Grafik Tasarım

Herkese merhabalar...

Ülkemizdeki grafiker tasarımcıları nekadar beyeniyorsunuz ?
Hayatımızın birçok yerinde aslında grafikerlerin tasarımları bizi etkiliyor veya birçok şeyi ögrenirken kullanırken onların yaptıgı tasarımlardan yararlanıyoruz belki farkına varmasakta.

Avrupa ve amerika ülkeleri Türk grafikerlerinin tasarımlarını çok beyeniyor.Türkiyeden eleman tercih ediyorlar . Türkiyenin bu konuda özellikle son yıllarda çok iyi yol katettigini düşünüyorum gözlemlerime bakarak şunu söyleyebilirimki eski türk eğitim sistemi yani öğrencinin ilgi alanına göre alan seçimi deilde ilerdeki kazancı vs. düşünülerek yapılan alan seçimi vs. si değişmeye başlıyor.İç mimarlık grafik tasarım ve güzel sanatların her dalıyla ilgili yoğun talep var.Ve okullar kontenjan sınırlarını zorluyor.Sanat yönünden geçmişte oldukça kıt olan ülkemiz artık düzelmeye başlıyor bence. Buda ülkenin kalkınması açısındanda çok önemli.


Türkiye artık sanatçılarına sahip çıkmayı ögreniyor.Sanatçıya verilen değer artıyor.Buda beni gerçekten çok mutlu ediyor.

Bu konularda sizlerinde bidiklerinizi aktarmanızı istiyor , görüş veyorumlarınızı merak ediyorum...


Sevgiler Saygılar...
 
Grafik programı bölümü örencisiyim 3 yıl üzerinde egıtım aldık yada aldıgımızı sandık bölüm iyi ve değer yok grafik hayatın akışı demek ve bu malesef verilen egitimlerden eksik bilgilerden ve iş imkanının saglanmaması bölümün kalitesini düşürüyor.iyi bi yerde de çalışmam için bi dayının olması gerekiyor.kendini geliştirmek tek başına yapabilecegin kendin için ...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Hmm bence kişinin kendini geliştirmesine ve tabiki hayal gücüne bağlı bir olay iş imkanı vs.Okula gidip geri dönüp evde yangelir yatar boş boş gezersen birşey olmaz :)
Yaratıcı olup sınırlarını zorlamalısın gayet güzel iş bulunuyor yeterki iste ;)
 
92'den beri grafik tasarım üzerine çalışıyorum. Kimse bişey öğretmedi. Freehand 3,
Photoshop 2.0'la başladım. Grafik bölümünü de bitirmedim. Okul okumak ta gerekiyo ama, ne biliyim mimar sinan grafik tasarımdan mezun olmuş biriyle aynı işi yapıyorum
 
işte olay o deil bence.eğitim almak cok daha farklı bi olay .yaptıgın işe saygı duymak demek kısaca .o zamnda basarılı olursun.sanatta bu işe gercekten renk kazandırıyo.ortaya kaliteli işler çıkıyo..
 
Sosyoloji okuyorum. Ama yaklaşık 2-3 yıldır grafik ve web tasarımı yapıyorum. Corel, Photoshop ve az biraz da flash biliyorum. Hepsini kendi kendime öğrendim. Para bile kazanıyorum yavaş yavaş:)

Bence okullu olmaya gerek yok bilgisayarda veya kağıt üzerinde tasarım için. Ama iş bulmak için gerekiyor tabiki. Yani günümüzde kitaplar, internet, kolay programlar..vb. bu işi kolaylaştırıyor ve sadece yaratıcılığa ve yeteneğe bırakıyor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Asıl faktör yaratıcıklıkta olsa egitimin iş imkanına çok katkısı var...Kişi kendini egitim aldıktan sonra nekadar geliştirirse alanında okadar sağlam iş buluyor.
 
işten kastınız nedir tam anlıyamadım...

çok iyi grafik tasarım demiyorum ama reklam ajansları var onlar da iş imkanı bulabilirsiniz...

hatta bende bir ara çalışmıştım... (Gerçi bana para vermeişlerdi ama olsun :p )

okul konusuna gelince eğitimini almak şart ama oda bir yere kadar ne kadar çok uğraşırsanız bence o kadar iyi olursunuz yanlız bu iştede çok kötü bir olay var yaptınız işi istediğiniz kadar titiz düzgün hatta süper yapın müşterinize beyendiremesseniz hiç bir işe yaramıyo...

bu arada aylık olarak çıkan Macline di bir dergi var oranın Free çalışanlar diye bir köşesi var oraya mesaj atıp iş kovalayabilirsiniz.
 
grafik herşeydir bence,geleceğin mesleği ama türkiye için değil,Bende iç mimarım o da aynen çünkü insanlar tasarım yaptırmazlar başkalarından gördükleri şeyi yapmalarını isterler ,,çok yanlış...
 
Ama dikkatini çekmek isterim... Gün geçtikçe Türkiye'de de reklamcılık ve grafikerlik yükseliyor.

Çok sayıda şirket bünyesinde reklamcı - grafiker...vb. çalıştırmaya başladı. Hatta grafiker olmayan ama bu işle uğraşanları bile (ben :LOL: )...

Şaka bir yana, bu yönde gelişiyoruz...
 
lepistes'e katılmamak mümkün değil. Ülkemizde grafik ya da reklam tasarımcılığının yükselmesi diye bir şey yok aslında sadece her geçen gün biraz daha tanıtmaya çalışıyor insanlar kendilerini bu yüzden başvuruyorlar reklamcılara ya da tasarımcılara. Ama bunun o adam için bir meslek, iş olduğunun bilincinde değiller. Benim rakibim bilmemne şirketi, ben de onlarınki gibi dekor, logo, marka, site, reklam, tanıtım istiyorum denir. Aynısı olmazsa beğenmez. İşi yapan kişiye resmen senin bildiklerin önemli değil ben bunun aynısını istiyorum der. Proje aşamasında yahoo gibi bir sistem istiyorum diye atıp tutar, ödeme aşamasında yapılan işe ve ya da kişiye saygı sıfırdır hatta yüz bulunursa fakir edebiyatı yapılır, abartıp çirkefe yatılır bizim yeğen de yapıyor bu grafik mrafik işlerini diye ne kadar basit (!) bir iş yaptığınızı yüzünüze vurur.

Şirketlerin bünyesinde çalışan reklamcı ya da grafikerlerin çok iyi şartlarda olmadığını biliyorum. Maaş genelde net olmaz, iş üzerinden prim vermek istenir hatta iş yoksa gidersin gibi bir lakayıtlık vardır grafikerlere. Tanıtım iş gibi görülmedikçe, reklama yapılan yatırımın geri dönüşüne inanmadıkça gelişeceğini zannetmiyorum, bizim için süs bu işler henüz. Süs olsun diye, hava olsun diye yaptırılıyor.
 
futurist demiş ki:
Ama bunun o adam için bir meslek, iş olduğunun bilincinde değiller. Benim rakibim bilmemne şirketi, ben de onlarınki gibi dekor, logo, marka, site, reklam, tanıtım istiyorum denir. Aynısı olmazsa beğenmez. İşi yapan kişiye resmen senin bildiklerin önemli değil ben bunun aynısını istiyorum der. Proje aşamasında yahoo gibi bir sistem istiyorum diye atıp tutar, ödeme aşamasında yapılan işe ve ya da kişiye saygı sıfırdır hatta yüz bulunursa fakir edebiyatı yapılır, abartıp çirkefe yatılır bizim yeğen de yapıyor bu grafik mrafik işlerini diye ne kadar basit (!) bir iş yaptığınızı yüzünüze vurur.

Buna aynen katılıyorum malesef :? Birebir "aynı" durumu yaşadım çünkü :(

Ancak benim bahsettiğim yükselme biraz farklı. Ülkemizde eskiden şirketlerinin logolarını (ki "logo" olduğu bilinci bile yokmuş..) kendileri yapıyorlarmış. Şimdi (şartları yukarıda anlatılanın aynısı bile olsa :? ...)ise şirketlere, bu işle uğraşan kişilere yaptırıyorlar. Yani sektörel bir gelişim söz konusu. Ancak halen oturmadığından sancılı bir gelişim olduğu açıktır. Ancak gelecekte daha da düzeleceğine inanıyorum ben. Çünkü bugün insanlar şirketlerini geçindirecek para bulamazken, tabi ki bizim gibi "boş iş" yapanlara para vermeyeceklerdir :LOL: ... Ancak ekonomi geliştikçe bizlerin de çalışma artları düzelecektir eminim... Ki bana göre reklam sektöründeki "freelance" (böyle mi yazılıodu ki? :roll: ) olayı çok büyük zarar veriyor. Şirketleşilmeli. Ancak günümüz şartlarında da şirketleşme kârlı değil ve yalnız çalışmak çok daha kolay... Yani "şu anda" oldukça sancılı bir durumda saktör olarak...
 
anarchist_hippy demiş ki:
Ama dikkatini çekmek isterim... Gün geçtikçe Türkiye'de de reklamcılık ve grafikerlik yükseliyor.

Çok sayıda şirket bünyesinde reklamcı - grafiker...vb. çalıştırmaya başladı. Hatta grafiker olmayan ama bu işle uğraşanları bile (ben :LOL: )...

Şaka bir yana, bu yönde gelişiyoruz...

Sen de haklısın fakat şirketler diploma istiyor genelde.Sertifikası olup da geri çevrilen bir çok arkadaşım var.Macline'daki ilanlar ise coğu zaman pek işe yaramıyor istenen kişisel yetenekten öte referans ve sağlam bir unıv. diploması ne yazık ki.Gerçi bu bir anlamda mantıklı fakat alaylı kesim aç kalıyor.Deneyim kazanmak ve iyi bir referans elde etmek içinde kişisel çaba belki torpil ve bir süre ücretsiz hizmet sunumu gerekiyor.
 
Freelance çalışanlar elbette sektöre zarar veriyor öncelikle fiyatı kırıp piyasayı düşürüyor ama ne yapabilirler? Şirketleşmek o kadar kolay değil. Firma olmanın zaten kendine has bir sürü yükü ve masrafı var ayrıca yaptığın her iş için %18 KDV +%20 vergi ödüyorsun. Ekonomi geliştikçe vergiler daha da artıyor nedense :roll:

Bir de tabi artık grafik tasarımcısı olmak kendi başına hiç bir şey ifade etmiyor. İş ilanlarında asp, php dillerinden en az birini bilmek diye absürd bir ifade varki kodlama dili bilmeyenler sadece tasarımcı olarak pek tercih edilmiyor. Yani tasarladığını kodlayacaksın arkadaş deniyor. Sonra da herşeye estetik yönden bakan o ince ruhlu tasarımcı gidiyor yerine zombi oluyorsun ;)
 
Malesef ki durum içler acısı şu anda... Şirketler (çalıştıran da, iş yaptıran da) bizimki gibi "üfürük" işlere para vermek istemediğinden sanırım, bizlerden en az parayla en çok iş bekleniyor. Futurist'in söylediği hem tasarımcı, hemde kodlamacı olmak gibi. Ayrıca pitch-dark'ın söylediği olay da gariptir. Gerçekten de, okullu kesim (sanırım okullarına güvenden çabalamayı düşünmüyorlar, nasıl olsa diplomam var diyerek) çalışma konusunda diğer kesinden daha tembeller (istisnalar var tabiki!)... Belki de bu "diplomaya güven" nedeniyle durum böyle...
 
Kesinlikle katılıyorum az çaba+diploma, çok çaba+birikim farklı sonuçlar doğuruyor günümüz Türkiyesi'nde.Ayırdına bakalım ne zaman varılabilecek.Diplomalı kesimi taşlamak olmasın bunu adı da..
 
Her ne kaar diplomasız olsam da, bir sosyoloji öğrencisi olarak, bir gün herkesin bilinçli bir şekilde diploma aldığı işi yapmasını destekliyorum ben aslında... Çünkü, ben bu işi yapıyorum ama yaparken öğreniyorum. Çevremde bana deneyimini aktrabilecek insan da yok. Ama okullu birisi, hem hocasının deneyiminden, hem de okulda öğretilen tekniklerden çok güzel yararlanabilir istediğinde kendisini geliştirmek adına...

Ama sanırım burada bir de "elindekinin değerini bilememek" de var :?
 
Ewet bu meslekte durum içler acısı haklısınız...Ülkede sanatçıya gereken deger verilmiyor...

Ama yinede eskiye göre bakınca gayet iyi bir gelişim sürecindeyiz bence ...

Arçeligin o ufacık logosuna yıllar önce hangi şirket milyon dolarlar verirdiki ?

Kısacası Diploman olcak , tembel olmayıp kendini geliştirceksin , alanında ilerleyebildigin kadar ilerliceksin , yaratıcılıgını zorlucaksın ozaman paranı kazanırsın...
 
Geri
Üst