John Petrucci - Glasgow Kiss

Şuan bunu çalmaya karar verdim ama malum Petrucci full alternate picking çalıyor ama ekonomi çalınabilecek yerler var. Ben nasıl çalsam karar veremedim. Normalde tercihim alternate pickingtir. Ama araya bu tip ard arda gelen sweepe benzer şeylerde ekonomi mi kullansam diyorum çok mu karışır?
 
Şuan bunu çalmaya karar verdim ama malum Petrucci full alternate picking çalıyor ama ekonomi çalınabilecek yerler var. Ben nasıl çalsam karar veremedim. Normalde tercihim alternate pickingtir. Ama araya bu tip ard arda gelen sweepe benzer şeylerde ekonomi mi kullansam diyorum çok mu karışır?

Çok karışır.

Düzenleme: gerçi ekonomi olayını düzgünce yaptıktan sonra bi değişiklik olacağını zannetmiyorum. Yinede ben "ne gerek var kasmaya, dayan ekonomiye" manığıyla giriştiğimde bok gibi bi sonuca ulaşmıştım. Zaten bayağı zor bi parçaydı benim için ancak, alternate picking o şarkı için olmazsa olmaz gibi geliyor bana.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Valla şöyle anlatayım. Örneğin bir gamı ekonomi inip çıkmak var. Birde arpej gibi her telden bir nota inip çıkmak var. Onun dışında kalan herşey ise alternate olarak çalınacak. Yani arpej gibi yerler değilde dizeleri falanda ekonomi inip çıkınca alternate geriliyor yüzden sordum bende. Ama burda parça alternate çalınıcak arpej gibi her telden ard arda gelen notalar ekonomi olacak. Bilemedim nasıl yapsam. Karışmasınıda istemiyorum. Mesela Maiden - Burning Ambition şarkısının intro solosunda da ekonomi geçilebilecek kısım var. Ama iyice çorba etmektende korkuyorum.
 
Söylediğin yöntem gayet mantıklı. Her telde tek bir nota çalınıyorsa sweep-economy mantığı her zaman daha efektiftir, bir telde çalınan nota sayısı arttıkça alternate çalma ihtiyacı da arttar.
Ancak bu tip pasajları tümüyle economy picking ile çalmak da çok kolay değildir, çünkü alternate picking tekniğinin sağladığı ritmik kontrolü economy picking ile vermek zordur.
Fakat eğer "benim amacım sadece parçayı bir şekilde çalmış olmak değil tekniğimi de geliştirmek" diyorsan, bu durumda mümkün olduğu kadar çok alternate picking ile çalarak başlamanı tavsiye ederim. Çok zor bir parça değil ve melodik olarak da kuvvetli bir şarkı.
Tabi Petrucci'nin Steve Morse etkileniminin ne kadar fazla olduğu da belli oluyor bu parça ile. Bu tip pasajların en kazık olanı muhtemelen Morse'un "User Friendly" isimli parçasının girişidir; dehşet-ül vahşettir oradaki arpejler:)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Ya full ekonomy çalmam zaten. Sadece arpej gibi kısımları eknomi geçmeye alıştırayım kendimi geriye kalanlar yine alternate. Alternate bozmadan bu tip kısımlarda ekonomide kullanayım diyorum. Yani ikisi bir arada bu şekilde gider diyorsunuz?
 
Tabi, elbette ikisi bir arada gider. Zaten economy picking dediğin şey alternate picking tekniğinin modfiye edilmiş şeklidir. Economy picking tekniği ile çalan gitaristler tek tel üzerinde büyük ölçüde alternate picking ile çalar, sadece tel geçişlerinde durum değişir. Senin tarif ettiğin şey sweep picking ile alternate picking tekniğinin bir arada kullanılması oluyor ki, zaten pek çok gitarist de böyle çalıyor. Alternate picking tekniği çok iyi olan bazı gitaristler bile zaman zaman bu tarz şeyler çalıyor.
Örneğin, üç tel üzerine yayılan ve her tel üzerinde birer nota bulunan bir arpej şeklini düşün. Ardardara iki tane downstroke (sweep gibi) + bir tane upstroke şeklinde çalabilirsin. John Petrucci'nin idollerinden Al di Meola bunu çok yapar. Ayrıca, bu şekilde çalınca pena tekrar downstroke yapmaya da hazır hale gelir. Ters yönde çalmak için de üstüste iki tane upstroke artı bir tane downstroke deneyebilrsin. Üç tel arpejleri hızlı biçimde çalmak için ideal bir tekniktir ve teorik olarak sweep picking ile alternate picking tekniklerinin karışımıdır aslında.
 
Geri
Üst