Gitaristin Çalış Tekniği

Olay kız etkileme muhabbetine döndü.

Müzisyen adam ego sahibidir arkadaşlar. İstisnalar da olsa, uzun süre zirvede olmamış kendini kanıtlamamış her müzisyenin egosunun çok kuvvetli olduğunu düşünüyorum.

Gitar çalabiliyor olmak ile müzisyen olmak arasındaki çizgiyi çekelim arkadaşlar. Müzik, icracısı için bilim dalı gibi gözükse de dinleyicisi için temelde eğlence aracıdır. Bu "eğlence" anlayışını kimse kaybetmemeli. Çünkü icracı dinleyici yanını öldürürse sıkıntı yaşıyor.

Öncelikle mantıklı düşünmek lazım, senin çaldığım müziği dinlemeyen sevmeyen biri, onu sırf sen çaldın diye seni beğenecek değil. Ve herkes de müzisyen değil. Sen o sweepi yapabilmek için kaç yılını vermişsindir, ama bu o kişi için bir şey ifade etmeyebilir. Çok da doğaldır. O seni tekniğinle değil, çaldığınla değil, duyduğu şeyin hoşuna gidip gitmemesiyle değerlendirir. Ona takılacaksak çok işimiz var.

Gelelim sahil gitaristlerine. Bu kişilere laf etmek de yine o müzisyen egosunun sonucudur, ve müziğin "eğlence" yanını tamamen kapı dışarı etmektir. Üç akor ile bir adam insanları eğlendiriyor, çiftleri yakınlaştırıyor ve bundan keyif alıyorsa bunun kadar güzel bir şey yoktur, buna kim ne diyebilir?

Sana yalın çal demet akalın çal derlerse sinri olmanın lüzumu yok, kusura bakmayın dinlemiyorum da çalmıyorum da dersiniz. Ama asıl mesele durumu o seviyeye getirmemek. Sen popüler müzik dinlemiyor ve çalmıyorsan, bu müziği dinleyen adamların yanında gitarını niye çıkarır da çalmaya kasarsın? Derim ki gitarı toplulukta kendinizi göstermek için değil insanları neşelendirmek veya belirli ruh hallerine sokmak için çalın. Eğer bunu yapamayacaksanız da ellemeyin. Cidden sinirlenirsiniz. Veya komik duruma düşersiniz.

Bir gitaristin hayatının metal müziği keşfetmeyle müzik hayatının tepesine geldiğini düşünen arkadaşın da biraz düşünmeyle bunun herkes için geçerli olmayacağını anlayacağını sanıyorum. Ben de zamanında metali rock ı yolun sonu sanırdım ama sadece başıymış. Bunu bir kaç sene sonra tartışalım.

Neyse konuyu çok dağıttım. Toplamda demek istediğim şudur ki, müziğin doğuşu ilk insanlarla başladı. Bu bir eğlence işidir. İnsanları mutlu edebileceğinizi, hüzünlendirebileceğinizi veya bir şekilde hislerini etkileyebileceğinizi düşünüyorsanız enstrumanınızı kılıfından çıkartın ve çalmaya başlayın. Yoksa da kendinizi ıspat etmeye çalışıp komik duruma düşmeyin. Sessiz sessiz oturun. Hele ki karşı cinsi etkileme hadisesine müziğinizi alet etmeyin. Bunu yapan kişi saygınlık aşamasında benim gözümde insanları eğlendirmek için la sol fa basan o beğenmediğiniz sahil gitaristinin yanında kat kat aşağıdadır. Çoğumuz için de böyle olmalıdır diye düşünüyorum.
 
Neyse gitaristin yaptığı müzikte kulandığı çalış stiline kumsal gitaristlerinin veya evdeki kız arkadaşlarınızın hiçbir şekilde etki etmediği de böylece açığa çıktı. İyi ki de böyle alimallah halimiz nice olurdu yoksa. Sarışınlar legato sever, esmerler sweep picking, kızıllar uzun bend ve release felan.. :LOL: :LOL:

Bize bir şey olmasın arkadaşlar... :metal
 
Ülkemizde yıllarca gözlemlediğim kadarıyla üç veya daha fazla olabilecek kategoride amaç edinmiş müzisyen var..

1-Bu işi hakikaten yapmak isteyen çabalayan ve sonuçta başarılı veya başarısız olanlar

2-Sırf popülariteden hoşlandığı için müzik yapanlar

3-Ne amaçla müzik yaptığını bilmeyen. Öyle rüzgarına akışını doğru yol alan, kendilerine amaç ve ideal oluşturmak için müzikten medet umanlar

iki ay önce bir elektro gitar aldım. kendimi burdaki herhangi bir gruba sokamıyorum. metal müzik hoşuma gidiyor. bir parçanın çok ufak bir bölümünü hafiften çıkarabilmek beni çok mutlu ediyor. öyle süper sololar atayım, besteler yapayım gibi kaygılarım yok. zaten fizik bölümündeyim ve ne öğrenciliğimde, ne de ilerki iş hayatımda gitarıma günde 6-7 saatimi verebileceğimi sanmıyorum. yani 1. gruba dahil edilemem.

ikinci grupdakilere benzer kaygılarım olduğunu da sanmıyorum. zaten etrafımda metal dinleyen pek insan yok. yani çalışmalarımın beni popüler kılacağı bir çevrem yok.

üçüncü grupda olduğumu da sanmıyorum. ben eğlenmek için yapıyorum bu işi. amacım eğlenmek.

benim gibi olanlar var mı merak ettim açıkcası. burda herkes bu işle çok ciddi uğraşan insanlar gibi geldi bana. hatta benim gibi birine, "boşa uğraşma", "müzisyenlerin ismini lekeleme" falan denir gibi bir his var içimde.
 
konu elektrik gitar çalmaksa ve illa birileri örnek alınmak isteniyorsa bunun satriani, vai, malmsteen tarzı, ki bence üçü de gerek müzik tarzı gerek çalış tavırlarıyla birbirinden olağanüstü farklıdır, adamlar olması dinleme ve bilme noksanlığından kaynaklanıyordur.

geçen bir arkadaşın foruma gönderdiği linkte gördüğüm malmsteen denen eleman, röportajında B.B King in tek bir notasının kendi çaldığı yüz ya da bin notaya eşdeğer olduğunu gurur duyarak söylüyordu yanlış hatırlmıyorsam. hal böyleyken malmsteeni mi yoksa onun gibi büyük gitaristlerin kendine örnek aldığı gitaristleri mi örnek almalıyız.

bundan daha evvel söylemesi gereken bir şey varsa o da , kendine tarz oluşturma aşamasının oldukça ileri bir aşama olması ve ne yazık ki ülkemizde yaşayan elemanların yukarıda saydığım nedenlerden ötürü işe tersten başlaması.

bundan daha önce söylenecek şeylerde varda neyse biz başa doğru gidelim.

eleman bu aşamaya, yani ben ne yapıyorum ya da aslını yaşatan bir taklitten uzak olmak istiyorum noktasına geldiğinde bence bir kez, bir kez daha geri dönüp hakkaten bunları düşünmenin sırasımı diyip müzik ve özellikle enstrüman bilgisini tekrar gözden geçirmelidir.

bununla birlikte, çalgısından kaynaklanan istinai durumu nedeniyle erkan oğur gibi birkaç kişi hariç, ülkemizde kaç tane kendi tarzını oluşturmuş adam tanıyorsunuz?

ben size söyleyeyim, 0. bunun nedeni özellikle uğraştığımız müzik türünün ve araçlarının bize özgü olmamakla birlikte ,çok uzak olması , kültürünün olmaması, ülkenin koşulları v.s dir ki bu apayrı bir konu.

bu noktada yapılabilecek tekşey yaptığınız işten keyif almaya bakmaktır.

bir başka konu , Jimi nin bütün parçalarını ya da Jimmy nin yada Morse un hadi Malmsteen diyelim, fevkalade çalıyorum ve hatta dinleyen, bırak bu morukları sen onlardan kat kat daha iyisin diyor ve bir kez daha dinlemek istiyor.

hayır,arkadaşlar. bu son derece yanlış bir yaklaşım. mesele bu parçaları icra edebilmek değil. bu elemanların kullandığı, örneğin B.B. King denilen bir eleman, alın thrill is gone ı ya da gibbons, cheap sunglasses üstüne çalın ve sonra dinleyin, bakalım ne çıkıyor ortaya.

yani o kadar ayrıntılı bir konu ki istediğim şeyi anlatmnaya çalışırken saçmalamaktan korkarım.

bir başka konu, günde bir saatini ayırarak neyi ne kadar başarmış kaç kişi tanıyorsunuz?

bu kat-i surette imkansızdır. 5. sınıf bir bulgar thrash gurubunun ritim gitarcısı kadar çalamazsınız.

ritim gitar demişken, kanaatimce bu bilgi noksanlığı ve tembellik gibi nedenlerle solo atamayan atmayı öğrenemeyen lavukların yarattığı içi boş bir kavram. ritim gitar diye birşey olmaz. ancak her ne demekse solo atamayan gitarist olabilir kanaatindeyim.

saygılar.
 
Pyramindin bahsettiği şeyler biraz bana sanat toplum içinmidir yoksa sanat sanat içinmidir? sözlerini çağrıştırdı. Müzik insanları eğlendirmek içinmidir? Yoksa kendimiz içinmi gibi bir şey sanırım neyse. Şunu anladım ki Gitaristin kendine ait bir tekniği olması için çok çalışması gerek AlexStone un ilk yazdığı yazıdaki gibi günde bir 6 saat çalışmak lazım
 
İnsanların saçma sapan dans ettiği,daha doğrusu hoplayıp zıpladığı türlerde var,işte Teknocular,popçular cart curt...


Ama sadece Rock&Roll u eğlence anlayışı içinde değerlendirisek (Ki ülkemizde malesef öyle değerlendiriliyor) büyük bir hata yapmış oluruz.Herhalde efsanelerin kemikleri sızlar :D
 
Müziği eğlence temelinde değerlendirmenin hiç bir sakıncası yok. Bahsettiğim eğlence mutlu eden eğlence türü değil sadece, icradan veya dinlemekten zevk almak manasında.

Hendrix müziği kendini eğlendirmek için yaptı. Ve insanları da eğlendirdi.

"insanlar üst üste salamura gibi yığılmışlar, biraz yüksek volümlü müzik yaparsam, belki yerlerinden kalkarlar"

lafı yine o kemikleri sızlayacak sanılan jimi babaya aittir. Müziğin insanlığın üzerine neden doğduğunu unutmamak lazım. Müzik güzel vakit geçirme aracıdır. Bu onun ciddiyetinden bir şey kaybettirmez.

Teknocuları ve popçuları küçük görmek de müziğin neden doğduğunu unutmak ve egoya yenilmekten ileri geliyor. Mahcem abi bir yerlerden alıntı yapmıştı şu fikirle ilgili aklıma gelir hep:

Rock müziğin, cazır cazır gitarların doğduğu dönemde yaşı büyük olanlar geçmiş müziğe bağlı kalıp kıt düşünenler bu müziğe bir anlam veremediler ve aynen bir çoğumuzun "kes yapıştır tekno müziği" ni kötülediği gibi kötülediler. Kapa şu müziği, çalma şu aleti, bu gürültü de ne...

Ama ne oldu? O müzik geçen yıllar içinde dünya müziğinde çok önemli bir yer kapladı ve bir çok müzik türünü doğrudan etkiledi.

Aynı şeyin bugün beğenilmeyen dans müziği konusunda da gerçekleşmeyeceğini kimse iddia edemez. Ha dersiniz ki rock'ın icrası daha zor. Bu çok basit. O zaman derim ki, zaten bu müzik zaman içinde evrim geçire geçire virtüöz icracılarını kazandı. Aynı şeyin o beğenilmeyen dans müziğinde de oluşmayacağını kim garantileyebilir?

Herhangi bir müzik türünü kötülemek, dinleyicilerini de küçük görmek mantıkla değil ego ile açıklanabilecek bir harekettir. Ve dediğim gibi müziği eğlence sınırlarında değerlendirmek de kimsenin kemiklerini sızlatmaz. Zira o kişiler öncelikle kendilerini eğlendirmek için yapıyorlardı müziği. Ve amaçları insanları ve kendilerini eğlendirmek değilse sahnelerde ne işleri vardı, sen o kişileri tanıyabilir miydin?

Çalan bir şeyden insanlar keyif alıyorsa bunu kötülemek kimseye düşmez. Müziğin kimyasına, yapısına terstir, ergenliğe yeni girmiş çocuk söylemlerinden(bu müzik saçma, şunun manası yok, bunu salkalar dinler) uzaklaşalım ve gerçek "müzik" çerçevesinde tartışalım isterim. Lafım özel bir kişiye değil bu satırları okuyan herhangi bir kişiyedir. Sonra "vay sen bana çocuk dedin" diye tartışma çıksın istemem.
Saygılar.
 
Bu arada "Çalan bir şeyden insanlar keyif alıyorsa bunu kötülemek kimseye düşmez" derken, bunu herkes sevmek zorundadır demiyorum. Beğenmiyorum diyebilir bir kişi, ama dinleyen kişileri küçük görmek de bir o kadar komik ve küçük düşürücü bir davranıştır. Herkesin müziği eğlencesi kendine.
 
Evet haklısın Batuhan bir ego sözkonusu benim adıma :) .

Bukadar değerli müzisyenler varken bu tip soytaruıların takdir görmesi beni üzüyor hemde derinden ..Egom bundan kaynaklanıyor.

Öyle değerli müzisyenlerimiz varki açlıktan öldüler,ama bu bahis konusu olan adamlar zengin oldular.Düşünüyorum,bu adamların yaptığı nedir bu kadar takdir gören nedir diye bir şey bulamıyorum.ne yaptıkları müziğe benziyor,nede bende herhangi bir duygu uyandırıyor.Zira müziğin duygu,hissiyat işi olduğunu düşünürsek olayı daha iyi anlarız.

Bu insanların bu müzikleri dinlemesi (ki bence müzik değil koca bir hiç) bu müziğin kaliteli olduğundan değil,hazmının kolaylığından ve insanlarımızın müziğin ne olduğunu bilmemelerindendir. :)

Bu tip işler değer görüyorsa ben üzülürüm arkadaş,sinirlenirim.

Yaptığım bu kıyaslamalar Rock yada başka bir müzikle değil yanlış anlaşılmasın.Rock yeterli ilgiyi görmeyebilir,zaten görmüyor,insanlar bu saçma şeyleri takdir edeceklerine bir Klasik müziği dinlesinler,bir Jazz dinlesinler,bunlar hiçmi takdiri ilgiyi hak etmiyor.

Bu konular gerçekten beni üzüyor,evet ego sahibide yapıyor.Zaten mantıklı düşünen ve düşünmeye çalışan herkes bu konuları düşündükçe ego sahibi olacaktır abest bir durum yok.
 
Düşünüyorum,bu adamların yaptığı nedir bu kadar takdir gören nedir diye bir şey bulamıyorum.ne yaptıkları müziğe benziyor,nede bende herhangi bir duygu uyandırıyor.Zira müziğin duygu,hissiyat işi olduğunu düşünürsek olayı daha iyi anlarız.

Hala kişisel gerçeklerini genel doğrular olarak düşünüyorsun bak... Sende herhangi bir duygu uyandırmıyor diye bu dinleyenleri boş adam, müziği üretenleri de soytarı yapmaz ki...

Ben bu müziği dinlemem ama her türlü müziğe saygım vardır. Açıkcası müzik üreten birine soytarı demek çok sığ ve ucuz bir düşünce biçimi. Ürettiği şeyi beğenmemen bu kişilere veya dinleyicilerine küfür edebileceğin manasına gelmez ki.

Egodan kastımı da yanlış anlamışsın.

Değerli müzisyen olmanın ölçütü nedir bunları kim koyuyor? Sen mi?

Konu müzik ise mevzuya biraz "ortadan" bakmak lazım. Eğer bir yere varmak istiyorsak. Yoksa 40 yıldır edilen boş muhabbetlerle bir yere varılamaz. Onlar soytarı, bunlar şebek, şunlar değersiz... Ee? Sadece senin beğendiğin mi süper müzisyen oluyor?

Kişisel duygulardan öte bakabilmek lazım biraz.
 
knic,

Aslında böyle sınıflara koymak bile yanlış geliyor bana ama ifademin net olabilmesi için belirli sınıflamalar yapmak zorunda kaldım. Eğer kendine ordaki kategoriler içinde bir yer bulamıyorsan ki illa orda olmak zorunda da değilsin ama, ben yardımcı olayım istersen ben seni müzik yapmak konusunda iyi niyetleri olan birisi olarak tanımlardım.

Selamlar...
 
pyramind demiş ki:
Müziği eğlence temelinde değerlendirmenin hiç bir sakıncası yok. Bahsettiğim eğlence mutlu eden eğlence türü değil sadece,

Ama ne oldu? O müzik geçen yıllar içinde dünya müziğinde çok önemli bir yer kapladı ve bir çok müzik türünü doğrudan etkiledi.

Çalan bir şeyden insanlar keyif alıyorsa bunu kötülemek kimseye düşmez. Müziğin kimyasına, yapısına terstir, ergenliğe yeni girmiş çocuk söylemlerinden(bu müzik saçma, şunun manası yok, bunu salkalar dinler) uzaklaşalım ve gerçek "müzik" çerçevesinde tartışalım isterim. Lafım özel bir kişiye değil bu satırları okuyan herhangi bir kişiyedir. Sonra "vay sen bana çocuk dedin" diye tartışma çıksın istemem.
Saygılar.

O müziğin geçen yıllar içinde dünya müziğinde çok önemli bir yer kaplaması müziğin kendi değeri ile değil popüler kültür denen nane ile kültürün yozlaşması ve insanların dangalaklaşması ile ölçülebilir.

yanlış anlaşılmasın dinleyenlere değil bu lafım dinleyenlerin ne hale geldiğini vurguluyorum yalnızca.

"Çalan bir şeyden insanlar keyif alıyorsa bunu kötülemek kimseye düşmez. " lafınız bana Eric Clapton abimizin haddini aşıp Spice Girls hakkında ettiği lakırdıları getirdi. ki bildiğiniz gibi sıpays görls yaygın bir şekilde dinlenmekle birlikte , kulaklarımızı rahatsız etme konusunda da oldukça başarılı bir guruptu.

Tabi ki düşer çünkü yaşam kalitesini doğrudan etkileyen bu gibi konularda hepimiz üstümüze düşen tavrı takınmalıyız. Sokakta dinlemeyin bunları şeklinde bağırmak gibi birşey değil kastettiğim. en azından böyle bir tartışma ortamında bunu korkmadan söylemeliyiz çünkü bu "müzikleri" dinleyenler daha iyisini duyamadıkları , anlayamadıkları için dinliyorlar bunları.

bu tarz müziklerin müzilk piyasasına hakim olup diğer müzikleri etkilediği hususu ise apayrı bir konu. Hangi müzikleri etkiledi? Yıl 2002 her tarafta bangır bangır tekno çalışıyor ve Metallica Master of Puppets ı mı çıkarttı? Hayır.
 
01 demiş ki:
Evet haklısın Batuhan bir ego sözkonusu benim adıma :) .

Bukadar değerli müzisyenler varken bu tip soytaruıların takdir görmesi beni üzüyor hemde derinden ..Egom bundan kaynaklanıyor.

Öyle değerli müzisyenlerimiz varki açlıktan öldüler,ama bu bahis konusu olan adamlar zengin oldular.Düşünüyorum,bu adamların yaptığı nedir bu kadar takdir gören nedir diye bir şey bulamıyorum.

Değerli müzisyenlerin açlıktan ölmesine üzülmemek lazım, herkes görevini icra edip zamanı geldiğinde nallıyor.

Yani anlaşılmayanlardan hangi birini sayalım, ressamları mı, yazarları mı, müzisynlerimi, bestecileri mi, bizimkileri mi ?

Bu bir tercih meseleri , memuriyet gibi bir şey değil, garantisi yok, dünya tarihinin gelmiş geçmiş en iyi işçiliğini çıkartırsın kimse dönüp suratına bile bakmaz 5-10 sene sonra rahmetli ne değerli adamdı deyip kemiklerin üstünden para kazanırlar.

esas önemli konuyu kaçırmamak lazım, eleman ölür gider senin gibi bir elemanda kalkar , hiç bir çıkarı olmaksızın arkasından onun adını anar belki dinlerken gözyaşı döker. asıl ödül budur Veyselin dediği gibi bir iz bırakabilmek ya da ben ölürüm adım kalır dostlar beni hatırlasın.

bilmem yanılıyor muyum..
 
Tabi ki düşer çünkü yaşam kalitesini doğrudan etkileyen bu gibi konularda hepimiz üstümüze düşen tavrı takınmalıyız. Sokakta dinlemeyin bunları şeklinde bağırmak gibi birşey değil kastettiğim. en azından böyle bir tartışma ortamında bunu korkmadan söylemeliyiz çünkü bu "müzikleri" dinleyenler daha iyisini duyamadıkları , anlayamadıkları için dinliyorlar bunları.

Arkadaşım kusura bakma ama sen de kendi zevkini genel doğru olarak kabul etme yoluna gidiyorsun. Yani bu müziği sen sevmiyorsun diye dünyadan temizlenmesi gerekmez ki? Daha önce yazdıklarımı okudun mu bilmiyorum ama senin şu an o müziğe gösterdiğin tepkinin tıpatıp aynısını yıllar önce insanlar rock müziğe gösteriyordu. Ne oldu sonunda? İnsanlar "bunlar klasik müzik bilmiyorlar, kaliteyi duymamışlar rock çöplüğünde kendilerini zehirliyorlar" dedi aynen senin şu an kullandığın dille. Böyle konuşarak o insanlardan hiç bir farkınız kalmıyor.

Etkileme konusunda ise yine rock müzikten bahsetiştim. Şu an dinlediğimiz ve rock kültüründen etkilenmemiş bir janra kalmamış gibidir sanıyorum.

Müzik konusunda daha açık düşünmeye ve kendi beğendiğimizi dünyanın en güzel şeyi olarak görmekten vazgeçmeye çalışmamız gerekiyor. Eğer genele hüküm vereceksek. Yoksa "ben böyle seviyorum" demekte herkes serbest. Ancak dediğim gibi genel hükümlerde, asıp kesmeden önce kendi kişisel zevklerden de sıyrılmak gerek. Bakın ben öyle yapıyorum. Yokse ne pop dinlerim ne bir şey.

Sevgiler.
 
[/quote]


Değerli müzisyen olmanın ölçütü nedir bunları kim koyuyor? Sen mi?

varmak istiyorsak. Yoksa 40 yıldır edilen boş muhabbetlerle bir yere varılamaz. Onlar soytarı, bunlar şebek, şunlar değersiz... Ee? Sadece senin beğendiğin mi süper müzisyen oluyor?

Kişisel duygulardan öte bakabilmek lazım biraz.[/quote]

Bu sorunun cevabını kendinizin de bildiğinden eminim. Adını altın harflerle kazıtanlar değerli olanlar, ismi dahi hatırlanmayanlar ise sistemin o gün ki çıkarlarına bilinçli bilinçsiz hizmet etmiş, kazara bir yerlere gelip akabinde ortadan kaybolmuş zibidiler olarak rahatlıkla değerlendirilebilir.

zaten dikkat ederseniz hiphap, tekno gibi bakkal müziklerini dinleyenler dahi artık ne dinliyon aga diye sorduğunda ben zibidi müziği dinliyorum kardeş, kusura bakma, demektedir.

Müzik tarihi konuşurken hangisi daha iyi hizmet etmiştir temelinde Ludvigi ya da Haydn ı konuşuyorsak bu " aynı dönem olmadıklarını farkındayım" tartışmaya açıktır ama günümüzde bıritni sipiırs ya da ceylo daha fazla dinleniyor diye bunları hendrix le ne bileyim elo ile kıyaslamaya kalkarsak günaha bile girebiliriz gibime geliyor :)
 
[/quote]

Arkadaşım kusura bakma ama sen de kendi zevkini genel doğru olarak kabul etme yoluna gidiyorsun. Yani bu müziği sen sevmiyorsun diye dünyadan temizlenmesi gerekmez ki? Daha önce yazdıklarımı okudun mu bilmiyorum ama senin şu an o müziğe gösterdiğin tepkinin tıpatıp aynısını yıllar önce insanlar rock müziğe gösteriyordu. Ne oldu sonunda? İnsanlar "bunlar klasik müzik bilmiyorlar, kaliteyi duymamışlar rock çöplüğünde kendilerini zehirliyorlar" dedi aynen senin şu an kullandığın dille. Böyle konuşarak o insanlardan hiç bir farkınız kalmıyor.

Etkileme konusunda ise yine rock müzikten bahsetiştim. Şu an dinlediğimiz ve rock kültüründen etkilenmemiş bir janra kalmamış gibidir sanıyorum.

Müzik konusunda daha açık düşünmeye ve kendi beğendiğimizi dünyanın en güzel şeyi olarak görmekten vazgeçmeye çalışmamız gerekiyor. Eğer genele hüküm vereceksek. Yoksa "ben böyle seviyorum" demekte herkes serbest. Ancak dediğim gibi genel hükümlerde, asıp kesmeden önce kendi kişisel zevklerden de sıyrılmak gerek. Bakın ben öyle yapıyorum. Yokse ne pop dinlerim ne bir şey.

Sevgiler.[/quote]

Ben temizlenmesi gerek demedim ki.. Zaten desem de kimse sallamaz bu böyle devam edecek bir süre daha.

rock konusunda ise atladığın birşey , tabi ki insanlar tepki göstermiş şeytan müzüğü bu çocuklarımızı yoldan çıkarıyorlar kötüye teşvik ediyorlar demişler ancak bunun sebebi kötü akımların yanında düşünmeyi ve kişileri tabuları yıkıp kendilerini bulmaya yöneltmesiymiş. uzun bir konu malumun.

biz bugünün insanı olarak soralım, peki şu tekno denen nane neyi önermektedir? Ex ve seks? Ex ve olduğun yerde hoplamaktan mütevellit bir dans formu? Ex ve fon müzüğü ?

bununla birlikte kötü diyenlerin yanında iyidir faydalıdır diyenler, dinleyenler de vardı ki biz de işte bu noktada bunu yapmaktayız. o gün ki ebeveynler biz bugün ki çocuklarda tekno dinleyenler. :)

etkileşim konusunu yanlış anlamışım özür dilerim.

herkes istediğini dinlemeli tabi, cellatlığa soyunduğumuz yok, biz sadece sabırla kalitenin geri dönmesini bekliyor ve belki süreci hızlandırır umuduyla bir iki lakırdı ediyoruz hepsi bu.

bu arada konu rock ve gitar müziği ise , moore ya da dırim tiyetır gibi gurupların elemanları ve adını hatırlayamayacağım bir çok çalgıcı bile en zor pasajlarda prestoları görüp bir kaç sene sonrasında bu şirret tarzıyla bir yere varamayacağım deyip arayışlara yönelirken bizim elemanların bunların, yapılmışın peşinden giderek vakit kaybetmesi yukarıda bahsettiğim kaliteli müziğin geri gelmesini de geciktirecek gibi bir his var içimde ya neyse, bu da ayrı bir konu.

saygılar
 
peki şu tekno denen nane neyi önermektedir? Ex ve seks? Ex ve olduğun yerde hoplamaktan mütevellit bir dans formu? Ex ve fon müzüğü ?

Bu yaklaşımın da "metal müziği satanistler dinliyor evladım uyma onlara" diyen yaşlı teyze yaklaşımından bir farkını göremiyorum.

Fazla uzadı, özetle demek istediğim, müzisyen olarak kimse müzik türlerine kapalı olmasın. Her türlü şey gelişmeye açıktır. Ve yeni her zaman bir kesim tarafından dışlandı. Bu dışlayan kesimden olmayın diyorum sadece. Nacizane.

Daha fazla uazatmadan dediğin gibi başlığa gitar müziğine dönelim. Bu konuda anladığm kadarıyla seninle aynı fikirdeyim. Her zaman hazırı çalanlar, ve yeniyi arayanlar oldu.

En komiği ise yeniyi arayanların işlerini oturup çalmaya çalışanlar oldu bana göre. O vakitte kafa patlatsan neler üretirsin değil mi?

Ben öyle çok da iyi bir gitarist değilim teknik açıdan. Ne adamlar gördüm azim etmiş çalışmış tkenik yapmış kendine, ama çalışında tek nota yeni bir şey, kişilikli bir şey duyamıyorsun.

Yapılmışın peşinden gitmek harbiden vakit kaybı oluyor. Amaçsızlıktan ileri geliyor bu sanıyorum. "Şunu çalayım yeter", "bunu da çalayım bana hasta olsunlar" yaklaşımı.
 
pyramind demiş ki:
Bu yaklaşımın da "metal müziği satanistler dinliyor evladım uyma onlara" diyen yaşlı teyze yaklaşımından bir farkını göremiyorum.

En komiği ise yeniyi arayanların işlerini oturup çalmaya çalışanlar oldu bana göre. O vakitte kafa patlatsan neler üretirsin değil mi?
Ben öyle çok da iyi bir gitarist değilim teknik açıdan. Ne adamlar gördüm azim etmiş çalışmış tkenik yapmış kendine, ama çalışında tek nota yeni bir şey, kişilikli bir şey duyamıyorsun.
Yapılmışın peşinden gitmek harbiden vakit kaybı oluyor. Amaçsızlıktan ileri geliyor bu sanıyorum. "Şunu çalayım yeter", "bunu da çalayım bana hasta olsunlar" yaklaşımı.

ben de kendimi bu bağlamda baba, amca v.s yerine koyduğumu söylemiştim zaten. :)

neyse vakit kaybı konusunda çok güzel söylemişsin. ego tatmininden öte bir şey çıkartamıyorsun. zaman ziyan olup gidiyor. ve en önemli nedenlerinden biri de özellikle 5-10 sene önce etrafta tek bir sidi bulamaman, bir parçalık transkriptlerin bazı uyanıklar tarafından muazzam paralara satılması falandı. kitap yok, metot yok. şimdi nete bir giriyorsun arama motoruna metot yazıyorsun, istemediğin kadar şey çıkıyor. indirir 24 saatte hatmedersin sonra da yasadışı bişi yapmamak için silersin falan , ne biliyim :)

ya da geçen gördüğüm şey daha önce de söylemiştim, malmsteen gibi hakkaten önemli bir adam benim bastığım 100-1000 notaya denktir BB King in bir notası derken neden hala bunların peşinden gidilir, bir iki farklı isim dinlenmez?

herhalde senin dediğin gibi , bak aynısını çalamda uçuklatam milleti ya da side sahillerinde en çok bu güzel tınlar hatunların kulağında falan mantığı..

neyse,herkes kafasına göre tabi de pro. olmayı amaçlayanlar için çok yanlış bir yol, bir bilenler hep böyle söylüyor.
 
pyramind demiş ki:
Düşünüyorum,bu adamların yaptığı nedir bu kadar takdir gören nedir diye bir şey bulamıyorum.ne yaptıkları müziğe benziyor,nede bende herhangi bir duygu uyandırıyor.Zira müziğin duygu,hissiyat işi olduğunu düşünürsek olayı daha iyi anlarız.

Hala kişisel gerçeklerini genel doğrular olarak düşünüyorsun bak... Sende herhangi bir duygu uyandırmıyor diye bu dinleyenleri boş adam, müziği üretenleri de soytarı yapmaz ki...

Ben bu müziği dinlemem ama her türlü müziğe saygım vardır. Açıkcası müzik üreten birine soytarı demek çok sığ ve ucuz bir düşünce biçimi. Ürettiği şeyi beğenmemen bu kişilere veya dinleyicilerine küfür edebileceğin manasına gelmez ki.

Egodan kastımı da yanlış anlamışsın.

Değerli müzisyen olmanın ölçütü nedir bunları kim koyuyor? Sen mi?

Konu müzik ise mevzuya biraz "ortadan" bakmak lazım. Eğer bir yere varmak istiyorsak. Yoksa 40 yıldır edilen boş muhabbetlerle bir yere varılamaz. Onlar soytarı, bunlar şebek, şunlar değersiz... Ee? Sadece senin beğendiğin mi süper müzisyen oluyor?

Kişisel duygulardan öte bakabilmek lazım biraz.


Batuhan yazdıkların baştan sona yanlış anlaışlamalarla dolu ,en yisi kapatalım bu konuyu,çünkü farklı taraflara gidecek mevzu.

Dedim ya baybaya yanlış anlamış ,yanlış analiz etmişsin yazdıklarımı,benim bu yazdıklarım kişisel değil aksine genel geçerlilik taşıyan bir konu :) ...

Bugünkü Rock dinleyicisinin çoğu 90 lardan sonra yozlaşan pop dinleyicisidr.Eminim bu konu baya bir fikir sahibi edecektir bu insanları.

Ha şunuda söylemeden edemeyeceğim,genetikmidir,gelenekmidir bilmiyorum ama Rock dinleyicisi olsun icracısı olsun genel itibariyle müzik konusunda tutucudur,bu yüzden ortadan bakıp saçmalıklara göz yumamam.Çoğunluğun gerçeklştirdiği eylemlerin,doğru eylemler olduğu tartışmaya açık bir mevzudur!
 
yanlış analiz etmişsin yazdıklarımı,benim bu yazdıklarım kişisel değil aksine genel geçerlilik taşıyan bir konu

Ha şunuda söylemeden edemeyeceğim,genetikmidir,gelenekmidir bilmiyorum ama Rock dinleyicisi olsun icracısı olsun genel itibariyle müzik konusunda tutucudur,bu yüzden ortadan bakıp saçmalıklara göz yumamam

Yok gayet doğru anlamışım. Senin kişisel gerçeklerinin kendi beğeninden çkardığın gerçeklerin genel doğru olmayabileceğine uyandırmaya çalışmıştım.

Yaptığım iki alıntıda içinde tutarsız konuştuğunu düşünüyorum. Önce genel gerçekleri belirttiğini söylüyorsun(ki buna katılmıyorum), sonra da diyorsun ki ben biraz tutucuyum müzik konusunda ondan böyle.

"Müzik" konusunda tutucuyum diyorsan, aynı konuda genele ait bir yargı üretemeyeceğini peşinen kabul etmiş sayılyorsun zaten.

Futbol diliyle konuşayım, fenerbahçeyi tutan biri üç büyüklerin hakkında ne kadar "genel" şeyleri yansıtabilir? Kendi tuttuğunu över diğerlerini kötüler. Bu da 40 yıldır yapılan şeyden farklı bir şey değildir sonucu da yoktur. Uzar gider. O kötü bu süper. O saçma bu güzel.

Bahsettiğin küçük görme meselesinin sonu yok 01. Rockçı teknocuyu, cazcı rockçıyı küçük görürse bunun sebebi senin yaklaşımın yüzündendir. Bilmiyorum ne kadar yakınsın o dünyaya ama caz dünyasındada senin gibi tutucu düşünenler iki pentatonikle seyircinin aklını alan rock gitaristlerine soytarı derler. Senin ilah kabul ettiğin bir çok kişi onlar için değersizdir. Bu mantıkla kesinlikle bir yere varılamaz.

Baştan beri dediğim gibi amacın müzik olduğunu müzik yapmak olduğunu unutmamak lazım. Arabeskçisi de teknocusuda, elektronikçisi de, cazcısıda... Hepsi aynı. Önce kendilerini sonra seyircilerini eğlendiriyorlar bunun ötesi yok. Bu kitleden birilerini de küçük görmenin manası yok. Sen DJ kabinine girip onun yaptığı işi yapamıyorsan mesela onun hakkında atıp tutmaya soytarı falan demeye hakkın yoktur bence. Gereksiz fanatizm olur. Aynı şekilde o da sana laf ederse kendi ayıbıdır. Aynı şeyi bir cazcı da rockçıya metalciye yapmamalıdır. Ya da bir başkasına. Anlattıklarım yeterince açık sanıyorum.

Saygılar
 
Geri
Üst