Genel Olarak Kayıt

P

profendure

Sormak istediğim bir kaç (milyon) sorum var kayıt ile alakalı.
İlk başta sahip olduğum cihazları yazayım:

- M-Audio Fasttrack Pro (USB)
- M-Audio AV40
- Toshiba Satellite L755-14H (Özellikleri: http://www.istanbulbilisim.com.tr/s...atlari-notebook-taksit-avantajlari,24963.html)
- Epiphone LP100
- Marshall MG15CFR
- Analog pedallar

Gitardan pedallara, pedallardan M-Audio Ses kartının mic./inst. girişine giriyorum. Çıkışıda AV40'a yapıyorum. Reaper, Cubase, Audacity gibi programlarla kayıt almaya çalışıyorum. Programlar ne yazık ki kırık.

1.si yaklaşık 2. dakikada bilgisayarı donduruyor, kilitlenip kalıyor bilgisayar. USB girişleri boşalttığımda audacity biraz daha fazla kayıt alabiliyor ama diğerleri yine aynı şekilde kilitliyor laptopu. VST de kullanmıyorum, sade bir kayıt yani. İhtimaller nelerdir?

2.si onboard ses kartına bağlamaktan neredeyse hiç farklı olmuyor ses kalitesi. Toplamda 2 haftadır uğraşıyorum kayıt işiyle, o da günde 1 saatten yaklaşık 14-15 saat yapıyor. Demek istediğim kayıt teknolojilerine bir hayli uzağım. Şu durumda sorum; amfime mikrofonlama yapıp kayıt alırsam çok daha kaliteli mi olur? Malum mikrofon fiyatlarıda çok iç açıcı değil, ayrıca apartmanda yaşıyor olmakta bazı şeyleri kısıtlıyor. Ya da bunun cevabı 'hayır'sa ne yapmam gerekir kaliteyi yükseltmek için?

Daha sorum olacak ama en önemli gördüklerim şu an için bunlar.
Teşekkür ediyorum...
 
Öncelikle esasında onboard ile ses kartının ses kalitesine etkisini ilk etapta anlayamayabilirsiniz, hele ki arada pedal vs. kullanıyorsanız. Çünkü aradaki tek fark empedans farklılığıdır. Onboard düşük empedanslı olduğu için kayıp çok olur, ses kartında ise olmaz. Bu yüzden daha gür daha canlı daha geç sönümlenen bir ses alırsınız ses kartı ile. Ancak arada drive pedalı kullanınca bu durum biraz maskelenir. Bunun dışında eğer ses kartı üzerinde çalışan efektler yoksa başka bir değişiklik olmaz.

Bilgisayardaki donmanın ise bir çok sebebi olabilir. Standart çözüm: format atıp temiz bir windows kurun, ardından ses kartınızın sitesindeki işletim sisteminize uygun en güncel sürücüleri yükleyin. Bu sürücülerle beraber asio sürücüleri de yüklenecektir. asio4all KURMAYIN.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
İstiyorum hakikaten yeni bir sistem kurup üzerine tertemiz programlar kurmayı ama hiç vaktim olmuyor kuramıyorum ne yazık ki.
Asio4All M-audio yu almadan önce vardı ama aldıktan sonra kaldırdım kendi asio driverını kullanıyorum.
latency ayarı 128'de bu arada.
 
Merhaba,
Benim size önerim farklı bir çözüm.

M audio ses kartını satmanız ve yerine Line6 UX1 ses kartı almanız.

Pedallar veya anfi dizilimini aradan çıkarırsınız.
Üzerinde hazır bulunan tonların kalitesi çok iyidir.
Problemsiz kullanırsınız.
Gitar kaydetmenin en kolay yolu Line6'nın ses kartlarından geçiyor. gitarını ses kartına takıyorsun, Hazır tonların olduğu bir programı var, ayrıca istersen anfileri, kabinleri, efekt pedallarını seçebilirsin. Uygun tonu bulunca, kayıt programı açıyorsun ve kaydediyorsun.
Cd'sinde ücretsiz galiba 8 kanal kayıt programıda var.
Audacity ben evde kullanıyorum. Basit ve çok kullanışlı, benim hoşuma gidiyor. Her hangi bir mp3 alt yapıyı atayıp üzerine sololar çalıp kaydetmiştim. yalnız sesleri kaydettikten sonra işlemeye izin vermiyor.



 
Çok profesyonel alamayacaksan mikrofonlama işine girmek bir artı getirmez. Direkt bilgisayara bağladığın için ses kaliteni artırmak için bir DI BOX kullanmanı tavsiye ederim.Kolay gelsin.
 
Eğer pedallarından biri eq, compressor veya basit bir o.d pedalı ise gitarını önce pedallara girdiğin için o pedallar di box görevi yapar ve empedansı düşürür, kayıt line-in'den alındığı için m-audio ile arasındaki farkı algılaman için bir süre gerekir ama direk gitarı on-board'a girip, yine direkt gitarı fast track'e bağlarsan farkı net duyarsın, direkt tizler kaybolur, baslar da çok boğucu olur. Asıl önemlisi ise fast track'de gecikme yaşamazsın, rahat şekilde üst üste kanal kayıt yapabilirsin, on-board da bu mümkün değil.

Ses kartlarında esas fark mikrofonlama da hissedilir, yani gelip iyi bir mikrofonla on-board kullanırsan kayıt kalitesi sadece komik olur diyebilirim. Amfini mikrofonlamanı kesinlikle önermem, o amfiyle çok kötü sonuçlar elde edersin, aynı amfiyi iyi birkaç mikrofonla mikrofonlamayı ben de denedim ve sonuçlar çok kötüydü. Anca stüdyo ortamında, iyi bir amfi, doğru konumlandırma ile iyi sonuç alırsın. Ev ortamında direkt ses kartına girmeni öneririm.

Sorunun neden kaynaklanıyor buradan anlamak zor, şunları dene derim
-Kullandığın kayıt programında ayarlar bölümünden input'undan kendi ses kartının modelini gir. Şu an on-board sürücüleri kullanıyor olman yüksek ihtimal.
-On board ses kartını bios'tan disable et ve ilgili bütün sürücüleri kaldırıp, tekrardan fast track sürücülerini kur, kullandığın işletim sistemine uygun sürücüleri indirdiğine emin ol.
-Bir ihtimal de laptopının ramlerinde teknik bir problem olabilir. Genelde bu işlemler normalden fazla ram yediği için, ramlerin hasarlı bölümlerine denk gelip laptopını kitliyor olabilir.
 
On-Board Ses karti ADC ve DAC'i kusmuk oldugu icin M-Audio Fast Track Pro ile kiyaslanamaz.

Ama ne yazik ki M-Audio da ses karti olarak tanimlanabilecek bir urun degil profesyonel baglamda.

Laptop'una baktim o makinenin kasmamasi lazim.

Software Crack veya Stabilite ile alakali bir mevzu da olabilir. Muhakkak Latency olusuyordur Windows Notebook'larda ciddi latency ve stabilite problemleri var bu konu ile ilgili. Buffer Size yukseltip Direct Monitoring ile dinlemene yapmayi dene bir de.

Ayrica HDD'ni 7200 Rpm ile degistirmeni tavsiye ederim. 5400 ile cok darbogaz yasarsin bu islerde. 80 mb/sn okuma yazma hiziyla cok cile cekersin.
 
Hatta fiyatlari ucuzlamisken SSD'lere tez zamanda gecmek lazim, ben dusunuyorum birtane 180GB'lik falan almayi.

Ben problemin daha cok Fasttrack Pro'dan kaynaklandigini dusunuyorum tabi bok atmis gibi gozukmek istemem de, daha eski bir konfigurasyonla Focusrite Saffire kullanan bir arkadasim zebellah gibi VST acmasina ragmen problem hic yasamiyor. Kendim high-end'e yakin (artik pek de sayilmaz gerci) bir desktop kullandigimdan pek bir yorum yapamayacagim.
 
Evet SSD en guzeli. Sample Load yaparken, .Rar dosyalari acarken muazzam zaman tasarrufu sagliyor. Hatta 2-3 ayri Sampler ile ciddi Sample Library kullanilan projelerde 7200 Rpm de patlar. SSD boyle durumlarda yoluna devam eder. OCZ Vertex 4 kullaniyorum 256 GB Sata III, TRIM Enabled halde. Roket mode takilmak cok keyifli :)
 
Geri
Üst