Amfiden çok fazla çınlama sesi geliyor.

Katarsis'in önerisi gayet pratik, ama şikayetinin başka nedenleri de olabilir. Biraz daha detaylı tarif edebilirsen daha fazla tavsiye verebiliriz.Ben aklıma gelenleri yazdım.

  1. Kontrol edemediğin ve sürekli tarzda bir "ötme" (gitarcı argosunda istenmeyen "feedback" genellikle bu terimle karşılanır...) donanım kaynaklı olabilir. Mesela manyetikler.... Single manyetikler tam bir kabustur bu açıdan. Elektrik aksamda kötü malzeme, kötü işçilik vs de pekala katkıda bulunabilir.Ancak eğer imzandaki gitarı kullanıyorsan (Cort EVL) herhalde sorun single manyetik olamaz, o gitar tümüyle humbucker yanılmıyorsam...
  2. Bir miktar gain düzeyini düşürmek de iyi olabilir. İdeal olarak "çınlama duymadan" çalablmen, ama gitarı amfiye yanaştırdığın zaman da feedback alabilmen, yani bunu kontrol edebiliyor olman gerekir. Amfiden uzakta çaldığın halde çınlama varsa bence bulunduğun mekana göre fazlasıyla açık ve yüksek gainli bir ayarda çalıyor olabilirsin.
  3. Bir diğer seçenek noise gate kullanmak olabilir. Benim tercihim ISP Noise Decimator pedalı (pahalı olan versiyonu şart değil bence...) Piyasadaki diğer bütün pedalları denedim neredeyse, ISP Decimator hepsini çiğ çiğ yer, abartmıyorum. Zaten eğer Decimator ile bile gürültü sorununu çözemezsen 1. ve 2. maddeleri tekrar gözden geçirmek gerekir.
 
Amfinin etrafında özellikle amfinin hoparlörüne yakın mıknatıs, metal malzeme veya elektronik aletler varsa bu da sebep olabilir. bir çözüm olarak çalmadığın sırada gitarın sesini kapalı tutabilirsin.
 
Merhabalar,

Amfindeki sorunun kaynağını aşağıda bahsettiğim şekilde denemeler yaparak tespit edebilirsin.

- İlk olarak en basitinden hiç amfiyle ilgilenmeden gitarının manyetiklerini kontrol edebilirsiz. Gitarın elektronik aksamından dolayı veya manyetik kalitesinden dolayı high gain amfilerde bu tarz sorunlar yaşanabiliyor. Gitarının manyetik seçici anahtarını farklı pozisyonlarde deneyerek gürültü durumunu kontrol edebilirsin. Manyetikler arasında ufak tefek gürültü farklılıkları olabilir bunlar normaldir fakat bariz derecede artan varsa o manyetikte sıkıntı olabilir.

- İkinci olarak gitar amfi arasında kullandığın jacktan kaynaklı olabilir. Elinde farklı jacklar varsa onları deneyerek sorunun bu olup olmadığını anlayabilirsin.

Bu bahsettiğim iki sorun olma ihtimali düşüktür.

-Benim düşünceme göre mevcut sorunun ana kaynağı sanırım mikrafonik lambalardan kaynaklanıyor.

Öncelikle eğer çok düşük volumelerde dahi bu ötme başlıyorsa muhtemelen sorun preamp lambalarından kaynaklıdır. Eğer çok yüksek volume seviyesinden sonra başlıyorsa sorun power lambalarından olma ihtimali yüksektir.

Amfinin devresini incelediğimizde bu soruna en yatkın lambalar amfinin v1, v2 ve v4 lambalarıdır.

Amfindeki lamba dizilimi şu şekildedir.





-Bu dizilimden v1, v2 ve v4 ün yerlerini tespit edebilirsin. Bu şekil karmaşık geliyorsa şu şekilde test edebilirsin. Amfinin sesini çınlamanın olduğu noktalarda tutarsın. Tahta kalem veya tahta herhangi bir çubukla tek tek bütün lambalara yavaş bir şekilde vurabilirsin mikrafonik lambaya vurduğunda lamba aynen mikrafon gibi tepki verir çınlamada azalma çoğalma meydana gelir ve aynen mikrafona vuruyormuş gibi speakerdan ses gelir. Bu testle çınlamanın nedeni olan lamba veya lambaları tespit edebilirsin. Ayrıca tahta çubuğu lambalar arasında gezdirerekte çınlamanın hangi iki lamba arasında azaldığını tespit ederek sorunlu lambalarada ulaşabilirsin.

Eğer bu şekilde de bir sonuç alınmıyorsa amfide devresel bir problem doğmuş olabilir ona görmeden direk yorum yapmak yanlış olur.

Bu arada bahsettiğim testler basit görünsede her zaman elektrik riski mevcuttur. O yüzden testleri yaparken dikkatli olmanı tavsiye ederim.


Selahattin
 
5150/6505 serisi genellikle gayet hiss/white noise yapip, yuksek gain/volume seviyelerindeyken de feedback yapan aletler, hemen hemen kullanan cogu modern metal gitaristi daima bir tur noise suppressor ile kullaniyor. Apartman trafosu hemen zemin katta oldugumdan penceremin yaklasik 8 metre yaninda, ISP Decimator olmasaydi benim icin 5150'yi kullanmak gercekten buyuk bir yalan olurdu herhalde. Onun disinda diger herkes onemli noktalara parmak basmis.

Referans olmasi acisindan soyleyeyim, onunde tubescreamer tipi bir booster ve lead kanal gain'i 3 civarindayken ISP Decimator'u saat 11 bucuk/12 yonunde tutuyorum, tahminimce 6505+'ta da benzer bir durum olmasi gerekiyor, eger boyle durumlarda bile kontrol edilemiyorsa cok daha ciddi problemler vardir demektir.

Ammavelakin klasik bu amfilerde olan tislama/beyaz gurultu sorununa care ariyorsan, malesef yok.
 
mrtcntn ın söylediklerine ek olarak, eskiden sokaklarda da büyük direkler olur üstünde büyük metalden bir kare konurdu sarımlı marımlı bir şeydi. yaşın elverdiyse muhakkak görmüşsündür onları bahsedilen şey o :)
 
santrallerden şehirlere çok yüksek voltajdaki akımı evlerde kullanılabilecek 220 volta çeviren transformatör devresidir. İçinde büyük bobinler bulunur. Bu bobinlere elektrik geldiğinde manyetik alan oluştururlar ve bu çevrelerindeki diğer elektronik devrelerde noise'a sebep olabilirler.
Yok sen yanlış anladın ben elektrik mühendisiyim zaten, trafonun ne olduğunu sormuyorum, o trafolar ya direk tipidir yada beton köşk şeklindedir, apartmanda olmaz yani, apartman trafosu derken nedemek istedin onu soruyorum. Şunuda ekleyeyim o manyetik alan dışarı çıkmaz.
 
mrtcntn ın söylediklerine ek olarak, eskiden sokaklarda da büyük direkler olur üstünde büyük metalden bir kare konurdu sarımlı marımlı bir şeydi. yaşın elverdiyse muhakkak görmüşsündür onları bahsedilen şey o :)
Eskiye gerek yok direk tipi trafolar hala mevcut fakat sarımını göremessin yağlı tiptir o trafolar, yağ kazanı içindedir sargılar.
 
valla hocam baştan deseydin ve sorsaydın kenara çekilirdim ben :D google'dan araştırıp yazdık neticede. sokağınki pencerenin yakınlarındadır belki. sokağın olmuyor mu?
 
Estafurlullah sohbet ediyoruz sıkıntı yok yani. Apartman trafosu deyince dedim apartman içinde hiç görmedim acaba var mı böyle birşey ondan sordum. Beton köşklerden bahsediyor sanırım arkadaş ama bu gürültünün sebebi o değil.
 
6505+ extremely high gain bir amfi, çok fazla gain stage var bu sebeple ses ve gain belli bir seviyeden fazla açıldığında feedback ve bu tarz gürültüler kaçınılmaz oluyor. Noise gate dışında bir çareside yok, hatta noise gate lerde bir yere kadar çare oluyor. Bunu çözmenin yolu şu şekilde;

od808 den sonra isp decimator veya mxr smartgate kullanacaksın. Amfiden gain i mutlaka kısacaksın boost ile o kayıp gaini kompanze edeceksin.
veya isp decimator g-string alıp effect loop' tan bağlayacaksın.
 
Kafa ile kabin arasina attenuator/dummy load disinda hicbirsey baglanmaz.
Nacizane tavsiyem G-string versiyonunu almayacaksan Pedal chain'inde amfiye en yakin olan pedal olsun noise gate. Ben oyle kullaniyorum ve gayet temiz oluyor sahsen.
 
Geri
Üst