Stuka

bugun agrısız kulak delinir demonuzu tekrardan dinledim.her seferinde tat veren parcalar var gerçekten sıkılmıyor insan.bir kere daha burdan hasonowic ime sevgilerimi yolluyorum ki beni stuka ile tanıstırdı...basarılar
 
Stuka Roportaj

Cheki: 2000 yılında ofsayt adıyla müzik hayatınıza başladınız peki grup nasıl bir araya geldi birbirinizi nasıl buldunuz?

Gokhan: ya fatihle Ahmet önceden suatla birlikte hardcore yapıyorlardı “I lost” diye bi parçaları vardı. Sürekli onu çalıp çalıp duruyorlardı. Bende bir gün pendorda suatla tanıştım. Bu tanışma sonrasında ahmetle ve pemboylada(Fatih) tanıştım. Sonra suatla pembo kavga etti bi konu nedeniyle konuyu açıklamıcam euheheu.

Fatih: Konuya açıklık getireyim. Ee ben suatın gitar vokal yapmasından hoşnut değildim ve artık belli bir zamandan sonra hardcore yapmak istemedim. Punk yapmak istemiştim suatla onun için tartıştık.

Ahmet: zaten punk dinliyorduk o hardcore istedi.

Fatih: sonuç olarak suatla diyaloğu kestik ve başka bir vokal arayışına geçtik. O zaman ben sinirden eve gitmiştim ahmet’le Gökhan tüyapta içiyorlardı. Ahmet bana telefon açtı dediki “grubun ismini bulduk” dedim “ne” dedi “ofsayt” puahahaha. Neyse aradan bi kaç gün geçti ilk cem diye bi vokalle başladık o pornstar diye bir grubun basçısıydı.

Gokhan: sen çok uzatıyorsun cem eziliyordu o grupta. Sonra bize geldi ilk konseri bizimle beraber 2001 yılında beraber Cemiyetle beraber Çılgın Sedatın sahne aldığı Disco 1001 de verdik. Baya doldu konser.

İnanç: tüyapta bana teklif geldi içerken abi söylermisin diye. Abi benim gitarım var falan dedim böyle. Söyle felan dediler. Seni test edelim bişey söyle dediler. Bende o alkolle “Sabuha”şarkısını söyledim. Güzelmi dedim abi senin sesin çok güzel dediler. Gel dediler. Öyle geldik oldu bakalım.

Cheki: Grup elemanları neler yapıyor peki?

Gokhan: inanç tıp fakültesinde okuyor son sınıf yeditepede, ben reklamcılık yapıyorum, Ahmet kuyumculuk yapıyor Arpaş Gold da,

Fatih: bende karaköyde bi elektrikçide çalışıyorum.

Cheki: aileniz bu grup işlerine nasıl bakıyor?

İnanç: abi güzel bakıyor. Mesela geçenlerde barışa rock festivalinden baya bi sonra a’dan z’ye diye bi program vardı ntvde annem beni görmüş hemen aradı aç televizyonu seni gördüm falan dedi böyle. Ya mutlu oluyorlar aslında. Ordada bizim görüntü biraz çıkmıştı. Bizimkiler mutlu oluyorlar işte fena değil.

Gökhan: Ya benimkiler yeter diyor. YETEEEERR

Cheki: Peki aile ciddi bakıyor mu bu işe ilerde bir yere gelirler diye?

İnanç: evet biz ciddi olduğunu göstermeye çalışıyoruz aslında.

Gökhan: ya onlar şimdi müzik piyasasında duman diye bir grup görüyor. Bizle hiç bir bağlantısı olmadığını farkediyorlar bunu kavrayabilen insanlar sonuçta. Yani annem punk müziği tanıyor ve bir şey olmaz diyor sizden. Ama destekde verirler. İşimi yapmamı istemeleriyle ilgili bir şeyler herhalde.

Fatih: benim annemle babam bırak lan o işleri git diyo adam akıllı çalış para kazan.

Ahmet: benimkilerde öyle ya bu boş işleri felan diyor.

Cheki: Ofsayt grubu neden sonra stuka oldu stukadan ofsayta sadece ismimi değişti?

Fatih: bunu ben açıklıyım. Stuka ismini gerçi bunlar açıklasında. Şimdi 2002de ahmetle ben askere gittik. Tabi grup mecburiyetten geçici bir süre dağılmak zorunda kaldı. 2003de ahmetle beraber teskereye geldik ve hep baraber buluştuk. Abi napalım napalım derken grubu devam ettirelim madem tekrar bir araya geldik. Grubun isminide değiştirelim. Ne olsun? Stuka olsun ve adımlara devam albümüyle kaldığımız yerden devam ettiğimizin mesajını verdik.

Gokhan: ben giriyim araya. Doğru bişey söyledinde ama şöyle başladı yani daha iyi tanımlamak adına. Bu adamlar askere gittiği zaman işte biz cemiyet tolgayla beraber Nevizada.de civarlarıda stüdyo kurduk. Sonra grubun ismini beğenmiyorduk çünkü 25 yaşındaydık artık ofsaytın bize uymadığını düşünüorduk ki futbolla hiçbi alakamız yoktur. Ofsaytın aslında isminin sebebi sadece o an ofsayt bi pozisyonda olmamızdı. Çok kötü şeyler yapıyorduk aslında. Bu da onun isimiydi..

İnanç: ya kimse bi çaba içinde değildi aslında. Bende girdikten sonra gördüğüm kadarıyla işte belirli parçalar vardı bunların üzerinde çalışılsın biraz daha sistemik olalım falan dedik. Doğru bi şeyler çıksın dedik. İsimle başlamak lazım dedik. Mesela ismi önce “son kullanma tarihi” düşündük. Sonra bissürü saçma şeyler düşündük. .

Gokhan: ben kestirip atayım.. Her zaman ismi değiştirme taraftarıydım.. otobüste kitap okuyodum. Faşist bi adamın yazdığı kitaptı 2. dünya savaşıyla ilgili. Orda “stukalar rusyayı bombalıyor” diye bişey okudum. Sonra nedir stuka dedim. Biraz araştırdıktan sonra alman pike bombardıman uçaklarına verilen isim olduğunu öğrendim ve isim olarak benim çok hoşuma gitmişti.Ben önerdim..

İnanç: bizde kabul ettik. Öyle oldu. Ee ofsayttan stukaya neler değişti derseniz. Gitar tonları değişti. 2. gitarın girişi büyük katkı sağladı çünkü feedback bizim için çok önemliydi yani geri beslemesi olan parçalar istiyorduk. Mesela adımlara devamda ilk parçamızda direk 2. gitarın solosunu nasıl girdiğimizi falan göstermeye çalıştık insanlara. Baslar çok sabit gidiyordu onlara bi şekil bi melodi bi zenginlik kazandırdık. Ritimlerimizi çok çok düzelttik. Yani müzik alanında işi sanatına uydurmaya çalıştık.

Cheki: peki şarkı sözlerinde neleri anlatıyorsunuz?

İnanç: abi yolda yürürken aklıma bişey geliyor ben unun üzerine şarkı sözü yazayım diyorum. Aslında bizim sistemimiz parça onceden hazır oluyor birileri yapmış oluyor ve onun üzerine sözde yazıyoruz. Alkollu bi anında ya da darmadağın olmuş bi halde yazmış olduğun kafayla işte enkaz şarkısı mesela. Abi herhangi bişey anlatmaya çalışıyoruz.

Gokhan: yani bi mesaj kaygımız hiçbi şekilde yok aslında yani içimizden ne geçiyorsa onu yazıyoruz.

Cheki: mesaj kaygınız yok ama arada şarkı sözlerinde bişeyler yakalanıyor.

İnanç: evet dimi! Kova yapan… abi viledalar bize kalsın yani. Euheuheueheuhe

Cheki: Abi 53 var bide o neyi anlatıyor?

İnanç: 53 benim prosesörümün efekti 53. efekt. Şarkıya isim bulamadık isim koyduk böyle. 53de rizeymiş. Buradan bütün Rizelilere teşekkür ediyoruz.

Ahmet: şarkıya nakarat bulunamadı o yüzden 53 53 diye yazdık.

Cheki: 2000 yılında “ofsayt – palavra” demonuza baktığımızda kayda çok fazla özen göstermediğiniz görülüyor bu belki imkansızlıklardandır ama arkasından gelen “stuka – adımlara devam” demonuzda bir punk demosuna göre güzel kayıtlar var ve de son demonuz “stuka – ağrısız kulak delinir”de ise albüm kalitesine yaklaşan çok temiz ve düzgün kayıtlar var peki bu değişimin sebebi nedir?

Gokhan: artık biraz olsun amatörlükten çıkma taraftarıyız hepimiz.

Ahmet: öğrendik yani öğrenmeye başladık. İlk girdiğimizde hiçbir şey bilmiyorduk. Biraz daha bi şeyler öğrendik. Daha da öğreneceğimiz şeyler var.

Gokhan: aslında amatörüz ama %100 amatör olmak istemiyoruz. Bazı şeyleri doğru yapmaya çalışıyoruz.

Fatih: dikkat ettiysen “adımlara devam”la “ağrısız kulak delinir” arasında bi sene var. Bi sene baya bi aksaklıklar yaşandı kayıt yapabileceğimiz adam akıllı bi stüdyo aradık. Joker vardı oradan kazık yedik. Adam akıllı bi stüdyo bulma çabasındayken smartla tanıştık kayıdıda orda yaptık. Çokta iyi oldu.

İnanç: bide güzel bişey öğrendik. Herkes kendi sesini sevmesini öğrendi yani mesela bi basçı bas tonunu konserden önce ayarlamasını öğrendi. Yani hakkatten kimse bişey bilmiyordu kimse anasının karnında öğrenmedi. Baterist trampetinin sesinin tonunu ayarlamayı öğrendi. İşte elektrogitarı ona uydurmayı öğrendik. Bi bütünlük oluşturmayı öğrendiğimiz için her şey çok daha güzel oluyor. Müzik kulağını oluşturduk diyebiliriz.

Cheki: son demo yasal albüm hazırlığı gibi görülüyor. Peki, yasal albüm için zaman geldimi? Bu demoyu çeşitli plak şirketlerine gönderiyor musunuz?

Gokhan: çeşitli çabalar ile halletmeye çalışıyoruz. Bikaç plak şirketine gönderdik ama onlar tam bir çalışma değil çünkü biz bişey gönderirken bi dosya halinde göndermeyi tercih ediyoruz. Bu işler böyle olmuyor. Buradan söyleyelim başkalarıda böyle yapsın bu işi. Yani sadece CDni gönderme! Yanında kapağın olsun seni tanıtan yazılar olsun fotoğrafların olsun her şeyin olsun. CV nitelinğinde algila olayı. Çünkü plak şirketlerinde her gün onlarca grup dinleniyor. Dikkat çekmemin yollarını geliştirmek lazım. Vcd çekmek istiyoruz mesela.

İnanç: albüm popülariteye giriyor densede hakkatten herkes şu anda para kazanma bişeyler yapma peşinde bizde sınırları zorlucaz abi hertürlü hiç problem değil yani. Ama sokak müziği yaparak eski underground tayfamızdan uzaklaşmadan yani kendi çeperimizden çıkmadan yani Bağdat caddesindeki ayşeye sevdirmicez müziği ama belki belli kesimin güzel kült grubu olabiliriz.

Gokhan: bi menejerle birlikte çalışmaya başladık. Tam çalışmaya başlamadık ama onla kontak halindeyiz bu bizi bi yere götürecek ya da götürmücek. En azından bu bi basamaktır oda para kazancak bizde para kazancaz yani. Ama sorunda para değil yani.

Cheki: son demonuzun adı neden “ağrısız kulak delinir”?

İnanç: ismi ben buldum dükkanların üzerinde felan yazıyordu. Bizde kafa sikmeden birilerine bişeyler pompalıcaz yani buna inanıyoruz ve pompaladıkta heralde ama kafa sikmeden. Sen i harflerini yıldızlarsın euehuehuehuehe

Cheki: eeheheheh ben yıldızlamadan yollarımda onlar yıldızlarmı bilmem ama.

İnanç: kafa ütülemeden abi herkese alıştırarak. Çünkü vurgulu parçalar yapıyoruz hakkatten.

Cheki: neden punk yapıyorsunuz mesela punk dışında başka bi tür yapsanız daha çok ilgi çekmezmi albüm çıkarma olasılığı daha fazla olmazmı?

Gökhan: valla punk dışında bişey yapıcak olsam elektroclash veya elektronik müzik yapardım sevdiğim müzikler. ama amacım ilgi çekmek değil içimden geleni yapmak. Gerçi hep böyle söylenir içimden geleni yapmak diye ama müzik gerçekten içten gelen bişey.

İnanç: ben sadece sevdiğim için punk müzik yapıyorum.

Fatih: sevdiğimiz için yapıyoruz.

Cheki: punk müzik türünden öte bi yaşam tarzı bi hayat görüşüdür, sizde böyle takılıyorsunuz peki türkiyedeki bu alt kültürü nasıl buluyorsunuz?

İnanç: do it yourself yeni kendin yap mantığıyla yola çıkarsak herkes bence bu işi sonuna kadar yapabilen insanlar. Konserlere gelen dinleyen insanlar var. Bence oraya içmeye değil müzik dinlemeye geliyorlar çünkü sokakta da içebilirler daha ucuza hatta. Ee sağda solda distro hazırlayan, internet sitesi yaparak insanları birleştiren, fanzin hazırlayıp arkadaşlarına dağıtan belki o gün cebinden 10 milyon gidenler var. Eğer bunları yapabiliyorsak kendimizden ödün veriyoruz o zaman kendimiz yapıyoruz demektir ve ben buna punk diyorum. Punk her zaman pogo yapmak değil.

Gokhan: senelerdir bu işi yapan “cemiyette pişiyorum” vardır ve bu işin en iyi fotoğrafıdır aslında. Tolgayı yakinen tanırız hepimiz yaşadığı evlerinide de biliriz gitarlarını da biliriz ne biliyim o adam gerçekten çok boktan gitarlarla çok boktan yerlerde yaşaya yaşaya buralara geldi ve şu an gerçekten çok güzel bişey yapıyor. Bi yaşam tarzı aslında. İlla punk olmak için ne bileyim siyah giyip converse’ini yırtmaya hiç gerek yok hani.

Cheki: diğer gruplarla aranız nasıl? Özellikler “cemiyette pişiyorum” la aranız baya iyi birbirinizin parçalarını demlarınızda bile coverlıyorsunuz.

Gokhan: Öncelikle arkadaşız. Beynimi yediler parçasını onlar bize yaptı önce. Aslında fatihle Ahmet askerden geldiği zaman gerçekten psikolojik olarak çok kötülerdi çünkü sende bilirsin askerde kötü olursun. Kendine gelmesi zordur adamın. Çok kötülerdi hiçbir şey çalamıyorlardı bu oldukça zaman alacaktı. O dönemde cemiyet tolga bizim bu işe devam etmemiz için beklide ara gaz verdi. Bizde o ara gaza cevap olarak “zor günler”i yaptık.

İnanç: birbirine yardım etmekte punkın oluşum şekli aslında. Bizde bu görüş içinde büyüdük o insanlardan gördük. Hiçbir zaman grup olarak tek ben olayım başkası olmasın demiyoruz herkese de yardıma açığız. Soru neydi lan ha!!! Tolga bizi gaza getirdi bu güzel bir şey grupların dayanışması adına.

Cheki: konser bakımından aktif bir grupsunuz konserler devam edecekmi?

Ahmet: üniversite konserleri felan oldu bide demo çalışması falan olunca İstanbul konserlerine biraz ara verdik aslında.

İnanç: evet ahmetin dediği gibi demo ve üniversite konserleri İstanbul konserlerinden biraz uzaklaştırdı onun dışında aktif bir grubuz.

Cheki: Boş zamanlarınızda neler yapıyorsunuz?

Gökhan: ben dj’lik yapıyordum. Bi ara peyote’de dj’lik yaptım sonra Alman bira evinin 3 katıyla anlaşıp işletmesini aldım adıda Ollie idi amacım orayı Punk temelli bir bar haline getirmekti ama canlı müziğin olduğu. Ki öyle oldu zaten. Bi kaç tane punk konseri düzenlendi orada sende biliyorsundur. Ama konserler sonucunda ve işletme beni çok yordu çünkü şahsıma olmıcak şeyler söylendi parayla ilgili şeyler. Öyle bi adam değilim parayla hiçbi alakam olmadı gerektiği sürece ama parada kazanmam gerekir nefes almayı sürdürebilmek için. Ayarım olmayan bi herife hesap veriyordum bar sahibine. O yüzden bende bıraktım orayı. Zaten adam akıllı destek yok dedikodu vardı.Herkes kendi eğlencesine bakar. Baksında.

İnanç: punk kültürünün barı olabilirdi. Aslında oluşumda tamamlanmıştı ama böyle bikaç problemden olmadı.

Gokhan: 2003ten beri barlarda çalışıyorum “arsen lupen”de ilk punk çalan adam bendim. Ramones, alkaline trio, bad religion çalıyordum ve cumartesi günü saat 11de 9da yapıyordum bu tabi ayarlı bi şekilde.

Cheki: Türk punk gruplarından kimleri beğeniyorsunuz?

Gokhan: Bana hep kilink derlerdi bende hiçbir zaman kilink dikkate almamıştım ama adamlar harbiden güzel müzik yapıyorlar.Özellikle 2. demoları güzel.Bunun dışında Cemiyet söylememe gerek yok sanırım ayrıca FatStarın, Enola nın parçalarını seviyorum.Ha birde Şaşkın Bakkal “İstek” güzel parça

İnanç: bende mould’u beğeniyorum çok iyi abi.

Ahmet: bozuk parada süper. Ve Posteriti.

Cheki: Bundan sonraki planlarınız neler?

İnanç: abi daha şu anda ilk işimiz demoyu dağıtmak. Bu arada demomuzu ücretsiz dağıtıyoruz. E-mail adresimize e-mail atarak isteyebilirler. Ücretsiz bi şekilde ulaştırmaya çalışırız.

Fatih: sadece ödeyecekleri ücret kargo parası olur o kadar.

İnanç: bi tanede değil bi kaç tane de yollayabiliriz arkadaşlarına da dağıtır. İlk planımız bu. Sonra konserlere devam edip web sitesi hazırlamak. Hali hazırda devam ediyor.

Gokhan: stukalab diye bi projemiz var bide. O projede Türkçe elektroclash yapmayı planlıyoruz. İlk parçamızda hazır. Çoğu ham halde işlenmeyi bekliyor aslında zaman alacacak.

Web: www.stukamania.com
e-mail: [email protected]
 
stukanın roportajını baska biryerde okumuştum guzel yaaw eliiiiüççççç elliüççççççç elliüçççççççççççççççççççççççççççççççççççççççç uleeen cok guzel yaaa bu parça...
 
53e klip çekin la olm dinlettin o akşam kaç kere sonra 1hafta boyunca her sabah elliüüçç diye dolandım ortalıkda.bide 3. elliüçde sesim patlıyo havaya uçuyo ayıp i lav yu bebeler
 
Geri
Üst