Tel Kalınlığı ve Tel Gerginliği(tension) hakkında.

Arkadaşlar geçenlerde forum üzerinden LTD EC 500 bir gitar aldım.
Gitarın üzerindeki teller çok eski ve yıpranmıştı.Gitar ilk geldiğinde üzerindeki teller ile Standart E akord düzenine almaya çalıştım fakat,üst 4 tel(kalınlar) normal şekilde E A D G pozisyonlarına getirilinebilirken,en alttaki 2 ince teli bir türlü B E formatına getiremedim.Teller A D pozisyonunu geçirtmeye çalıştığımda adeta kopacak ve klavyeyi 2 ye bölecek kadar sertleşip geriliyordu,bende gitar elimde kalmasın ve bi yanıma tel girmesin diyerekten akordu toptan Si(B) ye çektim istek dışı olarak.1-2 gün tel alana kadar böyle kullandım.Daha sonra diğer gitarımdada uzun süredir sorunsuzca(D akord düzeninde) kullanmakta olduğum D addarip 0.10 tel takımı aldım.LTD ye yeni takım teli taktım ve başladım akord etmeye.Bu sefer eski tellerdeki kadar zorlanmadı ama genede diğer gitarıma göre bir hayli sert olacak şekilde ancak E düzenine getirip sabitleyebildim.Daha sonra ufak bir truss rod ayarı ve köprüden tel yüksekliği yaptım.

Sorun şu ki; Ben bu gitarla 0.10 tel takımıyla Standart E düzeninde içime sinerek nasıl kullanıcam,yani nasıl yumuşatıcam bu tel gerginliğini.Konforu cidden olumsuz etkileyen bir durum.0.9 tellerede geçmek istemiyorum açıkcası,sorunu çözermi ondanda emin değilim açıkcası. 0.10 çokta kalın bir tel değil,neden bunu yapıyor? illaha low tuningmi kullanmak zorundayım,istediğim çokmu bir fikir verirseniz sevinirim. E tuningde 0.10 tel takımıyla normal bir tensionda çakmak istiyorum sadece.
 
Tellerin o derece gerilmemesi gerekiyor bir tuhaflık var o işte, hatta o gitar standart e akortta scale'i 24.75" olduğu için strat tipi gitarlara göre daha gevşek his vermesi gerekir. Bu durumda aklıma gelen tek şey takmaya çalıştığınız teller steel malzemeden ise (mesela daddario prosteel veya ernie ball Stainless Steel gibi) daha sert hissettirmesi normaldir, bu durumda tavsiyem "pure nickel" teller kullanmanız olur, steel tellerden sonra pure nickel tellerle bend yapmak pamuk ipliği gibi gelir :)

http://www.mydukkan.com/urunler_detay.asp?id=16389&gid=276
 
Geri
Üst