Anarşizm, Komünizm, Sosyalizm, Faşizm..

siz de hayatta bir 'izm' den medet umanlardanmısınız?
siz de gençliğinizin verdiği romantik ve isyankar duygularla,bir yere ait olma istemiyle kapıldınız mı bir 'izm'e?
kurtuluşu şu ya da bu 'izm'de gördünüz mü?yoksa halen görmektemisiniz?
'izm'lerin insanlığa getirdiği onca felaketi,açlığı,ölümleri,işkenceleri,yıkımları görmezden mi geliyorsunuz?
hala ütopyaların peşinden mi koşuyorsunuz?
hayatın acı gerçekleriyle yüzleşmektense hayatım boyunca bir hayalin,ütopyanın peşinden giderim mi diyorsunuz?
şu karşıt 'izm'leri bir 'temizlesek' dünya cennet olacak mı diyorsunuz?
buyrun efendim,buradan yakın;)...
 
Akımlar "-izm"'lerle belirtilir. İnsanın yaşamı toplumsal olduğu kadarda bireyseldir. Toplumcu düşünceleri için bireysel fedakarlık martavalı, senin dediğin ezik aidiyet psikolojisinin bir ürünüdür. Örgütlü genç insanların yeterli donanımda olmadan böyle bir işe atılmaları, sonunda "düzenin parçası" olmasıno sonucunu kaçınılmaz kılıyor.
...
Toplumcu düşünceleriyle beraber kişi, bireysel varoluşunu da geliştirmeli. Kafasını ezbere sloganla dolduran bir gencin Genç Bakış programında "memeleketimizi sattırmayacağız AB'ye" sözüne karşın, "nasıl satılır memleket" diye sorusuna soruyla karşılık veren Milliyet yazarına önce cevap veremdi sonra "nasıl satıldığını sizin gibi işbirlikçilere sormayız" deyip kıvırttı çocuk. İşte bunlar "-izm" lerde ezbere takılan adamlar.
...
Sen diyorsun ki yaşayalım ölelim. Ama insan ne salt bireydir ne de salt sürüdür. Aradaki ayrımın ve birliğin farkındalığı işte o sana tiksinti veren "-izm"leri doğuruyor.
...
izmleri geç. Özgürlük, fırsat eşitliği, birey olma hakkı gibi insana ait özellikler "-izm"'ler olmaksızında varolacaktır.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
selamlar sarhoş kardeşim;
aylar sonra yazdığım ilk yazıya ilk yanıtın senden gelmesi hoş bir sürpriz oldu benim adıma.
geçenlerde yabancı bir internet sitesinde 'jean paul sartre ve varouşçuluk' üzerine bir eleştiri yazısı okudum,sen geldin aklıma nedense...
neyse dediğin gibi;'izmleri geçelim.özgürlük,fırsat eşitliği,birey olma hakkı gibi insana ait özellikler... tabi bunlar güzel ama ne yazık ki hala ne olduğunu bile bilmediği '-izm'ler uğruna diri diri yanan dünya kadar genç var etrafta...
işte bana ızdırap veren budur...
 
ezbercilik konusunda orkunun dedikleri doğru...öyle tiplere uyuz oluyorum çünkü salt kitleyi seyreltiyorlar,örgütlü harekete zarar veriyorlar..
---
-izm dediğinden anladığım bu sitedeki çoğu kişinin sahip olduğu şekilciliktir,markacılıktır...varolan insanın sahip olduğu evrensel haklar,sömürüsüne karşı direnişi , gerçek anlamda bir SOL akım olmadan da varolacaktır..zaten en başından beri tarih , bir sınıf savaşımını anlatır ki mö sömürüye karşı ayaklanıp öldürülen insanlara , bugün kapitalizm için ayaklanıp mimlenen insanların davranışı aynıdır...
 
izm lerden kurtulmakta ayrı bir ütopyadır bana göre...bende isterdim kurtulmak ama insanoğlu işte,hükmetmek doğasında var..yoksa her insan kendi başının çaresine bakabilir.kimse kimseye karışmasa,herkez kendi işini yapsa hiçbir sorun kalmazdı...ama bu ütopyaların en büyüğü :)
 
Selam dostlar...

Siteye yeni geldim öncelikle hepinizi selamlıyorum...

Sayın gunsnroses..

Sanat, hüner ve marifetlerimizi başkalarına sergileme muktedir olduğumuz zaman sanattır..

Forum sayfalarında boy göstererek izm.. kavramlarını eleştiriye tutmak ki neyin ne olduğunu bilmeden bunun tarifi yoktur galiba edebiyatta ama sana oportünist lafını uygun gördüm...

Senin tabirinle izm..ciler

Sana bana ona buna, daha güzel bir dünya hazırlamak için çalışıyorlar...Kimse kimsenin sırtından geçinmesin diye..

İzm..ciler...

Senin gibi karnı tok altı pak insanların yani hayata dair bir sıkıntısı olmayan insanlardan alıp emeğe vermek için savaşlarını sürdürüyorlar...

Sen hiç alın teri döktünmü kardeşim...

Sen ütopya dediğin izm..leri unutmaki Sovyetler gerçekleştirdi bir zamanlar ama senin gibi zatimuhteremleri barındırdıkça biz geçekleştiremeyeceğiz...

Yıllar sürsede işkence, baskılar içinde....

Savaşımızı sürdüreceğiz.......

Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm........

Saygılarımla....

Sümüklü bir çocuk....
 
..izmler insanlar varolduğu sürece varolacaktır. Bir emekçinin ..izmi olacaktır. Bir sermaye babasının da ..izmi olacaktır. Bir sadistin ..izmi olacaktır. Zaten de vardır.
Dünyada kimse eşit doğmaz!!! O kanunlarda, fasa fisolarda yazar.. Birisi aç babanın çıplak oğlu olur, birisi zengin babanın tosun oğlu... Birisi sadist babanın zavallı oğlu olur.. İşte bu yüzden bu adamların hepsinin büyüyünce bir ..izmi olur.
Ne zaman insanlar gerçekten hür ve eşit doğarsa, işte o zaman ..izmlere gerek kalmaz.
Ben de bilimsel sosyalizmin bir gün bu dünyaya gelmesi umudunu yaşayan bir insanım. Ki eğer o zamana kadar dünyaya birşeyler olmazsa zaten bir süreç olarak gelmemesi imkansızdır. Gelmemesi gibi bir ihtimal evrenin diyalektiğine aykırıdır.
İyi günler.
 
olmaz kardeşim öyle şey

bu sistemler insanlar kendilerini bir yerde bir sınıfta hissetsin diye değil
bizzat onların ihtiyaçlarından doğmuştur.ilkel toplumdan uygar topluma geçiş diye bir bilimsel kitap vardır.bulursanız okuyun .işte bu ihtiyaçlardan eminseniz bu izmlerden bi tanesine gimeniz yada desteklemeniz gerekir.
yada herşeyi doğaya bırakabilirsiniz.tabi kurumsallaşmış bu dünyada ,öbür dünyanın olmama ihtimalini düşünüyosanız bu girişimle ortalama yaşam süresinin altında çok şey kaybetmiş olursunuz(bir saniye bile çok değirlidir insan hayatında).o yüzden ben ce mümkün olan çok bilgiye sahip olup bu sistemlerden bi tanesini destekleyip insanlığın ihtayaçlaırını max karşılamaya çalışmalıyız.(şu an da orta çağda yaşamış olan bir insandan daha çok şansı olduğunuzu unutmayın)
 
harika bir giriş olmus
hala anlamdım insanlar neden ayrım yapma için ugrasıyorlarki yani karsısındakinin insan oldugu değil neci oldugu önemli artık yavas yavs ölüyoruz işte

ve bir büyük derki: zarar dıstan gelirse bişey olmaz ama kurt gövdeye girdiyse yapcak bişey yok" aynen yani insanlar bişeyleri parclamak için şucu bucu falan lakapları takıyolar bence
 
bu tarih (insanın ortaya çıkışından itibaren olan tarih) devam ettiği sürece
bu izm ler yok olmaz .yani boşa bekleme .forumun başında da belirttiğim gibi bunlar doğanın insana karşı ve insanın insana karşı olan tutumlarından dolayı ortaya çıkma zorunluluğu olmuş düşünce ve uygulamalardır.sizin de yapmanız gereken şey:araştırıp okuyup öğrendiğiniz tüm doğru bilgileri yorumlayıp kendinize uygun olan 'izm ' i bulup o na karşı sorumluluklarınızı yerine getirmektir.
 
ramidus52 demiş ki:
bu tarih (insanın ortaya çıkışından itibaren olan tarih) devam ettiği sürece
bu izm ler yok olmaz .yani boşa bekleme .forumun başında da belirttiğim gibi bunlar doğanın insana karşı ve insanın insana karşı olan tutumlarından dolayı ortaya çıkma zorunluluğu olmuş düşünce ve uygulamalardır.sizin de yapmanız gereken şey:araştırıp okuyup öğrendiğiniz tüm doğru bilgileri yorumlayıp kendinize uygun olan 'izm ' i bulup o na karşı sorumluluklarınızı yerine getirmektir.

Ya pardon. İyi, güzel, hoş... "Biliyorum" diyorsun da... "Biz"lerin bilmediğini nereden çıkartıyorsun çok merak ettim. Seninle aynı görüşü paylaşmamak bilgisizlik mi oluyor acaba?!

Ben de okudum, bizler de okuduk. Bizler de birşeyler biliyoruz. Ben de...
Kendi "izm"'imi de buldum. Onun yoluynda da ilerliyorum zaten. Ancak yine de bu "izm"lerin yok olacağı, en azından yok olAbileceğine inanıyorum ben.

Teşekkürler.
 
bildiğine eminim .burda forum da ben de kendi düşüncelerimi söylüyorum .yani bi tartışma çıkarmak için değil .ikincisi bu ideolojileri rtaya çıkarmak için insanlar yüz yıllarını vermiş .hatta bazıları binlerce yıllık geçmişe sahip .bu uğraşın nedeni belli .tamamen ihtiyaçtan .o yüzden son bulması mümkün değil .bun ları yok etmeye yönelik 17 ve 18. yüzyılda anarşizm kökenli bazı ufak tefek girişimler olmuş.ama aşırı mantıksız olması nedeni ile toplum tarafından çok fazla ilgi görmemiş.bu gün bazı devletler kendi güclerini ken di üyelerine daha az hissettirme çabasında ama asla kendilerini yok etmeye yönelik değil.ki kendileride bunu mümkün olmadığını biliyorlar.zaten son 20 yıl iletişimin globalleşmesi sayesin de aşırı devletçi yapılar yavaş yavaş son buluyor.
tabi bu gösterge senin söylediğin tezi güçlendirmesine karşın devletçiliğin minimum olduğu ülkelerin üyelerinin çoğunluğu devleti hala en büyük güven kaynağı olarak görüyor.(yani tamamen liberalleşmesini istemiyor).
ancak gün gelcek liberalizm belki senin istediğin sona (tahmin ediyorum senin istediğin tamamen devletin ortadan kalkması) çok yaklaşcak .ama insanların bazılarının içindeki aşırı hırs ,kıskançlık,ve açgözlülük diğer insanları korkuttuğu sürece bu mümkün değil gibi görünüyor.
 
-izm de amaç sorun çıkarmak değildir.amaç isteklere ulaşmaktır ve bu yolda herşeyini ortaya koyan insanlar gaza gelmiş aptallar yada barbarlar degildir. hiçbir otoriteyi kabul etmiyor ve özgürlük istiyorsanız sizi anarşizme davet ediyorum. zordur ama güzeldir...
 
:) Tamam işte... Ben de diyorum ki. Birgün tüm bu "izm"ler birgün mükemmele varacaklar ve diğer tüm "izm"leri ortadan kaldıracak, ama bunn yanında kendisinin verlığını da yok edecektir diyorum. Böylece "izm"ler yok olacaktır. Nasıl Sosyalizm'in hataları var, nasıl liberalizm'in, kapitalizm'in hataları var diyorsak, günümüzde -önceden de söylediğim gibi- izmleri kaldıramayız. Mükemmel değiller çünkü... Ancak gelecekte bir mükemmelin doğması ile beraber hem kendisini, hem de diğer tüm "izm"leri kaldırabilecek bir düşünce sisteminin varolacağına inanıyorum.
 
netice itibariyle o da bi izm olucaktır.ve insanlar onun için belki savaşcaklar belkihararetli tartışmalara gircekler belki sadece onun parçası olduklarını hissetcekler.ancak asla saf bakir bir sistem olacağını düşünmüyorum . en basit örnek doğa bile insanların hayatlarını etkiler.koministler insanların eşit olduğunu ileri sürerler ,liberaller insanların şanslarının eşit olduğunu söylerler.ancak iki uc durumda da eşit olan hiç bir şey yoktur.malesef aralardaki lerde de yoktur. eğer herkes 100 de 100 eşit ayrıca şansları da 100 de 100 eşit ve en önemlisi his ve duyguları(doğuştan gelen )eşit olsaydı dediğiniz tamamen mantıklı olur ve bütün kalbimle desteklerdim .ancak bu sonsuza kadar mümnük olmayacaktır çünkü bu eşitliğin büyük kısmını insan sağlasada şanslarını asla eşit yapamaz .çünkü evrendeki değişiklikler insanlar için çok ulaşılma z şeylerdir .insan oğlu bu değişikliklere müdahale etse bile ,bu müdahalenin sonucunu tüm insanlara eşit olarak ulaşmasını sağlayabilcek olması düşüncesi bana aşırı ütopik geliyor.....

kişisel düşünceme gelicek olursak insanlerın eşit ve şanslarının eşit olduğunu düşünüyorum . ve tek değer verdiğim şey(uğruna ölüncek)
özgürlüktür.ve şu ana kadarki ideolojilerin içinde buna ençok yaklaşan liberalizm dir.(burda kastettiğim amerikadaki bir liberalizm değildir) gerçek anlamda bir liberalizm devletin minimum etkisinin olduğu bir sistem şu anda buna çok yakşan bir kaç ülke ve bazı ülkelerin bazı şehir yada eyaletleri var.onun dışındaki ideololijiler ensanlara en çok zarar veren ideolojiler katagorisine girer.
 
ramidus52 önce sana tokadı basarak sözlerime başlıyorum.

Komünistler insanların eşit olduğunu falan söylemez seni gidi beyni kapitalistlerce doldurulmuş ezbere konuşan kişi seni. İnsanların eşit haklara sahip olması gerektiği üzerinde hareket eder. İkisi aynı şey mi söyle bakalım zeki arkadaşım? Bir tokat daha.

Liberaller, demek ne idüğü belirsiz şanslara eşitçe sahip olduğumuzu söylerler demek işimiz şansa kalmış :) ulan şans nedir? :D Bu nasıl bir sistemdir, ki liberalizm buda değildir, bir tokat daha.
Liberaller, devletlerin ellerini kapitalizmden son kerteye varana dek çekmelerini ve bu sayede burjuva ve küçük-burjuva'ların serbestce üretime girmelerini kolaylaştırma üzerinedir. Yani bırakınız yapsınlar , ortalığı dağıtıp işçilerin hayatlarını gebertene dek zorlaştırsınlardır.

Aman ne özgürlük dimi seni gidi burjuva zihniyeti mahluk arkadaşım. Bir de utanmadan eşitlikten bahsediyorsun.

Şu eşitliğe duygularıda karıştırmışsın ya eşitlik denince bir şey anlamayan zeki dostum benim :) Hı bir de bu saçmalığı mümkün kılıp sonsuza dek olamayacağınıda mümkünsüzleştirmişsin ah ne yaratıcı bir fikir :) Ulan naziler bile daha mantıklı.

Evet liberalizm bir ideolojidir yani gerçekdışı sadece düşüncede var oaln bir saçmalıktır bir tokat daha.
ancak komünizm bir metodolojidir yani özgürlüğü düşünmez onu uygulamak için mücadele eder ki gerçek özgürlüğe ulaşılsın.
Anlaşıldımı zırtapoz efendi. Ütopik dediğin şeyde iyice bir düşün.

Bize en çok zarar veren ideolojiler kalıbını bahşettiğiniz için size minnettarım :) Of of bu son tokattı git aklını başına topla. neyse...
 
Ben anarşizm'le alakalı birşey söylemedim. Ama sana "bildiğim kadarıyla" anlatmaya çalışayım biraz. Anarşizm, devletin otoritesinin olmadığı, insanların kendi kendilerini yönetebildiği, kendi seçimlerinde özgür oldukları bir yapıyı öngörür. Yani, Komünizm'dekine benzerdir. Farkı var mı yok mu ben de bilmiyorum. Çünkü anarşizm üzerine çok detaylı bilgim yok.

Sonuçta, anarşist ((fark olmadığını düşünürsek..)veya komünist) devlet(!) yapısında insanlar kendilerini kendileri yönetebilecek kadar erdeme, bilgiye..vb. sahip olduklarından toplum içindeki huzursuzuklar yine toplum tarafından engellenecek, anlaşmazlıklar toplum tarafından çözülecektir. Yani devlete ihtiyaç kalmayacaktır.

Bu arada ben devletin kalkacağını da söylemedim. Çünkü devlet kurumunun kalkması yakın bir tarih için imkansızdır. Baksanıza forumda bile birbirimizi yiyoruz ;)

Bunun yanında, benim söylediğim, "izm"lerin kalkmasıdır. Yani ortada sosyalizm - kapitalizm çekişmesi olmayacak (örnek olarak)... Sadece bir izm kalacak. O da kendi iç pratikleriyle kendi varlığına son verecek. Böylece ortada çatışmaya neden olacak "izm" (ler) kalmayacak...
 
_PRaXiS_ demiş ki:
ramidus52 önce sana tokadı basarak sözlerime başlıyorum.

Komünistler insanların eşit olduğunu falan söylemez seni gidi beyni kapitalistlerce doldurulmuş ezbere konuşan kişi seni. İnsanların eşit haklara sahip olması gerektiği üzerinde hareket eder. İkisi aynı şey mi söyle bakalım zeki arkadaşım? Bir tokat daha.

Liberaller, demek ne idüğü belirsiz şanslara eşitçe sahip olduğumuzu söylerler demek işimiz şansa kalmış :) ulan şans nedir? :D Bu nasıl bir sistemdir, ki liberalizm buda değildir, bir tokat daha.
Liberaller, devletlerin ellerini kapitalizmden son kerteye varana dek çekmelerini ve bu sayede burjuva ve küçük-burjuva'ların serbestce üretime girmelerini kolaylaştırma üzerinedir. Yani bırakınız yapsınlar , ortalığı dağıtıp işçilerin hayatlarını gebertene dek zorlaştırsınlardır.

Aman ne özgürlük dimi seni gidi burjuva zihniyeti mahluk arkadaşım. Bir de utanmadan eşitlikten bahsediyorsun.

Şu eşitliğe duygularıda karıştırmışsın ya eşitlik denince bir şey anlamayan zeki dostum benim :) Hı bir de bu saçmalığı mümkün kılıp sonsuza dek olamayacağınıda mümkünsüzleştirmişsin ah ne yaratıcı bir fikir :) Ulan naziler bile daha mantıklı.

Evet liberalizm bir ideolojidir yani gerçekdışı sadece düşüncede var oaln bir saçmalıktır bir tokat daha.
ancak komünizm bir metodolojidir yani özgürlüğü düşünmez onu uygulamak için mücadele eder ki gerçek özgürlüğe ulaşılsın.
Anlaşıldımı zırtapoz efendi. Ütopik dediğin şeyde iyice bir düşün.

Bize en çok zarar veren ideolojiler kalıbını bahşettiğiniz için size minnettarım :) Of of bu son tokattı git aklını başına topla. neyse...

karşıt fikirlere hiç tahammül gösteremediğin için bende sana bir tokat aşkedip lafıma başlıyorum praksis efendi! :)
senin ne kadar marxizmi savunma hakkın varsa bu kardeşimizin de o kadar liberalizmi savunma hakkı var bu bir!
o pek nefret etttiğin kuyruğunu arayan küçük burjuvalardan senin pratik hayatta ne farkın var önce sen bunu bir cevapla bakalım bu iki!
binlerce yıllık insanlık tarihinde nice sokratlar,platonlar ,feurbachlar gelmiş geçmiş,nice
kanlar dökülmüş,nice savaşlar olmuş... bunca insan bunca jenerasyon uğraşmış,didinmiş...bunların hepsi yanlış,e bizim saçlı sakallı,küpeli, yüzüklü,kendi iç çamaşırını yıkamaktan aciz,şekilci küçük burjuva anarko komünisti,ütopisti bilmem ne -ist'i doğru!
neymiş efendim şu izm gelecekmiş,önce kültür devrimiyle insanları bilinçlendirecekmiş ondan sonra başlayacakmış 'altın çağ'!
bütün kıskançlıklarından,komplekslerinden,hasetinden,tembelliğinden kısaca bütün berbat duygularından arınacakmış ve iyi huylu bir yaratık haline dönüşecekmiş ademoğulları!
sonra huzur ,ebedi eşitlik ve özgürlük!!
huzur için çekilen onca çile!
eşitlik ve özgürlük için!
peh!
huzur da neymiş?kainatta bunca fırtınalar koparken neyin huzuru?
robotlar gibi hizsiz,duygusuz,kopya insan üretimine geçilmedikçe nasıl eşitlik?
dünyada tek bir köle insan kalmadıkça ne özgürlüğü?
hangi izm bugüne değin insanlığa ne katkı yapmış kardeşler?
hala sen şu -istsin yok ben bu -istim diye kapışıyoruz!

ne olduğunu bile bilmediği izmler uğruna ölüp giden milyonlarca insan...
budur beni yaralayan;
 
Geri
Üst