Çingeneler Zamanı

emir kusturica ve goran bregoviç harikası benim en iyi 10 filmim arasına anında girmiş başyapıt. emir kusturica ve goran bregoviç harikası dedim çünkü bu filmin müziklerini goran bregoviç yapmasaydı ortaya çok başka bir film çıkardı. iki dahi birleşince ortaya böyle bir şaheser çıkmış işte...
 
zafer666in_arkadasi_orcun demiş ki:
Hayatım boyunca izlediğim en güzel film diyebilirim.
Orjinal adı: " Dom za vesanje " 1989 yapımı ve Emir Custirica'ya 2 ödül (Cannes-en iyi film, İsveç-en iyi yabacı film) getirmiş bir yapım.
Konusunu herkes biliyor sanırım, telekinetik güçleri olan çingene Perhan para kazanmak için Ahmed ile beraber İtalya'ya gider... (Hayatta film eleştirmeni olamam herhalde)
Neyse işin ilginç yanı oyuncuların hiçbirinin profesyonel olmaması buna rağmen şahane oyunculuklar çıkarmaları.
Filmde Perhan'ı canlandıran "Davor Dujmovic " 99 yılında depresyona girip intihar ediyor.Ve bunu öğrendiğim vakit de benim bu adamla birgün, bir yerde, bir şekilde buluşup içki içme hayallarim suya düşüyor.
İzlemeyenler, bir film nasıl olur merak ediyorlarsa izlesinler.
aaaaashiden intihar deiyuor ha prhan üzldüm doğrusu onun gibi ağzıyla içki içme mumaraları bile yapmıştım halbuki
 
denilcek bişey kalmamış.harikaydı...
kustrica yalnızca filmleriyle değil sıradışı ve ilginç eylemleriylede gündeme gelmiştir.1993 yılında,sırbıstanın aşırı miliiyetçi lideri Vojislav Seselj i düelloya davet etti.belgradın tepesinde,güneşin tam tepede olduğu saate hemde seseljin seçtiği bir silahla.seselj bu daweti "bir sanatçının ölümüne neden olmakla suçlanmak istemediği için" reddetti.
 
Kusturica demişken Zavet ve Black Cat White Cat'i şiddetle tavsiye edeyim. Başka hiçbir filmde böyle bir sebepsiz neşe patlaması yaşamadım, görmedim duymadım. Hele o Black Cat White'in başlarında bir mazot kontrol etme sahnesi var öldürdü beni gülmekten. Her sağlıklı balkan insanı gibi abimiz de mazotun orjinal olup olmadığını test etmek için bir yudum alıyor, "pravo nafta" (gerçek mazot) deyip onaylıyor :D

http://www.imdb.com/title/tt0479519/?ref_=fn_al_tt_3
http://www.imdb.com/title/tt0118843/?ref_=nm_flmg_dr_9
 
Her ne kadar şereften yoksun olsa da Emir dayı güzel filmler yapıyor, inkâr edilemez . Ama bilip bilmeden her şeye burnunu da sokmasa şahane olurdu.Burada en son bir film festivalinden kovulmuştu.
 
burada ki festivalden kovuluşu AKların işgüzarlığıydı. 6 ay önce akpli bursaya çağırıp ödül verdiler, 6 ay sonra chpli Antalya çağırınca olay çıkartıp Türk dostu adamı uzaklaştırdılar. 6 ay öncede adam kendini sırp-ortodoks olarak görüyordu. ama chpli belediye misafir edince akıllarına geldi AKgezenlerin.
 
Geri
Üst