Cnc Ile Custom Gitar

Merhaba "Usta" gitaristler. Türkiye'de de örneklerine artık sıkça rastladığımız CNC (Computer Numerical Control) ile custom gitarlar üretilmekte. Aranızda bu gitarları kullanmış olanlar var mı? Mesela bir Fender Standart stratocaster'i bu abilere yaptırmak istesek orijinali ile farklılıklar olur mu? Ağaç ya da kalite anlamında? Zira yapılan ürünlerin en azından resimlerine baktığımda hakikaten güzel işçilik çıkarıyorlar. Genel olarak bu konu hakkında fikrini belirtecek arkadaşlar varmıdır? (Tecrübeli ya da gerçekten bilgi sahibi olan arkadaşların yorumlarını duymak isterim).
 
Olay CNC de değil, ağaçta ve ağacın nasıl kesilip kurutulduğu. CNC dediğin emir verirsin, şekli çizersin, alet keser biçer. CNCye gelene kadar ne işlem görmüş ona bakman lazım.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
CNC dememdeki kasıt aslında bir gitar kaç farklı yöntemle üretilir tam olarak bilmediğim içindi. Zira el yapımı gitarlar da var bildiğim kadarıyla. Bu sebepten makina ile üretilen bir gitarın ne derece iyi olup olmadığını bilmek istedim. Peki bu CNC'ye gelene kadar ne işlem gördüğü konusu tam olarak nedir? Yani hangi işlemlerdir dikkat etmemiz gereken?
 
CNC ile gitar üretmek pek de kolay bir iş değil bu arada, nette doğru düzgün çizim yok. Bulacağınız AutoCAD çizimler tamamen değersiz ve yanlış, oturup tamamını baştan çizmeniz gerek, üç boyutlu olarak. Sonrasında da toolpath denen CNC freze ucunun izleyeceği rotayı çizmeniz gerek, bu anlamda AutoCAD çizimleri oldukça değersizler, için %1'ini bile kurtarmıyorlar.

Bu arada oturup adam gibi 3d model hazırlamak gitarı elde yapmaktan daha kolay değil, hatta seri üretime girecek bir model hazırlamak çok daha zor.
 
cnc işin kesimi, hata payı el yapımı gitarlardan azdır, cncye gelene kadar gördüğü pek bir işlem yok seri üretimlerde, ağacın kalitesi önemli(kesilecek ağaç kaç parçaysa yapıştır, gönder makineye). Ayrıca Türkiye'de cnc ile kim custom gitar üretiyor? Ö.M gönderiniz.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Alshain, Ö.M'de link verdim, zaten işçilik çok dikkatimi çektiği için böyle bir konu açıp burada tecrübelerin ve bilgi birikimlerinin paylaşılmasını istedim. Cevabını asıl merak ettiğim soru; doğru kalıp ve doğru ağaç kullanıldığında gitarın orijinalini (Yani amerikan bir gitara) yakalayabiliyormuyuz ve hatta dahada iyisi olabiliyor mu?
 
Hocam gitar yapımından anlamam ama, istediğin gitarı getir yaklaşık 500-1000 lira arası bir masrafla sana cnc için gerekli programı hazırlarlar..

Masraf aralığı neden geniş.. Bu işlem için başvurduğun şahısın insaniyeti ile alakalı, zira yapacağı çok fazla bir işlem yok.. Gitarın ölçülerini çıkarttıktan sonra programlayacak..

İşimiz gereği sürekli cad-cam işleri oluyor, fakat metal işlettiriyoruz. Artık çalıştığımız firmalarımız bizden tasarım ücreti istemiyor, sadece makine saat ücreti üzerinden, +/- malzeme bedeli olarak ücret ödüyoruz..
 
Bu arada son soruna yanıt da bence, doğru ağaç ve doğru teknik le tabiki marka gitarlardan daha iyilerini üretebilirsin.. Fakat doğru ağaç hakkında ne biliyorsun :)

Ağacın yanında olay cnc de programdan çok imal usülleri ile alakalı..

Dediğim gibi ağaçtan anlamam, fakat çelik hammaddeli parçalarda imal usülleri çok önemli, çeliğin sertliği, yüzey kalitesi, nitrasyon( yüzeysel), cnc de hangi hızla işlendiği...

Umarım anlatabilmişimdir, önemli olan imal usulleri :) ( O dersi de hiç sevmezdim ha okuldayken.)
 
Benim bu konuya ilgim aslında Amerika'dan Türkiye'ye gelen gitarların fahiş fiyatla satılması, Satıcılar da bir yere kadar haklı zira Gümrük, ÖTV vs vergileri onların fiyatı bı derece uçuk seviyede tutmasına neden oluyor, elbetteki kendileri de acımasızca bindirebiliyor fiyatı. 1000$lık Amerika fiyatlı bir gitarı TR'de 2500$ ve üzeri fiyata satarsan millette farklı arayışlara girer :) Ben de farklı arayışlara girdiğim için böyle bir yöntemin ne kadar sağlık olabileceği ve gerçekten yaptırmaya değer mi diye soru işaretleri oluşmaya başladı. Bence olumlu bir sonuca ulaşılabilirse bu yöntemle custom bir gitar yaptırmak daha mantıklı geliyor.
 
bana gitar üretimi konusunda ilham veren fahiş fiyatlar oldu, yaz başı gibi üretime geçeceğiz, ilk gitarı çok cüzi bir işçilik bedeliyle yapmayı planlıyorum, malzeme +300 TL gibi.
 
Verdiğim adresi inceleyen arkadaşlar var mı? Teknik donanımları yeterli görünüyor bana kalırsa. Ve ne yaptıklarını da biliyorlar gibi görünüyor :)
 
Hocam bence, Türkiyede hadi Türkiye ile genellemeyeyim, bu hadise Avrupada ve U.S.A. de sıklıkla görülen bir hadise, custom yaptırdığın gitarları elden çıkartmak çok zor..

Eğer bütçen sınırsız ise zorlamazda, benim gibi ( ki ekipmanlar nerden baksan şu anda 5000TL civarı, az değil gibi görünsede forumda gördüğüm kadarı ile orta sınıflarda kalırım..) sınırlı bir bütçen var ise bir süre sonra farklı gitarlarda çalmak istiyor insan..

Kimse yanlış anlamasın ama %99 umuz virtüöz değiliz, olamayacağızda.. Fakat önemli olan bir şeyler çalarken zevk almak.. Evet herkesin evladiyelik bir gitar hayali var, benim de vardı ama samimi söylüyorum, sahip olduktan bir süre sonra bir yerde duyduğunuz farklı bir ton, değişik bir gitar size yeni bir hedef oluyor..

Uzatmayayım kısaca gitarı almak kadar, satmak ta önemli.. Ne yazıkki markanın etkisi burada büyük.. O yüzden custom gitarlara fazla talep olacağını sanmıyorum..

Marka olmak gerekli, güzel işler yapmak gerekli, para harcamak gerekli ,satmak gerekli , deneyim gerekli, tecrübe gerekli, bunlar içinse zaman gerekli 12-14 yaşında başlamak gerekli, yada öğrenmenin yaşı yok ama hayatını sürdürebilmek için para gerekli..

Kısaca hocam yaparsın istediğin kalitede gitarı, istediğin tonda ama sana özel bir şey olur, elinden çıkartırken zorlanırsın, seri üretip satmaya kalkıp yatırım yaparsan büyük ihtimalle batarsın..

Örn: Gibson bile 50 lerde ürettiği gitarlarını 10-15 sene satamamış, firma kaç kez el değiştirmiş vs vs vs.. Ne yazıkki bu olay bu şekilde..
 
Kısaca hocam yaparsın istediğin kalitede gitarı, istediğin tonda ama sana özel bir şey olur, elinden çıkartırken zorlanırsın, seri üretip satmaya kalkıp yatırım yaparsan büyük ihtimalle batarsın..

Bu yüzden "custom" oluyor zaten :), custom gitar satılmaz, custom gitar seri üretim olmaz, sipariş üzerine üretim yapılır, 1000-2000 TL yatırım ile batmam sanırım, fabrika kurmuyoruz sonuçta. :) %100 el yapımı, %100 kişiye özel. deneyim ve beraberinde getirdiği tecrübe mevcut, zaman mevcut, zemin hazır... :D Hatta reklam planları, kısa vadeli tanıtım planları bile hazır. Kaldı ki amaç bundan para kazanıp zengin olmak, kurumsallaşmak değil, ayda 2-3 gitar yapıp hem zevk aldığım işi yapmak, hayatımı sürdürmek.
 
Yok ben el üretimi için değil, yada yanlış anladım sanki yazıların başında, cad-cam modellemesinden sonra cnc ile seri üretim yapılacak sandım, öyle bir izlenim oluştu bende..

Ama dediğim gibi sonuçta aramızda ne lüthier liğe yeteneği olanlar vardır, ama bu işler deneyim tecrübe işi çalışıp, para harcayarak kazanılıyor..

Örneğin İzmirde bence mevcut belediye otobüsü şöförlerini %90 ı profosyonel ralli, yada drag yarışçısı olabilecekken otobüs şöförü olmuş imkansızlıklardan.. Ben daha bir tanesini kalkış ta geçemedim, altın yolda gece 12 de 120 ile giderken ben, sellektör yapıp solluyorlar :) Ama işte dediğim gibi ağbi ya küçükyaştan yolunu bu şekilde çizmek lazım yada hayatını devam ettirecek paran olacak, rahat edeceksin, bu işe yöneleceksin..

Tabi bunlar benim görüşüm..
 
Custom gitar müşterisi "kendisine özel" ürün isteyecektir. Ama özellikle gitar gövdesinin CNC programı hazırlandıktan sonra, bu programa göre X tane gövde üretilip satılabilir. Satılmalı da, çünkü bir tek gitar için CNC programı hazırlamak çok da fizibil olmaz sanıyorum.. Bu yüzden de bu ürünlerin ne derece müşteriye özel olacakları bence tartışmalı. "Custom hand made" varken "custom CNC machined", fiyat ve / veya kalite avantajı sağlarsa tercih edilebilir. Ancak:

İşin custom kısmının yanında, replikaya kaçan kısmı da söz konusu olabilir :) . Üç boyutlu modelleme /reverse engineering ile son ürünün üç boyutlu tarama datalarıyla (Örneğin bir PRS gövdesi) CNC datası oluşturulup istenildiği kadar gövde üretilebilir. Hukuksal olarak da sorunlu bir durum değildir büyük ihtimalle.. Yine de gitarın şekliyle ilgili patentler söz konusu olabilir.. 50 tane gövde üretmeden önce bir araştırırdım.
 
Geri
Üst