Tel yüksekliğim çok fazla

B

backinthefun

Bir süredir telecaster için tel yüksekliği ayarı yapmaya çalışıyorum. Fender'in tavsiye edilen ayarlarında 17. frette 1.6 mm diyor 9.5 radius için. Yabancı forumlarda da yine 1.6-2mm gibi yükseklikler gördüm. Fakat ben 2.5'ten aşağıda rahat edemiyorum. Daha doğrusu gitarın sesi rahatsız ediyor, sanki cazırtı var gibi oluyor. Fretlerde filan sorun yok bu arada. Çok büyük bir problem değil bu ama ortalama olarak sizin tel yüksekliğiniz kaç merak ediyorum.

Ayrıca sanırım tellere normalden sert vurduğum için de bu olay olabilir gibi geliyor bana.
 
cızırtı varsa eger ılk once sap ayarını kontrol et derim cunku genelde bu seviyeler tavsiye edilir ve kullanılması cok rahat olur bu seviyelerde. eger cızırtı varsa problem sap ayarında malesef. ılk once sap ayarı sonra tele yukseklıgı sonra entonasyon. ayar yaparken bu sırayı kullanırsan hata payın cok azalır.
 
Cızırtı ne kadar var akustik sesinde cızlamalar olur amfide duyuluyorsa o zaman tellerini yükselteceksin. O verilen ölçüler çok genel geçer ölçüler. Çalım tarzına, tel kalınlığına, manyetik yüksekliklerine göre değişen şeyler. Örneğin SRV gibi bir tarzın varsa sert tuşeli çalıyorsan Yüksek tel ölçüsü ve Kalın tel kullanacaksın. Ya da atıyorum manyetiklerini yüksek seviyede ayarladın çıkışları da örneğin 6.5 K ve üzeri olsun telleri alçartırsan cızlamalar başlayacak entonasyon bozulacak. Çünkü manyetiklerin mıknatısları teli kendine doğru çekmeye başlayacak. Önce ideal tonun için manyetiklerinin yüksekliklerini ayarlacaksın. Sonra ona göre ideal tel yüksekliğine getireceksin (cızlama vs olmayana kadar) sonra da entonasyona bakacaksın. Düzgün değilse saddle vidaları gevşetip sıkıp doğru entonasyonu bulacaksın. Yoksa gitarım cızladı hemen sap ayarı. O en son iş
 
Sorunun benzerini ben de yaşamıştım. Tel kalınlığını arttırıp biraz da yüksekliği arttırıp çalmaya alışınca rahat olmuştu.
 
Geri
Üst