İçimizdeki Yabancı

Nefretin kökenleri
- Yabancı olana nefret ve sonuçları
Arno Gruen

“Yabancı düşmanlığı, kendine düşmanlıktır. Kökenleri çocuklukta aranmalıdır.”

Çitlembik Yayınları’ndan çıkan ‘Normalliğin Deliliği’ (2003) ve Kendine İhanet (2004) kitaplarından tanıdığımız hümanist psikolojinin önemli temsilcilerinden Arno Gruen’ün, Scholl Kardeşler Ödülü inceleme kitabı “İçimizdeki Yabancı”şimdi Türkçede... Arno Gruen’ün kitapları aslında bir bütünün parçaları gibi değerlendirilmeli. Konu: İnsan ve insanın insana zulmü...
“Başka olana nefret”, çağımızda yaşadığımız bir gerçeklik. Yabancı düşmanlığının kendine düşmanlıkla ilişkisini çözen Gruen, son kitabında, içimizdeki yabancının neden ve nasıl oluştuğunu dikkatli ve gayet açık ifadelerle teşhis etmekle kalmıyor, aynı zamanda bizlere, şiddeti, sevgi dolu bir ilişkiye, empati ve merhamete dönüştürmenin olanaklarını da sunuyor. Çocuklarımızdan esirgediğimiz şefkat, onay, kimlik ve sevgi sonucunda terör, kavga, baskı ve diktatörlükler kök salıyor!
Kitabın büyük bölümünde, Hitler ve benzeri “önder”lerin vahşetini doğuran nedenler, duygular özelinde irdeleniyor ve “içimizdeki kötü”nün dal budak salmasını sağlayan şartlar araştırılıyor. Örnek, Hitler’in çocukluğu: Sürekli çocuklarını kamçıyla döven gaddar bir baba; edilgen, tutarsız, çaresiz bir anne; bu durumunu örtmek için şımarttığı çocukları... Sonuç ise 50 milyon insanın ölümü, bir o kadarının yaralanması ve yoksulluğa sürüklenmesi...
Uzun bir inasanlık tarihini arkasında bırakmış bizler, nasıl oluyor da bu hasta kişilikleri önder seçebiliyoruz? Hitler’e itaatin gerekçesi ne? Aileler neden kendi gibi olan çocuğu değil de, kendilerine benzeyen çocuğu seviyor ve önemsiyorlar? Kitap bu soruları bilimsel bir dille, açıklık, tutarlılık ve durulukla anlatmış. İnsanlar kendi gerçek acıları için haykırmadıkları sürece, yeni Hitlerler karşısında etkilenmeye açık olacaklar.
“Bu örneklerdeki kişiler, kendilerine özgü olanı bastırıyorlar. Değersiz, aptalca ve bayağı oldukları öğretildiği için, kendi görüşlerini, empatilerini, algılarını bir yana bırakıyorlar. Kendilerine özgü olan yabancı haline getirildiğinden, ondan utanıyorlar; bu yüzden onu kendilerinden kopartıp cezalandırmaya çalışıyorlar. İnsanlığımız böylece varlığımızı tehdit eden ve her yerde, hem kendi içimizde, hem başkalarında mücadele edilip yok edilmesi gereken bir düşman halini alıyor.”
[Kitaptan]

Arno GRUEN (Yazar)
26 Mayıs 1923’te Berlin’de doğdu. 1936 yılında ABD’ye göç edip aynı ülkede 1961 yılında Teodor Reik öğrencisi olarak psikanalist unvanını almaya hak kazandı. Çeşitli üniversite ve kliniklerde görev alan Gruen, en son New Jersey’deki Rutgers Üniversitesi’nde profesör olarak görev yaptı. 1958’den itibaren özel muayenehanesinde psikoterapi alanındaki çalışmalarına devam eden Gruen’ün alanıyla ilgili bir çok dergi ve gazetede sayısız yazısı yayımlandı. Gruen, 1979’dan beri İsviçre’de yaşıyor.

Çitlembik Yayınları, 306 sf.
Çeviren: İlknur İgan
Tür: Psikoloji
 
Geri
Üst