Memento / Akıl Defteri

zannımca,gerek senaryo gerekse oyuncu kadrosuyla 'memento' sinema tarihinin başyapıtlarından birisi olmayı kesinlikle hakediyor.
filmin ortalarında hafif çaplı bir şok geçiriyor,finalde ise tam anlamıyla cennetin kapılarına vuruyorsunuz.;)
daha önce çok beğendiğim başka filmler de olmuştu(reservoir dogs,fight club...vs) .ama 'memento' yu hepsinden ayrı tutuyorum.
film hakkında birçok şey yazmak isterdim ama verilecek en küçük bir ipucu bütün tadınızı kaçırabilir.dolayısıyla eğer hala izlemediyseniz, kesinlikle en kısa sürede tedarik edin ve (en az 3 kez!!! ;) izleyin diyorum!
ancak şu kadarını söyleyeyim;film tersten başlıyor ve filmin sonunda(yani başında :) insanoğlunun ne kadar aciz ve aynı zamanda acımasız bir yaratık olduğunu görüyorsunuz!
 
Birazda bilgi versen iyi olurdu abi :) Neyse ben bildiklerimi yaziyim....

Yapim:2000
Oyuncular:Guy Pearce,Carrie Anne Moss
Yönetmen:Christopher Nolan
Konu: Kisa zaman hafizasini yitirmis biradam dövmeler ve kendisinin yazdigi kagitlari kullaniyor olan seyleri hatirlayabilmek icin ve bu sayede karisinin katilini bulmaya calisiyor...

Benim dusuncelerime gelirsek eger....

Daha gecen gun yanlis hatirlamiyorsam Futurist ya da days_of_purgatory ile konusurken hangisiydi tam hatirlamiyorum 1995 yilindan sonra dogru duzgun filmlerin cok az sayida oldugunu söyledim ve Memento`da o filmlerden birisi. Kesim teknigi beni bitirmis olan ve sinemada yeni bir teknik olusturan filmi sondan basa göturmek olayi. Filmi ta ilk ciktigi yil izlemistim ve onun ardindan 1000`i askin film izledigim icin her sey aklimda kalmis durumda degil su an ve senaryo hakkinda cok konusmak istemiyorum mukemmel yazilmis ve izlemeyen varsa onlar icin filmi anlatmis olmayim. Christpher cok iyi ve gelecegi gercekten parlak bir adam. Ilk önce Following sonra Memento ve sonra Insomnia amerikan versiyonu. Simdi ise yeni batman filmini yönetiyor. Guy ise iyi bence mementodan sonra neden hala öyle a-statusunde bir oyuncu olmadi bilmiyorum. Carrie`yi ise Trinity rolunden sonra izlemek cok guzel olmustu. O da gercekten iyi oyuncu.

Filmin bir de dvdde duz versiyonu var yani hikayenin en basindan sonuna kadar olan yeni kesilmis versiyonu. Ben izlemedim ama izlemek isterim. Film ayrica neo-noirin guzel bir örnegidir...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
dediğim gibi cedrix;en ufak bir ipucu filmin tadını kaçırabilir;
6th sense den biliyorum.filmi izlemeden önce aklı-evvel bir dallama arkadaşım ;'ya bak aslında bruce filmin başında ölüyor' demişti de bütün tadım kaçmıştı ;)
 
Basrol Oyuncusu Guy Pierce'ın Time Machine'deki performansıyla ilgili Sinema eleştirmeni Ali Hakan süper bi yorumla beni kopartmıştı: "Guy Pierce, Memento'dan beri çok kilo kaybetmiş. Ama kilolarıyla beraber oyunculuk yeteneğini de yitirmiş galiba". Gibilerinden bişeydi. Hakketten Pierce de Time Machine de maymuna benziyodu... :)
 
gerizekalı ev arkadaşım yüzünden gıcık olduğum bi film...tabi bu tamamen hatuna olan uyuzluğumdan ileri geliyor...kılçıksın kızım sen....ayırcam evleri de kal g...t gibi...ne gam!?
 
ilk izlediğimde dumur detayları ile bitirmiştim sahne secimleri çok güseldi izleyice bırakıyolar herşeyi senaryosu ve oycuları oldukca iyi Carrie-Anne bana matrix de bu kadar iyi gelmemişti bana...
 
Bu arada PlaneScape: Torment adlı oyunu oynayan var mı?
Bence bu fil o oyundan çok esinlenmiş..
Oyunda hafızasını kaybetmiş, üstündeki dövmelerde yüzlerce geçmişle ilgili not olan bir ölümsüzü (Cesedi diyelim :) ) canlandırıyorduk.
Oyundan sonra film daha da bir güzel gelmişti (Oyunu çok severim de )
 
gunsnroses haklısın ama film izleyiciden çok özveri bekliyor dediğin gibi kaçırdığın ufak bir sahne filmi mahvediyor kendimden biliyorum, çok ayrıntılı olduğu için tek kusuru biraz kafa karıştırıcı olması tabi ki iddalı deilim sadece kendi düşüncem.
 
Eğer bu tarzı beğendiysen, kara filmlere yönelmeni tavsiye ederim, the man who wasn't there "orada olmayan adam" efsanedir mesela.
 
Latince de memento, hatirla anlamina gelio. Izlerken filmin ismini ciddiye alip gördüünüz her ayrintiyi aklinizda tutma istegi uyandiriyor hatta benim içimden not almak gelio bööle filmlerde. Aslinda yönetmenin bize göstermek istemedigi ayrintilar gözümden kaçarsa, filmi anlamicagimi sanyorum ama film bitince geçio bu duygu.
 
İzlemeyenlerin en az 3-4 kez izlemesi gereken bir film olduğuna katılıyorum. Sinema'da 3 kez izlemiştim. Aradan 2 sene gectikten sonra DVD'sini bulup bir kez daha izledim. Her seyretişimde filmde yeni bir şeyler keşfediyorum. Filmin sonunu hala anlamış değilim. Cunku her defasında farklı bir sonla bitiyormuş gibi geliyor..

Boş zamanlarımı sürekli film seyrederek geçiririm. Bana göre 2000 li yılların en iyi 3 filmi arasına girecek bir film.

Hastasıyım:)
 
en beendiim filmler arasinda 1. siraya koydum ben bunu :LOL: , gercekten cok zekice kurgulanmis bir film , bittiginde yarim yamalak kalio , yap boz kendiniz tamamlamaya calisiosunuz.....

söyle bi basitce bi kac ipucu veriim , gerci cogu kisi anlamistir ama ;) ; aslinda leonard in karisi tecavuzculer tarafindan oldurulmuo , karisi leonard a insulin testini yaptigi s1rada leonard tarafindan bilmeden olduruluo ve bu olay sonrasinda da leonard kendi hikayesini sammy jankis in hikayesimis gibi bilinc altina yerlestirio ve sucluluk duygusundan kurtuluo bu yuzden de koluna remember sammy jenkis yazio... ayrica leonard gercek tecavuzcuyu cok uzun zaman once oldurmus , duzelmemis bundan sonrada ted onu pis islerinde kullanmaya baslamis ;) ayrica film de en cok hosuma giden sey de bi arabanin fotografini cekiosun ve biniosun direk 15 dakka sonra o artik senin araban :LOL: ;) ;)
 
sürekli flashbacklerle desteklenmiş film insanlara daha ilginç ve ilgi çekici geliyor,bu film başka biri tarafından çekilseydi bundan daha iyi olurmuydu acaba???Bence filmin bu kadar hit olmasındaki en önemli etken Christopher Nolan...(y)Onun dışında oyunculuk,müzik,kurgu gibi benim çok önem verdiğim dallarda pek bi numarası yok...!

Tamam filmi ben de seviyorum hoş film,sıkı film falan ama tüm zamanların en iyi filmleri listesinde(imdb.com) 22. olmayı hakettiği konusunda emin deilim...
 
jack_the_ripper demiş ki:
bundan sonrada ted onu pis islerinde kullanmaya baslamis ;)

Abi allahtan birazcık ipucu vermişsin yani :D

Yalnız bence Ted in onu kullanması olayı biraz daha derin bir mevzu... Adamın hafızası her gittiğinde müthiş bir intikam hırsıyla birlikte sıfırlanıyor. Yani tek yaşama amacı John G yi öldürmek. Bu işi zaten hallettiğini öğrenirse müthiş bir tatminsizlik duygusu yaşayacak ve hayatının hiçbir anlamı kalmayacak... Bence bu sebepten "alan memnun satan memnun" bir durum var ortada :) Hem Ted, tehlikeli adamları Lenny sayesinde rahatlıkla temizliyo, hem de eleman intikam arzusunu tatmin ediyo. Çok etik görünmeyebilir ama bence mantıklı bir davranış...
 
Arkadaşlar süper bir film fakat tüm ayrıntılarıyla anlatmışsınız :)

Bu forumu okuyan birisinin filmi izlemesinin ne anlamı kalır? Eğer önce bu mesajı okuyorsanız uyarayım filmi izlemeden üstteki mesajları sakın okumayın! Sakın! :D
 
Geri
Üst