Tesadüfler Kaçınılmazdır

Basma kalıp değil emin ol. Zamanında çok araştırdım. Sonunda neyin doğru neyin yanlış olduğunun farkına vardım. Bana herşeyin tesadüf eseri oluştuğu fikri çok saçma geldi. Çünkü tesadüfen oluşmuş mükemmel yapılar görmedim. Göreni de duymadım. İslamiyet araştırmayı gerektirdiği için araştırdım. Sonuçta kararım değişmedi. Aksine iyice kavradım Allah'ın varlığını.
 
kkfl_f4 demiş ki:
O zaman hep iyiye giden zorunluluklar olmuştur öyle mi? O kadar zorunluluk içinden hep en iyisini mi seçti doğa? Hiç mi kötü olanı seçmedi? Ne kadar zeki bir doğa öyle değil mi?



dogal seleksıyon zaten kotu zorunlulukları yok eder..yasama sansı yoktur elenır..
 
Benim bildiğim kadarıyla termodinamik kanunu başıboş bırakılan herşeyin kötüye gideceğini söyler. Herşeyin iyiye gidebilmesi için bir müdahalenin olması gerekir yani. Termodinamik bir kanundur; doğal seleksiyon değildir. Sadece bir kabullenmedir.
 
Konuyla alakalı mı bilemiyorum ama,benim çok sık rastladığım olay:zamanın tekrar etmesi,daha doğrusu yaşanan olayların tekrarı.Sık sık ben bu sahneyi daha önce yaşamıştım deyip duruyorum.Yada çıldırıyorum (:)
 
kkfl_f4 demiş ki:
hellsbells demiş ki:
benim soruma gelen cevaplar nedense hiç tatmin edici olmamış. diyorsunki allah serbest bırakır kul seçer. e arkadaşım allah mutlak güç her şeyi bilir, geleceği de bilir. gelecekte beni serbest bırakması şartına bağlı neler olacağını biliyor sonuçta. ben öldüğümde ne kadar sevabın ne kadar günahım var bilecek. neden uğraşıyor? benim sorum bu cevap yok hala zaten verilebilse böyle bir tartışma olmazdı.
Ne yapacağını bildiği doğru. İsteseydi dünyaya yollamadan cennete ya da cehenneme yollardı seni. Öyle bir durumda sen "Ben öyle yapmayacaktım. İbadetlerimi yerine getirecektim" demez miydin? Seni yapmadığın bir şey için mükafatlandırması ya da cezalandırması ne kadar mantıklı sence? Seni dünyaya göndermeseydi sen şu an yaptığın şeyleri yapmamış olacaktın. Kısacası yapmadığın şeylerin hesabını verecektin.

senin düşüncene göre ne yapacağını biliyorsa eğer direk istediği yere gönderebilir ve sen inkar etsende zaten o en üstün güç yapabileceğin birşeyler olamaz.eğer böyleyse biz dünyaya bir oyun için geldik senaryo yazılmış izleyen ise sadece senarist
 
katilinek demiş ki:
Şimdi ben allahı kandırıyorum bildiği dışında bir sevap işliyorum.Dİycem allah bunu biliyor diyeceksin.Ben günah işleyince zaten biliyordu ama serbest bıraktı irade verdi diyeceksin.Madem biliyordu neden bana günah işlettirdide ceza verecek diyecem.O herşeyi bilir ama senin ne yapacağına karışmaz ama bilir diyeceksin.

ek olarak;
her koşulda allahın herşeyi bilme gerçekliğini savunanlar,-derin olan kuyunun değil kısa olan ipin olduğunu-
hiç düşündüler mi?
 
Tesadüfler kaçınılmazz değildir. Tesadüfler olacak oldukları için de olmazlar. Tesadüfler biz insanlar sayesinde olurlar. Ben kolumu kaldırmazsam başkasına çarpmaz o veya kolumu kaldırmamı birisi veya birşey zorunlu kılmazsa ben kolumu kaldırmam veya...veya.. veya. Sonuçta Dünyasal bir hareket olmadan bir başkası gerçekleşmeyeceğinden "tesadüfleri" "kader" denilen oldu ile birleştirmenin bir anlamı yoktur bana göre.

Tesadüfler bir dizi olayın sonucudur. Kader'in varlığı ise tartışılır...
 
Hayat tesadüflerden ibarettir deyip işin içinden çıkamamyız..Bir tanrıyı ya da ilahi bir gücü kastedmiyorum ama garip bir işleyişi var dünyanın.İstediği kadar tesadüf olsun dünya bundan öte birşey
 
Tesadüf başlığını görünce çok heyecanlandım önce, ardarda 10ar 15er tane yaşadığım için bir şeyler yazmak istedim :) Bazılarının ben yaratmışım, sonra tesadüf sanmışım... Bazıları ise kendiliğinden girivermiş hayatıma.

İşler yolunda giderken birden kötü bir engelin ortaya çıkması, işler çok kötü giderken birden bir mucize olması... Yani kısacası bizi yönlendiren o küçük şeyler, tesadüfler. Beklenmedik tesadüfler gerçekten hayatımızın yönünü değiştirebiliyor. Günlük yaşamımız aniden değişince şaşırıyoruz. Ancak hayatın tekdüze aynı şekilde gidemeyeceğini kabul etmemiz gerekiyor.

Güzel şeyler bence tesadüfler, sürekli aynı şekilde devam eden bir hayat düşünemiyorum ben...
 
hayatı monoton yaşıyoruz ve düşünmeden çünkü öyle büyütüldük yetiştirildik..bizim kültürümüz çok şükürcüdür..kolay kolay hiçbişeye karşı değilizdir..ve bu yaşamda ilerlerken bizim yapmayacağımız daha doğrusu yapmamak için yetiştirildiğimiz ama hayatımızı güzel ve anlamlı kılacak soyut ve/veya somut şeyler karşımıza başkaları tarafından çıkartıldığında onun etkisi altında kalıp mutlu olabiliyoruz ve buna tesadüf diyoruz..sizi mutlu kılan herşeyi yapabilirsiniz, yapmalısınız..içinde bulunduğunuz tabuları kırın artık....dışarısı çok daha güzel ve anlamlı..
 
'bizim kültürümüz çok şükürcüdür'
kültürümüz???doğru sözcükler kullanmalım lütfen

öğretilenler hakkında söylediklerin hoş...

ha gayret mesajlar kısmındaki 20 sayısı hızla yükselt(!)
bilim ve felsefe formundaki tüm başlıkları dolaştın canlandırdın helal olsun :)
 
benim hakkımda herşeyi düşünmekte serbestsin, eleştiri yapabilirsin ama bi mantığı oluğu sürece..ne demek 20 sayısını yükseltmek..bunun ne önemi var..turkrock adresini yeni keşfettiğimi mi düşünüyosun..saçmalama lütfen...
 
tesadüf...insanoğlu, zihinsel kontrolünde olmayan herşeyi tesadüflerle açıklamaya çalışır...oysaki özünde, doğada hiçbir şey tesadüf değildir.her şey bir mekanik düzel ilişkisi içinde gerçekleşir..."rüyamda osurduğumu gördüm.sonraki gün bu gerçek oldu.ne bu şimdi?" gibi söylemler fazlaca korkakçadır.korkaklık nereden geliyor?yaşamı tamamıyla kobul edememkten..
 
'gerçektende hayatın anlamı olmasaydı,ve ben anlamsızı seçmek sorunda olsaydım,bence de en seçilesi anlamsızlık olurdu bu'

tesadüfler bence anlam katan anlamsızlıklar
 
TheAnswer demiş ki:
insan kendi şansını kendi yaratır allahın senin yapıcağını biliyor olması senin illa günah işlemen anlamına gelmez sen şimdi namaz kılmaya başlasan allah onuda biliyor olacak.

İyide eğer günah işlemeycekse de zaten bunuda allah biliyor.günah işleyecek ya da işlemeyecek olması değil.Günah işleyeceğini zaten biliyorsa senin o günahı işlemeyecek olma şansın yok.Kıçını yırtsanda işlememek için genede işleyeceksin.Senin dediğine göre allaha şirk koşmak oluyor bu.Allahın hükmü olan birşeyi değiştirerek/değiştirmeye çalışarak.Bu da ne kadar saçmaladığının ispatı olur başka bişey değil :LOL:
 
inanışa göre allah herşeyi daha önceden biliyrdu ve diledi. iyi veya kötü yarattığı insanların ne yapçağını biliyrdu seçimlerinin ne olcağını biliyrdu. ve bildiği şeyleri diledi insanların seçimlerini yapabilmesini diledi. inanış bu ama savaşta ölen acı çekn çocukların kadınların, doğuruşup sokağa bırakllanların seçimi bu muydu bu da çelişki..
 
Geri
Üst