İyi, Kötü ve Çirkin

Bir arama yaptım, ancak ne yazık ki bu efsanevi film hakkında bir veriye ulaşamadım. Tahmin ediyorum burada da filmin büyük fanları vardır. :)

Film 1966 yapımı, yönetmen Sergio Leone. Spagetti Western üçlemesinin son filmi. İtalyanların, ABD'lilerden daha iyi kovboy filmi çekebildiğinin açık ispatı... Şiddetin nasıl sanat olabildiğinin en güzel örneği. Lee Van Cleef'in, Eli Wallach'ın olağanüstü oyunculukları ve üzerine Clint'in o maço hareketleri, karizmatik lafları... Herşeyiyle, bütünüyle harika bir film. Kesinlikle ilham verici.

Sergio Leone'nin en büyük eseri değil belki ama en çok ses getireni, en meşhur olanı. Müzikleri hala eskimedi, televizyonda ne zaman vahşi batıyla ilgili bir görüntü verilecek olsa Ennio Morricone'nin o gaz melodilerini duymaya devam ediyoruz, edeceğiz de zaten. :)

"İnsanlar ikiye ayrılır: Silahları dolu olanlar ve mezar kazanlar"
 
Yönetmen Sergio Leone...

Eğer bir filmde bu unsur varsa orada para, gurur, silah ve ölüm de vardır :)

Bütünüyle harika bir film.
İlk kez 1983'te mi ne seyretmiştim yada 85'te. Sevmiştim, bazı kareleri ise aklıma resmen yapışmıştı. Sonradan bir şekilde 90 sonu 2000 başı tekrar izledim ve her şey "cuk" oturdu :)

Sanıyorum forumdaki arkadaşların tümünün babaları da Lee VanCleef'in, Che Sabata'nın hayranlarıdırlar. Benim neslim pek o kadar sevmez ama bizden sonrakilerde sevene rastlamadım kendi adıma...
 
nienturi demiş ki:
Sanıyorum forumdaki arkadaşların tümünün babaları da Lee VanCleef'in, Che Sabata'nın hayranlarıdırlar. Benim neslim pek o kadar sevmez ama bizden sonrakilerde sevene rastlamadım kendi adıma...

Sevilmez olur mu :) Böyle bir filmi izlemeyen ben filmden anlarim demesin :) Western filmlerini cok etkileyen ve o zamanin John Wayne filmlerini kucuk dusuren turden bir sey. Clint Eastwood macolugunu zaten bir bu ve Dirty Harry filmlerinde en guzel göstermistir. O girtlaktan konusmasi falan o kirli ses olayi superdir. Filme diyecek bir sey yok tamamiyle bir sahaser. Uc tane kovboyumuzun bir hazine hikayesi. Herkesin kesinlikle izlemesi lazim...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Babam sinemadan, sanattan anlayan biri değildir. O yüzden pek bilmez böyle şeyleri. Ama o kuşaktan kimle sinema muhabbeti yapmaya kalktıysam söz hep şöyle başlıyor: "Bizim zamanımızda İyi Kötü Çirkin vardı..." Kesinlikle bir nesli epey derinden etkilemiş bir film.

Sondaki üçlü düello sahnesi ise favorim. Film içinde değil, tüm sinema filmleri arasında. 8)
 
Ben şu köprü uçurmaca bölümünü de çok severim. Hani subayın öldüğü, bunların asker kılığında orduya hizmet ettikleri sahne.
Ama 3lü düello harbiden babaçtır, o da ayrı.
 
nienturi demiş ki:
Ben şu köprü uçurmaca bölümünü de çok severim. Hani subayın öldüğü, bunların asker kılığında orduya hizmet ettikleri sahne.
Ama 3lü düello harbiden babaçtır, o da ayrı.

3'lü düello tabii ki. ;) Müziklerde Ennio Morricone'ye ait.Clint babanın oynadığı birde "Bir Avuç Dolar İçin" filmi vardır.Onuda tavsiye etmek lazım.
 
Süper bir filmdir sonunda tuco'nun o mükemel müzik eşliğinde mezarlıkta "unknown"yazan mezarı aradığı sahne süperdir
bu müzik metallica'nın s&m albümünün girişinde orkestra'nın çaldığı müzik (ecstacy of gold)
birde şöyle bir detay var film italyan/amerikan ortak yapımı olduğu için hem italyan hem amerikan aktörler rol almış
çekim sırasında italyanlar kendi dillerinde amerikalılarda kendi dillerinde konuşmuş yani adam ingilizce bir şey soruyor diğeri italyanca cevap veriyor :)

sonradan amerikan versiyonu için italyanca konuşanlara ingilizce seslendirme yapmışlar italyan versiyonu içinde tersi

bir sahnesinde karakolda adamı dövüyorlar içerden sesler geliyor ama dışarıda orkestra çalıyor
orkestranın başındaki çavuş italyanca "louder" anlamına gelen bir şey söylemiş

seslendirmeyi yaparken bunu oturtamamışlar "with more feeling" olarak çevirmişler süper olmuş :)
 
Sergio leone nin dollars adlı serisinin en öne çıkan parçası, for a few dollars more ve fistfull of dollars da diğerleri. Spagetti westernlerin en başarılılarından biri bence clint ,lee ve eli inanılmaz bir oyunculuk sergiliyor hatta günümüzün ikili filmlerinin temelini oluşturuyor eli ile clint belkide ; halada bu ikili kadar başarılı bir ikili çıkmadı. Birde filmde bir şekilde Henry Fonda'da olsa tadından yenmezdi. Bence düşünsenize Clint,lee,eli ve Fonda duel'de ama tabi o zamanda dilm good bad and the ugly olmazdı :)
 
gunsnroses demiş ki:
imdb'de ısrarla bu filmin ismini italyanca yazıyorlar ilk 250'de;
''buonı,il brutto,il cattivo,il''

Belki film italyan filmi oldugu icindir? filmde aslinda Clint, Lee Van ve Eli haric hic kimsenin ingilizce konusmamasi ayri bir neden olabilir mi? Yoksa tum film Ispanya ve Italya`da cekildigi ve filmin italyan cikmasi oldugu ayri bir neden mi?...
 
Geri
Üst