Tesadüfler Kaçınılmazdır

kkfl_f4 demiş ki:
hellsbells demiş ki:
benim soruma gelen cevaplar nedense hiç tatmin edici olmamış. diyorsunki allah serbest bırakır kul seçer. e arkadaşım allah mutlak güç her şeyi bilir, geleceği de bilir. gelecekte beni serbest bırakması şartına bağlı neler olacağını biliyor sonuçta. ben öldüğümde ne kadar sevabın ne kadar günahım var bilecek. neden uğraşıyor? benim sorum bu cevap yok hala zaten verilebilse böyle bir tartışma olmazdı.
Ne yapacağını bildiği doğru. İsteseydi dünyaya yollamadan cennete ya da cehenneme yollardı seni. Öyle bir durumda sen "Ben öyle yapmayacaktım. İbadetlerimi yerine getirecektim" demez miydin? Seni yapmadığın bir şey için mükafatlandırması ya da cezalandırması ne kadar mantıklı sence? Seni dünyaya göndermeseydi sen şu an yaptığın şeyleri yapmamış olacaktın. Kısacası yapmadığın şeylerin hesabını verecektin.
Hahahayt :LOL: Öyle bişey yok! Saçmalamayın yaa!Allah zaten senin burda ne halt edeceğini biliyormu kardeşim?E sen şuan şu dünyada bunları yaşamadan da direk yargılansaydın senin öyle bir çıkış yapmaya hakkın ve haddin olabilirmiydi hiç?Senin aklın alıyormu bunu?

X: Ya allahım beni dünyaya gönder bak vallaha günah işlemeycem bak göreceksin çok ciddiyim kem küm..

Allah: Hade len ordan ben herşeyi bilenim.Seni ben yarattım banamı söylüyosun ne halt edeceğini?Geç yan tarafa kırmızlı arkadaşlar yardımcı olacak sana.
 
Her şey biliniyorsa yaşamayalım kardeşim. Ne için varız ki burda :LOL:
Öylesine uğrayalım dedik, nasılsa sonumuz belli.
Hazırcı bir düşünce tarzı bu. Hayatınızda bir şeyler olumsuz gider, hemen kader kısmet diye adlandırır, boyun eğersiniz.
Hem madem her şey belli, yolunuz çizilmiş, o zaman asla seçim şansınız olmaz. Bu da demektir ki "kaza" denen kavram aslında yoktur. Bu iki kavram birbiriyle çelişiyorsa, durup düşünmemiz gerekir. Demek ki her şey önceden bilinmiyor.
 
mmm demiş ki:
hayatı monoton yaşıyoruz ve düşünmeden çünkü öyle büyütüldük yetiştirildik..bizim kültürümüz çok şükürcüdür..kolay kolay hiçbişeye karşı değilizdir..ve bu yaşamda ilerlerken bizim yapmayacağımız daha doğrusu yapmamak için yetiştirildiğimiz ama hayatımızı güzel ve anlamlı kılacak soyut ve/veya somut şeyler karşımıza başkaları tarafından çıkartıldığında onun etkisi altında kalıp mutlu olabiliyoruz ve buna tesadüf diyoruz..sizi mutlu kılan herşeyi yapabilirsiniz, yapmalısınız..içinde bulunduğunuz tabuları kırın artık....dışarısı çok daha güzel ve anlamlı..

Burda bir tabu yok, sanırım kelimenin anlamıyla problemimiz var.

Bir şeye karşı çıkmakla ilgisini göremiyorum tesadüflerin. Tesadüf demek boyun eğmek değildir, istediğin gibi davranabilirsin tesadüflerle karşı karşıya kalınca. İstersen tesadüflerin olmadığını söyleyebilirsin. Bunu yapıyorsan iki şey düşünürüm. Birincisi; kaderci bir insansın ve nasılsa yazılıydı diyor olabilirsin. İkincisi ise bilimsel bir açıklaması oldmadığını söylüyor olabilirsin. İkincisinin aksini söyleyen olmadı zaten. İyi ya da kötü beklenmedik olaylarla karşı karşıya kalıyoruz. Bunlara verilen isim tesadüf, böyle bir kavram var ya da yok, sadece isimlendiriliyor. Anlatılmak istenen, beklenmedik olaylarla karşı karşıya kalmamız. Ve bunun sebebi de kaderimizde yazılı olması değil, sadece yaşanmış olması beklenmedik şeylerin. Beklenmedik olması da bunu imkansız kılmıyor. Her an her şey olabilir gayet tabi...
 
dikkatlice okumazsan yapabileceğim bişi yok..insan beynine sorgulanılmamak, değiştirilmemek üzere konulmuş düşünce topluluğudur benim gözümde tabu..dogmatiktir..en basit anlamda içinde bulunduğun kalıptır..kalıbını geniş tutmak senin elinde..düşünce hacmini genişletmek için o tabuları yıkman gerekir..
mesajımdaki tabularınızı yıkın dan kastım da buydu..düşünebilmek heryerde..sorgulamak herşeyi..düzeltmek mantıksızlığı..
dünyaya bakış açınızı geniş tutun ve geniş düşünün..
ok..
 
tesadufleri de 2 sayfa boyunca kadere bagkayip tartisti ya bazi arkdslar helal!

Tesadufler sebeb-sonuc iliskisine baglidir. Yani bir sokakta giderken yillardir gormediginiz birine rastlarsiniz. Sebeb: ikinizde ayni anda orda olmaniz gerektigi icin ordasiniz, sonuc karsilasirsiniz, bu kadar.. Yani yine kendi secimlerimizle, yaptigimiz eylemlerle, verdigimiz kararlarla bizim elimizdedir onlari yaratmak bence..
 
Oceanides demiş ki:
tesadufleri de 2 sayfa boyunca kadere bagkayip tartisti ya bazi arkdslar helal!

Tesadufler sebeb-sonuc iliskisine baglidir. Yani bir sokakta giderken yillardir gormediginiz birine rastlarsiniz. Sebeb: ikinizde ayni anda orda olmaniz gerektigi icin ordasiniz, sonuc karsilasirsiniz, bu kadar.. Yani yine kendi secimlerimizle, yaptigimiz eylemlerle, verdigimiz kararlarla bizim elimizdedir onlari yaratmak bence..
kesinlikle doğru..olay budur..bizim göremediğimiz ama bizi gören ve yöneten bişi yoktur..nerden mi biliyorum çünkü bilim var..
 
Tesadüf diye bişey yoktur..Hiçbizamanda olmamaıştır..En azından benim hayatımda yoktur!!Dünyadaki 91 şanslı insandan biri olduğum için..Hayatımdaki herşey bir plana göre yaşanmaktadır..Benim dışımdaki insanlar içinse olay sadece algı yanılmasıdır bence..Biyere gittğinzde tesadüf eseri diye isimlendirdiğiniz bir karşılaştırma belki ileride yşanacak olaylar için bir adımdır..O yüzden tesadüfe inanmıyorum!!
 
Ya konuyu nekedar saptırmışsınız..
Zaten bikere başlığı veren arkadaş başlı başına saçmalamış.
Arkadaşlar, kader nedir biliyormusunuz siz?
Allah tabiki biliyor yapacağımız şeyleri ama sen bunları kendi iradenle yapıyorsun.
Kader senin annenden babandan doğman, bu senin bir kaderin.
Ama senin önüne hayatta bir sürü fırsatlar çıkıyor, bir sürü yollar bu yollardan istediğini seçmek senin elinde. Yani Allah sana akıl vermiş, mantık vermiş düşün de bul diye, arkadaşlar yapmayın ya Allah seçseydi bunları seni niye sınamak için bu hayata atsın. Herhalde kendini oyuncak gibi görenlerin düşünceleri bunlar.
Önünde bir elma duruyor, o elmayı karşına Allah çıkarttı alıp almamak sana kalmış bu senin iradene bağlı evet Allah o elmayı alıp almayacağını biliyor ama alıp almamak senin elinde.
Bir de bazıları şey demiş madem ki biliyor niye bizi bu dünyadayız boşu boşuna falan. Ya böyle düşünenlere soruyorum, tamam Allah biliyor ama sen bilecekmiydin ne yaşadığını okadar kabiliyetlimisin ve yaşadığını bilmediğin bir şey için hesap sorulsaydı kabul etçekmiydin, evet ya ben suçluyum atın beni ateşe diye bilcekmiydin.
İstese onuda yapabilirdi yapacaklarını biliyor çünkü, istediğin kadar yapmadım desen de atardı seni ateşe ama anla işte nekadar kudretli bir rabbi yargıladığını.
Kimse üzerine alınmasın bu tür düşünenlerin haricinde, sözlerim onlara çünkü.
 
Kendimizle çelişmeyelim. Elmayı alacağımızı ya da almayacağımızı tanrı biliyor ise, burda hiçbir seçim şansın olmuyor.

Senin yazdıklarınla tesadüfün bağlantısını kuramadım. Biraz kasarsam konuya dönebilirim belki.
Elmanın karşına çıkışı tesadüf olamaz mı sence?!!
 
tanrı bizim gibi zamanın içinde değildir, zamanın ve de hatta mekanın ötesindedir, bizim gibi zamanı yaşamaz yani.. eğer bu böyle kabul edilmezse, "ne yapacağımızı önceden bilme" olayı açıklanamaz.. "önceden bilme" kelimesinde zaman kavramı kullanıldığı için doğru bir kullanım değil.. tanrı zaten bütün boyutları, alemleri kapsamıştır...

tesadüf meselesine gelince; bir kere "kader" kelimesi yanlış olarak anlaşılıyor ve kullanılıyor.. bu kelime kuran'da "ölçü, kural" anlamında kullanılır.. yani, evrende herşeyin işleyişinin özündeki kural, mantık anlamında kullanılır(mesela doğa kanunları).. biz de hayatımızı bu kanunlara bağlı şekilde yaşarız, bu kadere uymuş oluruz yani.. dünyadaki bütün cisimlerin yerçekimi kanununa uyması gibi mesela.. bu kanunlar doğrultusunda oluşan beklenmedik olaylar oluşsa da, her zaman için bu kanunlar gerçekleşmiş olur sonuçta.. ve bu olaylardan az ya da çok etkilenip etkilenmemek de bizim elimizdedir, çünkü akıl ve irade sahibi varlıklarızdır.. kuran'da ayrıca hep bilinenin aksine; iradeyi kullanmanın, aklı işletmenin önemi üzerinde de çokça durulur.. aklını kullanamayan insanlar aşağılık olarak görülür.. burdan da güzel bir ders çıkarılabilir aslında, onu da siz yapın artık...
 
estella demiş ki:
Kendimizle çelişmeyelim. Elmayı alacağımızı ya da almayacağımızı tanrı biliyor ise, burda hiçbir seçim şansın olmuyor.

Senin yazdıklarınla tesadüfün bağlantısını kuramadım. Biraz kasarsam konuya dönebilirim belki.
Elmanın karşına çıkışı tesadüf olamaz mı sence?!!

Ben kendimle çelişmiyorum.
Anlayamadığın konu şu sanırım; Allah senin elmayı alıp almayacağını biliyor, geleceği gördüğü için. Ama sana kalmış alıp almamak, seçmek senin elinde.
Tesadüf konusuna gelince; ben de bundan bahsetmek istemiştim(karşın yollar, fırsatlar çıkıyor derken) ama eksik kurmuşum cümleyi, alaşılacağını umarak, özür dilerim.
Evet karşına elmanın çıkması tesadüf.
Ya zaten kader dediğimiz şeyde karşımıza çıkan tesadüflerdir, sonucunda istediğini seçmek senin elinde.

İnsanın kadari o noktaya kadar, sonrasını kendisi oluşturuyor....
 
_sevals_ demiş ki:
Anlayamadığın konu şu sanırım; Allah senin elmayı alıp almayacağını biliyor, geleceği gördüğü için. Ama sana kalmış alıp almamak, seçmek senin elinde.
...

Sanirim kader konusuna inanalarin da anlayamadigi sey su, elmayi alip almayacagimi biliyorsa, benim secmek gibi bir hakkim olmaz cunku zaten o ne yapacagimi biliyor bu nasil bir secme hakkidir? Tesadufun kaderle alakasi yoktur, cunku kader diye bisey yoktur, tesaduf senin verdigin kararlarla gerceklesir..
 
HIC BIR SEY TESADUF DEGILDIR ne yaratilisimizin, ne de yasadiklarimizin. boyle sacma sapan sekilde bilmeden atip tutmakla olmuyor oyle kitap yazmak. daha bi firin ekmek daha yemen lazim.
 
Yaratılışımızın tesadüf olup olmadığınıo kimse bilemez. Bunu kesin diile ve kanıtlarla açıklayacak insan henüz yok. Dini kitapları filan önüme koymayın, tutmaz. Yaşayacaklarımızın ise çoğu tesadüflere bağlıdır.
 
_sevals_ demiş ki:
...

Allah tabiki biliyor yapacağımız şeyleri ama sen bunları kendi iradenle yapıyorsun.

... senin önüne hayatta bir sürü fırsatlar çıkıyor, bir sürü yollar bu yollardan istediğini seçmek senin elinde.

Yani Allah sana akıl vermiş, mantık vermiş düşün de bul diye, arkadaşlar yapmayın ya Allah seçseydi bunları seni niye sınamak için bu hayata atsın. Herhalde kendini oyuncak gibi görenlerin düşünceleri bunlar.

Önünde bir elma duruyor, o elmayı karşına Allah çıkarttı alıp almamak sana kalmış bu senin iradene bağlı evet Allah o elmayı alıp almayacağını biliyor ama alıp almamak senin elinde.

... Ya böyle düşünenlere soruyorum, tamam Allah biliyor ama sen bilecekmiydin ne yaşadığını okadar kabiliyetlimisin ve yaşadığını bilmediğin bir şey için hesap sorulsaydı kabul etçekmiydin, evet ya ben suçluyum atın beni ateşe diye bilcekmiydin.

...

peki sen bu edindiğin bilgileri nerden edindin?doğdunda yüce allahın tarafından kafanda mı kayıtlıydı..tabi ki hayır..seni yetiştirenler, çevren bu fikirlerin kafana girmesindeki tek etken..ilk bilenler nerden biliyordu..onlarda gökten indiğine inandıkları bi kitabtan öğrendiler bunları..şimdi sana gelelim..ateşli ateşli konuşuyosun iyi hoşta neye dayanarak..

allah herkese akıl, mantık vermiş diyorsun ya yanılıyosun arkadaşım..mesala sana vermediği kesin..

konuya dönersek..insanlığın karşısına çıkan olaylar ve bunlara verecekleri tepkiler herhangi bir yüce yaratıcının kontrolünde değildir..tamamiyle senin elindedir..
yanlış zamanda yanlış yerde olmak diye bişi var..bu da senin elinde..bi güç seni tutup biyerlere götürmüyo ki..günlük yaşantında yapman gereknleri yaparken bi yerlere gidiyorsun ve bişilerle karşılaşıyorsun..burda tanrı faktörü nerde?
 
insan o 'tesadüfü' yaşadıktan sonra karar vermeli aceba tesadüf müydü yoksa yaşanması için kurgulanmış bi olay mı diye daha iyi anlıyo tanrının varlığını..
 
İnsanın yaşantısını illa tanrıya bağlamak zorunda olduğunu düşünmüyorum.Çevrenin ve kendisinin etkisiyle bir şekilde bir yerlerde bir takım olaylarla karşılaşılabilir.Bu olayları o an beklemediği için de buna tesadüf adını verir o kadar.

Yalnız şu mantıklı bence.Tanrının önceden bilmesi konusunda...Sen istediğin seçimi yapmakta özgürsün ama o şeyi yapıp yapmayacağını,karar verip vazgeçeceğini eğer bir tanrı varsa ve zamandan soyutsa bilebilir,bence mantıklı.
 
siz bu islam konusunda niye böyle davranıyosunuz anlamıyorum,heralde size bi şeyler batıyo olmalı
sen erişemeyeçegin islere burnunu sokma
iyice araştır ve diğer insanlarıda yanlış yönlendirme
bide kitap yazıyosun bu şekilde eminim kapışılır kitabın merak etme iyi reklam yaptın burda

dünyada günahlar ve sevaplar vardır kardeşim tamam mı.eğer senin dediğin gibi herkes Allah ın dediğini yapacak olsaydı neden biz burdayız
ha onu bilmiyorsun sanırım ve tutup kuran dan bahsediyosun
dinlediğimz onca müzisyen var bunlardan bazıları hristiyan deilmi ,onlar bile bazı değreler(saydığın hadis türü şeyler mesela)
ellerinde bulunmamasına rağmen senin kadar gülünç duruma düsmüyolar
en azından inançları var
çıkıpta "nothing we trust" diyenleri hariç...
bu forumdaki çoğu kişi bana karsı çıkacak bu söylediklerim için belki siteden atacaklar kaldıramadıkları için
sen bu söylediklerini aklı başında bi insana sor bakıyım kimin yüzü g..ü kızarıyo onu görürsün
sen bu söylediklerine göre iradesiz bi adamsın nokta..........FACELESSS
 
Allah'a inanan insanlara karşı bir önyargım yok. Ancak senin gibi dini bir şov haline getirenlere ne yazık ki var...
Konudan konuya sıçrayışlar yapılıyor gerçekten şaşırıyorum.
Müslümanı da Hristiyanı da severek dinleriz, müzikle bağlantısını kuramadım o yüzden yazasım geldi. Zaten kimse "ben ateistim" diye haykırışta bulunmamış. Tesadüfler hakkında tartışalım demiştik sadece :LOL:
İstediğimiz şeyler hakkında yorum yapma senin deyiminle "burnumuzu sokma" hakkımız her zaman vardı, böyle de devam edecek.
Ancak daha bi saygılı olsak hani noktalar koyayacağımıza daha saygılı bir şekilde yazsak daha iyi olmaz mı forum kuralları açısından?
Gerçekten olaylara direk "sen adam mısın" diye giriş yapılınca ben sinirleniyorum.
Tesadüfler konusuna dönemez miyiz tekrar ya :S Tesadüfler, o beklenmedik olaylar. Çelişkiye düşürüveriyor insanları...
 
Geri
Üst