Seçim (güçlü ile güçsüz arasındaki bir yanılsama?)

Şu anda sen bu yazıyı okurken psikopatın biri gelip silahındaki mermileri kafana boşaltıp beynini duvara saçabilir. Hiçkimse de bunun bilimsel mantıklı bir açıklamasını yapamaz.Bilim sebep ve sonuçlara dayanır. Oysa hayat çok daha karmaşıktır. Senin hayatını etkileyen sayılamayacak kadar çok değişken yarattığı etki izlediğin yoldan sapmanı ve farklı biir yolda ilerlemeni sağlayabilir.Bazen sistem öyle bir denge durumuna gelir en ufak bir değişiklik bu dengeyi bozar ve öngörülemeyecek sonuçlar doğar. Yani Çin'deki bir kelebeğin kanat çırpması Amerika'da bir hortum yaratabilir veya bu yazıyı okuyan biri eline bir silah alıp birinin beynini duvara saçabilir. (Umarım bu sen olmazsın) Peki bu o kişinin kendi seçimi mi yoksa dışardan gelen küçük bir etkinin büyük bir sonucu mudur? Eğer bu olay biir seçim değilse sadece bir sonuçsa eylemi gerçekleştiren kişi cezalandırılmalı mıdır? Din felsefesine göre bu bir seçimdir ve kişi caezalandırılmalıdır. Yani hristiyan bir ailede dünyaya gelen bir çocuk eğer müslüman olarak ölmezse bu kişiye öbür dünyada sonsuz azap öngörülür. Hristiyan inancında da dinini değiştirip farklı biri inanca geçecek olan kiş içiin aynı şeyler geçerlidir. tıpkı diğer dinlerde de olduğu gibi. Böyle bir durumda oluşan olguya seçim demek ne kadar doğru olur.
 
Bu evrende her şey birbirine bağlıdır zaten, bunu herkesin bilmesi lazım. Benim şu anda bu yazıyı yazabiliyor olmamda bile, bundan önce meydana gelmiş sayısız etkinin, olayın etkisi var.
 
bakara 62. ayet:

Şu bir gerçek ki,inananlardan,yahudilerden,hristiyanlardan,sabiilerden Allah'a ve ahiret gününe inanıp barışa ve hayra yönelik iş yapanların,rableri katında kendilerine has ödülleri olacaktır.Korku yoktur onlar için,tasalanmayacaklardır onlar.

demekki arkadaş bilmeden kulaktan dolma yönelmelerle bi düşünsel olgunluğa eriştiğini sanmış,ama kara cahilmiş aslında ve kelimelerle oynayarak insanları etkileyim derken yanıltır olmuş insanları..
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Kim islamiyetten başka din ararsa onunki kabul edilmeyecektir. O ahirette de kaybedenlerdendir. (Al-i imran 85)

Bu konuda çok farklı yorumlar var. Eğer sen diğer dinlerden olan insanlar da cennete girebilir diyorsan bi problem yok. Bence de bu şekilde olmalı.

Ayrıca olayı fikir çatışmasından ayet çatışmasına dönüştürmeyelim.

Dini bir tartışma olarak değil de "determinizm" ve "özgür irade" açısından olaya bakarsak çok daha verimli olur.

Yada en iyisi sen hiç benim yazıları dikkate alma nede olsa "karacahilim"... 8)
 
2 Ayet çakışmıyor...
Birinde din değiştirmek var;Mümin olupda başka dine geçiş var,öbüründe ise o dine mensup olup İslâmiyet'e geçmeme insiyatifi var...
Ayetler birbiriyle çatışmaz...
 
Bu işlere fazla kafa yormamak gerek sonucunda akli denge kaybına ugruyor insanlar...Ben doğmuşum bu dünyaya getirilmişim...Benmi istedim bunu kendi arzummuydu bu dünyaya gelmek bu şekilde yaşamak ? hayır.Ozaman bazı şeyleri oluruna bırak hayatı akışına bırak.Bazen ölümden veya hayattan kaçış yoktur.boşa kürek çekme ne olursa olsun demeyi bil anı yaşa.Mutlu ol . Mutlu geçirdigin hervakit senin lehine ;)
 
Hemmen ayetleri, dini katıp işin içine "biz herşeyi biliyoruz zaten" diyin bakalım.

Ama acaba bilim adamları din'e karşı çıkıp(!), Dünya'nın yuvarlak olduğunu, atmosferi...vb. vb. bulmasaydı, sizler bunların Kur'an'da yazdığını nasıl öğrenecektiniz? Hadi bakalım...

Konuya dönersek...

Bence yaşananlar, insanlar için; dışardan gelen etkilere kişinin kendi iradesi ile uyması veya karşı çıkmasıdır. Yani olay yine kişide bitiyor, ama dış etkileri de asla göz ardı edemeyiz.

Teşekkürler.
 
Yau sen beni vur gözün sevem,tamam sana bişe demiyom gayrı :LOL: ...
İnsan tarafından değiştirilmiş dinin eseri o...
Kur'an'dada geçiyor önceki dinlerin Ayet'lerinin para karşılığı değiştirildiği...
 
E o zaman madem artık "insanlık için yararlı olan iyiyi" biliyoruz. Neden hala din'e ihtiyaç duyuyoruz. Tanrı'ya inanalım. Kendi insani erdemimizi oluşturalım ve dinin sınırlamalarını kaldıralım. Maden değiştirilmiş?
 
Sen bilmediğin yolda kafana göre yürüyecek kadar büyük 1 erdemsen buyur yürü güzel kardeşim bizlerde ALLAH'a sığınalım...
Elimizde değiştirilmemiş son klâvuz var...
Dünya'yı kullanma klâvuzumuz...
 
Geri
Üst