Tesadüfler Kaçınılmazdır

Tesadüf, kader kavramını çürütebilir. Kader kavramına göre tesadüf yoktur, yazılıdır yaşananlar.
Tesadüf demek yüce bir güç demek değildir, bence aksidir. Tesadüf, beklenmeden yaşanmış olaylardır. Kendi kendimize yaratırız, ancak farkında olmadan. Bu beklenmeden yaşanan olaya bir isim verme gereği duyulmuştur, tesadüf (rastlantı) diye adlandırılmıştır. Bu sorumlusunun biz olduğumuz gerçeğini değiştirmez.

Yani yolda 10 yıldır görmediğiniz biriyle karşılaşıp, "Tanrı bizi birbirimiz için yaratmış. Kaderimde sen yazılısın" demek var, bir de "Ne güzel tesadüf. Sen buraya kitap almaya geldin ben de yemek yemeye gelmiştim, karşılaştık." demek var. Birincisi insanların Tanrı istediği için karşılaştığını, ikincisi ise insanların bu karşılaşmayı kendilerinin yarattığını söylüyor.

Bu açıdan tesadüf kader kavramının karşısındadır.
 
AtomicPunk demiş ki:
"kader" kavramını k.çınızdan anlamaya devam ettikçe, bu paradoks yumakları içinde debelenmeye devam ediceksiniz.. devam edin..

Baslik 'tesadufler'. Kader, senin ya da baskalarinin tesadufu algilama sekliniz. Kadere inanmayan biri olarak yaptigin yorumu da gereksiz buluyorum. Benim gordugum kadariyla kimse paradoks yumaklari icinde debelenmiyor. Herkesin goreceli seylere farkli bir bakis acisi, farkli bir algilayis ve yorumlama sekli vardir. Belki de sen bunu anlayamadigin icin bir paradoks yumagi olarak goruyorsun burdaki tartismalari ;)
 
http://www.turkrock.com/ftopic26987.html
ben bununla ilgili bişeyler söylemeye çalışmıştım daha önce..ufak bi cümle..
sistemdeki herşey sonsuz raslantılarla birbirine bağlı
ama yaptığımız hiç bi makine attığımız hiç bi zar(36 da 1 ihtimal trilyon luk bi zar yapsak dahi çıkan sonuca şaşırmıyacaktık lotodan çıkan sonuç gibi...) şans değil..
anlayamadığımız bu raslantısallığa kader diyoruz
 
Oceanides demiş ki:
_sevals_ demiş ki:
Anlayamadığın konu şu sanırım; Allah senin elmayı alıp almayacağını biliyor, geleceği gördüğü için. Ama sana kalmış alıp almamak, seçmek senin elinde.
...

Sanirim kader konusuna inanalarin da anlayamadigi sey su, elmayi alip almayacagimi biliyorsa, benim secmek gibi bir hakkim olmaz cunku zaten o ne yapacagimi biliyor bu nasil bir secme hakkidir? Tesadufun kaderle alakasi yoktur, cunku kader diye bisey yoktur, tesaduf senin verdigin kararlarla gerceklesir..

Tartışmaya tekrar katılmak bana ne fayda sağlayacak bilmiyorum ama cevap verme gereği duydum. Merak ettiğiniz konu kaderin dindeki tarifi ise, tarif etmeye çalışayım: Allah yaptığımız ve yapacağımız herşeyi biliyor. O zamandan ve mekandan münezzeh olduğu için gelecek ya da geçmiş gibi kavramlar kullanılamaz O'ndan bahsedilirken. Yani geleceği biliyor dememiz biraz mantıksızdır. Yaptıklarımızı biliyor demek biraz daha mantıklı geliyor. Gel gelelim elma meselesine; Elmanın önünüze çıkması kaderdir. Önünüze çıkıp çıkmamasına siz karar veremezsiniz. İsteseniz de istemeseniz de çıkacaktır önünüze. Yalnız önünüze çıktıktan sonra alıp almama konusundaki seçim size aittir. Allah alıp almayacağınızı bilir ama bu sizin kararınızı etkilemez. Allah bilmese de de siz aynı kararı verirsiniz. O elmayı alıp almama konusunda karar verirken, Allah'ın, vereceğiniz kararı bilip bilmemesi, kararınızı etkileyen faktörler içinde yoktur. Kararınızı, alsam ne olur ya da almasam ne olur sorularını düşünerek verirsiniz. Kısacası Allah'ın vereceğiniz kararı biliyor olması sizin karar mekanizmanızda hiçbir etki oluşturmaz.
 
Yönetici Uyarısı: Mesaj silinmiştir. Tamamı bold, italik, büyük karakterde ya da renkli yazmak Forum Kurallarına aykırıdır. Ayrıca yazım kurallarına dikkat ediniz. Lütfen Forum Kurallarını okuyunuz.
 
allah insanların KENDİ İRADELERİYLE yaptıkları şeyleri bilir o şerleri sadece irademizi denetlemek ona olan bağlılığımızı testten geçirmek için yapar
 
bu sitede nekadar çok inaçsız var böle.yazdıkların çok komik sırf müslümanlara saldırmak için yazılmış başkada bir amacı yok.nekadar zayıf düşünceli olduğun anlaşıyo yani
 
Hardcore_Terrorist demiş ki:
bu sitede nekadar çok inaçsız var böle.yazdıkların çok komik sırf müslümanlara saldırmak için yazılmış başkada bir amacı yok.nekadar zayıf düşünceli olduğun anlaşıyo yani

Anlamadım, bunun dinle ne alakası var? Ayrıca, insanlara "inançsız" deme cüretini nerden buluyorsun?
 
tesadüfleri potansiyel sevgi ile bağdaştıran marianne williamson un bi sözü var

"karşılaşması gerekenler karşılaşacaklardır,çünkü bu insanlar birbirlerine karşı sevgi alışverişi potansiyeline sahiptirler..."
 
Çok klişedir,Tesadüflere inanmam.İnsan bazen öyle şeylerle karşılaşıyor ki yuh diyorsun.Benim için sözden öteye anlamı yok.
Herşeyin birbiriyle bağlantılı olduğuna inanıyorum.
 
Geri
Üst