Sabit Köprülerde Floyd Rose Performansı

Sabit köprülü gitarlarda floyd rose kullanımına yakın performans alabileceğimiz köprü tipleri üzerinde konuşalım. Açıkçası yıllarca fr kullanmış biri olarak bunun alternatiflerini arıyorum. Pek fazla kullanmadım izlediğim bazı videolarda sabit köprülü gitarlarda floyd rosea yakın kullanımlar görüyorum. Tuning açısından da sıkıntı yok gibi. Kilitli burgu , x tipi köprü gibi önerileri olan varsa dinleyelim.
 
Wilkinson köprüler hakkında olumlu görüşler var. Wilkinson kullanmadım ama bendeki Ibanez Sa260fm 'in üzerindeki Sat Pro II köprünün wilkinson'dan esinlendiği konusunda şüphelerim var, ve çok memnunum, plastik üst eşik ve kilitsiz akort burguları olduğu halde akort stabilitesi ve verdiği çalım hissi gayet güzel...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
lagosis çok şahane bir şeye benziyor :) keşke deneme imkanımız olsa. ancak satın alıp denemek lazım.
Buried sat pro ii bridge güzele benziyor ama yine de geriyo doğru tremolo hareketinde nasıl bilemem. floydun sıkıntıları malum. bu yapılabilse en azından üst seviye gitarlarda olması gerekirdi diye tahmin ediyorum. yapılmadığına göre vardır bir kerameti :)
 
Suhr tremoloyu Floyd Rose gibi gövde içine oturtuyor(Recessed). Kilitli burgularlada akortta sıkıntı olayını çözmüş gibiler. Gerçi bu manyaklar kilitli üst eşik olmasına ragmen kilitli burgu kullanıyorlar.:D Köprüyü bu şekilde konumlandırınca Floyd Rose gibi hareket imkanı da sunmuşlar anlaşılan.

Birde SuperVee diye bir köprü var. Stratlarla uyumlu bu da. Bunu da araştırın biraz. Çalışma yapısı eski Kramer tremoloları andırıyor.
 
halilpazarlama ; Diğerlerini bilemiyorum ama bu sistemde "TremKing" anladığım kadarıyla köprüyü hem sabit köprü hemde F.Rose gibi kullanabiliyorsunuz. zamanında SRV Müzikte bu köprüden olan bir Mex.Strat vardı. kafasızlık ettim gidip bir denemedim :)
 
Sanırım floyd olmayıp floyd'u aratmayacak kombinasyon Wilkinson / Gotoh köprü + recessed gövde olmalı... Örneğin bu kombinasyonu iki adet muhteşem Suhr gitarda görmekteyiz. :eek:

IMG_0234.jpg


http://www.themusiczoo.com/images/6-15-11/Modern_Antique_DBL_Medium_Aged_14914_1.jpg
Modern_Antique_DBL_Medium_Aged_14914_1.jpg


Edit / Dipnot:
Bu arada, "halilpazarlama": Ibanez sa260'ın gövdesi recessed olmadığı için geriye doğru çok fazla hareket alanı olmuyor, ama görünüşe göre gövde recessed olsa köprünün bu şekilde kullanımı sorun yaratmayacak gibi...
 
Tamamda sabit köprü mü yoksa kilitsiz tremolo mu istediğiniz sabit köprüde zaten floyd rose performansı diye bir şey olmaz.
Kilitsiz köprülerde akor stabilitesi markadan ziyade doğru set up ile sağlanır.

Tremolo'nun iki yönlü kullanılması için recessed olayına falan ihtiyaç yok,Leo Fender 1954 yılında tasarladığı köprüyü zaten bu şekilde tasarladı.
 
Tamamda sabit köprü mü yoksa kilitsiz tremolo mu istediğiniz sabit köprüde zaten floyd rose performansı diye bir şey olmaz.
Kilitsiz köprülerde akor stabilitesi markadan ziyade doğru set up ile sağlanır.

Tremolo'nun iki yönlü kullanılması için recessed olayına falan ihtiyaç yok,Leo Fender 1954 yılında tasarladığı köprüyü zaten bu şekilde tasarladı.


az çok gitar çalan (floyd rose) ve başlığı okuyan herkes ne dediğimi anladı sanırım. kelimeler üzerinde durup konuyu çıkmaza sokmaya gerek yok. floyd rose olmayıp floyd rose avantajlarına sahip sistemleri konuşalım istedim. sabit köprüyü bunun dışındaki sistemler olarak genelledim. akord ile alakası yok.
 
Tabii ki bu sadece köprü işi değil, Kilitli kulakçıklar, grafit veya roller nut ve iyi bir köprü ve gitar setup'ı tabii ki istenilen olayı doğrudan etkileyen şeyler... Konu köprüden açıldığı için fikirlerimizi o yönde savuruyoruz etrafa :) Ayrıca burada herkesin tremolo kullanmaktan anladığı şey de illa ki farklıdır birbirinden, ard arda dive bomb yapayım arkasından ard arda scream yapayım ben derseniz tabii ki kilitli bir floyd rose ile aşık atması zor olabilir... Benim bir tremolodaki "performans" anlayışım bir anda sesi bilmemkaç nota yükseltip aniden dive yapıp telleri makarna kıvamına çevirmek değil mesela :D Sa260'taki sat pro'yu kullanmak bana 1550'imdeki edge zero'yu kullanmaktan çok daha fazla çalım hazzı veriyor bu anlamda...
 
sadece köprü demedim zaten . herhangi bir sistem , tuner , kilit sistem olabilir. "Tuning açısından da sıkıntı yok gibi. Kilitli burgu , x tipi köprü gibi önerileri olan varsa dinleyelim." demiştim ilk mesajımda. bilsem başlığı farklı burgu , kilit , köprü , tel kullanarak floyd roseta sıkıntı yaşamadan gitar çalabilmek olarak açardım.
 
Sabit köprü derken Fender tipi tremoloları kastettiğini düşünüyorum. Bu durumda en iyi sistem Blade'in üst modellerinde olan Falcon sistemi. Dışarıdan baktığınızda gövdeye tam oturan, klasik Fender tipi bir tremolo gibi görünüyor, zaten öyle de. Onlardan farkları ise, kolu geri çektiğinizde telleri aşağıdan geri çekerek gerilmeyi sağlıyor. Bu sayede tel de kopsa, akort da değiştirseniz köprü kımıldamıyor, diğer tellerin akortları sabit kalıyor. Köprünün kendisi de her iki yöne de gidebiliyor. Benim gördüğüm en iyi sistem.

Bunun haricinde Wilkinsonlarla ilgili çok iyi şeyler söyleniyor ancak ben hiç kullanmadım, o yüzden yorum yapamam.

Kahlerler de başarılılar, Floyd Rose'dan daha fazla özen gerektiriyorlar, gitar ayarsız ve bakımsızsa Original Floyd Rose daha stabil kalacaktır ancak Kahler de biraz özenle ondan pek aşağı kalmıyor(özellikle Floyd Rose tipi kilitli üst eşikle). Ayrıca sunduğu ayar imkanları ve rahatlığı Floyd Rose'a kıyasla çok üst düzeyde.

Bir diğer tavsiyem ise, Tremol-No. Tremsetter'dan çok daha rahat ve başarılı bir sistem.
 
Amaç; "madem floyd rose istemiyorsunuz neden başka köprüde floyd rose performansı istiyorsunuz" dan ziyade, floyd rose'a yakın esnek ve rahat bir kullanım sunan, obican'ın da bahsettiği gibi floyd'un sunmadığı tek tek tel yüksekliği ayarlayabilme ve çok fazla uğraşmadan ayrı ayrı tellerin entonasyonunu ayarlayabilmek gibi imkanlar sunan köprüleri tanımak. Falcon'u duymamıştım ben mesela onu inceleyip bilgi sahibi olayım... :)
 
http://www.super-vee.com/

Ayrıca normal vintage trem ile doğru bir set up yeterli



Ama bu tarz bir kullanım yeterli değilse Super Vee köprü iyidir,Eric Johnson kullandığına göre tonu en az değiştiren kilitli sistem diyebiliriz.

Olay sadece köprüde bitmiyor eşiğin doğru kesilmiş olmasıda, kayganlaştırılmasıda,tellerin doğru takılmış olmasıda şart.
 
az çok gitar çalan (floyd rose) ve başlığı okuyan herkes ne dediğimi anladı sanırım. kelimeler üzerinde durup konuyu çıkmaza sokmaya gerek yok. floyd rose olmayıp floyd rose avantajlarına sahip sistemleri konuşalım istedim. sabit köprüyü bunun dışındaki sistemler olarak genelledim. akord ile alakası yok.

Ben sadece size yardımcı olmaya çalışıyorum,konuyu çıkmaza sokmak gibi bir amacım yok, ama tremolo sistemleri için sabit köprü demeniz hatalı olmuş.
Konunun akordla tamamen alakası var,performanstan kastınız,kolu kullandığınız halde akordun sabit kalması değil mi ?
 
aslında akord stabilitesi de var tabiki. başlık kısa olsun diye o şekilde açtım. yani özetle super tremolunun kullanımının ( örn. satriani) izin verdiği figürleri , bendlerde ve tel kopmalarında akordun stabilitesini koruması konusunda kullanışlı diğer sistemler nelerdir.
 
Akor stabilitesi de var değil onun dışında mevzu yok,akordun bozulması önemli olmadıktan sonra vintage köprü ile de Satriani vs... figürleri yaparsın,yapamazsın diye bir şey yok.
 
Geri
Üst