Kol Bilek Ağrısı

Merhaba sorunu nereye yazmam gerektiğini bilemedim.Benzer bir konu var ama tam olarak yaşadıklarımı yaşayanlar varmı diye merak ediyorum.Sorun şu ki bazı aylarda ya da alakasız dönemlerde kollarım ve bileklerim ciddi derecede ağrıyor.Bu ağrı çalımımı yüzde yüz derecede etkiliyor.Tuşem müthiş derecede düşüyor.Normal de yani herhangi bir sıkıntım olmadan ts9 ya da marshall valvestate gibi bir amfinin drive ını düşük seviyede kullanıyorum ve bu drive bana gayet yeterli geliyor.Legatolar tappingler sorunsuz istediğim yoğunlukta sürede devam ediyor.Bu ağrılar başladığında ise high gain drive bile yetersiz kalıyor.Yoruluyorum daha çok ta baş parmağımın kolumla olan bağlantı noktaları ağrıyor.Elimin üstü kasılıyor.Buna benzer sorunlar yaşayanlar varsa ve çözüm yolları biliyorlarsa yardımcı olmalarını istiyorum.Tuşemin çalımımın sabit olması gerektiğini düşünüyorum.Önemli bir konser öncesi böyle bir duruma maruz kalabilme ihtimali dahi beni mahvediyor :D:D
 
Bahsettiğin problemler gitar çalarken sarf ettiğin efordan bağımsız olarak mı ortaya çıkıyor ? Eğer gitar çalarken sarf ettiğin efor sonucu bu sorunlar varsa mesele tekniğin ile ilgili olabilir. Bana sorun bu değilmiş gibi geldi, ama yine de bu ihtimali tümüyle göz ardı etmemek lazım.

Müzisyenler ve çeşitli başka meslek gruplarında düşünülmesi gereken bir klinik tablo (bir sürü hastalık bu tablo içerisinde ele alınıyor...) var. Adı da RSI (Repetitive Strain Injury - Tekrarlayan Zorlanmaya Bağlı Hasar-Sakatlanma).
http://www.sanalda1numara.net/hastaliklar-ve-tedavi-yollari/216449-rsi-hastaligi.html

Kötü/yanlış teknik bu duruma yol açabileceği gibi, dünyaca ünlü ve müthiş tekniği olan insanlarda da sıkıntı yaratabiliyor. "Meslek hastalığı" olarak düşünülmesi de bu yüzden.

Bence en doğrusu bir ortopediste veya fizik tedavi uzmanına görünmek olur; anladığım kadarı ile şikayetlerin yaşam kaliteni etkileyebiliyor. Hele ki profesyonel müzisyen isen veya olmayı düşünüyorsan bir an önce bir uzmana (tercihen de müzisyen hastalıklarından anlayan birine) görünmen gerek bence.
 
Belirli, tipik sebepleri olabilir (gitar klavyesinin yapısının senin el yapına uymaması, yaşla alakalı kas yapısı, çalışmayı fazla kaçırma veya düzensiz çalışma vs.) Mutlaka birkaç cevap gelecektir. Lakin "bazı aylar" sözü yüzünden aklıma gelen ve bazen es geçilen önemli bir noktayı yazmadan edemedim. Sağlıkla ilgili bir sorunun da olabilir romatizma gibi. Durumla alakalı olarak bir doktora da derdini anlatmayı ihmal etme.
 
Aklıma gelmedi değil, evet. Gerçi romatizmal tutulumda eklemlerde tipik olarak ısı artışı, şişlik, kızarıklık gibi şikayetlerin de eşlik etmesi beklenir. Eldeki kasılmalar vs. de pek oturmuyor sanki tabloya. Yine de bu ihitimali de tümüyle gözardı etmemek lazım.

Bu tip hastalıklar ile ilgilenen uzmanların tartıştığı Türkçe forumlar var aslında; bu kullanıcı oralara da şikayetlerini yazabilir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Öncelikle cevaplarınızdan dolayı teşekkür ederim.Klavye yapısı yada gitarlarla ilgili birşey olmadığına eminim.Kullandığım birkaç gitar var ve hepsi birbirinden farkı sap profiline sahip.Bu tarz şikayetlerim genelde bahar aylarında yazın çok sıklıkla görünüyor.Kış aylarında çok nadiren yaşıyorum.Ağrının tam olarak nerde olduğunu anlayabilmek için çaldığım pozisyonlara dikkat ettim ve ince telleri ya da 14 22 arası perdelerde ağrının daha çabuk oluştuğunu farkettim.
 
Bahsettiğin pozisyonlarda sol bileğinde mi ağrı oluyor ? Bu durumda sol elini doğru kullanmadığın ihtimali geliyor akla. Ama bu diğer ihtimalleri de ekarte ettirmiyor. Ayrıca, her iki sorun üstüste biniyor da olabilir. Yani hem zorlanmaya bağlı, hem de olası bir romatizmal durum vs...
Mevsimsel hadise de enteresan. Tipik olarak nemli hava romatizma hastalarının şikayetlerini arttırır (her ne kadar bu klinikte kullanılan bir kriter değilse de...) Eğer yaşadığın yerde hava kış mevsiminde özellikle kuru geçiyorsa (ör: Ankara...) belki bu anlamlı olabilir.
Her ihitmalde sanki bir uzmana görünmende fayda var... Bu tip durumlarda tanı için kullanılabilecek testler ve görüntüleme vs. çok zahmetli işler de değil.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
sol bileğim evet aslında bilek ağrısı değil yanlış belirtmişim elimin üstü kasılıyor.Dediğiniz gibi doktora görünmek en mantıklısı teşekkür ederim.
 
Sorununuz ortadan kalkana kadar, kullandığınız telleri biraz hafifletmeniz mutlaka faydanıza olacaktır. Ayakta çalarken de gitarı biraz daha yükseltmeniz bileğinizde ve elinizin üst kısmında olan baskıyı azaltacaktır.

Geçmiş olsun.
 
Nüks eden 'yumuşak doku incinmesi' tarzında bir sorun, siz farkına bile varmadan, aynı kasların-bölgenin vs. (gitar çalmak gibi düzenli olarak tekrarlanan bir aktivite dolayısıyla) defaatle incinmesine ve bu sebeple sıkınıtınızın kronikleşmesine neden olmuş olabilir.

En mantıklı yol, ciddi bir ortopedist'e en kısa sürede muayene olmak olacaktır.

(Geçici bir çözüm olarak, gitar çalarken bileğinize-parmaklarınıza aşırı derecede yüklenmemeniz en doğrusu olacaktır. Ayrıca, ciddi düzeydeki yumuşak doku incinmelerinde-ödem giderici özelliği de olan *Arnica krem veya Rheumon-Gel* gibi bir merhem sürerek incinen yerlere müdahale edip, bu türden şikayetlerinizi bir nebze olsun azaltabilirsiniz.)

Geçmiş olsun.
 
Yukarıda yazılanların hepsine artı olarak, gitar çalmaya başlamadan önce, ve çalmayı bitirdikten sonra şu videoda 3. dk dan sonra gösterilen egzersizleri yaparsan bir faydasını görebilirsin. Bende işe yaramıştı, ama sen yinede bir doktorun fikrini alsan senin için en iyisi olur.

 
Geri
Üst