Brutal Vokal Nasıl Yapılır?

abicim çok kolay bişey.... walla çok kolay bişey... açacan ağzını yumacan gözünü... hehe... ses tellerine bişey olmaz hem.. olursada olsun... "brutal vokal yaparken oldu" dersin karizman olur... önce nefes açma çalışmaları yap... sora.. içerden içerden böğür... ama böğür yani... sesinin çok yüksek çıkmasına gerek yok ilk başlarda... temel sesler röarrrr bööööörrr gibi şeyler çıkart... sora yeaaaaa 'dan başla...
ben yaparken genelde çenemde bi acı hissediom... başkada bişey değil... boğazıma neden bişey olsun canım.. olacaksada olsun amaaann.. şimdi vokal yapmayınca sanki 80 yaşına geldiğinde .çok bi işine yarayacak... böyle sevine sevine " heyt be iyiki 17yaşımdayken brutal vokal kasmamışım" diyeceksin sankide... şimdi yok boğazına zarar yok şöyle yok böyle diye düşünüon... sallaa...

sen dinle beni... aç ağzını yum gözünü... konserlerde yada stüdyoda gaza gelince bağır mikrofona... ne gelirse işte... gelişmesi en fazla 1 ayını alır.. ondan sonra uzun uzun kullanmaya çalış... daha uzun böğür daha uzun böğğür... oluo işte... ama scream vokal deme bana... böğürmek daha güzeldir...

ekşi sözlükten bir alıntıyla kapatmak istiyorum... burda ne yazıo pek bilmiom aama neyse.. ben dombiliyim ,taocuyum.. hıncal'ım, uluç'um..

teşekkürler...

"ultra brutal vokal kilavuzu
!

ultra brutal vokal olarak adlandırdığımız faaliyetin sırlarını şimdi size açıklıyorum, evet:

* ultra brutal vokal yapmak için çok iri veya hayvani bir insan olmanıza gerek yoktur, cılız, nazik veya kibar olabilirsiniz.
* ultra brutal vokalde yaş sınırlaması mevcuttur, küçük çocuklar ve yaşlı insanlar yapamazlar.
* cinsiyet de önemli bir rol oynamaktadır burada. bazı kadınların** böğürdüğü görülse de bu böğürtüler ultra brutal vokal yanında kedi miyavlaması gibi kalmaktadır. anatomileri müsait değildir, izin verilmemelidir yapmalarına kesinlikle.

yukarıdaki şartlara uygun olduğunuzu kabul ederek çalışmamızın hazırlık safhasına geçebiliriz.
* vokalinizi yapmadan 3 gün önce kendi kendinize gırtlağınızı eğitmek için hırlayın. yani hırlama derken köpeklerin yaptığına benzer sesleri kastediyorum. arada bir aklınıza gelince hırlarsanız gırtlağınızın yapısında değişmeler yavaş yavaş başlayacaktır.
* soğuk şeyler içmeyin, rüzgarda kalıp üşütmeyin, bunlar yaygın kanının aksine sadece gırtlağınızın kötü etkilenmesine ve vokal yaparken öksürmenize sebep olur.
* 3 günlük hazırlık evresinde bolca brutal müzik örneği dinleyin.
* süre bitiminde şimdi gerçek egzersizlere başlıyoruz. ilk önce "hiiii" çalışması ile gireceğiz. "h" harfini gırtlağınızda sıkıştırarak 1 saniye kadar çıkarttıktan sonra diyaframınızda başlayan titreşim "i" sesinin de titremesine izin verecektir. bu çalışmada ilk başlarda öksürük sorunu ile karşılaşırsanız aldırmayın, çok ilerlerse bir kaç gün boğazınızın iyileşmesini bekleyin. "hiii" çalışması black metal vokali yapmak isteyen arkadaşlar için yeterli bir noktadır.
* şimdi "hüüüü" çalışması yapacağız. dudaklarınızı "ü" sesi çıkacak şekilde ördek gagası gibi büzün. yine "h" sesini gırtlakta sıkıştırarak bu kez "ü" sesinin kalın bir nota ile titreşmesini sağlayın. "ü" sesi biraz "u"ya da benzemelidir, yoksa komik olur. "hiii" aşamasını atlattıysanız zaten bu noktada boğazınızın tahriş olması sorunu olmayacaktır.
* artık temel ve söz içermeyen brutal vokal yapabiliriz***.fakat esas olan sözlerin de kullanımı olduğundan insan ve hayvan arasındaki çizgiyi iyi belirleyelim ve vokalimize tad, doku ve edebiyat katmaya başlayalım. özellikle "ü" ve "e" seslerinin kolay çıkarıldığı, "s" seslerinin opeth tarzındaki tıslamalara yol açtığı kolayca görülmektedir. burada "ö" sesinin kullanımı konusuna değinmek isterim. "ü"deki o ördek dudak yapısı bu kez yerini daha açık bir ağıza bırakır ve başın öne eğilmesiyle sesin daha rahat dışarı verilmesi sağlanır. zaten ses ne kadar inceyse başınızı o kadar yükseğe kaldırabilirsiniz.
* vokal yapmadan önce bazı sanatçılar pet şişeler dolusu su içer, hiçbir faydası olmadığı gibi mide bulantısına yol açar.

mikrofon ve kayıt teknikleri:
* mikrofona "çok yakın" ile "dibine girmek" arasında bir uzaklık belirleyiniz. bu uzaklığın sabit tutulması canlı performansta önem taşıdığı gibi kayıtta da miksajı yapan kişiden daha az küfür yemeniz için birebirdir.
* az miktarda distortion ve tizlerin biraz yükseltilmesi vokalin hafif çatırdayarak gelmesi ve brutal potansiyelinizi göstermesi bakımından faydalı bir kullanımdır.
* reverb kullanımı üzerine çeşitli görüşler olmakla beraber benim favorim hafif katedralimsi geniş reverblerin kısık olarak kullanılması yolundadır. delay kullanımı amorphis'in elegy albümünde iyi gitmiş de olsa uygulamaya gelince çok dikkatli bir düzenleme ve miksaj gerektirmektedir.

çeşitli bilgiler:
* kimi insanlar bar bar bağırdıkları halde brutal vokal yaptıklarını düşünmektedir, dokunmayınız, seviniz onları.
* ultra brutal vokal gayet sanatsal ve beceri isteyen bir faaliyettir, dalga geçenler dombilidir.
* tıpkı başka enstrümanlar gibi insan sesi bir çok duygu ve düşünce ifade edebilir, bu da o ifadenin değişik bir tarzı olarak alt kültürlerde yer almakta, ne olduğu bilinmemekte, "adamlar bağırıyo işte salak salak" şeklinde beyinsizce eleştiriler yapılmaktadır, "oldu canım" diyerek geçiniz, polemiğe girmeyiniz.
* ultra brutal vokal kilavuzu tarafimdan yazilmis olup tescillidir, bütün hakları bana aittir, muteberdir." "grathanich"
 
dostum cok sağol gercekten cok işe yaradı.

Ben bide proccesor olayını buldum Turkiyede var ama biraz pahalı bir muhabbet... yani internet satısı 250$ olan bir vocal procesor Turkiyede 350 $.Nasıl oluyor bu ya? Ayıp yani kardesim Ant abiyi destekliyorum bu ülkede metal müziğe önem verilmiyor. Destek oluncagına kostek olunuyor. Tabiki fazla grup cıkmaz Turkiyeden....
 
Bence almam geren ses eğitimini alıp sesini ve nefesini nasıl kullancağını iyice öğrendikten sonra eğer sesin musaitse brutal yapmayı deneyebilirsin.Onun belli öğretilen bi tekniği yoq genelde o vocali yapanlar bunu kendileri geliştiriyorlar.
 
ben brutal vokalim 14 yaşımdan beri. ilk zamanlar şiddetle kanardı (bilmeden yapmanın cezası.herşeyin bir yolu vardır) sonra 18 yaşımda boğazımda ülser oluştu.canlı canlı temizlediler.:( o günden beri bir daha hiç bi sorunum olmadı çok ilginç:)24 saat böğürebilirim:) yaş:22 :)
 
Şan eğitimi alan insanlar yanaklarını iki elleriyle tutup ses çıkartıyorlardı... Bu diğer vokallerini geliştirmek isteyenler içinde olabilir. Baş parmağın ile işaret parmağınla yanaklarını içe doğru bastır ve böğür böğüre bildiğin kadar:D
 
Dan Swanö (Edge Of Sanity, Nightingale,vs...) brutal vokali bıraktı, "şu anki sesimden çok memnunum bir daha o yarayı açmak istemiyorum" diyor. Öte yandan Peter Tagtgren(Hypocrisy) domuz gibi böğürüyor, yeri geldiğinde deli gibi çığlık atıyor, Mikael Akerfeldt(Opeth) desen süper brutalinin yanında kadife gibi sesi de var, Anders Friden(In Flames), Speed(Soilwork) desen yine kendine has ve sürekli geliştirdikleri cleanleri var brutal/screamlerinin yanında.

Sanırım bu kişiden kişiye değişen bir olay. Yapma süresi, zorlama miktarı gibi faktörler etkiler tabi ama asıl olay vücudun kaldırıp kaldırmayacağı...
 
valla guttural,gore,brutal,scream,theatric ne ararsanız rahatlıkla söyleyebiliyorum gorgasm dan tutun da amon amarth,deicide,cannibal corpse una kadar,ama hiçbir zaman şöyle bir teknik mi yakalasam böyle mi yapsam diye düşünmedim,bence stüdyoda kendi yağında kavrularak kazanılmalı o tecrübe,ama tekniği var mıdır diye sorarsanız,elbette vardır,ama bulmak daha nasip olmadı bana :D
 
yaf bende başladım çalışıom brutal hiç öle kanama felan olmadı ama hiç acı da yoq gende ilerde böle ameliyattı kanserdi felan da uraşmak isyemiom.
peki ben size şöle bişi soriim eninde sonunda sesimde kalıcı hasar oluşur mu ?
 
olmaz kardeşim bu ben birtek yapıyim brutal vokali benden başka kimse bilmesin diyenlerin yalanı yapın kardeşim brutal vokal yapın ama memlekette death black grubundan çok brutal vokal var garip bir durum değilmidir acep
 
puff.. Brutal vokalin dersi olur tabiki her vokalin dersini alabilecegin gibi ama bence parayı metal muzigin dışınnda tutmak lazım.. Yani gidip parayla ders alma kimsede vermesin :)

2 senedir grubumda brutalin coğu şeklini kullanıyorum. İlk başlarda çok zorlandım çok fazla tahriş ettim boğazımı ilk 3 5 stüdyoda sesim de kısıldı diyebilirim.. Daha sonra her vücut uzvu gibi kullandıkça gelişti.. Başta yormadım ilk denemelerimden sonra pek abanmadım.. Bağırmadan mikrofonun ses duzeyi ile hallettim studyolarda daha sonraları yavaş yavaş sesimi yükselttim. Şu andaki vokalim böyle oldu..

Gelelim nası yaptığıma.. Anlatması çok zor birşey ama elimden geldiğince anlatmaya çalışıyım.. Öncelikle gırtlaktaki tükürüğü kullanarak yapılan brutali ben yapamıyorum. Çünkü yutkununca gidiyo ehehe. Pek güven vermedi bana..
Hani öhm öhm yaparsın ya boğaz temizlemek için hafif bir titreşim olur gırtlağında.. İşte onu kullanıyorum ben çiğ bir vokal ama geliştirdiğin zaman efekt derdin kalmıyor ..

Stüdyoya girmeden önce sana önerebileceğim şeyler de içki kullanıyorsan bir bira gayet iyi oluyor ama sırf vokal yapıcam diye alkolik olmanın alemi yok tabiki..

Ne kadar anlatabildim sen ne kadar anlayabildin bilmiyorum ama bir işine yararsa ne mutlu bana :)

Başarılar grubunuzda
 
abi brutal aamı çok kasan bi olay ama arkadaşın uzun uzun anlattılarının çoğuna katılıyorum gayet mantıklı şeyler ben bazen stüdyoda biraz çalışıyorum ama tam anlamıyla tatmin olmuyorum sesşmden ama etrafımdakileri kopartacak sewiyede olduğunu görüyorum mesela chimaira nın solisti ne güsel böğürüyo ben de öyle bişi olana kadar yılmıcam tamamen çalışmaya bağlı dersi mersi de olmaz bu işin
 
satiwa demiş ki:
* cinsiyet de önemli bir rol oynamaktadır burada. bazı kadınların** böğürdüğü görülse de bu böğürtüler ultra brutal vokal yanında kedi miyavlaması gibi kalmaktadır. anatomileri müsait değildir, izin verilmemelidir yapmalarına kesinlikle.

Bunu Yazan Arkadaş Kittie Dinlememiş galiba yada onun Zamanında Yoktu bilemicem Kendi Problemi...
 
man_A_man demiş ki:
abi brutal aamı çok kasan bi olay ama arkadaşın uzun uzun anlattılarının çoğuna katılıyorum gayet mantıklı şeyler ben bazen stüdyoda biraz çalışıyorum ama tam anlamıyla tatmin olmuyorum sesşmden ama etrafımdakileri kopartacak sewiyede olduğunu görüyorum mesela chimaira nın solisti ne güsel böğürüyo ben de öyle bişi olana kadar yılmıcam tamamen çalışmaya bağlı dersi mersi de olmaz bu işin

Her işin Tekniği Vardır Bende bir Çok Vocal Tekniği Dersleri Vardı bi aralar içinde Brutalda Vardı Hepsi ingilizceydi... Rock Ve Metal Olanlar haric Diğerlerine Shift+del Yaptım Lazım olmaz diye ne bilim :) bi gün böle bi soru çıkcağını Ama ilk bi Kaç dersinde Aghhhggg Aghhhhhhhhhh Felan diye gidiyodu derin nefeslerle zaten ilk 5 Ders nefes Alma teknikleri Sora Sesler bilmem neler diye gidiodu 40 45 ders sora Eleman eşşek gibi Böürüyodu demekki neymiş Varmış...
 
bence bu şey iki türlü. ya chris barnes(siz feet under) gibi hayvani bi insan olmak lazım ya ruhundan ödün verip gırtlak şakranı açman lazım.. saçmaladım tabiiki.. herkes yapamaz..
 
Petrucci_21 sevdiği 4 5 solisti dinleyecek kasacak yapacak söleyecek eminim. sora demonuzu bana gönderirsiniz.. evdeysen rahat rahat böğür konu komşu siklemem tarzı hem avra tavra olayı gaz getirir.. :)
 
arkadaşlar işin taktiği şudur ademcik elması denen şeyi indirrebildiğiniz kadar aşağı indirin ve bol bol brutal vokal olan şarkı dinleyin (tavsiyem haggarddır..) ilk başlarda sesiniz çok kötü çıkacak ama bi kaç öksürük krizleri bikaç kusmadan sonra düzelicektir.. herkese kolay gelsin..
 
Geri
Üst