yeni başlayanlara neden kalitesiz gitar idealdir!!?

300 dolarlık gitarla 3000 dolarlık gitar arasındaki farkı yeni gitara başlayanlar bilemez. Kimse bilirim demesin. Yoksa ona yeni başlayan denmez zaten. Yeni sörfçülere de adi tahta ile başlatırlar sonra 10 kademe yukarı çıkar en iyi sörfe bindirirler. Amaç, önce gerekli bilgileri ve yeteneği elde etmek ve sonra daha ince ve detaylı hareketleri yapmaya başladığında (gitar içn de aynen geçerli tabi) kontrolü daha iyi elde edebilmesi içindir. Aniden iyi bir gitarla, elinizdeki gitarın ebilitesini asla farkedemezsiniz.

Lafım zaten kimseye değil, ortaya, bilmeyen herşeyi bildiğini sanır, çok bilen daha çok eksik olduğunu bilir. Bilen insanlara biraz kulak verin.

Gitar klavyeleri çok farklı incelik ve genişliktedir ve bunlar milimetrik farklardır, bazılarını görsel olarak ta görebilirsiniz. Çok farklı el yapımız var, bu yüzden kimine iyi gelen klavye kimine tamamen çalınamaz hissettirebilir. Gitar alırken bizzat deneyin.
 
Ben Klasik gitarla başlamıştım zamanında acısını halen çekiyorum çünkü tremolo özürlüyüm ben :D !

Elektrogitar a geçtiğimde Arıa m vardı (sonra kardeşimde bu gitarla başladı elektroYA) Sapı bir süre rahatsız etmeye başladı beni,özellikle ritmde ve bareli akorlarda elimi inanılmaz rahatsız ediyordu,yaklaşık 2 aysonra strat a geçiş yaptım ve kenkendime inanamadım özellikle sololarım acayip hızlandı halende hızlı solo atarım :D ...

Ama malesef Klasik gitarın bende bıraktığı en büyük iz tremolodur :) !!
 
Atalay demiş ki:
Lafım zaten kimseye değil, ortaya, bilmeyen herşeyi bildiğini sanır, çok bilen daha çok eksik olduğunu bilir. Bilen insanlara biraz kulak verin

çokta gerekli diil ama bişe konuşuyoruz şurda iki laf da sen ettin eywallah başımızın üstünede bu ağar abi lafları öldürüyo beni..
ordan bakınca yumurtadan çıkmış gibimi gözüküyo insanlar, bizde çok seyrettik doğru ahmet ile yanlış mehmet'i.. mesaj kaygısına gerek yok..

eğer okuduysan başlığın tamamını bizde 3000$lık gitarla yeni başlayan birini özdeşleştirmiyoruz, bu çok extreme bi durum.. sadece yeni başlayan arkadaşların olaya "dandik gitar almalıyıııım, ben henüz dandik bi gitaristiiiiim" saplantısıyla yaklaşmalarının yanlış olduğunu dile getirmeye çalıştık..

çünkü bu durumda olan bi arkadaş etrafta "yeni başlayana uygun gitar.. acemiye iyi gider bu.." cinsinden söylemlerle sıkça karşılaştığı için ve bu köyünde henüz yabancısı sayılıcagı için bu işin adeti böyle zannedebiliyor, yada henüz iyi çalamadığından dolayı mahcubiyet olaraktan kendini eziyor "abi naapcam ben onu bana bu çok bile" triplerine sardırıyor..
yeni başlayanlar için diye bir gitar kategorisi yoktur, bunuda yeni başlayan birinin söylemesini beklemek abestir..
tabiki binlerce dolarıda basıp gitar almak kişiye batan nakit miktarıyla doğru orantılıdır.. yeni biriside böyle bişey için ya çok zengindir yada çok çılgın..
 
Ülkemizde yeni gitara başlamak için tavsiye edilen gitarlar oldukça kalitesiz.Bence sorun burada.Wolf,Decade,Vivace,Scorpion vs...
Hatta bazı satıcılar tarafından bu tarz gitarlar övülmekte.Ne bileyim Scorpion'da Ibanez tınısı var gibi :D
 
sanırım arkadaşların stratocaster dan demek istediği şey squier stratocasterlar..
yoksa mexico stratocasterla başlayan birisi hiç de pişman olmaz gitardan da soğumaz, gayet güzel gitarlardır mexico stratlar.

asıl konuya dönmek gerekirse ne çok kaliteli ne çok kalitesiz birşey alınmalı bence. orta kalitede sağlam bir gitar alınmalı, sağlam olması önemlidir. burda dayanıklılığı , sorun çıkarmaması gibi unsurlar, yeni başlıyan kimsenin motivasyonunu kırmasına engeldir diye düşünüyorum..
 
cash demiş ki:
İlk önce klasik gitarın sade uslubunu öğrenmek gerekki daha sonra işin virtuose sine geçesin
Deryaya açılmadan havuzda yüzmeyi öğrenmek gerekli...
Dikkatini çektiyse zakk wylde , jason becker, satriani , vai ve nice ustanın eski anılarında hepsinin elinde klasik gitarlı bir poz karesi bulunmaktadır :)
Ben buna katılmıyorum. Eğer birisi öncelikle elektro gitar çalmak istiyorsa, direk elektro ile başlaması gayet normal ve iyidir. Klasik gitarın artısı ise farklı bir enstrüman olduğu, ama ne olursa olsun gitar olduğu için (Telli, aynı nota dizilimine sahip) insana elektro gitar için faklı bir bakış açısı getiricek olmasıdır. YOksa öncelikle klasik gitar diye birşey yok. Akustik, klasik, 12 perdeli vs... çalanların (Hepsini de kendine özgü çalanların) daha geniş bir bakış açısı olucaktır elektro gitara. Aynı zamanda çalınan her farklı enstrüman (Vokal, davul, klavye, zurna vs...) insanın kendi ana enstrümanına ve müziğine yeni bir bakış açısı getiricektir. Artısı bu. Ama başlanıcaksa istenilen şeyle başlanmalı. Çok iyi ifade edemedim sanırım ama elden geldiğince :)
 
Neden klasik gitarla başlanması/başlanmaması gerektiği konusunda şunu diyebilirim. Elektrik gitar çalmak isteyen birinin ilk çalışmalarını "akustik" ses üreten bir enstrumanla(klasik/veya akustik, ki akustik yeni parmaklar için daha zor(sert) olduğundan klasik) yapmasını ben faydalı buluyorum. Bunun içinde mantıklı bir açıklamam var aslında.

Gibsonun official sitesinin girişinde bazen çıkan bir laf vardır, bazılarınız görmüştür belki "No distortion to cover your ass!"(*ıçınızı kurtarmak için distortiona hayır) şeklinde bir laftır. Olay aslında bundan ibarettir. Elektrik gitarla yeni tanışan bir gence bir gitar ve ampli verin(deneyin) ve izleyin. Hoop, amplinin drive kanalını keşfeder, gaini kökler ve çalışmalarına başlar.

Distorted gitar sesiyle gitar öğrenmeye çalışmak büyük bir yanlıştır(bütün egzersiz kitapları alıştırmaları clean tonda yapın diye bas bas bağırır). Böyle çalışan kişi, ne notalara bastıkları parmaklarını, ne de pena tuttuğu elini tam olarak kontrol altına alamaz. 2 hafta sonra ziyarete gidin bu vatandaşı, çal bakalım neler çalıştın deyin. Çalarken çaktırmadan amplisinin fişini çekin. Ya da clean channel a alın. Bir iki cebelleştikten sonra size muhtemelen "ya sen yokken yapıyordum" diyecektir. Haklıdır da, yapıyordur, çünkü distortion çok çok fazla kusuru örter, gelişimi-kontrolü hakikaten yavaşlatır.

Ha elektrik çalmak isteyen birine alın gitarla amplisini, ama drive channel düğmesini sökün. Öyle çalışsın, o zaman hiç bir sorun olmaz. :)
 
Mesela 15-18 yaşları arasında bir arkadışımız var ve müziğe heves saldı ,gitar çalmak istiyor hemde elektro gitar çalmak...
Başlangıç için klasik öğrenirim
Neden ?
1.çok pratiktir hafiftir , her zaman her yerde antrenmanını yapabilir
2.klavyesi geniş olduğu için elin açılmasında yardımcı olur
3.teller naylon olduğu için vuruşlar net , temiz ve güçlü olmalıdır bu yüzdende elektro gitardaki temiz çalma olayına alt yapı hazırlar
4.çelik teller eli gerçekten hırpalayan yapılardır elektro gitara geçmeden önce o sertliğe elinizi hazırlar güçlendirir.
5.iyi akor tutarlar yaptığınız bir akord uzun süre kendini korur ama maalesef çelik teller çok hassas oldukları için sıkça akordlanmalı müzik kulağı olmayan biri içinde zor bir durumdur bu.
6.eğerki gerçekten müziğe yeteneği yoksa bir kenara koyabilir fazla bir zarar yapmış olmaz normal kalitede çalınabilir bir klasik gitar 100-150 milyon arası bulunmaktadır.
 
gitar çalmaya başlamaya klasik ile başlanmasının cashin dedidi gibi bir çok artıları var, özellikle "5." madde ve sırasıyla "2". ve "6". madde.

ben elektrik gitarla başladım çalmaya ama ailem müzik yapmama hiç destek vermediği için sadece gitarı alabildim kendi biriktirdiğim harçlıkla (o da 6 ayda). gitarı odamdaki 82 model sony teybe bağlayarak 2.5 sene boyunca clean tonda çaldım, ne amfi kullandım ne pedal onların ne olduğunu bile bilmezdim gitarım ucuz olduğu için distortion vermiyor sanıyordum

velhasılkelam, ikibuçuk sene clean tonda çalmamın bana çok getirisi oldu parmaklarım falan çok hızlandı. arkadaşımın pedalını kullandığım günü unutamıyorum gitardan gelen sese inanamamıştım o sesi benim çıkarttığıma inanamamıştım çünkü yaklaşık 3 sene distortion ın ne olduğundan bi haber gitar çalmıştım :roll:

yani kısaca demek istediğim, siz yeni başlayanlar; elektrik gitarla başlayın isterseniz ama uzun süre distortion kullanmayın, önce notalar kulağınıza yerleşsin ;)
 
klasik gitar kendi içinde ayrı bi olay elektroya başlangıç aleti değil evela.. öyle olsa paco de lucia çoktan elektroya geçmişti :D (konseride seyredemedim hala içimde kaldı bu arada :( )
amma ve lakin kullanım amacınız pratik yapmaksa son derece kullanışlıdır, clean konusundaki tüm fikirlere katılıyorum.. hala clasic gitarla çalışırım çoğu zaman ama dengesizce kullanıldığında tuşeyi çok bozar uyriim.. distortion çamura yatmaya çok müsait.. ;)

bir husus da alınacak gitarın ayarları.. bilen biriyle gidin gitar almaya diyoruzda bilen adam sepet gibi gidip "aha bu iyidir bunu al.." demek için gitmicek.. genelde mağazalardaki gitarların sap, entonasyon v.s. ayarları olmuyor, bunlar mutlaka yapılmış olmalı yoksa gitarı almamakta fayda var.. sırf bu yüzden 3-5 senedir gitar çalıp hala akort bilmeyen, bozuk akordu duyamayan adamlar biliyorum.. çünkü kulak baştan bozuğa alışmış, adamın gitarı hiç doğru akord olmamışki..

clean tonu hazmetmeli öncelikle..
 
Ben yeni başlıyacak birisi olup cebimde 300$ para bulundursaydım, 100 dolara bir gitar alıp geri kalan 200 dolarla ders alırdım.

İdda ediyorum, "her" gitar düzgün ayarlandıktan sonra çalınabilecek düzgün bir gitar haline gelebilir. Kaldıki çekik gözlü kardeşlerimiz saolsun entry level ucuz gitarların fiyat performans oranları inanılmaz derecede yükseldi.

Müzik hayatım boyunca da hep şunu gördüm, ummadık taş baş yarar. Canavar hohnerlar, inanılmaz samickler, bomba gibi çıkan no name gitarlar, rg döven rg kopyaları, hepside çok komik fiyata gözümün ve elimin altından geçti.

Gitara başlıyan bir insanın ilk sahibi olması gereken şey gitardan iyi anlıyan ve yardım edip öğretmeye niyetli bir abi/arkadaş. Bu yoksunluktan çok çektim ben 7-8 sene evvel, sonucunda herşeyi kendim öğrenmiş oldum gerçi :)
 
rg döven rg kopyaları.. :D
ilginç derecede performans veren abuk sabuk markalı gitarlar var sonzamanlarda doğru.. ama biraz çoplük karıştırmak gibi bu, çokta kötüler var, ayıklamak lazım.. bit pazarı hesabı..
 
İşin bir başka yönü daha var bu topic alın çok değinilmemiş, yeni gitara başlamış birisi gitara nasıl bakacağını çok iyi bilemez. İstediği kadar gözü gibi baksın gitarı yanlış şekild/yere dayama, dikkatsizlik sonucu sağa sola çarpma gibi hadiseler çok olur ve ben gibi bulara takan, gitarı ışıl ışıl olsun isteyen biri ise kafasını duvarlara vurur :)

ilk gitarım 250 $ a 2. el aldığım BC Rich marka bir bass gitardı 1 yıl kadar bir süre içinde ne kadar iyi bakmaya çalışmışsamda, gitarın çehresi oldukça değişmişti :( eğer şu anki ibanezimle yapsaydım o hataları çok kötü hissederdim açıkçası kendimi.
 
Ben de eğer sorulursa böyle öneriler veriyorum. Sebebi oldukça basit aslında. Bir gitarist kendi gitarını çok iyi tanımalıdır. Gerektiğinde her türlü değişikliği, modifikasyonu yapabilmelidir. İhtiyaç halinde sapını sökebilmeli, köprüyü değiştirebilmeli, her vidasını çıkarıp geri takabilmelidir.
Nispeten ucuz bir aletle yola çıktığınızda bu iş sorun olmaz. Ne de olsa en kötü ihtimalle yeni parça dahi almak zorunda olsanız bu bile çok komaz. Ancak 1000 dolarlık bir cihazla işe başlayan tel takmaya bile ustaya götürür. Sap ayarı, tel yüksekliği ayarları gibi ayarlara cesaret etmesi zaman alır. Kendi adıma konuşursam, gitarımda bir ton değişiklik yaptım. Defalarca söktüm, yeniden monte ettim. Ama eğer bir PRS sahibi olsaydım bunu eminim yapamazdım.
 
1- Yeni başlayana dandik gitar kavramı bence çok saçma. Herkes parasının yettiği en iyi gitarı alma hakkına sahiptir. Tabi ki yeni başlayan biri $300 ile $3,000'lik gitarın farkını anlayamaz ama neden $1,000'lik bir gitar alıp da keyfini süre süre öğrenmesin. Bu Şahin'le ehliyet alayım sonra BMW alırım mantığı çok yanlış. Biraz kafası çalışan biri zaten araştırır ve gitara nasıl bakması gerektiğini de öğrenir. Ben almadan önce grup sahibi bir arkadaşa sordum, bu işe ne kadar para ayırabiliyorsan onun yettiği gitarı al dedi, sonuçta alet işler el övünür boşuna dememişler.
2- Distortion tabi ki hata örter ve yanlış öğrenmeye sebep olur ama dediğim gibi biraz kafa çalıştırılırsa zaten böyle olduğu da gayet aşikar. Yani adam olur da böyle yapar diye aman elektro ile başlama mı diyecez. Klasik ve elektro iki farklı enstrümandır. Ben aile yönlendirmesi ile klasiğe başlayıp gitardan tiksinmiştim ve taa 15 sene sonra gidip elektro aldım kendime ve çok da memnunum şu anda. Dist'u da alıştırmalar bitip keyif için çalarken açıyorum.
3- Diyorum da kendim yapıyor muyum? Ehe ehe hayır, ben de $300'lük bir gitar var ama tamamen o anda fazla para ayıramadığım için onu almıştım, yoksa alabilsem çok daha iyisini alacaktım. Yaza doğru değiştirecem inşallah.
 
elbette 3000 gaymelik bir alet tadını alamayacak biri için gereksiz ancak parası varsa basar alır ve öğrenme aşamasında kız gibin aleti hacamat eder , uzaktan bakan biride "yazıh" der geçer. gerçi gidip yenisi alma şansı her zaman vardır bu tip adamların ya neyse..

ancak 100-200 dolarlık hurdaları almakta büyük bir yanlış zira zaten bimoktan haberi olmayan eleman o hurdadan, artık gönlüne göre ne biliyim,
j.s, s.v, malmsteen,kirk tonları falan beklediği ve gerçeklerden bi haber olduğu için şevki, azmi kırılablir ben beceremiyorum bu işi noktasına gelip başlamadan vazgeçebilir. çok adam var böyle.

600-900$ arası ikinci el güzel bi ibanez, fender düşürmek 20-30 w. neyin bi marşala, fendere, kıreyte, takmak iyidir. efekte falan gerek yok. prosesör hiç lazım değil zaten.

temiz ton muhabbeti %100 doğrudur ancak rock çalmak isteyen gaine aç elemanı zımbırtının düğmesini hafif çevirmek suretiyle gazlamakta mübahtır.

klasik gitarla başlamak %100 yanlıştır hatta ötesidir varsa böyle bişi.
önemseyecekler ve araştırmak isteyecekler için şöyle söyleyeyim, piyano ile davul kadar farklıdır. özellikle de genç yaşta ve ileride pro. noktasına gelecekler için.

büyük olasılıkla single note çalacak birinin armoni bilgisinin gelişmesinden başka hiçbir katkı sağlamayacaktır. armoni çalışmak isteyen biri zaten onu elektrik gitarda da yapacaktır falan felan..

klasik gitardan uzak durun, beğendiğiniz partisyonları elektrikliyle çalın ;)
 
Geri
Üst