Sap, Tuşe, Gövde Ağaçları & Özellikleri

stratman demiş ki:
Stormcrow demiş ki:
stratman demiş ki:
secks demiş ki:
takılmayın bu kadar ağaca çalmanıza bakın :)

Helâl..

ahah ağaçlardan ormanı göremiyoruz değil mi? ;)

Aynen :D

İnsanlar alet-edevat geyiğine o kadar kapılmışlar ki -birçoğu da kulaktan dolma, çoğunlukla forumdan okudukları bilgiler maalesef- bir gitar sahibi olmanın asıl keyifli yanı olan "çalma" kısmını atlar hale gelmişler. Bu tip sohbetler yapmak ve bilgi paylaşmak tabii ki güzel ve zevkli birşey ama asıl noktayı kaçırdığınızı anladığınızda keyfi kaçıyor bence.

Asıl başlığa dönersek şu anda elimizde bulunan fabrikasyon gitarlar yukarıda yazılan belli başlı ağaçlardan yapılıyor. Uzun bir konu, sebebini merak eden arkadaşlara kısaca şunu söyleyebilirim tonal kaygıların yanısıra asıl ekonomik nedenler bu ağaçların yoğun olarak kullanılmasına yok açmıştır. Bu durum gitar için de böyledir. bağlama veya diğer bir enstrüman için de böyledir.

gitar işi de araba veya bilgisayar gibi zevke bağlı ve fetişe dönüşmeye müsait bir konu :) üzerine sohbet etmek, araştırıp öğrenmek zevkli ama düşük kalitedeki malzemeler üzerine de çok düşünmeye gerek yok. 200 dolar da olsa 20 bin dolar da olsa bu aletler çalmak için, hakkını vermiyorsanız yazık ediyorsunuz :)

inşallah bir gün bizim de kişi başına 40-50 bin $lık gelirlerimiz olur biz de dış forumlardaki gibi abanoz tuşenin tona kattığı parlaklığı tartışacak hassasiyette enstrüman ve ekipmanlar üzerine konuşuruz :)
 
jeff ve stratman, ağaçlarla ilgili gönderdiğim linke bakarsanız ağaçların doğal kuruması için 2 ile 4 yıl gereketiği yazıyor, fırınlama ile ilgili de bilgiler var. benim edindiğim izlenime göre fırınlama da kaliteyi düşüren bir işlem değil. dün kesilen ağaç olmadıkları kesin ama 2000$lık gibson les paul standartlarda kullanılan ağaç 10 yıllık mıdır şüpheliyim
 
10 yıllık değildir tabii...Gibson bile 10 sene evvelki ağaçları bulamadığından yakınıyor. Zira hızla tükeniyorlar.. ayrıca gitara talep artıyor, talebe yanıt vermek için daha iyi kurutma-işleme teknikleri kullanmak zorunda kalıyorlar filan...

fırınlama kaliteyi düşürür demedim zaten..sadece kısa bir sürede olacak iş değil demek istedim..her doğal yolla kuruyan ağaç iyidir demek te yanlış..kurutulan yer,ısı,nem durumu ve stabilitesi gibi bir sürü etken var..


En başta söylediğimle ilgili güzel demişsin..İnşallah diyelim:)
 
Jeff_Loomis demiş ki:
Alder(akçaağaç) veya mahogany (maun) en iyileridir. Gerisi pek iyi sayılmaz.

İsteğe bağlı gürgen, ceviz vs.. kullanılabilir ama o ağaçlar hem ağır hem de pahalı olduğu için seri üretim firmaları hiç kullanmaz.

Alderin veya maun'un ne gibi sese etkisi var bilemiyorum ama benim düşüncem, ve duyduğum kadarıyla Maun low-end frekansları iyi veriyor, alder ise daha parlak...

Mauna bir lafım yok ama alder çok iyi bir ağaç olduğunu düşünmüyorum bu kadar çok kullanılmasının sebebi çok buluna bir ağaç olmasıdır. Bide bunların dışında iyi bir ağaç yok demek her halde çok büyük bir gaf yaptan öteyede geçebilceğini düşünmüyorum.

Agathisin o kadar da kötü bir ağaç oldğunuda düşünmüyorum o zaman madem agathis en dandik ağaçta Squier lerin en pahalı gitarı olan standart seri ve deluxe seri gitarları hatta ve hatta showmaser serisi neden agathis kullanır ve madem alder en iyi ağaçtır affintyler de falan filan alder kullanır bunu açıklayabilcek varmı...

Bir defa şu ağaç kötü şu ağaç iyi demekte doğru olmazki gitar yapımında kullanılan 8 10 tane bilemedin 20 tane çeşit var işte bu ağaçların değişik karakteristiği var. En iyi strat bana sorarssanız alderden değilde ash ten olur çünkü sıcak karakterlidir. Maunda ash e yakın bir karakter sergiler soğuktonalrı yoktur. Falan filan işte yazmaya üşeniyom daha gidipte biamı içiyim.
 
diyelimki ey yapımı (daha dogrusu cnc tezgah kullanarak) bi gitar yapmak istiyoruz, bunun için gerekli olan birebir ölçüleri bulabilecegimiz bir kaynak varmıdır. nette cok arastırdım ama tam olarak detaylı ölçülerin(manyetik ve eşik bölümlerinin konumları derinlikleri, kenar ölcüleri açısı, radiusu vs...) verildigi bi kaynak bulamadım, böyle bi kaynağa sahip arkadaslar varsa, (özellikle v tipi kasalar için) paylaşırlarsa cok sevinirim ...
 
Kafana göre ölçülendir , yap çizimini olsun bir el yapımı gitar.. Şu ölçülerde olmalıdır diye bir şey söz konusu değil yani... Ama ölçüler sesi etkiler...
 
Disbudaktan daha tiz kizilagac, maundan daha bas ceviz, akcaagactan daha bir net disbudak gitarlar gordum.

Kural diye bir sey yok, ortalama seyler olsa dahi. Aleti calip dinlemeden bu laflar biraz gereksiz ama enteresan teorik tartisma o kadar.

Hani warmoth'dan bir gitar yaptiracagim deseniz eyvallah bildiklerimi paylasayim, baskasi biliyorsa ondan ogreneyim falan. Ama yukarda konusuldugu gibi asil hadise calmakta! Cok takmayin bu hadiseleri 1000 dolarin ustunde gitarlara atlamaya baslamadan. ;)

B
 
Alder yani kizilagac aslinda gayet iyi bir agactir. Ucuzlugundan dolayi yanilmayin, allahtan ucuz, otekiler gibi yani brezilya gul agaci veya honduras maunu gibi acaip pahali degil. Ama bu kotu demek te degil.

Etrafta gorebileceginiz mesela disbudaklardan cok iyi gitar oluyor. Bizim memleket agac konusunda gayet iyi, mesela kastamonu akcagaci sirp-karadag / kosova akcagacindan sonra dunyada en iyi muzik enstrumani yapilacaklardan bir tanesi. Amerikadakiler degil, hatta hatta bol sulu amakerikan batisindakiler (seattle falan) hic degil! ;) Ama gel gor ki gibson firmasi standardlari bati amerikan akcaagacindan yapar. Ancak custom shop'a gelince (historicler falan) onlari dogudaki daha sert ve daha esnek eastern maple'dan yapar. Ama isin tam komedisi etrafimizdaki akcagaclarin (bu arada akcagac bilmeyenler icin kanadanin bayragindaki agac, cinarin ve mesenin yakin akrabasidir) bu eastern mapledan bile daha iyi oldugu. En pahali kemanlar hep ya yugoslav ya da anadolu akcagacindandir.

Ilginc degil mi!

B
 
maple.jpg

Hard Rock Maple (N. East USA)
We use premium Eastern hard rock maple for our necks because of its time proven strength and stability. As a body wood, hard rock maple being very heavy and dense, delivers a bright sustaining tone. Maple has a wonderful light grain that looks great with all of our translucent finishes.

alder.jpg

Alder (North West USA)
Alder is the standard body wood for Carvin solid body guitars and basses. Due to its relatively light weight, this wood is very resonant with upper midrange definition. Alder is a classic tone wood and has been present in solid body electric guitars from the beginning. Alder has a medium light color, slightly darker than maple and swamp ash


mahogany.jpg

Genuine Mahogany (Honduras)
Genuine Mahogany has an inherent warm quality with accentuated low-midrange. Mahogany is also considered to be a classic tone wood. It is denser and heavier than Alder, but lighter than Maple. Mahogany along with our flamed or quilted maple tops, gives great sustain and warmth. Genuine Mahogany should not be confused with less expensive Phillipine and African Sapele. Genuine Mahogany is reddish brown in color and looks great with all colors.


swamp.jpg

Swamp Ash (Southern USA)
This vintage wood comes from Southern swamps. The portion of the tree that is suitable for high quality lightweight Swamp Ash, is actually submerged underwater for years which yields a porous lightweight wood. This wood delivers slightly less midrange with full low-end and nice singing highs. Swamp Ash is light in color with rich grain patterns and matches the color of our Eastern Hard Rock Maple necks­looks great with translucent finishes


walnut.jpg

Black Walnut (Eastern USA)
Eastern Black Walnut is a dense medium hard wood that is slightly heavier than Mahogany. Its tonal quality is warm with a growling low end and a bright top end, especially when used for bass­it will really cut through in the mix. Black walnut has medium dark beautiful grain patterns and looks great with gloss or satin finishes.


koa.jpg

Koa (Hawaiian Islands)
Koa is an exotic medium weight wood grown exclusively in the Hawaiian Islands. It was used by ancient Hawaiians to build canoes and surfboards. Koa has warmth and sustain similar to Mahogany and also possesses the clear open tone of Alder. Koa looks wonderful whether you choose a tung oiled, satin or gloss finish.


flamed.jpg

AAAA Flamed Curly Maple (N. West USA)
Carvin's Flamed Curly Maple tops come from the Northwest portion of the United States. It is lighter in weight than Eastern Hard Rock Maple and produces singing highs with a tight low end. Sound's wonderful over our standard Maple neck/Alder body sides or optional Genuine Mahogany.


quilted.jpg

AAAA Quilted Maple (N. West USA)
Carvin's Quilted Maple tops also come from the Northwest United States. Quilted Maple produces similar tones to the Flamed Curly Maple. The figure can vary from large cloud shapes to smaller pockets­looks great with all translucent finishes and stains.


flamed_koa.jpg

Figured Claro Walnut (California) Claro Walnut is the most sought after figured walnut on the market. A walnut top will add a unique look and a brighter tone in the upper register with a darker growling low end. The figure can vary between a flame and quilted look with variations in patterns and shades of brownish root beer colors and black.


Arkdaşlar çok uğraştım umarım işinize yarar...
 
pisuvardaki_izmarit demiş ki:
Jeff_Loomis demiş ki:
Alder(akçaağaç) veya mahogany (maun) en iyileridir. Gerisi pek iyi sayılmaz.

Yanlış bi bilgi vermişsin gitar yapımında kullanılan en değerli,en verimli,en özel ağaçlar "KORİNA VE KOA" ağaçlarıdır. Bu arada alder(kızılağaç) , maple(akçaağaç)'tır.

Gitarımı bir kez daha çok sevdim :LOL:





Maple - Our Maple necks are 1 piece vintage style with skunk stripe and headstock plug made out of Pau Ferro. We use a very light satin wood feeling finish. Maple has a unique tone, strong in the midrange with a sweet spanky high end. Maple will cut through when you need it and is never muddy on the bass. Good for overdrive, good harmonics. Excellent on a Basswood Back Quilt Maple Bent top Standard. Very Ballsy, we put a flat finish on maple so it doesnt feel sticky.

Maple / Pau Ferro - Quarter sawn Pau Ferro has the good properties of ebony but seems to be more reliable and stable. Pau Ferro is a tight grained hard wood with excellent clarity on the "chunk" tones when using gain, especially when teamed up with an alder body. In overdrive mode it has a fatter low end and more pronounced sparkle when compared to maple. It adds excellent definition to the notes especially when using overdriven tones. Strong in the lower mids and bass, scooped mids.

Maple / Indian Rosewood - Sweet and warm with some sparkle on the top end, probably one of the most popular fingerboard woods, it is open grained with colors ranging from brown black to red brown. Warm, Fat, not too bright not too dark. Very neutral.

Maple / African Rosewood - Rich color, red brown with interesting patterns to sometimes almost black. Madagascar seems to have a wide frequency response brilliant highs and punchy lows. A tight grained rosewood similar to Brazilian Rosewood. Good with darker sounding body woods and humbucker settings. Strong upper midrange and extra presence, slappy. Very similar to Brazilian in color and tone. Our species is actually a brown madagascar.

Maple / Old Brazilian Rosewood -*Limited availability* Has the characteristics of Indian and Madagascar rolled into one, Not as much brights as the Madagascar and more crisp than Indian. Best not used on Ash unless you like brights or compensate in some other way like the pickups or bridge

Body Wood
Alder- Rich and full, strong in the lower midrange. This is probably one of the most widely used woods in the 60's for 3 single coil style guitars. It is Medium to Light in weight and takes well to sunbursts and some transparent colors.

Swamp Ash- Popular in the 50's for electric guitars this wood is alive and light weight. Swamp ash just wants to vibrate. Bright and sweet at the same time, excellent grain pattern, all transparent finishes look great on
Swamp Ash. 1 piece Maple neck is a natural for Ash. Pau Ferro fingerboards also work well.

Basswood- Strong Midrange, balanced tone and light weight. Light color and almost no grain patterns Basswood is best suited for solid colors or is excellent as a backing wood for a maple top. All necks work on Basswood, Indian would be on the woolier warmer side.

Basswood Back / Quilt Maple Top - Ok, this may be the Holy Grail of tone, The Basswood response is extended by a 3/16" Maple top adding more clearity and grind to the fattness of the Basswood, my favorite! Usually colors chosen will be opaque on the back with transparents on the top, LP style. Most Excellent with a Maple neck.

Ash Back / Quilt Maple Top - Auditioned with a Madagascar Bois de Rose fingerboard. I used to think that the Alder Body / Pau Ferro fingerboard was one of the best overdrive tones.... Hmmmm , the Ash Back has that open ring with good clarity, The Maple top seems to add another dimension, Not harsh at all but very alive sounding both clean and dirty. Also an excellent look for transparent colors both on the back and front. Makes for a light guitar as well. I'm getting the itch to build myself one real bad! Nice punch, scooped mids. 1 piece Maple neck also a killer tone for this combo.
Chambering
With chambering we remove the wood inside using 6 tuned chambers. What you loose is some weight and a little of the edginess. What you gain is sweetness and a warm low end. One of the punchiest guitars we have made was a Swamp Ash Classic T , Quilt Maple Top with a birdseye maple neck, Hum single Hum Classic T. The Classic T tends to have more punch than any other shape, this in conjunction with the chambers and the ballsier 1 piece maple neck is definitely a killer tone. Think of the chambering like adding a tube rectifier to you amp. A little more compression and woollier, Maybe not for the aggressive heavy metal shred tone but works for everything else from AC/DC to light Jazz. A big plus is you drop 3/4 of a pound. We can chamber any wood combination. We will also add an f hole or Cats Eye for no additional charge
Body shape tones
Something worth mentioning is that different body shapes do sound different. It could be due to the mass or the shape. All things equal...pickups, necks, bridge, etc. The Classic T might be a little heavier guitar but has the punch to back it up. The Classic and Standard are great sounding guitar as well and do everything they are supposed to do but the Classic T definately has some serious punch.
Other tones
Lets not forget that there are many things that influence tone, the body and the neck wood are a strong part of that but they are not all that matters. For years I played a Solid Quilt Maple Standard with a rosewood board neck and a Floyd. Bright you think? Not really... The Floyd isn't very bright - sort of neutral, the rosewood warmed it up, I used a hot dark bridge pickup. All this equaled a combo that was a killer shred guitar and never got lost behind the keyboard. The only disadvantage was the price of the wood and the fact it wasn't the lightest guitar in the world. Sometimes a guitar or a sound will sound killer in your living room but just not cut properly with a band.
Many have experienced what I have as well, you spend all day dialing in your tones at home or at your rehearsal space, you think you have all your tones dialed in perfectly ....the band comes in, rehearsal or the gig starts....... the first thing you do is run to your amp to turn up the treble, turn down the bass and turn down the effects............sound familiar?


Buda bilgisayarımda vardı nerden edindim hatırlamıyorum yani link olsa link vercektim ama idare edin artık...
 
Bizdeki squer standart ta alder kullanılmış ve fender amerikan standartın manyetiklerini taktık fretboardu maple yaptık sonuç biçok usta fender manyağı gitarist gitarın tonunu duyunca ağlıyo nerdeyle neden verdim bu kadar parayı aynı ses için bu amerikana diyolar mükemmel tonlar elde ettik çünkü. ama gövde orjinal hali alderdi ve hala öyle. ayrıca bence ash ve alder olayı kişinin zevkine göre değişir aynı maple ile rosewood gibi.
 
bugun sitelere gittim ve 150cm*46cm ebatlarında ve 6cm kalınlıgında akçaağaç aldım. bu ölçülerden 2 adet randy rhoads govdesi rahaltlıkla çıkıyor. bana 125 milyona mal oldu, işallah kazık yememişimdir. gerçi ufak bi piyasa araştırması yaptım ve fiyat normal gibi ... neyse işallah gitarı da yaparım sağ salim...
 
pisuvardaki_izmarit demiş ki:
Jeff_Loomis demiş ki:
Alder(akçaağaç) veya mahogany (maun) en iyileridir. Gerisi pek iyi sayılmaz.

Yanlış bi bilgi vermişsin gitar yapımında kullanılan en değerli,en verimli,en özel ağaçlar "KORİNA VE KOA" ağaçlarıdır. Bu arada alder(kızılağaç) , maple(akçaağaç)'tır.

Buna katılmıyorum hatta yanlış olduğunu düşünüyorum. İlk olarak Limbanın (yani korinanın asıl daha doğrusu daha teknik adı) beyazı da siyahı da ton olarak mauna benzeyen bir ağaç. Hatta gibson (ki ilk limba kullanan şirkettir) maun stockları azalınca ve güney amerikadan maun alamayınca guney afrika maunu ağır olduğu için maun yerine bir ara korina kullanmış flying v'lerin explorerların ilk çıktığı dönemde. Şimdi o meşhur explorerların (ki ağır maun olsa onu taşımak çok babayiğitlik bir iş) custom shopta reissue'ları var ve çok seveni vardır. Neyse yani bir yerde maun olmadığından o güney amerikadan gelme maunu bulmak zorlaştığından korina hadisesine girilmiş yoksa ton olarak değil.

Koa çok garip bir ağaç. Warmoth nedense çok övüyor ve ben de onların gazına koadan bir gitar yapmıştım, amerikadayken ve sonra sattım bende değil şimdi. Çok güzel gözüken bir gitar oldu, ama gelgelelim ton rezalet. Hiç iyi değil daha doğrusu bir garip. Doğruya doğru kendine has bir tonu var, ama biraz yumuşak garip bir ton bu. Ben hiç sevmedim açıkça konuşmak gerekirse, çok yuvarlak oldu bir şekilde. Özellikle köşeli manyetikler denememe rağmen (JB 59 Jazz falan gibi) olmadı. Bu arada tonun yanısıra fiziksel olarak da koa çok yumusak. İlla polyurethan bazlı bir boya istiyor zira çıplakken tırnakla bile üstünde derin bir iz açabiliyorsunuz.

Benim favorilerimden asıl hem meyvesini hem de tonunu sevdiğim ceviz vardır. Maple gibi tiz parlak ve defined bir tonu var, ama maple gibi kıçını yırtan bir cartlaklığı yok. Tok bayağı bir ve basları çok net ama kafana kafana koymadan veriyor.

Neyse son olarak bir ağaç pahalı diye tonu iyi olacak diye bir şey yok. + bir korelasyon olabilir eyvallah genelde olması da beklenir. Ama her zaman değil. Alder yani kızılağaç mesela ucuz ama çok çok sağlam ton veren bir ağaç. Tek suçu yaygın olması ki fiyatını düşürüyor. ;)

Sanırım bu ara gitar için en pahalı ağaç ender bulunduğundan ve de tonu çok iyi olduğunda Honduras maunu. Genelde şimdi maun kullananlar ya hint ya da güney afrika maunu kullanıyor ki bunların ikisi de honduras maununa göre ciddi şekilde daha ağır, ve usa custom guitars isimli parça yapan adamların dediğine göre de vibrasyon açısından Honduras'tan cok daha güçsüz.

B
 
Gitar yapiminda olabilecek en pahali agaclari kullansaniz dahi toplam maliyeti 500 dolari gecmez. Iyi gitari kotu gitardan ayirt eden sey konstruksiyonu. Iyi bir esik mesela, hakikaten cok zor zanaat (ben yapmaya calistim da bi turlu beceremedim adam gibi). DRB koayi pau ferro neckle bir denemeni tavsiye ederim
 
janmoreye demiş ki:
Gitar yapiminda olabilecek en pahali agaclari kullansaniz dahi toplam maliyeti 500 dolari gecmez. Iyi gitari kotu gitardan ayirt eden sey konstruksiyonu. Iyi bir esik mesela, hakikaten cok zor zanaat (ben yapmaya calistim da bi turlu beceremedim adam gibi). DRB koayi pau ferro neckle bir denemeni tavsiye ederim

Elbette seninki şimdi seçilme bir koa parçasından yapılmıştır, benim uğraştığım ve yaptığım şey warmoth'dan aldığım bir parça idi. Zaten aslında ABDde de bu cins kitle sayısı (yani gitar yapan falan) düşük ve internetten gördüğüm kadarı ile onlar da benim gibi düşünüyor: Warmoth görselliğe daha fazla önem veriyor tondan ziyade. Neyse ondan mesela alacak olsam artık usa custom guitars ile çalışırım. Hadisenin en önemli kısmı alelade bir ağaçtan değil, uygun bir ağaçtan (tahta çekiçvari tokmak mı diyeyim artık işte öyle şeylerle vibrasyonu kontrol edilmiş) yapmak. USA CG ile çalışanlar öve öve bitiremiyor ağaç seçimi çok iyi diyorlar.

Eşik hakkında haklısın, şu ana kadar sanırım bu parça işleri ile 5 tane gitar yaptım, aslında full olarak 4 ama bir gövde modu da var işin içinde, neyse..., hala eşik yaparken kayıp veriyorum. Ortalama olarak 1 eşik için en az 2 3 blank gidiyor. :oops: Neyse az biraz öğrendim ama gitar montajının en zor yanı o benim açımdan.

B
 
Geri
Üst