Türkiyede Ithal Olarak Satılan Enstrumanların Kar Marjları Ve Alternatifler Hakkında..

Bu arada Pera'dan gram hazzetmem, DoRe'yi de çok severim, o ayrı konu. İnsanlar bir şeylere örnek verince hemen yaftalama ihtiyacı duyuyorsunuz "DoRe" ya da "Pera, Mydukkan, vb." çalışanı diye. Anlamak zor, neyin acısıdır bu.
 
Bu da benden:

Jackson SL1 Siyah
Thomann.de: http://www.thomann.de/de/jackson_sl1_soloist_blk.htm 2159€
Tune-l.com: http://www.tune-l.com/Jackson-USA-SL1-Soloist-Black_5575.html 2198€

LTD KH-602
Thomann.de: http://www.thomann.de/de/esp_ltd_kh602bk_egitarre.htm 1099€
Pera Müzik: http://www.peramusical.com/?urun-29-LTD-KH-602-Kirk-Hammett-Signature.html 1250€

PRS SE Custom 24
Thomann.de: http://www.thomann.de/de/prs_se_custom_24_orange_trem.htm 745€
Do-Re: http://www.do-re.com.tr/urundetay.asp?id=2680&prs-se-25th-anniversary-custom-24-vintage-yellow-e 533€ (%30 indirim var, indirim olmasaydı 689€'ya satılacaktı)

Pera o kadar da pahalıya satmıyormuş Avrupa'ya göre aslında. PRS ise tamamen ilginç şekilde, Avrupa ülkelerinin tamamından çok daha ucuza, hatta Amerika fiyatının altına satılıyor. Jacksonlar ise Avrupa ile aynı fiyat.


PRS direkt koreden mi geliyor acaba sorusu aklıma geldi :S
 
Öncelikle bu başlığı Tünel esnafından korumak gerekir.
Göreceksiniz çok yanıltıcı bilgiler ve cevaplar gelecektir.



Bir üretici malını satmak ister ve herkese eşit fiyat politikası sergiler. LTD gitar Korede üretilir. Bir fiyat listesi çıkarır tüm dünya bu liste üzerinden çeşitli indirimlerle satar.

Ltd Amerika'ya verdiği fiyat, Avrupa'dan daha pahalı olamaz. Sen gidersin Amerika'dan gitarı çekersin. Böyle birşey hiçbir üründe yok. %5 geçmeyen özel iskontolar olabilir. Amerika'da Avrupa'da çok büyük pazar. Hatta Avrupa nüfus oranını düşünürseniz Amerika'dan çok daha büyük.


Obican Pera yanlısı cevaplar yazmış.
Amerikan vatandaşı 900$, Avrupalı 1418$, Türk vatandaşı 1613$ ödüyor.
Amerikan vatandasına göre Avrupalı %57, Türk vatandaşı %79 fazla para ödüyor. Aynı ürüne.
Biz buna karşıyız. Ticarette ürünü istediğin yerden alırsın. Bizde dışarıdan ürün getiriyoruz. Benim sektörümün burası ile alakası yok. Hatta koreden getiriyoruz. Cevremizdeki ülkelerede satıyoruz. Adamlar her yere aynı fiyata satıyor. ESP Avrupa'ya farklı, Amerika'ya farklı, Japonya'ya farklı, Asya'ya farklı satmıyor. Sen taşıma ve vergilerini karşılayarak alıyorsun. Aynı ülkeden PRS üretim yapıyor, belkide LTD'nin fabrikasındandır, belkide Cort'un eski fabrikasıdır. Dore Amerikayla aynı fiyata satabiliyorsa Pera'da satar ama yüksek kar etmek varken neden ucuza satalım diyorlar olamazlar mı?


niye her mesajınız sizin buram buram trolluk kokuyor? biz demişsiniz ya siz kimsiniz? Do re nin forum temsilcisi paralı elemanıyım deyin kurulun yoksa sizinle uğraşmaktan bıkmayacam,buradaki kimse de bıkmayacak.Harbi sıktı bu maskeniz söyleyin kimlerdensiniz neyi kimi temsil ediyorsunuz?
 
Sonuçta herkes belirli bir kar marjı ile satış yapmak zorunda..

Önemli olan işyeri sahibi için, dükkana yatırdığı para ve her ay ödemeler yapıldıktan sonra elinde kalan paradır..

Şimdi ticarette işin cinsi önemli..

Şu şekilde örnek bir spor salonu açıyorsanız, yada talaşlı üretim tesisi ( ne alaka :rolleyes: ) sadece ilk yatırımınız var demektir.. Bakın bu iki örneği şu sebepten seçtim
, ilk örnek ticarethane, hizmet satıyor, diğeri ise üretimhane, hammadde ile üretim yapıyor.. Geriye kalan bakım masraflarının hesaplanması, çalışan giderleri vs ufak bir hesap birinci adam derki bu işletmenin ayakta durabilmesi için 100 abone lazım, ikinci adam derki yaklaşık şu kadar ton hammadde ayda işlemem lazım..

Fakat müzik sektörü bence farklı.. Bu işi hakkı ile yapan adamı düşünelim..

Hepimiz sanırım şu konuda hemfikiriz.. Gitar denenmeden alınmaz.. Bu adam alıyor ama dükkanına koyuyor.. E diyeceksin kötü çıkarsada değiştiriyor.. Peki ama bu ürünler ithal, kargo ile yollasa geri 1 ay + en az 200-300$ veya euro para.. E napsın bir dahaki teslimatı beklesin.. Beklesin ama gitara 1500 euro verdi.. E kaçtı artık :) 1 ay ekmek yok yada dua etsin anlamayan biri gelsinde alsın gitarı diye..Bu etikmi bence değil, ama markanın ayıbı sonuçta..

Yani bu iş riskli, e tabiki yapan para kazanıyorki yapıyor..

Fakat asıl sorgulanması gereken bence müzisyen.. Müzisyen müzisyenmi, yoksa koleksiyoncumu ?

Aranılan şey tonsa, tınıysa eğer, gibsondan, fenderden, esp den vs den çok daha ucuza, çok daha kaliteli gitarlar yapan luthierler var.. Onlara gidilmeli bence.. Bu marka takıntısından kurtulunmalı..

Hem Türk lüthierler kendini göstermeli, hemde Türk müzisyenler üretmeli..

Artık hiç takmıyorum, eskiden bende kızıyordum, o parayı kazanana kadar milletin anası ağlıyor diye, düşündüm uyandım.. O markalar bu paralara biz istiyoruz diye satılıyor, bizden talep olmasa hepsi eşşekler gibi fiyat düşürecekler..
 
PRS direkt koreden mi geliyor acaba sorusu aklıma geldi :S
Hocam bu arada Kore ile aramızda ekstra gümrük yok yanlış hatırlamıyorsam, o sebepten olabilir kore mallarının ucuzluğu..

Çünkü Kore ye giriş çıkışlarda vize sorulmuyor..

Bu arada konuyu dağıtmadan, yukarıda yazdıklarıma inanmayan olabilir fakat bunun en güzel örneği kore dir.. 90 larda hiçbir şey olmayan samsung Korelilerin aşırı milliyetçiliği sayesinde şu anda dünya devi..

Ha milliyetçi dediysem Koreliler gerçek milliyetçi.. Bizim gibi lafla asan kesen değil.. Koca ülkede bir tane Amerikan yada avrupa marka araba yok.. Sadece Kia var, Hyundai var, birde bir kore markası daha var..

Almıyor adamlar bildiğin sadece kore mallarını kullanıyorlar.. Samsung dan başka telefon yok, bir tane i phonesi olan görmedim, ama hepsinin elinde son model galaxy, asgari ücret 1500$ civarı, herkesin arabası var..Kia nın BMW 7.40 standardında, Mercedes standardında arabaları var..Bütün iş makineleri, asansörler hyundai..

İşte gerçek milliyetçilik bu, vatan millet sakarya deyip burkingde yemek yemek, nike giymek, adidas giymek değil.. Bizde Koreliler gibi milliyetçi olsak, belki şu anda değil ama ileride refah seviyemiz şu anki halimizin kat be kat üzeri olur..

Ama biz hala gibsonmu olsun, esp mi, bunun üretim yeri Japonya, bunun U.S.A., bu Mexica diye tartışıyoruz, çalışıp didinip kazandığımız bütün parayı yurtdışına gönderiyoruz..

Keşke diyorum şu anda bir anlık gaza gelip en son sipariş ettiğim The Heritage i etmeseydim, hoş gerçi ozamanda Gibson a tav olup o gitarı sipariş ettim ya, ama şu anda olsa bir Türk Luthiere yaptırırdım..
 
Hocam, sürekli yurtdışından makine parçası getirttiğimiz için bu konuda sana çok net bilgiler vereceğim, yalnız bu bilgiler toptan değil tek bir adet, yani e bay den aldım geliyor yolda tarzı aletler için..

Şimdi kargo çok önemli, eğer U.S.P.S seçmezsen, yani U.S.A deki özel kargo şirketlerinden seçersen hepsinin, TR de anlaşmalı olduğu özel kargo firmaları var.. Mal gümrüğe takıldığı anda yandın demektir..

Zira bu amcalar malı alır kendi depolarına koyar ( Havaalanında ) anında sana 300-400 TL arası bir fatura çıkartır.. Bu parayı ödemeden alamazsın malını.. Ayrıca havaalanı gümrükçüleri bu işin ayıptır söylemesi o.spusudur, yani kandıramazsın adamları, hele es keza düşük bedel gösterdiysen, iyice tav olurlar sana ( cezai olarak çok sıkıntılı ve ağır cezalara sahip olunan bir durum olsada yüksek meblağlar ($1000000 gibi)içermediği sürece kaçakçılık muamelesi yapılan kimse olmamış..) işkence gibi oyalarlar seni..( Bunları söyleyen, satın aldığımız plastik enjeksiyon makinelerinin gümrük işlemlerini yapan gümrükçümüz..) Bu 300-400 Tl ödedikten sonra lüks ürünlerde %20 vergi varmış..

Neyse hocam U.S.P.S. direk PTT ile anlaşmalı bunu seçtiğin anda bu 300-400 TL den anında kurtuluyorsun, hava alanına gitmiyor, adresine en yakın ptt dağıtım kısmına geliyor ( Büyük şubelerden birine ) oraya gidiyorsun aslanlar gibi %20 vergi ödüyorsun sadece ve mal ını alıp gidiyorsun..

Çalıştığım şirket bayi değil, yani ürün getirip satmıyor, fabrika makine alıp üretimde kullanıyoruz.. Fakat ticaret kısmında vergiler nasıl oluyor en son kısmı bilmiyorum.. Gümrükçümüzde ticari çalışmıyormuş, çok sıkıntılar olabiliyor, baş ağrısı çok oluyor dedi..

Akşam eşim gelsin, ona bir soracağım ( Eşim dış ticaretçi, fakat onlar sadece baharat alıp satıyor..) daha detaylı bilgi bulduğumda paylaşırım..


USPS Priority Mail seçiyorsunuz eğer kargo çok büyükse ki neredeyse hardcaseli her gitar büyük geliyor son dönemlerde USPS Priority gönderi limitini düşürmüş diyorlar.Gitarınız gümrükte takılıyor %20 vergi ödüyor gitarınızı alıyorsunuz(pul parası vs filan var onlar 8-10 tl birşey bahsetmiyorum onlardan) Satıcıdan fiyat deklaresi isteyebilirsiniz.Türk gümrüğüne daha az vergi ödemek için.Kabul eden oluyor kabul etmeyen oluyor orası muamma...
 
kimse burada profluk taslamıyor deneyimlerini paylaşıyor gümrük müşaviri değiliz...

Yoo gayet de profluk taslayan arkadaşlar var, asgari ücretin nasıl yazılığını bilmediği halde hem de... Mesela sen, yurtdışından gelen gitara %20 + pul masrafı diyip geçmişsin :)


Hocam sen karıştırıyorsun uluslar arası ticaret farklı, gümrük mevzuatı ile uluslar arası ticareti nasıl bağladın anlamadım :LOL:

Sen nasıl bağlayamadın onu anlamadım? İthalat ve ihracat faaliyetleri gümrük mevzuatından çok mu alakasız şeyler? Distrübitör firmalar eBay'den getirir gibi mi alıyor sanıyorsun?
 
Beyler.. Distribütörlerin "hangi fiyatlardan" ürün aldıklarını bilmiyorsunuz.. Örneğin PRS, Türkiye'yi alım gücü düşük, gelişen, rekabetçi pazar vb. olarak gördüğünden, Do-Re'ye ürünü, musiciansfriend'e verdiğinden daha ucuza veriyor olabilir.

Marj hesabı yapacaksanız dikkat.. Alış fiyatlarını bilimiyorsunuz. Her ülkeye aynı fiyattan satıldığını varsaymayın..

Hay ağzına sağlık :) herkes tutturmuş o kazıkçı bu çok marjlı vs vs ...az bilgi de yanlış bilgi kadar zararlıdır. Bu firmaların Kar/zarar tablosu ve bilançosunu görmeden hiçbiri hakkında ahkam kesmeyin boşuna beyler, aldığınız hizmete değen bir ücret mi ödediniz ona bakın.
 
Yoo gayet de profluk taslayan arkadaşlar var, asgari ücretin nasıl yazılığını bilmediği halde hem de... Mesela sen, yurtdışından gelen gitara %20 + pul masrafı diyip geçmişsin :)




Sen nasıl bağlayamadın onu anlamadım? İthalat ve ihracat faaliyetleri gümrük mevzuatından çok mu alakasız şeyler? Distrübitör firmalar eBay'den getirir gibi mi alıyor sanıyorsun?


USPS Priority için konuşmuştum.Özel kargolar ya da USPS Global Express için bilmiyorum.Mesajımı tam okursanız anlarsınız.
 
Obican'a bok atıyorsun ama, sende sürekli DoRe linki veriyorsun fiyatlar çok iyi diye. Komedi...

Arkadaşım forumlara belli zeka seviyesi zorunluğu olmadığı için senin gibilerde girebiliyor.
İkinci nokta Dore veya bir baka müzik kurumuyla ilgim yok. Ama gitaristleri savunan bir yapım var. Sizlerse Tünel esnafını savunuyorsunuz.
Benim gerçekleri yazdıkça tünelde gitar satmanız zorlaşacağını biliyorsunuz.

Dore örneğini Amerikaya yakın fiyat politikası izlediği için veriyorum.
Bu örneği dahi anlayamıyorsan zaten zeka seviyen 3-5 yaş grubu, yada yüksek karla gitar satmaya çalışan birisisin. Ben kimsenin adamı değilim, ama bu formda gitar mağzaları yüksek vergi veriyor, şöyle masrafı var, şu sebebten pahalı, bu gitarlar türkiyede 3000-5000tl satılması normal diye kandırmaya çalışan kişilerle dolu.

Zaten yazdığın şeyin arkasında hiçbir gitarist duramaz.
Her gitarist amerika fiyatına gitar almak isteyebilir.

Dore Müzikte buna yakın yapmış, bunu burda paylaşırken de bakın istenirse yapılabiliyor. PRS ve Schecter markalrında yapmış, demek ki vergiymiş, şuymuş, buymuş hikaye dedim. Bunların hepsi balon, fiyatı makul göstermek için hikayeler.

Gidin artık ya. Artık pahalı gitar almak istemiyoruz. Dore gibi diğer markalarda makul fiyatlara gitarlarını çeksin.

Ltd yerine bence herkes Schecter alsın, Les paul kasa sevenler PRS alsın. Onlarda satamayınca fiyatlarını düşürecekler.

Turkcell yılarca bizi çekim kalitesi ile kandırdı. 2 yıldır Avea kullanıyorum. Ayda 20 tlye 1000dk konuşabiliyorum. Eskiden 240 dk 25tl veriyordum. Bak şimdi Turkcell ne yapıyor 20 tl 500dk veriyor. Herkes hattını değiştiriyor.

Ben toplumu bilençlendirmeye devam edeceğim, ben vatandaşı düşünüyorum.
 
Arkadaşım forumlara belli zeka seviyesi zorunluğu olmadığı için senin gibilerde girebiliyor.
İkinci nokta Dore veya bir baka müzik kurumuyla ilgim yok. Ama gitaristleri savunan bir yapım var. Sizlerse Tünel esnafını savunuyorsunuz.
Benim gerçekleri yazdıkça tünelde gitar satmanız zorlaşacağını biliyorsunuz.

Dore örneğini Amerikaya yakın fiyat politikası izlediği için veriyorum.
Bu örneği dahi anlayamıyorsan zaten zeka seviyen 3-5 yaş grubu, yada yüksek karla gitar satmaya çalışan birisisin. Ben kimsenin adamı değilim, ama bu formda gitar mağzaları yüksek vergi veriyor, şöyle masrafı var, şu sebebten pahalı, bu gitarlar türkiyede 3000-5000tl satılması normal diye kandırmaya çalışan kişilerle dolu.

Zaten yazdığın şeyin arkasında hiçbir gitarist duramaz.
Her gitarist amerika fiyatına gitar almak isteyebilir.

Dore Müzikte buna yakın yapmış, bunu burda paylaşırken de bakın istenirse yapılabiliyor. PRS ve Schecter markalrında yapmış, demek ki vergiymiş, şuymuş, buymuş hikaye dedim. Bunların hepsi balon, fiyatı makul göstermek için hikayeler.

Gidin artık ya. Artık pahalı gitar almak istemiyoruz. Dore gibi diğer markalarda makul fiyatlara gitarlarını çeksin.

Ltd yerine bence herkes Schecter alsın, Les paul kasa sevenler PRS alsın. Onlarda satamayınca fiyatlarını düşürecekler.

Turkcell yılarca bizi çekim kalitesi ile kandırdı. 2 yıldır Avea kullanıyorum. Ayda 20 tlye 1000dk konuşabiliyorum. Eskiden 240 dk 25tl veriyordum. Bak şimdi Turkcell ne yapıyor 20 tl 500dk veriyor. Herkes hattını değiştiriyor.

Ben toplumu bilençlendirmeye devam edeceğim, ben vatandaşı düşünüyorum.

Kusura bakma da, ben 4 senedir sıfır pedal dahi almamış bir insanım, ne Tünel esnafını savunması? Yazının başını ve sonun okudum, sadece şunu bil; millete gelince salak sana gelince akıllı ayaklarıyla olmuyor. Turkrock ailesini sen bilinçlendireceksin, bu forumun müdavimleri de fiyatlardan haberdar olmayacak kadar keriz olacak. Bırak bu ayakları...
 
Hay ağzına sağlık :) herkes tutturmuş o kazıkçı bu çok marjlı vs vs ...az bilgi de yanlış bilgi kadar zararlıdır. Bu firmaların Kar/zarar tablosu ve bilançosunu görmeden hiçbiri hakkında ahkam kesmeyin boşuna beyler, aldığınız hizmete değen bir ücret mi ödediniz ona bakın.

İşte bir esnaf daha.
Hocam hala utanmadan ne yazıyorsunuz ya.

Amerikalı bir insan 900$ alıyor ben 1600$ alıyorum. Kar mış zararmış, hizmetmiş. Nasıl bir hizmet bu ya altı üstü gitar bu. Size nasıl hizmet sunuyorlar merak ettim.
 
Ben Turkcell kullanıyorum, çünkü herkes senin gibi İstanbul'da yaşamıyor. Karadeniz turuna gittim o çekim gücüyle övünen Avea çoğu yerde çekmiyor. Eskişehir'in göbeğindeki evimde bile çekmiyor Avea. Kusura bakma da, 15TL fazla verir adam gibi hizmet alırım, hiç kusura bakma. Ayrıca telekomünikasyon ve gitar ne alaka? diye düşünüyor insan...
 
İşte bir esnaf daha.
Hocam hala utanmadan ne yazıyorsunuz ya.

Amerikalı bir insan 900$ alıyor ben 1600$ alıyorum. Kar mış zararmış, hizmetmiş. Nasıl bir hizmet bu ya altı üstü gitar bu. Size nasıl hizmet sunuyorlar merak ettim.

Arkadaş alma yahu alma, kim sana al diyor? O fiyata Amerika bileti alır gitarını alır geri dönersin, kim sana al diyor. Bilmem farkında mısın ama tek başına bir sürü insana karşı cebelleşiyorsun burada. Sana göre herkes Tünel esnafı, sen dürüst esnafsın. Bana bile Tünel esnafı demişsin. İstanbul'da bile oturmuyorum :D
 
Arkadaş alma yahu alma, kim sana al diyor? O fiyata Amerika bileti alır gitarını alır geri dönersin, kim sana al diyor. Bilmem farkında mısın ama tek başına bir sürü insana karşı cebelleşiyorsun burada. Sana göre herkes Tünel esnafı, sen dürüst esnafsın. Bana bile Tünel esnafı demişsin. İstanbul'da bile oturmuyorum :D

Arkadaşım başlığa bak. her başlıada atlama o zaman. burası neden gitarlar pahalı, neden bazı markalar Amerika fiyatına yakın satıyor.

Senin amacında belli. Tünel esnafı değilmiş. Eskişehir esnafı mısın, yoksa pahalıya satılan gitarları yanında getirip 200-300 dolar aşağıya satanlardan mı?

Daha ucuza satın almalıyız diyen birisi neden savaş açar ki?
Rahatınızı mı bozuyorum. Başlıkta ben ucuz ol malı diyorum, diyerleri cevap yetiştirmeye devam ediyor.
Savaş açmak diyorsan farketmez, ben her zaman ucuza gitar almak istiyorum.
Sen pahalıya mı gitar almak istiyorsun?
 
Ben Turkcell kullanıyorum, çünkü herkes senin gibi İstanbul'da yaşamıyor. Karadeniz turuna gittim o çekim gücüyle övünen Avea çoğu yerde çekmiyor. Eskişehir'in göbeğindeki evimde bile çekmiyor Avea. Kusura bakma da, 15TL fazla verir adam gibi hizmet alırım, hiç kusura bakma. Ayrıca telekomünikasyon ve gitar ne alaka? diye düşünüyor insan...
Oooooooooooohhhh Daha Turkcell Avea örneğini anlayamamış. Hocam rica ediyorum, benim yazılarımı birgün düşün sonra cevapla belki çözersin......
 
Arkadaş, daha üye olalı bir hafta olmamış, kimsin nesin belli değil, tutmuşsun millete sallıyorsun oranın esnafı buranın bilmemnesi diye. Sana verecek cevabım yok bundan sonra, sıkılmaya değmez.
 
Geri
Üst