Gitar yapimi hakkinda

abazin demiş ki:
--------------------------------------------------------------------------------

arkadaslar ciddi ciddigitar yapmak istiyorsabız yada her hangi bir enstruman, mantık temelde şudur:
1-tel boyu
2-tel aralıkları
3-tel aralıklarına gore tuş ve sap genişliği
4-form (gövde) üzerinde eşiğin yer alacagı nokta
5-govde formu
6-kafa formu

bunları hesapladıktan sonra 70x100 cm bir kagıt karton ve 70 cm lik çelik cetvel alınır yukarıdaki maddeler teker teker uygulanırkarton maliyeti 1,5 ytl cetvel 7,5 ytl daha hassas ölçumler içinde 1 adet kumpas temin edilir 12 ytl (örnek: bunlarla kabaca kendi gitarınızın 1,2,3 maddedeki ölçüleri kagıda aktarabilirsiniz) çiziminizin onden ve yandan gorunumunu kartona aktardıktan sonra cizimden şablon çıkarılır ve şablonlar ağaca aktarılır (not: agacın kesim yönü cok önemlidir) ve kaba kesimleri şerit testere ile kesilir ve istenilen son şekle keman törpüpsü ile getirilip sistrelenir ve zımparalanır. sap için önce tuş(fingerboard) hazırlanır ve sap yapacagınız agacın üzerine geçiçi yapıstırılır tuşdan artakalan yerler işaretlenip el rendesi , törpü ile formu ve kalınlıgı verilir bu arada 20-30 cmlik cetvellerle yüzey düz günlükleri kontrol edilir.enson kafa kesimi belirlenir çünkü kafa modeli bir anlamda yapımcının yada markanın imzası gibidir.ve enson aksam yerleri freze veya el ile açılır ve akramlar fretler dehil çakılıp gitar bütünlenir gitarın aksiyonunda problem yoksa aksamlar sokulur tüş bantlanır ve cila işlemine başlanır eger sorun varsa giderilir toplama işlemi tekrar yapılır sorun yoksa aksam sokulup tuş bantlanır ve cilaya başlanabilir.
hoca alıntı yaptıgın yeride soylede rahat edelim anladın sen :
)
 
Ertu kardeşim seni tebrik etmekten ve mutlaka Ankara'ya geldiğimde tanışıp elini sıkmaktan başka çare yok.
tek parça ağaç kullanımı konusunda da seni tebrik ediyorum,denemek ve değişik bir şeyler yapmak cesaret gerektirir.sonucunu görmeden acelece olumsuz düşüncelere kapılmaya gerek yok bence.
çalışmalarında başarılar,devamını da dört gözle bekliyorum.kolay gelsin.
kullandığın ağaç konusunda da bizi bilgilendirebilirsen memnun oluruz.teşekkürler.
 
Erdem abi ne güzel sözler bunlar çok teşekkürler, her zaman beklerim...elimde hazır bekleyen uygun ebatlarda ıhlamur ve gürgen ağacı vardı, bende gürgeni kullandım, dediğiniz gibi sonuç iyi olursa ileride akçaağaçtan tekrar yapmayı düşünüyorum...ıhlamurdan da jem&rg gövdeler yapmayı düşünüyorum.. bakalım...kolay gelsin abi görüşmek üzere...
 
elbette mümkün.
Türkiye'de sadece gitar için metal aksam bulmak zor.düşük kaliteli şeyler var,yüksek kaliteli şeyler de ama içlerinde seçenek o kadar azki?
örneğin yaptığımız "strat" tarz gitarlara sabit (hard tail) eşik bulmakta o kadar zorlandıkki.
avrupada çok çeşitli firmalar da var.almanya ve ingiltere biraz da hollanda'da,ama fiyatlar USA fiyatlarının neredeyse üç katı.işte bu noktada kilitlenip kalıyor her şey.
daha önce de yazdığım gibi bazı USA parçalar da Türkiye EU (avrupa) ülkeleri sınıfına girdiği için gönderilmiyor.kullanılan boyanın hammaddesi ölçütlere uygun değil diye.
bu konuda parça temini gerçekten de bir muamma.
bir örnek daha;"tele" tarz bir gitar için kontrol paneli bulmak da mümkün değil gibi bir şey.
ama vernik,boya gibi maddelerin her bir cinsi var merak etmeyin.sadece satıcılar pek bilgisizler,bir zahmet kutu veya kaplarının üstünü uzun uzun okumamız gerekiyor.
 
ya ben yapım konusunda fatih abiden baskasını tanımam adam itu enstuman yapımında keman ve turk muzigi yaylı sazları yapımını ögrenmiş sonrada ekrem özkarpatın atolyesinde gitar ve ailesi üstune çalışmış, http://www.turkrock.com/ftopic51467-0-asc-1680.html varsa boyle orjinal bi fikir daha once turkiyede elyapımı olarak yapılmamış bişey tamam koyunda rahatlayalım abi imanımız gevredi ecnebiye para yatırmaktan :) ama bu adam cok ilerde onunla konustuktan sonra, beyler yanlıs anlamayında bu baslıktakiler biraz hafif. kalıyo kimse burada akustık hesaplamalarından agacların sonumleme katsayılarından agac birleşimlerinin sustaine etkisinden yada mikro ölçekte sese neler kattıgından sap acılarının tona kattıklarından sap genişliklerinin govdeye baglantılarının acılarının akustik sonuçlarından hangi cila ne nitelikte bahsetmiyo (nitrosesüloz boya daha hızlı kuruyor ve daha sert oluyormuş ama bu fabrikasyon üretimde avantaj saglayan bi durummuş. not:alıntıdır) sanki agacı alan baslıyo harıl hurul kesmeye yada dayıyo cnc ye yani öyle bi imaj var yani anlatmak istedigim burada araştırmaya dayalı hiç bişey yok yanlış anlamayın beyler sekil ve agactan daha cok sonuca odaklı ara deneyimleri paylaşalım faydalanalım bilgi serbestçe dolaşsın kızmayın bu yapıcı eleştiri saygılar.
 
bu başlıktakiler biraz hafif kalıyo da ne demek. kusura bakmada dostum ben senin yazdıklarında biraz hazımsızlık seziyorum. agacı alan cnc ye dayıyo fln...öncelikle yapılan işe biraz saygılı ol. eywallah bu işi kitabına uygun olarak yapan, bunu kendine meslek edinen bi çok insan olabilir, bu insanlar da doğal olarak ağacın açısının akustğinin humidity e oranını fln biliyolarsa bu beni çok şaşırtmaz. ha buraya gelir bilgisini paylaşır bizde birşeyler ögrenmiş oluruz.
eğer burada amaç sidik yarıştırmaksa iddia ediyorum bir amatör olarak en profesyonelini tanımam
 
dostum ertu demişsinki
"bu başlıktakiler biraz hafif kalıyo da ne demek." şimdi sen daha neresindesinki neyapıyosun da ne yaptığını sanıyosun internetten projeyi indirip cnc ye koyup agaca sadece tasırken dokunmakla bitmez bu işler her ehliyet alan şöför olamıyo bunu biliyoruz dimi-
demişsinki "kusura bakmada dostum ben senin yazdıklarında biraz hazımsızlık seziyorum." hoca asıl hazımsızlık senden seziyorum ya ne bu şiddet bu celal bana desene ya cigu şu yazdıgın hatalı bak, yanlış. vur yanlışımı kafama ayaklarını öpeyim , ben hazımsızlıgı sende seziyorum biraz dogrular ortaya cıktıgı için varmı yanlışım sensoyle dostum.
demişsinki. "agacı alan cnc ye dayıyo fln." öyle yaptıgın içinmi gocundun demişsinki".öncelikle yapılan işe biraz saygılı ol." benim bu işi yapanlara saygım var ben araştırıp biliyorum senin adını bile duymadıgın bircok yapımcının ben hayatını biliorum ve araştıralım diyorum.
demişsinki" eywallah bu işi kitabına uygun olarak yapan, bunu kendine meslek edinen bi çok insan olabilir" yani sen kitabına gore yapmadıgını kabul ediyorsun ve yazının sonunda ben amator olarak profosyenilini bile tanımam diyosun helal sana"
demişsinki, bu insanlar da doğal olarak ağacın açısının akustğinin humidity e oranını fln biliyolarsa bu beni çok şaşırtmaz." akustiğin humidityye oranı filan : yan ne kadar bilimsel ve acıklayıcı konuştun ya valla nobel falan hak getire..... şaşırtmamalı tabiiki cunku agaca dokunuyolar her bir yerini dokunarak oyuyorlar.
demişsinki"ha buraya gelir bilgisini paylaşır bizde birşeyler ögrenmiş oluruz." sonra hem biliyoruz hemde yapıyoruz diye kafa utulersiniz ya abicim allahtan heykel yapmıyosun mikelanjelo olurdun ya hoca bu yetenekle allah yolunu acık etsin neyse sen anlatmak istediğim notu yakalayamışsın anladım ben bu noktadan sonra tartışmam artık tavsiyedede bulunmam.
demişsinki"eğer burada amaç sidik yarıştırmaksa" kiminle profosyonel luthier lerlemi kiminle sidik yarıştırıyosun ohooo sen zaten en uzaga işiyorsun dostum kimse senle yarışamaz bi cnc tamam senin oyaptıgını çin'dede yapıyolar taiwan'da da yapıyolar bunu biliyon dimi demişsinki" iddia ediyorum bir amatör olarak en profesyonelini tanımam" yani hiçbir yapımcı bişey bilmiyo hepsi salak sen herşeyi biliyosun öylemi ya hoca bu nası bi iddia olmuş biliyomusun sen ne cümle kurduğunu bidaha okuda anla iyicene birdaha düşün sonra birdaha düşün opet reklamı geldi aklıma sizin gibi yetenekli gençleri falan hani neyse o işin şakasısen daha 1 bilemedin 2 tane yapmışın oda 1. nin entonasyonu bozuk kelly tekparca agaçtan yapmışın tabii sonuçlarını hiç bilmiyosun yaptığın işin. sen kral değilsin cnc kral galiba. sen cad-cam ile ilgilen yapım profosyonellerin işi. sen gene gitarını yap ama böyle konuşma yapman diil ama söyledikleririn akordu bozuk kulağa hiçte hoş gelmiyor. bir amator olarak en profosyonelini tanımam vaaay be yürü be helal sana heheheyt en kralsın beaa stradivarius senin kapında bekçi olamaz be.....
saygılar j. guarneri.
 
ya arkadaşlar, tansiyonun yükselmesi kötü olmuş.
ben öncelikle buradaki herkesin gitar yapımı konusundaki ilgisini takdir ediyorum, saygı duyuyorum.
ama:
sanırım gitar yapmakla lütiye olmak bambaşka şeyler. cnc, cad-cam, solid gibi araçlar endüstri mühendislerinin de bilmesi gerektiği üzere, ihtiyaca binaen kullanılırlar. yani işi bilmedikten sonra hepsi ölü yatırımdır. belli bir çalışma temposundan sonra kabul edilebilir bir amortisman süresi öngörüldüğü zaman, büyümeye istekli her atölye, fabrika veya ne karın ağrısıysa adım adım bu araçları kullanmaya başlar.
bununla birlikte, masif ağaç enstrüman konusunda en güzel sonucu veren malzeme olsa da yapısı homojen değildir, yıllar geçmesine rağmen yer yer canlıdır ve öz nitelikleri malesef analitik hesaplamalarla tam olarak tespit edilemez. bu yüzden yaklaşımlar, tahminler, tecrübeler, bazen de sezgiler lütiyelere yardımcı olur. bence bu işe girilecekse işin sahiplerinin yanında başlanmalı.
 
Yukarıda yazmış oldugum sidik yarıştırma meselesi sadece ukalalığa verilmiş ukalaca bir cevaptır bunu yazmaktaki amacımda ukala lık yapmanın çok kolay bir iş oldugunu göstermekti.
Ben şimdiye kadar yapmış oldugum işleri ukalaca kimseye sunmadım, kaldıki bu işte profesyonel olmadıgımı soyleyebilecek kadar
rahatım. üsdatların ağaca dokunmaları herbitarafını dokunarak oyuyor olmaları onlara saygı duymamı gerektirir, ama benim bu işi bilgisayar başında halledip işçiliği tamamen makinaya bırakıyor olmam da bazılarıda hazımsızlığa yol açmamalı.
tamam korede yapıyo çinda yapıyo ama bu işin piri japon da bu işi böyle yapıyor.sadece kısıtlı bi zamanımı ayırarak bende böyle yapıyorum.
dediğim gibi gitar yapımı benim için sadece hobi dir.yukarıda soyledigim gibi de iddialı deilim beni tanıyan bilir

cigicuv demişsin ki " bu başlıktakiler hafif kalıyo, kimse burada akustık hesaplamalarından agacların sonumleme katsayılarından
agac birleşimlerinin sustaine etkisinden yada mikro ölçekte sese neler kattıgından sap acılarının tona kattıklarından sap genişliklerinin govdeye baglantılarının acılarının akustik sonuçlarından hangi cila ne nitelikte bahsetmiyo"

Anlayamadım.Yani biz bunları biliyoruzdamı hiç bahsetmiyoruz yoksa sen bizim bunları bilmediğimizi farkedip te "aha yakaladım bunlar bunu bilmiyor vay kerizler " demeye mi getiriyorsun

konu başlıklarını yüzeysel olarak çok güzel vermişsin ama detaya hiç girmemişsin, Madem bilgi serbestçe dolaşacak ve deneyimler paylaşılacak, öyleyse şu an samimiyetle bu konularda senden bizleri bilgilendirmeni rica ediyorum, artık sorup soruştururmusun
ansiklopedimi karıştırırsın yada bu konuda bizlerden çok ilerde olan arkadaşlarından mı öğrenirsin sana kalmış.
saygılar

(makinelerin ön sezileri konusuna hiç girmiyorum)
 
Ya hocam burda adam luthierlerle boy mu ölçüştürüyor sence? Kendi gitarını kendi yapmış, ne güzel. Keşke bende de gerekli imkanlar olsa da yapabilsem CNC MNC olmasına bakmam o gitarı çalarken kendim yaptığım için gurur duyarım daha çok keyif alarak çalarım gitarı. Sen gitmişsin luthiere yaptırmışsın gitarı adam tabi bilcek nem oranını bilmemnesini çünkü işi o. Ben burda gitar yapsam o konulara niye gireyim hobi olarak yapıyor olurum ne gidip birilerine satmak gibi bir amacım ne de profosyonel luthier'lerin yaptığı gitarlarla karşılaştırmak gibi bir isteğim olurdu.

Ayrıca ansiklopedi araştırmakla ya da luthier'lerin hayatlarını bilmekle ahkam kesiyorsun da noluyo? Ben Mark Knopfler'ın hayatını en ince ayrıntısına kadar bilsem onun gibi çalabilcek miyim? O kadar bildiğini söylüyorsun ama çok güvenerek yazdığın şeyler yanlış bilgi dolu. O daha hızlı kuruyan, fabrikasyon gitarlarda kullanılan boya nitroselüloz değil polyester dir nitroselüloz tam tersine yıllarca kurumaya devam eder ve uygulaması da zahmetli olduğu için ancak çok kaliteli bazı gitar markaları tarafından kullanılır. (örn: PRS) Avukatlığını yaptığın luthier'ine sor bakalım bu kadar genel bir bilgiyi neden yanlış aktarmış sana.

Son olarak da lütfen üslubuna dikkat et, burda kendi gitarlarını yapmaya emeği geçen bu kadar insana saygı göster. Herkes sendeki geniş ansiklopedik bilgi dağarcığına sahip olmayabilir ama bu sana onların yaptıkları işi kötüleme hakkını vermez.
 
Geri
Üst