Bi El Atın Abiler.... Tel Sorunu

customshop aynı dertten muzdaribim. dediğin gibi 1-2 saat sonra teller matlaşıyor ve slide yapmaya çalıştığımda parmak uçlarım soyulmaya başlıyor. ernie ball titanium kaplamalısı ve standart olanı, daddario normal olanı, dean markley blue steel ve nickel steel, DR hi-beam ve extra life tellerini denedim. Elixir'in anti-rust olanı ve farketmeden aldığım anti-rustsız olanını denedim. Şunu açıkça söyleyebilirim ki benim için sarım olmayan tellerde 15-20 kat daha fazla ömrü var elixir'in anti-rust özellikli olanının. Sarım tellerde paslanma, matlaşma ve parmağa zarar verme durumu daha az olduğu için pek dikkat etmedim. zaten elixir dışındaki teller 1 hafta içinde parmaklarımı parçaladığı için değiştirdim ve pek mukayese edemedim :D

türkiye'de hiçbir yerde bulamadığım için amazon.de yada amazon.fr 'den baktım. almanya'ya giden bi tanıdığım olduğu için o sitelere baktım. 3'lü paketlerden 2 tane aldım. onlar da en son kalanlardı galiba :) amerika'daki sitelerde hala görüyorum. size tavsiyem yabancı bi siteden elixir'in anti-rust'lı olanlarından alın. bu anti-rust'lı elixir'ler biterse diye rotosound'un kaplamalı tellerinden sipariş ettim. bu yüzden 2. tavsiyem bir çok markanın kaplamalı tellerini denemen olacak :)
 
Bulunduğun ortamda rutubet yoksa elin ayağın terliyodur birader. Her hafta bir takım tel değiştiriyorum biliyomusun? Elime yapışan o pas kokusu delirtiyor beni. E yeni telin cıngır seside iyidir hani.
 
Hardcase + Guitar Humidifier + D'Addario EXP Coated teller benim çözümüm bu, Ereğli gibi yılın dörtte üçü yağmurlu olan bi yerde bile işimi görüyo bu kombinasyon.
 
Aslında sorununun çözümü yok ne yazıkki cebe zarar, hatta bir ara bunu düşünmüştüm şimdiye kadar tellere verdiğim parayla acaba kaç tane gitar alabilirdim diye.Taktığından itibaren asgari 40 kg basınca maruz kalıyor, devamlı gergin olduğundan oksidasyona da daha açık oluyor, keza çok terlediğini söylüyorsun, kaçınılmaz son.Birazda kapital bir durum üreticiler dayanıklılığını arttırabilecekken de yapmıyor olabilirler, yaksa nasıl satıcaklar.Her çalımdan sonra kuru bezle silmel hard case' ine koymak silikon torbacıklardan bolca serpelemek case in içine :) bir kaç gün çalınmayacağı belliyse telleri gevşetmek ve WD 40 ile silmek belki bir nebze kullanılırlığını arttırabilir ama bir ton uğraş ve değmeyecek bir fark.Değmesede ben yapıyorum.Tel kaynatmak ise belki bas gitar için biraz mantıklı olabilir hem daha kazık olmasından hem söküp takarken kırılma kısalma riskinin daha az olması frettlerin telde daha az iz bırakması vs için ama o da çok az bir fark yaratıyor.
 
Şu anda hala aynı teller gitarımın üzerinde duruyor. Ellerim o kadar terliyor ki, çaldıktan sonra tellerin altında kir parçacıkları birikiyor. Bazen silmeyi unutuyorum, ertesi gün siliyorum. 3 aydır kullanıyorum ve %80 kayganlıkta hala. Dediğim teller tek çaren customshop :) Rotosound'lar geldi ama Elixir'i çıkarmak istemiyorum, biliyorum ki Elixir kadar uzun ömürlü olmayacak. İyice eskimesini bekliyorum tellerin.
 
Rotosound british steel söylemiştim ama beğenmedim favorim roto yellows. .10 luk takım +1 ince E hediyeli.@customshop benim elim çok terlemiyor ama bu yellow lar normalden uzun süre gidiyor bende kararmadan. 3 takım aldım kullanıyorum.Dene derim. Bir iddam yok ama tonu çok hoşuma gidiyor.Denemekten zarar gelmez. :D
 
Ben de Guthrie Govan kullanıyor diye dediğin roto yellows tellerinden de aldım 1 tane. Baya slide yaptığı için bi bildiği vardır dedim :)
 
Stratta 011 kullanıyorum. Diğer gitarlarında 09. Kalınlıkta bu konuda etkili oluyor. Sonraki takımları burada yazan önerilere göre alıp deneme yanılma yapmaktan başka şans yok sanırım.
 
Dean markley sınıfta kaldı

Blue steel'da metal parlatıcıdan sadece 1 damla tuvalet kağıdına sürerek her telin üzerinden geçin, sonra kuru tuvalet kağıdı ile tekrar geçin.

Bu, ton değişimini durdurmaz ama korozyon ve kiri mükemmel temizler ve ömürü hatrı sayılır uzattı. Scotch-gard marka kullanmıştım, alakasız bir nedenden evde vardı denedim ve memnun kaldım. Nikel tel üzerinde henüz denemedim tellerin eskimesini bekliyorum daha takalı 1 hafta oldu :)

Piyasada ucuz tel temizleyicileride var ama henüz denemedim. Metal parlatıcıların içeriğinde benzin vardı, elinize bulaşırsa panikleyecek birşey yok yıkayın elinizi yeterli sapa da değdirmemeye çalışın ama zaten 1 damlayı bulaştırmak büyük özensizlik ister.
 
Geri
Üst