Bi El Atın Abiler.... Tel Sorunu

1.82 boyunda buğday tenli 103 kilo 34 yaşında bir delikanlıyım :) şaka şaka....
sorunum şu ki elimde 5-6 tane gitar var ve zaman zaman miktarları değişiyor alıyorum satıyorum vs... her türk erkeği gibi bende gitarımın tellerini sevgiyle değiştiriyorum fakat çalmaya zamanım pek olmadığından bir zaman sonra dur şu gitarımı biraz okşayayım dediğimde tellerin paslandığını görüyorum vede cinsel içerikli küfürler kullanıyorum. kız arkadaşım haala bakiremidir? şaka şaka :)
neyse. sadece 1-2 saat çaldığım gitarın telleri bir hafta sonra paslanmış oluyor. çaldıkdan sonra silmiş olmama rağmen. daddario-elixir-musicman ve dunlop tellerini denedim. hepsinde sonuç aynı. özellikle bu kadar reklamı yapılan elixir beni tam anlamıyla hüsrana uğrattı. sanırım artık meşhur goretex kaplamalı tellerinden üretmiyormuş. wd40 ile silmeyi denedim oda pek fazla bir sonuç vermedi. çok eskiden thomastik infield diye bi tel kullanmıştım fakat oda çok esnek ve tek teli bulunmayan bir setti. çok terleyen bi insanım. belki buraya yazmak yerine doktora gitmem gerekir ama bilemedim. geçenlerde musicman telleri taktım ve 2 saat sonra paslanmasada mi ve si tellerinin karardığını gördüm. önerilerinizi bekliyorum. geyik yapana küserim :) bol müzikli günler
 
selamlar, oncelikle yaşadığınız şehirin iklim koşulları ile alakası büyük olmalı.
aylarca değiştirmediğim tellerim bile paslanmaz. gitarları sürekli olarak case içerisinde muhafaza etmeyi tercih ediyorum. terledikten sonra silmeyi deniyorsanız ve hala paslanıyorsa , muhtemelen nem rutubet vs gitarlarınıza çok da fazlasını yapıyor , gitar amfi vs çok zarar goruyordur.

paslanan tel ne gördüm ne duydum. şaşırdım açıkcası
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
lotion nikini görünce gözüm blues hawk yazısını aradı :) dostum şaka bi yana istanbulda yaşıyorum. evim rutubetli değil. yaz kış aynı sorun.biri hariç bütün gitarlarımın hard case i var. esas Ankara lıyım Çanakkaledede yaşadım şu an istanbul dayım. burdaki bütün gitaristlerin tellerinin paslandığını düşünmüyorum.
 
Ayakkabı kutularından ve ilaç şişelerinden çıkan nem tutucu paketlerden koyabilirsin hardcaselerin içine hem gitarın ağacı daha sağlıklı kurur hemde paslanmayı engelleyebilir diye düşünüyorum.
 
abi cidden yardımcı olmak istiyorum ama inan bi fikrim yok. case içinde de paslanıyor ise değişik, şöyle bi deney yapalım.
telleri tak hiç çalma case e koy. yine de paslanıyormu. muthemelen ter ile alakalı ,
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
ter olayından muhakkak ama genede bu kadar paslanmaması gerek diye düşünüyorum. insanların 2-3 ayda yaşadığı korozyonu ben 1 saatlik çalımla yaşıyorum.
 
Elindeki ter cok onemli gercekten. Gitar calmadan ve yemek yemeden once ellerini yikamayi unutma :)

Benim gitarlarin hepsi duvarda asili durur. Ama evli, 2 cocuklu, fulltime calisan biri olunca da surekli gitar calinmiyor, case de saklamayi da istemiyorum. O yuzden paslanmaya karsi korumasi olan tel kullanmaya calisiyorum, Elixir de kullandim ama favorim Dean Markley Blue Steel serisi. Paslanmadan en az 6 ay gidiyor teller. 6 ayda bir de 1-2 gun hepsinin telini degistirip bakim yapiyorum. Uzun zaman D'addario kullandim ama bir sure sonra paslanip matlasiyor, surekli tel degistirmek gerekiyor.

Eger denemediysen Blue Steel'lere bir bak derim.
Umarim bulursun sorununa bir cozum :)
 
1 takım kullandım bir arkadaşım elektro gitarını satınca elinde kalan teli bana vermişti. ama sonucu hatırlamıyorum 7-8 sene oldu çünki. tekrar denemeye değer. teşekkür ederim
 
bu arada greco stratımda 0.11 fender kullanıyorum. en uzun süre onlar gitti ama kalın olmasına bağladım. parlaklığı gitsede bozulmadı teller.
 
tellerin çabuk kararması sorunu bende dahil olmak üzere bir çok arkadaşımın başında dert. çözümü var mı? henüz yok.. yapacakta pek bir şey yok paslı tellerle yaşamayı öğreneceğiz :)
 
lotion nikini görünce gözüm blues hawk yazısını aradı :) dostum şaka bi yana istanbulda yaşıyorum. evim rutubetli değil. yaz kış aynı sorun.biri hariç bütün gitarlarımın hard case i var. esas Ankara lıyım Çanakkaledede yaşadım şu an istanbul dayım. burdaki bütün gitaristlerin tellerinin paslandığını düşünmüyorum.

O değil de ilk cümlede koptum yav :ROFLMAO:
 
Benim SG ile denediğim en uzun ömürlü tel Gibson'un 0.10 telleri idi. Gibson'lar kararma yapsa da aylarca tonunu muhafaza ediyor. (Elixirleri deneyeme fırsatım olmadı hiç. Sonradan da kaplaması değişti dediler, hala da parmaklarıma Eixir değimemiştir. Dolayısıyla bu konuda no commentos :) )
 
her çalmadan sonra kuru bezle silme , devamlı case içinde tutma bir de hiç sevmesem de elixir anti-rust tellerini kullanma sanırım tek çözümü. o da olmuyorsa malesef doğanın kanunları önüne geçemeyiz. :D
 
İlginç bir durum, ellerim inanılmaz yağlıdır benim, hatta bu yüzden cilt doktoruna gitmeyi düşünüyorum, gitarı çaldıktan sonra asla silmem, günde ortalama 2-3 saat gitar çalıyorum, ancak yine de bahsettiğiniz şekilde bozulmuyor teller, 1. haftadan sonra telin twang tonu gidiyor tabii ki, 2-3 haftada bir tel değiştiriyorum. Bu durumun önüne geçmek mümkün değil(belki de mümkündür ancak gitarı insan gibi çalanlar için geçerli, Fender gitarımdaki pirinç eşiğin üzeri yosun tuttu, tonumun bir parçası.), açıkçası sık sık tel değiştirme taraftarıyım. Neredeyse her türlü tel markasını, modelini denedim, en iyi performansı ernie ball super slinky ve bare knuckle manyetikler ile gelen 9luk rotosoundlar'dan aldım.
 
Geri
Üst