir türlü zaman ayıramadım,öğrenmeyi çok istememe rağmen..

Bu arada saydığın oyunlar arasında da King favorimdir..King Rules ;)
 
Hacettepe Üniversitesi'ndeyim. Zannederim ki okulumuz da briç klubu yok.

Peki bir şekilde yardım alabileceğim bir yer yok mudur Ankara'da?
 
Yıllarca kahvehanelerin tabelalarında "bezik,briç ve aile salonu" yazısını görmeme rağmen bu yazıyı destekleyen bir icraat olmamıştır.Tabi kendi dönemim için söylüyorum.

Briç oynamayı bu salonlarda izleyerek öğrenmiş bir abim "ısmarladığım gazoz sayısını hatırlayamam" demişti.Açıkçası nasıl oynanacağını teorik olarak kendi başınıza öğrenseniz bile,izleyerek öğrenmiş biriyle karşılaşmak istemezsiniz.

Strateji ve kombinasyon sevenlerin atlıyacağı bir oyun.
turkrock.com un girişimlerini bekliyoruz... :roll: (abarttımmı nedir..heh)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Kahvehanelerde 'Briç-Bezik-Okey Salonu' gibi ibarelere ben de sinir oluyorum. Bornova'da oturuyorum, kahvelerin çoğunda bu tür şeyler yazıyor ama hiçbirinde briç box yok. Koskoca Bornova'da lokal yok. En yakın lokal Alsancak'ta.

Ben öğrenmeniz için lokallere gitmenizi şiddetle tavsiye ederim. Kütüphaneleri çok geniş, istediğiniz her tür briç kitabını bulabilir, oyunları izleyebilir, turnuvalara katılabilirsiniz.


Oyundan biraz bahsedeyim; oyun eşli ihaleye gerçekten çok benziyor. En önemli farkları ise;

-Yerdeki kağıdı geçmek zorunda değilsiniz.
-Çakmak zorunda değilsiniz.

Ama bu iki fark oyunu öyle değişik aşamalara sokuyor ki, karşınıza bambaşka bir oyun çıkıyor. Ve deklarasyon denilen oyun öncesi konuşmalar çok çok önemli. Şahsen bu oyunun en sevdiğim yönlerinden biri de oyunun kendi 'dili' olması. Öğrenirken karşınıza çok fazla terim çıkacak.


anarchist; bu oyunları iyi biliyorsan ve zevkle oynuyorsan, briç öğrenmeye başladıktan sonra zamanının çoğunu briçle geçireceğine inanıyorum. Briç bilen çok az insan olduğu için lokallere gitmen çok önemli. Yoksa 4 kişiyi zar zor bulursun, bulsan da hep aynı kişilerle oynaman sana pek birşey katmaz. Her oyunda değişik teknik ve taktikler öğrenirsin. Ayrıca; genç bir bayanın briç bilmesi önemli bir şey. Genelde amcaların rağbet ettiği bir oyundur briç. Bir de zamanın çoğunu kahvelerde geçiren kişilerin.
 
http://online.bridgebase.com/intro/download.php

Bu linkte de Bridge Base diye bir program var. İnternet üzerinden briç oynamanızı sağlıyor. Çok da güzel bir program. Turnuvalar düzenleniyor, bu turnuvaların şampiyonlarının maçlarını da izleyebiliyorsunuz. Ayrıca eller bilgisayarlar tarafından hazırlandığı için ortaya çok kaliteli oyunlar çıkıyor. Oynadığınız oyunlar bilgisayara kaydediliyor, bu sayede oynadığınız oyunlara geri dönebiliyorsunuz.
 
anarchist,hacettepe üniversitesinin briç topluluğu olması lazım,çünkü briç takımı var ve yarışmalara katılıyor.Bence bir araştır,ordaki insanlar yardımcı olacaklardır.

briç,öğrenmesi zor;zevkli bir oyun.Uzun süre izlemek gerekli oyunları iyi oynayabilmek için,aynı zamanda sürekli beraber oynayacağın bir eşinin de olması lazım,deklarasyon bölümünde iyi anlaşabilmek için.

ben öğrenmiştim az çok geçen dönem,daha sonra bıraktım,vakit ayıramadım oyunları izlemek için.Zaten bu oyuna merak salanların ancak yüzde onluk bir kesimi devam ettiriyor bu oyunu oynamayı :)
 
yalnız ogrenmek ısteyenlere ders almalarını tavsıye ederım.netten ogrenılecek gıbı degıl.bazı unıversıtelerde secmelı ders olarak basladı.kluplere gıdıp el ızlemenın de cok faydası olur.
oyun eslı ıhaleye benzer dıye sevınmeyın ınanın ıntegral,turev kadar karısık kuralları ve stratejılerı olan bır oyun demeyecegım spor.
bu arada glorfındel sen nerde oynuyorsun?
alsancak (zekı abı) klupte mı?
 
Kendi aramızda oynuyoruz genelde. Alsancak biraz uzak geliyor ama dediğim gibi; başka insanlarla oynamak oyunu geliştiriyor. Bir ara oynarız seninle de, senin sürekli gittiğin bir yer var mı?
 
Ben de briç,bezik salonu tabelalı kahvehaneleri gördükçe,içten içe antipati duyardım.Briç in nasıl birşey olduğu hakkında fikir sahibi olmak güzel.Yararlı bir topic olmuş..
 
briç zaten kahve oyunu degıldır.oynayanların cogu da mımar,muhendıs,genel mudur,prof.. tarzı adamlardır.en guzel ornegı nafız zorludur.
ben alsancak klube gıtmeye calısıyorum.cumartesılerı mesaıme baglı.
yalnız kluplerde cok ıyı ustadlar var.onları dınleyerek,ızleyerek cok sey ogrenecegınızı dusunuyorum.
benım de bu aralar ortak sorunum var zaten :)
 
marco demiş ki:
Zaten bu oyuna merak salanların ancak yüzde onluk bir kesimi devam ettiriyor bu oyunu oynamayı :)

Bu duruma gelince; eğer batak-ihale-eşli ihale-king gibi oyunları uzun bir zamandan beri zevkle oynayan bir insanın briç öğrenirken sıkılıp bırakacağına inanmıyorum. Ama bu oyunları bilmeden briç öğrenmeye kalkarsanız eğer, çok zorlanırsınız.
 
ıyı bır kıng oyuncusunun ıyı brıc oynayacagı garantı degıldır.o yuzden %10'luk kısma katılıyorum.
cumartesı gecesı bornova ozdaydım,brıc hocamla karsılastım.o da ıyı bır rockcıdır yanı...
 
Tabii garanti değil. Ama biraz ucundan kağıt saymayı, koz saymayı, kağıt yeri tahmin etmeyi bileceği için brici öğrenmesi bu oyunları hiç oynamayan bir insana göre daha kolay olur diyorum.

Alsancak'a da daha aktif olarak gitmeye başlayacağız artık. Benim arkadaşları ikna ettim.
 
Geri
Üst