Knut Hamsun

asıl adı knud pedersen'dir.4 ağustos 1859 doğumlu olan ünlü norveçli yazar,terzi bir babanın oğludur.dayısının ısrarları üzerine rahip olmak için eğitim almaya başlamıştır.fakat daha sonra dayanamayarak bu eğitimi yarıda kesmiştir.bir süre tezgahtarlık da dahil olmak üzere çeşitli işlerde çalışmıştır.18 yaşındayken ilk romanı olan esrarengiz adam'ı yazmış,yakın çevresini hayretler içinde bırakmıştır.
babasının ısrarlarıyla tekrar çeşitli işlerde çalışmış;fakat bu arada yazmaya devam etmiştir.
1888 yılında ,amerikadan avrupaya hareket eden bir vapurda dünyanın en ünlü ve en değerli eserlerinden sayılan "açlık"ı adeta doğurmuştur.vapurdan indikten sonra kopenhag da bi oda tutmuş ve bu en büyük eserini yazmaya devam etmiştir.açlık ilk olarak hamsun un adı verilmeden 1888de bir dergide bölüm bölüm yayımlanmıştır.tamamlanmış haliyle ise 1890 da yine yazarın adı verilmeden basılmıştır.
açlık'ta, ünlü bir yazar olmak isterken bir yandan da açlıkla savaşan bir genç adamın öyküsü anlatılır...pek çok literatürce, "klasikler içinde bundan güzel bir ifade yoktur" dedirtebilecek kadar hissettirir yazar açlığı...kesinlikle okunması gereken bi baş yapıt olduğunu düşünüyorum..
 
Nobel ödüllü kitabı "Göçebe"'yi okudugum ve cok sevdigim bir yazardır kendisi herkeslere tavsiye ederim .. Kendinizden cok sey bulucaksınız kitaplarında ... ;)
 
Şimdilik sadece "Açlık" kitabını okudum ama bana ağır geldi.Pek birşey anladığım veya hatırladığım söylenemez.Sadece adamın bir kilisenin önünde yazı yazdığı,bakkaldan para çalarak,bir yere gidio büftek yediği falandı.Vakit bulduğum zaman tekrar okuyacağım kitaplar arasında Açlık.

Yazar hakkında ise söylenecek pek birşey bulamıyorum.Başarılı yapıtları var...
 
acligi okuduktan sonra uzun bi zaman boyunca kereviz, havuc ve balik gibi seylere hic hayir diyememistim... ve duzene karsi hincim o zamanlar sekillenmeye baslamisti... 11-12. yaslar...
 
Açlık..
Belki de,yaşanmışlığının üstüne yazmış olmasıyla alakalı etkilemiştir beni bu kadar..
Ancak okurken,düzene baş kaldıran bir Knut Hamsun görmek isterdim..
Buna dair herhangi bir mesaj vermese de,düzene küfrettiren bir kitap...
 
Büyük bir yazar, Hamsun ve büyük bir başyapıt ,Açlık.Ama ne yazıkki,bu büyük yazarın,dolaylı yoldan da olsa nazi rejimine verdiği destek,okurları tarafından belkide edebiyat tarihinin en anlamlı protestosuyla cevap bulmuştu;Okurları yazarın tüm kitaplarını sessiz bir şekilde evinin kapısının önüne bırakmışlardı.
 
bayc demiş ki:
Büyük bir yazar, Hamsun ve büyük bir başyapıt ,Açlık.Ama ne yazıkki,bu büyük yazarın,dolaylı yoldan da olsa nazi rejimine verdiği destek,okurları tarafından belkide edebiyat tarihinin en anlamlı protestosuyla cevap bulmuştu;Okurları yazarın tüm kitaplarını sessiz bir şekilde evinin kapısının önüne bırakmışlardı.

İlk kez duyuyorum bunu..
Nazi rejimine ne gibi bir desteği oldu...
 
Kaynaklara göre,Ömrü'nün son yıllarında,(yaşlılıktan olsa gerek),çağdaş batı uygarlığı,özellikle İngiltere'ye duyduğu nefretten dolayı nazizme sempati duyduğu,bunun yanında 1920 yılında aldığı nobel edebiyat ödülünü nazi propoganda bakanı joseph goebles'e ithaf ettiği belirtilmiştir.
 
copadam demiş ki:
"Açlık" gerçekten çok etkileyici bir kitap ve macera alt yapısına sahip olmamasına karşın sürükleyici de

aslında macera dolu o hergün bu adam kendini nasıl doyuracak diye seni merakta bırakması Ylejalı kızla neler yaşıyacak diye düşünmesi gayet insanı merak içinde bırakarak kolay okunmasını sağlıyor ama sonunda o gemiye binip gitmesi yazarın sonunu bağlayamamasına bağlıyorum....
 
göçebeyebi okudum harika bir kitap ayrıca knut hamsun gazeteye yazı gönderdiğinde ilk yazılarından biriydi adı hamsunk yAZILMASI GERKİRKEN basım hatası nedeni ile hamsun çıkmışıtr o gün bu gün ismi öyle kalmıştır :p :p :p :p
 
kitaptan bir bölüm:

"Birisi aşkın ne olduğunu sorarsa aşk, güllerin arasında esip kesilen bir rüzgardır sadece. Ama bazen de ömür boyu süren, ölüme kadar devam eden, koparılması imkansız bir mühür mumudur aşk. Tanrı aşkı çeşit çeşit yarattı; aşkın devam ettiğini veya sona erdiğini gördü."
 
Göçebe'de üç ayrı bölümden oluşan,pastoral manzaraların,hüznün ve yalnızlığın bizi sarıp sarmaladığı başka bir başyapıttır.
 
açlık yapıtıyla 100 küsür sayfadagerçekten de ölene kadar geçireceğimiz anların temelini atabilmiştir bu kişi, kitabı özellikle seçtiğim bir arkadaşıma verdim
 
Kuzey ülkelerinin soğukluğunda, okuyucuyu kelimeleriyle ısıtan usta yazar..

özellikle Norveç'e ve diğer iskandinav ülkelerinin gizemli coğrafyasına meraklı olanların zevkle okuduğu Knut Hamsun'un "Rosa" kitabını ben ayrı severim...
 
Geri
Üst