Lambalı Amfi - Lamba Değişimi (yardım)

Arkadaşlar bende Marshall MA100C var. Amfinin ses çok düşük ve bozuk geliyordu. Arkadaşın amfiden onun1 lambayı benim ilk lamba ile değiştirdik ses düzeldi. Şimdi anladığımız kadarıyla sorun düzeldiğine göre problem bu lambada. Benim sorularım şunlar;

1- Preamp Lambalardan 1i gitmiş. Hangi markayı almam gerekiyor. ECC83ün karşılığı 12AX7 lambalar oluyor değil mi? Mydukkanda şu 2 markayı buldum bunlar doğru lambalar mı ve hangisi daha iyi? Bunların dışında önerdiğiniz marka var mı? ;
http://www.mydukkan.com/urunler_detay.asp?id=5115&gid=1817
http://www.mydukkan.com/urunler_detay.asp?id=6554&gid=1831
  • Preamp Lamba: 3 x ECC83
  • Poweramp Lamba: 4 x EL34
2- Benim 1i bozuldu diye preamların hepsini değiştirmem gerek miyor değil mi? Çünkü arkadaşın amfiden 1 lambayı bozuk olanla değiştirdik düzeldi. Ama diğer 2 lambanın ne kadar ömrü kaldı bilmiyorum. Şuan sizin önerdiğiniz bir lambayı taksam ilerde diğerleri de giderse aynı markadan 2 tane daha alıp taksam mantıklı olur mu yoksa bir sıkıntı yaratır mı?
3- Bias ayarı çok şart mıdır zaten diğer 2 çalışan ama eski lambaların 3.süne sıfır lamba takıcam. Evde çalıyorum zaten.
4- Siz bu durumda ne yapıyorsunuz. Bozulan yada yanan lambaya yeni lamba takıp dveam mı ediyorsunuz? Yoksa 1i gitti diye tüm lambaları mı değiştiriyorsunuz?
5- Bu lambaların ömürleri ne kadardır. Bir arkadaş power lambaların ömrü daha uzun demişti.
6- Amfinin arkasında bir düğme var bypass loop yazıyor o ne işe yarıyor?
Ben şimdilik evde çalıyorum bu sorulara yanıtlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum. Biraz ayrıntılı anlatırsanız çok memnun olurum. Hiç anlamıyorum bu işlerden.
 
preamp lambalarının hifi de kullanım süreleri ecc83 ler için 5000 saat civarıdır. power lambaları el34 lerde ise 2000 saat civarı. üretim kalitesi marka vs ye göre değişebilir. pre lambalarından biri bittiyse diğerlerinide değiştirmenizde fayda vardır. bias ayarı lambayı çalışması gereken voltajda daha uzun süre sağlıklı kullanım için gereklidir, yaptırısanız veya yaparsanız iyi olur. lamba tercihlerinizde acil olanı buradan alıp diğerlerini internet üzerinden lamba satışı yapan mağazalardan alırsanız yarı yarıya mal edebilirsiniz.
 
6- bypass loop bence fxloop'u deaktif ediyordur ...
3- Marshall MA serisi fixed BIAS olabilir bu konuyu araştırmanda fayda var. Eğer fixed bias ise hiç bir ayara gerek yok zaten.
2- Şart değil tabiki bozulana kadar devam ettirebilirsin ancak yeni lamba taktığında tonları çok daha güzel olacağını düşünüyorum. Benim sana tavsiyem hepsini yurtdışından sipariş ederek değiştirmen. Nasıl olsa bu iş er ya da geç yapılacak :)
4- Ben olsam hepsini değiştiririm.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Para yok abi zaten evde çalıyorum. İdare etsin şimdilik sahne falanda yok evde zaten sesi yeterince açamıyorumda tam performans alabileyim. El34'ün ömrü 2000 saat ise benim power amplar hala nasıl saglam. Power lambalar bozulunca nasıl anlaşılıyor? Preamp mesela bozuk oldugu için seste gujj diye bir bozulma var. Power lamba bozulunca yada bitince nasıl anlaşılıyor.

Birde yukardaki verdiğm elektro harmonix 12ax7'yi alayım mı?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Ayrıca yurt dışından alsam daha pahalıya gelmez mi? Bana özellikle bir marka tavsiye edin ki şimdilik idareten 1 tane preamp alayım. Kalanlarıda ilerde hepsini o markadan alırım. Ankarad adisa tubes diye bir yerde lamba satıomuş. Mesela markalar şunlar;

http://www.adisa.com.tr/contact.asp

Şuan hepsini değitirirsem sahne falan olamdığınan evdede gunde min 3 saat çalıştığımdan lambaları boş evde eritecem. Sahne işine daha bir 7-8 ay var ara verdiğimden dolayı toparlamam gerekiyor biraz. E evdede sıfır lambaları harcamaya gerek yok die düşünüyor haksız mıyım? Bi tane pream alayım takılayım şimdilik?
 
lamba bitince bas ve tiz sesler kaybolmaya başlar zamanla genel volüme düşer. 2000 saat derken hifi de dedim. hifide amaç temiz sesdir. gitarda ise kırık ses. hifi için performansı azalmış bir lambayı gitarda bir müddet daha kullanırsın. elektro harmonix , sovtek e göre tercih edebilirsin. ben 12ax7 de yenilerden tungsol u beğenirim.
 
tungsol'un methini bende duydum. Electro harmonix ile sovtek arasında fark sadece üzerindeki markalardan ibaret diye biliyorum...
Gel gör ki hiç birisini bende denemedim. Marshall forumlarına bak orada farklı lambaları tecrübe etmiş bir çok arkadaş var.

Bence amfinin arkasını açmışken hepsini değiştirdir 2 hafta sonra tekrar açmak zorunda kalabilirsin çünkü :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
lamba bitince bas ve tiz sesler kaybolmaya başlar zamanla genel volüme düşer. 2000 saat derken hifi de dedim. hifide amaç temiz sesdir. gitarda ise kırık ses. hifi için performansı azalmış bir lambayı gitarda bir müddet daha kullanırsın. elektro harmonix , sovtek e göre tercih edebilirsin. ben 12ax7 de yenilerden tungsol u beğenirim.

Şuan mesela preamp lamba bozuk die hem kötü ses var hemde genel ses düşük. Preamp lambalarda bozulunca genel ses düşüyor dei yoksa o sadece power lambadan mı kaynaklanır?
 
Electro Harmonix ile Sovtek birbirlerine yakın tüpler aslında. Tungsol çok net bir güzel lambadır ama mikrofonik ve gürültülü çıkma ihtimali de çok yüksektir. Testsiz olanlarına girme derim. Tüp dediğin teoride çok dayanıklı olsa da ortalama iki, bence bir yılda bir kez değişmesi gerekir. Konsere çıkarken tüplerini sıfırlasan iyi edersin. Pahalı bir uğraştır. Bu Adisa'da fiyat falan bulamadım yalnız ben. Öpücük karşılığında vermiyorlar herhalde lambaları? Fiyat politikalarını bilemedim, en babası 10-18 dolar arası lambalara (NOS olanlar hariç) tutup 25-45 dolar para verme burada. Biraz sabret, dışarıdan getirt daha iyi.
 
Kargo bedel, hariç, 75 euro'nun (aşağı yukarı 100 dolar) altında tutarlar için gümrük ödenmez. Bu lambaları tek bir pakette "combined shipping" denilen tarzda getirtseniz de sınır fiyata mal olmuyor. Dışarıdan getirtirken, sadece o ülkenin devletinin posta servisi ile çalışan bir şirketten getirtin tüpleri ki, siparişiniz PTT kanalıyla elinize geçsin, gümrükle boğuna uğraşmayın.
 
JJ Tesla marka lambayı alabileceğim dediğiniz şekilde o ülkenin pasta servisi ile çalışan bir site önerebilir misiniz? Birde genel ses düşmesi premp lamba bozuk oluncada oluyor mu? Şuan genel ses düşmeside var amfide. Ama sanki arakdaşın 12ax7 lambasını benimkine takınca ses yükseliğide düzelmişti. Şimdi kafam karıştı acaba benim güç lambalarıda mı gitmiş
 
www.tubedepot.com da fena değildir.

Price is for a Single Tube
trans_1x1.gif

EH-12AX7
trans_1x1.gif
$10.95
 
45 TL'yi çöpe attım resmen. Geçen sefer arkadaşın lambasını taktığımızda düzelmişti. Şimdi sıfır lamba taktım aynı preampa değişen bişey yok.

Beyler ses sonda oldugu halde çoook düşük geliyor? Bunun sebebi preamp lambalarımı dır yoksa power lambaları? Yoksa hepsini ek tek değiştirmeden bilemiyecekmiyiz?
 
arkadaşınızdan imkan varsa hepsini birden deneyin. lambaların anormal ısınması ve ışık oluşturma durumu var mı? tek lambayı bozuk olanla(?) değitirdiğinizden emin misiniz? çıkış lambaları soketlere tam oturmuş mu ona dikkat edin. birde sigorta önemli. ampli arkasında sigorta var sa onu kontrol edin.
 
Lambalardan ışık çıkıyor daha doğrusu power lambaların ustten aşağı doğru içlerindeki tel kıpkırmızı oluyor. yaklasınca sıcaklıkları hissediliyor. Sigorta varsada ben anlamadığımdan bulamam sanırım. Çıkış lambalarından kasıt power lambaları mı?

Arkadaştanda hepsini deniyemem tek tek onunkinde 1 tane lamba tek vardı. Laney lv-300
 
evet çıkış dediğim power lambası. sigorta genelde cihazın arkasında siyah çevirilerek açılan fuse yazan bir bölümdür. sistematik gidersek gitar-kablo ve ampli giriş soketini konrol etmek lazım. buralarda bir temassızlık olmasın. 3 tane ecc83 lamba olduğuna göre bu lambların yerlerini değiştirmeyi deneyebilirsiniz.
 
Geri
Üst