Beste Yapabilmek Için.....

Üstadlarım,abilerim,kardeşlerim öncelikle kendi bestemi yapmak istiyorum teknik bilgim az çok var bana yetiyor. Fakat nota bilgimde yok denilecek kadar az. Beste yapabilmek için ne yapmam gerekiyor? Artık o seviyeye geldiğimi düşünüyorum amatörce bir şey olsada çok istiyorum kendi bestemi yapabilmeyi. Cover yapmaktan sıkıldım artık. Duygusal sololu bir beste yapmayı çok istiyorum nereden başlamalıyım nasıl yapmalıyım yardımcı olursanız çok sevinirim :)
 
Gamlari ogren sonra modlari, eger ozelden mesaj atarsan ve mail adresini verirsen bugun yarin cesitli dergilderden ve kitaplardan gitar hocamin scannerdan verdigi resimleri vs yollarim. Cok kolay bir mantigi var uzun surmez ogrenmen. (Modlari bilince ona gore rahatca ritim yazabiliyorsun)
 
cevap sorunun içinde gizli.. git nota bilgisi öğren.. bu işi adam gibi yapacaksan, beste yapacaksan müziği hissedebilmen lazım ve en önemlisi bilmen lazım.. nasıl nota öğreneceğini söylememe gerek yok herhalde. gideceksin adam gibi bir hocadan ileri seviye gitar dersi alacaksın.. ve sürekli çalışacaksın.
 
Neden nota öğren denildiğini anlayamıyorum.

Kafanda bir melodi ya da genel olarak müziği kurgulayabilmen lazım. Bu öyle zor değil herhangi bir şey mırıldan ve ensturmanında çalmaya çalış. Şarkılarının her birinden farklı farklı grup tarzları çıkmış Hendrix nota bilmiyordu en basitinden. Nota bilmemek bu noktada sadece kafanda kurguladığını ensturmana aktarırken çok fazla deneme yanılma yapmana sebep olacak. Ama bu aşamada kafana çakılmış kurallar olmaması ve senin yedire yedire-zamana yayarak öğrenmen, öncelikle çok kullandığın kalıpları merak ederek yola çıkman daha 'sana ait' bir müzik ortaya çıkması açısından yararlı.

Ha ben ne yapıyorum, ne yapmışım diyebilmek için teori bilmen gerekir ama onun dışında kafanda kurgulayamayıp sadece bildiğin kurallardan yola çıkarak beste yapacaksan.. Yapma. Günümüzün sıkıcı müziği bile bu noktadan daha ileride artık.

İyi çalışmalar :)
 
hendrix kendi kalıplarını yarattı kalıp bilmediğinden. o kadar başarılıysan ve zeki isen kalıp yarat marty friedman veya hendrix gibi ama yine aynı sonuca geliyor belli başlı akorları bilmen gerekiyor, günümüzde kimsenin o kadar fazla zamanı olduğunu da düşünmüyorum. Ayrıca belli bir kalıp üzerinde de olsa yine de senin müzikal yeteneğine kalmış bir şey beste yapmak. Yazını tam okuyamadım
 
Beste yapmak için önce duyguların olacak, sadece acı, keder değil nefret falan dahil... Sonrasında notaya falan gerek yok. Gitara falan zaten gerek yok.
 
goldtop a katılıyorum belli bi teknik bilgisi varsa belli akorları bılıyordur, ve sana sadece gereken kulak ve kurgu.gama göre yazmasanda eger senin kulagın icin güzelse her kulak icin güzeldir.he notaya cok bagımlı kalmazsan gıtarıda cok iyi tanımıyorsan sadece biraz daha cok vakit harcaman gerekicek uygun sesleri degerlendirmek icin.sonuc olarak sen nota bilmesende kulagın bilir :D
 
Nota bilgisine gerek yok ama azıcık transpozite yi bilmen gerek. Çünkü herşarkı yı AM veya EM den çalamazsın.
Örn:AM-G-F-E (veya) EM. Yani LA, SOL, FA,Mİ. Bu ispanyol kalıbıdır.
Eğer sesine uyumlu değilse BM- A-G-F diyez veya FM diyez. Olarak transpozite etmen gerek.
Ayrıca piyasada birbirine benzeyen okadar çok şarkı var ki. Hemen hemen hepsi birbirinin aynı.
Duygusal çalmak istiyorsan arpej atarsın veya şu ritim kullanırsın.

VAN - AN KA RA - GE Lİ BO LU - GE Lİ BO LU
A A A Y A Y A Y A Y A Y

A= aşağı Y= yukarı


Basit akorlara örnek verecek olursak

DM, AM, E, F: ye örnek olarak (GECE YOLCULARI ÖLÜMDE VAR)

AM, G, F, E veya E. (AKDENİZ AKŞAMLARI.)

İYİ AKŞAMLAR :)
 
Arkadaş bu zamana muhtemelen yazın hit parçasını yapmış paraları cebe indiriyordur:LOL:.
Aralık, dizi, nota değeri mantığını "teknik bilgin" olarak bildiğini varsayarsak, iyi bir beste için, 1. Cabwaystar ın mantığı "kesinlikle", 2. bluescaster ın dediği gibi "çok çalışacaksın", 3. wodyy nin dediğini yapma:p, 4. eğer bu atmosferi sağlayamıyorsan Golptop un dediği son satır başındaki cümlelere katılıyorum.
"Kendi bestemi yapmak" isteği içinde olduğu sürece sen bu besteyi bir şekilde yaparsın bence. İlk iş iyi bir akustik veya klasik edinmek, onlarla vakit geçirmek, bu enstrumanların tınısı üretkenliği arttırıyor kesinlikle.
İyi çalışmalar
 
Nota bilgisine gerek yok ama azıcık transpozite yi bilmen gerek. Çünkü herşarkı yı AM veya EM den çalamazsın.
Örn:AM-G-F-E (veya) EM. Yani LA, SOL, FA,Mİ. Bu ispanyol kalıbıdır.
Eğer sesine uyumlu değilse BM- A-G-F diyez veya FM diyez. Olarak transpozite etmen gerek.
Ayrıca piyasada birbirine benzeyen okadar çok şarkı var ki. Hemen hemen hepsi birbirinin aynı.
Duygusal çalmak istiyorsan arpej atarsın veya şu ritim kullanırsın.

VAN - AN KA RA - GE Lİ BO LU - GE Lİ BO LU
A A A Y A Y A Y A Y A Y

A= aşağı Y= yukarı


Basit akorlara örnek verecek olursak

DM, AM, E, F: ye örnek olarak (GECE YOLCULARI ÖLÜMDE VAR)

AM, G, F, E veya E. (AKDENİZ AKŞAMLARI.)

İYİ AKŞAMLAR :)

Transpoze dir o :)

Ben bu olaya konuşmak gibi bakmanızı istiyorum.
Konuşmak için önce söyleyecek birşeylerinin olması lazım. (Kafada kurgulayabilmek ya da 'duygun olacak' vs budur)
Yazmayı biliyor olmak bu durumda nota bilmek gibi. Konuşabiliyor olmanın ön koşulu yazabiliyor olmak değil. Ama neredeyse her zaman yazabiliyor olmak daha iyi konuşmayı getirir.
Mesela şu da var, besteyi yaptın ya da bu durumda söyleyecek birşeylerin var, konuşuyorsun diyelim. Bunun karşındakine nüfuz etmesi için etkileyici bir ses tonun ve hitabet yeteneğin olması gerekir. Ses tonu burada senin gitar tonuna denk geliyor mesela, hitabet yeteneğin de bestenin, diğer ensturmanların armonik uyumuna denk gelir çoğu zaman. Ama bunlar bir sonraki seviye dediğim gibi önce söylemeye değer birşeylerin olması lazım :)
 
Size bir adet İlhan Perisi yazıyorum.Sabah akşam tok karnına.. :D :D :D

ilhan-perisi_30712.jpg
 
iyi bir müzik kulağın varsa ve yaratıcı biri isen rahat yaparsın. tekniğin ne kadar iyi olursa bu iş o kadar kolaylaşır. nota ile beste yapmak alakasız bana göre hatta hiç gam vs bilmeden kulaktan bile yapabilirsin ama gam ve mod ları bilmekde fayda var
 
transpozisyona transpozite, kadansa (durgu) kalıp diyerek bilgi aktarılmaz arkadaşlar.
duygusal çalım için tavsiye ettiğiniz arpej ve "ay ay vay vay" ritmleriyle de müziği kısır klişelerden öteye götüremezsiniz.
bıçak gölgesinin duş perdesinin arkasında belirdiği filmler çekildi, bitti.

yaratıcı olmak, kendi müziğinizi yapmak istiyorsanız, öğrenin. iki ayda gitar konçertosu yazın demiyorum ama okuyun, sorun, öğrenin.
enstrümanınıza çalıştığınız kadar, doyurucu düzeyde armoni bilgisine de sahip olun. bahsedilen akdeniz akşamları şarkısını aynı tondan birkaç farklı akor dizisiyle çalacak kadar yeterliliğiniz olsun.
kendi öğrencilerim için de destek mahiyetinde verdiğim nurhan cangal'ın (kendisini tanımam) armoni kitabını edinin. 10-15 liraya nefis armoni bilgisi. anlatımı da su gibi.
alın, o kitabı yutun mesela.
ritm bilgisi için internette yığınla doküman var. okuyun, izleyin. davulcularla, perküsyoncularla konuşun. hem bi araba ritmik kalıp öğrenirsiniz, hem de enstrümanınız üzerinde uygulamayı. hafif solfejle desteklemek için, fontaine'in (onu da tanımam) ritm ve zaman duygusu kitaplarına da bakabilirsiniz.
ondan sonra artık duygusal sololu mu, vahşi arpejli mi beste yapar düzenlersiniz, size kalmış.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst