Mozaik

Artık ortayaş sınırlarını zorlayan bi rock dinleyicisi olarak bi de Mozaik diyesim geldi. 1980lerde Ayşe Tütüncü ile Bülent Somayla çok iyi işler çıkarmış bi grup olarak Mozaik in de turkrock.com sayfalarında mutlaka yeri olmalı diye düşündüm. Şimdi dağılmış bi grup olarak inanır mısınız bilmem ama hala iskenderiye.com saylarında iki albümleri satışta görünüyor. Diskografisine 4 harika albüm sığdıran Mozaik'in 2 albümünü ve vakti zamanında o güzel mekan Açıkhava'da Saruhan'ın abuk sabuk alet edevatla perküsyon yaptığı canlı performanslarını izleme şansına eriştiğim bu grubu bulup karşılaşırsanız mutlaka siz de dinleyin derim ben. Vay be Türkiye rock müzik tarihinde bi zamanlar Jazz-Rock da yaplıyormuş. Gerçi geçenlerde Zıkkım'la beraber bi bar konserinde beraber dinlediğim Baalorc diye bi amatör grupla karşılaştım. Var mıdır böyle denemeler yapan başkaları bilmiyorum.

saruhan erim, bulent somay, ayse tutuncu, mehmet taygun (kuzu), zaman zaman cem aksel, serdar ataser, sumru agiryuruyen,umit kivanc, erkan ogur ve simdi ismini hatirlayamadigim bir iki kisiyle birlikte cok iyi albumler yapmis, tr deki en iyi gruplardandi. roll dergisi arada sırada bu kisileri yakalar ve mozaik zamanlarını de$erler, iyi de ederler.

seksenli ve doksanlı yılların nev-i şahsına münhasır topluluklarından. yetmişli yılların on iki eylül acısını yaşamış entelektüel gençliğinin sözcüsü olmuşlardır her daim. şiirde murathan mungan neyse, romanda ümit kıvanç neyse, sinemada barış pirhasan neyse, müzikte de mozaik ona tekabül eder. kuşaklarını her yönüyle yansıtan bir bünyeleri vardır çünkü. şarkıları hayalleri kırılmış, küsmüş, kendi içine kapanmış ama kendisine saygısını asla kaybetmemiş bir çocuğun, onurlu bir çocuğun söylediği şarkılardır... bağrından çıkardığı sanatçılar da sonradan önemli avangard çalışmalara imza atmışlardır.

80'lerin kendi kendini en çok tenkit eden ve bir sürü iyi işe rağmen bütün grup üyelerinin ayrı ayrı tatminsizlikler içinde olduğu topluluktur. bütün albümlerinde ve şarkılarında hep "mükemmel olacaktı ama böyle oldu, napalım" havası eser. bunun en büyük sebebi grup üyelerinin farklı müzik kulvarlarından geliyor olmasıydı:
ayşe tütüncü klasik müziğe yaslanan senfonik rock'a selam durdu, bülent somay daha minimalist leonard cohenvari şarkılar çalsın istedi, serdar ateşer hep daha fazla rock'ta diretti, kimisi caz dedi, kimisi başı sonu belli şarkılar dedi ve ortaya böyle bir mozaik çıktı.

Alıntılar tahmin edebileceğiniz gibi en büyük gayriresmi kültürel bilgi kaynağımız ek$isözlükten:

http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=mozaik

Mozaik Diskografisi:

Ölümden Önce Bir Hayat Vardır [1983]
Ardından [?]
Çook Alametler Belirdi [1988]
Plastik Ask [1990]


Üzerlerine bildiğiniz bilmediğiniz herşeyi paylaşırsanız sevinirim.
 
Plastik Aşk yıllardır dinlediğim bir albüm..

özellikle Ayşe Tütüncü çok iyi..

Bir Adam Öldü eserindeki Koro çok sağlamdı..Nejat Yavaşoğıulları'nında olduğunu belirtmeliyim..
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Ayse Tütüncü benim en büyük idollerimden desem inanir misirniz bilmem. Ne zaman animsasam o piyanonun basinda büyük bir asalet ve güzellikle durusu aklima geliyor.

Mozaik icinde yeralan müzisyenler zaten tekbaslarina da cok basariliydilar. Hepsi de hala müzikal yasamlarina devam ediyorlar. Ama ben hala Mozaik gibisini basarabildiklerini düsünmüyorum.
 
Ardından [?]
Çook Alametler Belirdi [1988]
Plastik Ask [1990]

bu üç albüm var bende ama ötekisi yok, keşke ötekisine de ulaşabilsem, mozaik gibi başka bi grup gelmedi Türkiye'ye bu gidişle de gelmez gibi görünüyor.
 
sputnick demiş ki:
Ardından [?]
Çook Alametler Belirdi [1988]
Plastik Ask [1990]

bu üç albüm var bende ama ötekisi yok, keşke ötekisine de ulaşabilsem, mozaik gibi başka bi grup gelmedi Türkiye'ye bu gidişle de gelmez gibi görünüyor.

Katılıyorum.

Diğer albüm için bende arayış içersindeyim yıllardır.


Kapak görüntüsü muhteşem olan 1988 çıkışlı 'Çook Alemetler Belirdi'


kapak0aj.jpg
 
Geri
Üst