Maddenin Beşinci Hali

Selamlar.
Sonunda maddenin beşinci hali de bulunmuş.Şu an araştırmadayım,pek bir ley bulamadım.Bilen varsa,paylaşırsa sevinirim.
Bulduğum gelişmeleri sizlere ileteceğim.

Edit:

Süpriz,evrenin ilk hali sıvı:
ABD'li bilim adamları atomları parçalayarak maddenin bilinmeyen yeni halini elde etti. "Kuark-gluon plazması" denilen yeni forum,Brookhaven Ulusal Laboratuvarı'nda Relativistik Ağır İyon Çarpıştırıcısı'nda,altın iyonları ışık hızına yakın süratle çarğıştırılarak bulunda.Çarpışmanın yarattığı yüksek enerjiyle açığa çıkan 'Kuark-gluon plazması'nın benzenenin aksine gaz değil, "mükemmel bir kuark sıvısı" olduğu açıklandı.Bu buluş, evrenin büyük patlamadan bir an sonra neye benzediğini, yani sıvı bir halde olduğunu gösterdi.Bilim adamları, kuarkların, "balık sürüsü gibi" birlikte aktıklarını, bunun, "mükemmele yakın bir sıvı hal olduğunu" söyledi.


Benim bulabildiğim bu kadar,detaylı bilgi bulamadım.Bu haberi Hürriyet gazetesinden aldım.Bu konu ilgimi çekti,farklı bilgilerinizi bekliyorum :D
 
Bildiğim kadarıyla maddenin dört hali mevcut; katı, sıvı, gaz ve çok ÇOK yüksek sıcaklıklarda oluştuğu rivayet edilen plazma. Ama daha öte bir bilgim yok.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Mayıs Bilim Teknik'te yer verirler sanırım.
Bu arada Tübitak ın yönetim değişiyor,başbakanın(!) onayıyla yeni alımlar/değiştirmeler yapılacak.Hadi hayırlısı.
 
Buyrun buradan yakın :!: Bilim adamı olarak kimin,nereye geçmesi gerektiğine başbakan karar veriyor :)

Bende bir araştırayım bakayım yoğunluğu nedir,jöle gibi midir daha akışkan mıdır vs.Sözüm sana değil muazzam ama bu konuda bilim kurumları & yayınları dışında hiçbir yere inanmam.

Evrenin,daha önceden ne olduğunu veya ileride ne olacağını görmek veya bilmek,eğlenceli birşey olur sanırım.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Yeni bir şeyler daha:


dünyanin en önemli fizik deneylerinin yapildigi brookhaven laboratuvari'ndaki bilimadamlari, atomlari parçalayarak maddenin yeni halini elde ettiklerini açikladi.

abd'de, arastirmacilar, elde ettikleri sivi formundaki “kuark-gluon plazmasinin”, evrenin, en erken döneminde neye benzedigini gösterdigini açikladi.

bilimadamlari, evrenin meydana geldigi büyük patlama'dan sadece bir an sonra tüm maddelerin “kuark-gluon plazmasi” denilen sivi bir halde oldugunu belirtiyor.

brookhaven ulusal laboratuvari'ndaki “nükleer fizik” bölümünün baskani sam aronson, “evrende 13 milyar yil önce var olan serbest kuark ve gluonlarin, bugün bildigimiz partiküllere dönüstügünü” belirtti ve yapilan deneyle maddenin yeni bir halini elde ettiklerini kaydetti.

kuark-gluon plazmasi, laboratuvardaki relativistik agir iyon çarpistiricisi'nda, altin iyonlari isik hizina yakin süratle çarpistirilarak elde edildi. çarpismanin yarattigi yüksek enerjiyle açiga çikan kuark-gluon plazmasinin, beklenenin aksine gaz formunda degil, “mükemmel bir kuark sivisi” oldugu belirtildi.

bilimadamlari, kuarklarin, gaz formunda oldugu gibi serbestçe dolasmadigini, düzensiz ya da daginik hareket etmedigini, “balik sürüsü gibi” birlikte aktiklarini kaydetti. aronson bunun, ”mükemmele yakin bir sivi hal” oldugunu söyledi.

evrenle ilgili diger teorilere de isik tutacagi belirtilen arastirma sonuçlarinin, “nuclear physics” dergisinde yayimlanacagi belirtildi.

maddenin en küçük parçasi

kuarklar, maddenin temel yapitaslari proton, nötron gibi çekirdek parçalarinin içinde, degisik bilesimler halinde bulunuyor.

bunlar, temel doga kuvvetlerinden siddetli çekirdek kuvveti tasiyan gluon adli sanal parçacikla birbirlerine baglaniyorlar.

bu bag çok güçlü oldugu için kuarklarin, çekirdek disinda bagimsiz olarak görülemeyecegi, ancak evreni ortaya çikaran büyük patlama'nin ilk saniyesinin küçük kesirleri içinde kuarklarin ve gluonlarin madde parçaciklari disinda, muazzam sicaklik ve basinç altinda bir plazma halinde var olabildigi düsünülüyordu.
--------------------------------
Yazının tamamı Ek$i Sözlükten sozluk.sourtimes.org ,easyrider, isimli kullanıcıdan alıntıdır.Sözlükteki de Hürriyet Gazetesinden alıntıdır ;)
 
eXpert demiş ki:
Elde ediyorlar,ediyorlar,sonra maddenin hallerinden geçilmeyecek ortalık.İnşallah biz mezun olmadan önce müfredata girmez :D

İsmi bile zor okunan bir madde hali mi? Elbette müfredatın bir parçası olacak - abuk sabuk özellikler uyduracaklar ve hoooop, bir de bakmışsın kitaba girmiş!

Öte yandan, keşfin kendisi çok ilginç. Da benim anlamadığım tek şey, "mükemmel bir sıvı hal" nasıl oluyor? Su, mesela, mükemmel bir sıvı halde değil mi?
 
Anladığım kadarıyla maddeler sıvıdaki gibi serbest hareket edemiyor,katıdaki gibi birbirine bağlı,ama sıvı gibi akışkan,ama kopmuyor :? Amaaan ne bilim ben :D
Daha pek detaylı bir bilgi okuyamadım o yüzden pek bir şey söyleyemeyecem fakat bu ay bilim teknikte yer verirler sanırım.
Tahminim gibi bir şeydir ama sanırım,katı gibi bağlı,sıvı gibi akışkan.(bilmece gibi oldu :LOL: )
 
Sanırım atomların birbirlerine olan bağlılığı ve yoğunlukla alakalı, mesela katı maddelerin atomları, birbirine sıkıca bağlı, ve daha yoğun. Ama sıvı maddelerin atomları, birbirleri üzerinde serbestçe akışkan bir yapıda. Gaz halini ise tahmin edin artık.

Bir de şunu biliyorum, su +4 derecede en yoğun haldeymiş. :D
 
Plazma: Çok sayıda pozitif ve negatif yüklü parçacık (iyonlar ve elektronlar) içeren gaz. Bir gaz son derece yüksek sıcaklıklara kadar ısıtıldığında (örneğin güneşin dış bölgelerinde olduğu gibi) ya da çok güçlü bir elektrik alana sokulduğunda oluşur. Plazma fiziği modern bilimin önemli bir dalıdır.
 
Bence bu "hal"e SIVI denmesinin nedeni bizim (en azından benim ve burda okudugum onca insanın) anlamadığımız boyutta SIVI kanunlarına uymasıdır.. Bu uyum hangı ozellıklere bakılarak karar verildi birsey belirtilmemiş. O yüzden birsey soylemek mumkun degıl. Ama kanaatimce sadece MATEMATIKSEL açıdan bile öyle olabilir.. Ama olayı anlatmak acısından bir ornek istiyorum evinizdeki camın bir KATI SIVI olduğunu biliyor muydunuz? Ya da Metallerin çok yüksek hızlarda sogutuldukları takdırde KATI SIVI olarak bulunabılecegını bılıyor muydunuz ? Bunlara neden SIVI dendıgını anlayabılıyorum fakat burda niye SIVI kullanılmış bilgimi aşıyor. Tercüme de oldukca kotu gibi geldi gozume FLUID ile LIQUID kelimeleri karıştırıldıysa çok korkunc sonuclar dogurabılır... Hurrıyet vs. gazetelerın bu tarz haberlerınde korkunc hatalar yapılabılıyor. 2 sene one NOTRONun kutlesı bulundu diye haber vardı VATAN da... Nötronun kütlesi bulunalı en az 70-80 yıl oluyor... Sağlam bir kaynaktan ogrenmek lazım....
 
"Hannes Alfvén laboratuvardaki plazma araştırmalarından kalkarak evrenin nasıl evrimleştiğini incelemeye başladı. Plazma elektriksel olarak iletken sıcak gazlardan oluşur. Bugün evrenin %99’unun plazma olduğu biliniyor. Normal gazlarda, elektronlar bir atoma bağlıyken ve kolayca hareket edemezken, bir plazmadaki elektronlar çok büyük sıcaklıklar nedeniyle atomdan koparlar, böylelikle de serbestçe hareket etmeleri olanaklı olur. Plazma kozmologları, “muazzam elektrik akımları ve güçlü manyetik alanlar tarafından kesilen ve elektromanyetizma ile kütleçekimin kozmik kontrpuanıyla düzenlenen bir evren tasavvur ederler. 1970’lerde, Pioneer ve Voyager uzay araçları, Jüpiter, Satürn ve Uranüs etrafında plazma filamanlarıyla dolu elektrik akımlarının ve manyetik alanların varlığını saptadılar."
Kaynak : http://www.marksist.com/kitaplik/onlineKitap/AI/bolum9.htm
 
Geri
Üst