Bir de böyle denesek mi?




Daha önce de birkaç yerde örneğini görmüştüm ama bu işin teoride olarak kullanıldığını düşünmemştim daha çok ( P.Gilbert gibi) artislik yapılıyor diye düşünmekteydim lakin Üstat Clapton olunca Sivriliğe pek müsade etmez bir nedeni vardır düşüncesiyle yola çıkıyorum.
videodaki 2. gitaristin çalış şekline dikkat edin.
 
Arkadaki arkadaş Doyle Bramhall II herhalde upsidedown şeklinde çalımı farklı geldi sana doğru mudur ?
nash+s68+full.jpg
 
Ya şimdi şöyle söylemek gerekir benden daha iyi bilenler varsa tabi onlar yorumlarını yapsınlar . Zamanında imkansızlıktandır yada solak gitar bulma sıkıntısından olsa gerek bazı solak gitaristlerin çalım şekli böyle. Albert King , Dick Dale, Coco Montoya , Jimmy Cliff , Otis Rush gibi.​
dick_dale.jpg
cliff_jimmy.jpg
rush_otis.jpg
king_albert.jpg
coco-montoya.jpg
Doyle ise yeni nesilden yetme sanırım ama gelişim süreci fazla iyi diye düşünüyorum çünkü babası yani Doyle Bramhall Stevie ray Vaughan'ın davulcusuydu. Belki gitar çalmaya başladığı zaman solak gitarlar seri üretimi geçmemişdi . Belki De " al böyle çalacaksın " diyenlerde olmuştur bilemiyorum tam anlamıyla ama teknik anlamda çok iyi . Bir çok ünlü grup ve sanatçı ya eşlik etmiştir Doyle bunların arasında stevie ray vaughan da var ve arkasında çalarken henüz 16 - 17 yaşında idi. Yani nasıl alıştıysan öyle devam bende solağım solak gitarlarım var ama sağ dizilimde çat pat çalmam benim için bir avantaj çünkü solak gitar olmayan yerde " getirin size iki öttürüm" diyebiliyorsun e haliyle memnun oluyorsun :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Öyle tabi de, Solak gitar bulamadığın için ince teller yukarı pozisyonda çalmaya mecbur değilsin ki, normal gitarın tellerini kalından-inceye dizip sol kullanmak var, Hendrix gibi.
 
Tabii ki.. Albert King tonu ve tarzı farklı olsun diye bu tel dizimini tercih etmemiştir herhalde, ama dinlerken bir şeylerin farklı olduğunu duyuyorsun. :)

Tercihin sebebi temelde telleri değiştirmeye gerek kalmadan sağlak gitarlarını çalabilmek sanırım..
 
kurban grubunaki bass gitarist kerem tüzünde böyle çalıyor ama bassı değil elektro gitarı tabiki :D kurban güneş adlı şarkıyı sağ gitarı sola çevirerek kayıt etmiş gayet başarılı şarkı
 
beyler bişey farkettim ama saçma sanki, eğer gitarı böyle çalarsan tablar tersten değil görüldüğü gibi okunabilir. acaba bununla bi alakası var mı?
 
Geri
Üst