Boyasız gitar gövdesi bakımı

Selamlar.
Arkadaşlar,baştan belirteyim,arama yaptım,gitar bakımı hakkında bilgi buldum fakat boyasız gövdeler için bir şey bulamadım.. :)

Yeni gitarım RGT 220A ve bu alete çooooooook çok iyi bakmaya kararlıyım.
Diğer kısımların bakımlarını az çok biliyorum,fakat bu gövde düşündürdü beni.

Klavye ye sürdüğümüz gibi limon yağı/limon yağı esansı falan mı sürmeliyiz gövdeye de?
Gövdenin fotoğrafı

Gitar bakım setlerini önerir misiniz? Önereceğiniz özel bir marka/model var mı?
Şimdilik bu kadar.
 
Güle güle kullan gitarını. Kazasız, belasız... Çok güzel bir gitar seçmişsin...
Bir zamanlar Washburn N2 vardı bende. O da boyasız dı. Ben ikinci el almıştım. Gitarı hep nemli bir bezle sildim. Asla cila/polish vs dediğimiz ürünlerden sürmedim. Çünkü gitar mat görünümlü. Bu maddeler parlaklığı artırıyor. Bence herhangi bir kimyasal ya da limon yağı falan sürme gitara. Çünkü hızla görüntüyü değiştireceklerdir. Zaten bu tip gitarlarda parmak izi, kir falan sorun olmuyor. Bu yüzden nemli bez en iyi çözüm. Sildikten sonra kuru bir bezle de kurularsın.
Fakat zamanla gitarın çok dokunulan yerleri zamanla kendiliğinden parlıyor. Buna kendini hazırla. Özellikle sağ kolun gitara değdiği yer, sağ elin parmaklarının manyetiklerin alt tarafına değdiği yerler ve potların çevreleri...
Kolay gelsin...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Sağolun arkadaşlar :D Kız gibi vallaha ;)
Ya parlamasından falan değil zaten,ahşabı korumak için nemli bez yeterli mi? Cila değil de limon yağı iyi olur diye düşünmüştüm ben.
Bir de nemli bez ne kadar nemli olsun? :LOL: Ciddi soruyorum :oops: :LOL: :LOL:
 
Ahşabı korumak? Zaten dıştaki polyester koruyor ya?
Ben klavyeyi devamlı limon yağı ile temizlerim ama cesaret edememiştim gövde için.
Nemli bez oldukça kuru olsun. Bezi iyice yıka(gitara geçecek boyaz, toz, kir olmasın), sonra iyice sık. Mikro fiber bezler işe yarar. Mikrofiber kullanmıyorsan mesela pamuklu bir bezse 5-10 dakika bekle. İyice kurusun bez. İşin aslı: gitarı ıslatma :LOL: Sünger ya da pamuk kütlesi gibi suyu tutamayacak materyallerle girişme bu işe... ;)
Bir de çok fazla temizleme, zamanla sile sile çizersin... Kolay gelsin...
 
Gençler aman gövdeye limon yağı filan süreyim demeyin. Yapış yapış kalır, zarar vermez ama rahatsızlık verir. Limon yağı özellikle geniş gözenekli ağaçların birazcık içine nüfuz edince etki gösterir. Zaten uçucudur, pek artık bırakmaz geride. Kısacası sadece gülağacı, biraz da abanoz klavyelerde kullanılmalıdır.
Gelelim gövdeye... Gövde boyasız olsa da cilasız değil. İnan senin gitarın ile boyanmış gitarların yüzeyi aynı. Bu yüzden alkol vb içermeyen solvanlarla üretilmiş temizleyiciler kullanabilirsin. Zaten nemli bezle parmakların bıraktığı kiri, kimi zaman teri vb yağlı kirleri temizleyemezsin. Malum su yağı çözmez.
Sana önerim Jim Dunlop'un 65 serisi. Guitar Polish, Lemon Oil. Ama karnauba mumu gibi pastacilaları kullanma tabii ki. Bunun dışında her kullanımdan sonra gitarını (özellikle teller, fretler, manyetikler ve köprü) kuru bir bezle hafifçe temizlemen. Bu son dediğim gitarının ömrünü yaklaşık bir 10 sene kadar uzatacaktır. Bildiğiniz üzere terin ana bileşeni olan tuz ahşaba, boyaya, metale oldukça zararlıdır. Oksitlenmeyi hızlandırır. Ayrıca bir takım teli "en fazla" bir ay kullan. Diğer türlü düzleşen tel hem fretlerde yuva yapacaktır hem de tellerin tonu, entonasyonu vb kalmayacaktır.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Tamamdır çok sağolun.Gövdeye bir kere limon yağı sürdüm,bir daha sürmeyim o zaman.
Jim dunlopu da araştırıyorum.
Limon yağım var, o zaman sadece mikrofiber bez ve de guitar polish alayım da gogostarın dediği gibi parlaklık artarsa ne gibi bir görünüm olur bilemiyorum :?
Telleri zaten 2,5-3 haftada falan değiştiriyoum.Teller için mum gibi stick gibi bir şey var,çalmadan önce çaldıktan sonra sürüyorlar.Nedir ne değildir? Ne işe yarar?
 
euphrates demiş ki:
... Gelelim gövdeye... Gövde boyasız olsa da cilasız değil. İnan senin gitarın ile boyanmış gitarların yüzeyi aynı. Bu yüzden alkol vb içermeyen solvanlarla üretilmiş temizleyiciler kullanabilirsin. Zaten nemli bezle parmakların bıraktığı kiri, kimi zaman teri vb yağlı kirleri temizleyemezsin. Malum su yağı çözmez...
Söylediklerin kendi içerisinde tutarlı, su götürmez gerçekler fakat alıntı yaptığım kısmın baş tarafında yanılıyorsun. Gitarın gövdesi farklı. Diğer gitarlar gibi parlak değil; "Mat" yada ingilizce karşılığı olarak (tam karşılamıyor ama) "satin". Bu sebeple her zaman iyi sonuçlarını bildiğimiz Dunlop 65 ya da başka bir polish kullanmak bence bu gitar için sakıncalı. Zaten gövde zamanla parlayacak, uygulanacak cila da bu parlamayı hızlandıracak... Bu tip gövdelerin özelliği mat olması ve amaç da mat olarak kalması.
Zamanla oluşan parlamanın sebebi yağ. Su ile birçok kirden kurtulabilirsin. Mikrofiber bezler de temizliğe yardım eder. Yağ nasıl uzaklaşacak düşünmek lazım? Bence çok fazla temizlemeye gerek yok.
Zamanla oluşacak parlamanın önüne nasıl geçilir bilemiyorum. Belki çok çok az miktarlarda titanyum dioksit işe yarayablir ama dönüşü olmayan zararlara da yol açabilir.
 
Doğru bildiğimi düşündüğüm için birşeyler yazdım. Yanlış bildiğimi söyleyince siz, biraz araştırayım dedim. Doğru olan benmişim ama. Buyrun siz de araştırın.
Ibanez'in yeni gitarlarının hemen hemen hiçbiri "parlak" değil ama cilalı. Her cila parıl parıl parlamaz zaten. Ibanez ve diğer birçok iyi gitar markası üst modellerinde finish olarak polyurethan (özellikle renksiz kısımlara) ya da nitrolacquer kullanır. Polyester çok parlaktır ama ses için kötüdür. Gitarın kurumasını engeller. Ibanez'dekiler parlaklık hissini az da olsa vermek için mat sedef kullanmışlar. Mesela "black" yerine "galaxy black", "black pearl"; "blue" yerine "mirage blue", "royal blue" gibi tabirler kullanmışlar. Alt modellerde ise bildiğimiz parlak siyah (polyester) var. Parıl parıl maşallah. Bende de 97 yapımı bir 570 (parlak siyah) var bir tane de yeni 1570 (mat sedefli mavi) var. Parlak ve mat kavramları gayet canlı benim için. Muazzamın gitarı ahşap üzerine polyurethan kaplama polyester değil. Dediğim gibi üst modellerde pek polyester olmaz zaten. Dolayısıyla benim 1570'le aynı yüzeye sahip. Ben son bir yıldır hemen hemen her hafta Dunlop 65'leri bu gitara uyguluyorum. Sonuç muhteşem!
Ayrıca titanyum dioksit ahşap ve otomobil boyalarında (gitar boyalarına en çok benzeyen boyalardır) çok az kullanılır. Gitarın boyasını alır götürürsün kullanırsan.
Gövdenin parlamasına yol açan kavram yağ, evet. Ama genel anlamda bir parlaklık değil bu. Ayrıca Dunlop'un ürünleri solvan. Yani zaten parlak olan ve kir vb nedenlerden matlaşmış yüzeyi parlatırlar. Yağlamazlar ve ekstra parlaklık vermezler. Zaten mikrofiber bez kullanımı önerilmiş ki bu da boyaları, cam yüzeyleri parlatmak için en çok kullanılan bezdir.
Size yine bir eczacıdan mesleki bilgi... Gitarda biriktiğini söylediğimiz yağ aslında yağ değil. Yani çoğu değil. Ter ile çok küçük deri parçalarının birleştiği bir nevi çamur. Bunu suyla temizleyebilirsin. Ama eğer elini saçına sürmüşsen veya henüz sabunla yıkamışsan işte bu yağdır (sebum). Ama alkolle de uzaklaşmaz. Çünkü bu sabit yağdır. Alkol sadece uçucu yağları çözer. Bütün yemeklik yağlar da sabit yağdır ve alkolde çözünmezler. Ama limon yağı, nane yağı, kekik yağı gibi kokulu yağlar uçucudur ve alkolde çözünürler.

Gelelim muazzam arkadaşımızın tel ile ilgili sorusuna. Sanırım sen GHS'in fastfret'inden bahsediyorsun. Bence diğer ürünlerini de kullanmanı önerdiğim Dunlop'un string conditioner&cleaner'ı kullanmalısın. Gayet etkili. Bütün ürünleri 6-7$ civarında ve bir şişesi en az bir yıl götürüyor. Ayrıca planet waves in de var bu tür ürünleri. Ama kullanmadım bilmiyorum. Eğer bulursan içindekileri yaz, sana anlatayım ne işe yaradıklarını üstün kimya bilgimle (!) :D
Fikir alışverişi bu tartışma değil gençler. Verilen bilgiler için teşekkür etmek lazım birbirimize!
 
Hepiniz çok çok sağolun.
Son kararım o zaman bu aletleri alıyorum.
Jim Dunlop 65 Guitar Polish & Cleaner
Jim Dunlop 65 String Cleaner & Conditioner
Jim Dunlop 65 Ultimate Lemon Oil
Bir de fenderin falan bezlerinden alayım bunları almışken.
Hepiniz çok sağolun.

Haa aklıma gelmişken sorayım,klavyenin arkası için kuru bez(veya nemli bez) yeterli olur değil mi?
Bir de gitarına bayağı iyi bakan bir arkadaşım String cleaner dediğiniz mum gibi şeyi sürmeden önce telleri Scotch Brite üstü sarı altı yeşil (tencere için yeşil kısım :D) olan süngerle siliyor.Ne kadar doğrudur bu hareket?
 
Hepsini okumadım daha önce söylenmiş olabilir ama bence hiçbirşey sürme hatta silme gitarı. Tek yapman gereken çalmadığın zaman case içine koyman. Çünkü sildikçe matlığı bozulur ve parlamaya baçlar. Bence asıl özelliği ve güzelliği ahşabın mat görünmesinde. Sildikçe parlak iğrenç bir görünüme gider. Kuru bezle olsa bile. Cort viva gold um vardı oradan biliyorum. Ben hiçbirşey dokundurmadım ve ilk günkü gibi hayran olduğum mat ve doğal ağaç rengini korudu. Gitarına değer veriyor olabilirsin ama bakım yapayım derken yepyeni gitara işgence etmene gerek yok.

Tazmania şeytanı diye bir çizgi film vardı. Küçük bir kız çok sevdiği taz'ı habere çamaşır makinesinde yıkar ütülerdi. Seninki de ona benzemesin. :)
 
Set iyi güzel de biraz marka takıntısı yapmışsın. Limon yağını aktardan (baharatçı) çok daha ucuza alabilirsin. Ben zannetmiyorum Dunlop'un limon yağını kendisinin ürettiğini. Fason üretimdir çok büyük ihtimalle. Dunlop her zaman takdir ettiğim bir üreticidir ama gidip de limon yağını Dunlop'tan almak bana yanlış geliyor. Nasıl olsa organik bir ürün, çok fazla kalite farkı olacağını zannetmiyorum, limon yağı aktarda yemek, içmek için satılıyor(uygun kelime bulamadım, ilaç yapımı falan, yani mideye gidecek sonuçta, vücuda alınacak)
Bez için de aynısı geçerli. Fender asla bez üretmez. O bezlerin kaliteli olmadığını da biliyorum. Büyük ihtimalle Çin'de berbat şartlar altında üretilip üzerine Fender basılan kumaşlardır. Pazardan atlet alıp onu kes. Daha çok bezi daha ucuza alırsın. Kalitesi de Fender bezinden düşük değildir. İkisi de süprem kumaş. Tutumuna bak, çok sert olmayan her tür pamuklu örme kumaş işini görür. (Grover cila almıştım, kumaş yanında beraber geliyordu, bir kere kullandım, bir daha da kullanmadım (aşırı tüylü bir bez))
Dediklerimi yaparsan ülke ekonomisine de katkıda bulunursun. ;)
String cleaner kullanmıyorum ben. Gitarı düzenli çalmadığım için (bazen ikisi saat, bazen onbeş dakika, bazen iki üç günde bir 5 dakika) sadece kuru bezle siliyorum üstten. Bu yüzden Scotch Brite işine bişey diyemeyeceğim.
 
yukarıda yeterince ayrıntılı açıklanmış ama ben de kendi görüşümü belirteyim :) bence gitarı her çalıştan sonra saf pamuklu bir kuru bezle güzelce kurula yeter.

bu arada gibson/epiphone gothic serisi gibi mat gitarlarda kolun değdiği yerlerin zamanla parlamasından rahatsız olan varsa da en az 1200'lük (ideali 3000'lik falan ama zor bulursunuz türkiye'de) ıslak zımparayı geceden suya yatırıp şöyle bir parlayan yerlerin nazikçe üzerinden geçerlerse eskisi gibi mat olur. fazla bastırırsanız da esp truckster gibi bi görünüm elde edebilirsiniz tabi :)

james_esp_truckster.jpg


bu zımpara işinden çekinen varsa baştan söyliyim, ben arabama yaptığım rotuşlarda da kullanıyorum, dikkatli kullanırsanız güzel işler çıkarırsınız
 
Sevgili gogostar arkadaşım sen beni katil edeceksin :D
Limon yağı yemek-içmek için satılmaz aktarda. Cilt bakımı için satılır. Bir de daha ucuz ve büyük olan şişedeki eski mobilya bakımı için satılır. Limon yağını içersen vücuduna bir zarar gelmez çünkü midene bile varmadan kusarsın.
Ayrıca aktarlardaki limon yağlarının bileşimleri birbirine çok uzak. Hatta çoğu limon esanslı fındık yağıdır. Gitarının klavyesini sarartır ve buram buram limon kokar. Rahatsız edici bir durum. Zaten Dunlop'un limon yağı diye sattığı şeyin içinde de çok fazla petrokimya ürünü var. Seyreltilmiş bir karışım yani. Ama bu daha iyi. Hem koku az, hem klavye ve ellerin sararmıyor hem de sık kullanım için uygun. Bez olayına gelince, tüy bırakmayan pamuklu bir bez işte. Atlet, tişört olur.
Zaten dunlopun ürünlerini set olarak aldığında (3ünü) iki tane bez geliyor içinden. Fena değiller işte. Ama mikrofiber kullanma. Harbiden biriken yağı yayarak parlatırsın gitarı :D
 
secks demiş ki:
merak ettim, bu kadar titizlendiğiniz gitarlarınıza kıyıp çalabiliyor musunuz?
:roll:
Evet....

Gogostar, limon yağı her yerden ucuza bulabilirim fakat hem Euphrates abimizin dediği gibi olaylar var,hem de gitarın kullanım klavuzunda kaliteli limon yağı veya fingerboard polish (klavye cilası) kullanın diyor.
Ben 2,5-3 milyona aldım bendekini,fakat şüphe ediyorum kalitesinden.Buram buram limon kokuyor oda parfümleri gibi.. Jim Dunlop kendi üretmiyr olabilir ama kalitesiz iş yapmayacağına da eminim..

Bez falan almıyorum o zaman.Sanırım haftaya Ankara ya gidecem,orda bulabilirim sanırım bunları.Adanada bir mağazada buldum,bilmemne mumu tam adını unuttum,adamlar 17 dolar fiyat çekmiş!!! Ulan aynısını internette 4,2 dolara gördüm be.... 2 adet planet waves jack almıştım,tanesi 15$ dı,ikisini 35 milyona aldım,burada bir tanesi 25$ dı... O da 33 küsür milyon yapıyor!!
Oh be içimi döktüm ,içten içe sinirlenmişim demek ...
 
Muazzam daha yeni aldın gitarı neden limon sıktın ki :)

neyse klavye için limon yağı kullan ama tel değiştirdiğin dönemde kullan işte ben eski teller üzerinde iken siliyorum sonra telleri değiştiriyorum o arada

gövdede gitar polish ama çok sık değil bunuda
normalde temiz bir bezle sil işte yumuşak olsun , çizmesin
ayarlarla ilgili problemin olursa sor çekinme
ibanezrules.com ve jemsite.com tech bölümleri gayet iyidir
 
Geri
Üst