Yerli ve Seri Üretim Elektro Gitar

Merhaba arkadaşlar, ben Bahçeşehir Üniversitesi - Endüstri Mühendisliği, 4. sınıf öğrencisiyim. Bitirme tezi konusu olarak "Türkiye'de Elektro gitar Üretiminin Fizibilite Analizi" konusunu seçtim. İlk adım olarak pazar analizini bitirmem gerektiği için ne kadar satış olduğunu yada ne kadar talep olduğunu öğrenmem gerekiyor. Bu konu hakkında internette bir bilgi bulamadığım için bir anket hazırladım.

http://www.surveymonkey.com/s/F7BYNJK

Bu anketi mümkün olduğu kadar çok kişiye ulaştırırsanız sevinirim. Ayrıca bu konu ile ilgili yorumlarınızı da bekliyorum :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Dün 25 tane cevap vardı. bugün 50 olmuş ve gitar çalmayan arkadaşlarımın atladığı soruları da doldurmuşsunuz. hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. okuldan yeni geldim, son soruda yazdığınız yorumları okuyorum şimdi :)
 
Anket bittiğinde sonuçları paylaşacağım. Şimdilik olumlu yorumlar biraz daha önde. Tabii ki yerli üretimin başarısız olacağını savunanlar da var. Yorumlardan birinde fiyatlandırma ile ilgili bir soru sormadığıma değinmiş bi arkadaşımız. "Aynı kalitede olan gitarın" dediğim gitarın fiyatını da belirlememi istemiş. O tarz bir fiyatlandırma yapamadım. Bunun nedenlerinden biri, sitenin anketi 10 soru ile sınırlandırması (bedava hesap kullandığım için :D ). Diğeri ise daha hangi kategoride üretileceğine karar veremediğim bir ürüne fiyat biçemeyişim. Yani 100-700 lira aralığında giriş seviyesi denilen gitarlar mı üreteyim, yoksa 1500+ olan gitarlar mı? Yoksa ikisinin ortası bir gitar mı? Aslında baya bi konuya değinmiş o arkadaşımız. Her cümlesine bir cevap yazmaya çalışayım :D

Kalite kavramını fiyattan bağımsız olarak düşünüyorum ben. Çünkü kalite, bir ürüne biçtiğin fiyatı tam olarak karşılamasıdır bence. Yani 250 liraya aldığın bir gitar, 750 liralık bir gitarla yarışacak düzeydeyse o gitar kalitelidir.

Fiyatlandırma konusunu ilk paragrafta yazdım zaten :)

Seri üretimde ham madde sıkıntısı konusunda haklı olabilirsin. Bu konuyu Ekrem Özkarpat'a sorduğumda, bana gövde ağacı olarak çok sıkıntımız olmadığını söylemişti. Özellikle maun, dişbudak, ıhlamur ve dut ağacını söylemiş. Klavye ağacının sıkıntılı olacağını söylemiş ama. Asıl sorunun nitelikli işgücü olduğuna değinmiş. Özellikle zımpara ve cila işlerinde.

Son olarak da marka değerinin az olacağına dikkat çekmiş. Bu konu benim için zaten belirsiz bir şey. Ben pazarlama bölümü okumadığım için, bunun ile ilgili bir varsayımda bile bulunamıyorum :)
 
Şu ana kadar gitarın modelini yazma sorusu (68 cevap) dışında diğer sorularda 80 civarı cevap almış bulunmaktayım.
 
Geri
Üst